Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 12-20-17, 02:22 PM   #851
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Gustavi 查看文章
原因係

好可能你之前用開メレフ main 隊, 個時佢剛剛離左隊, 所以隊main 小左一個人,

但係隻game 唔會自動幫你換番人入隊.

所以變左main隊兩人 + 待機兩人.

其實佢話你隊伍改動左, 出個編隊畫面個時可以將待機既人直接放番入隊(唔係一換一)

留意編隊畫面右下

也可以入’角色‘版面再按x加減隊員

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 12-20-17, 02:26 PM   #852
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: PatrickNo42 查看文章
其實以呢點嚟講中段先係最辛苦…我成日都未儲得切波就扣左人一半血
再唔係就儲左幾粒但成日都為左復活人而升唔滿行chain
d劍既被動技能又未學哂搞到行動好多制肘
狂打接近level嘅同一精英怪可以幫到手。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-17, 05:12 PM   #853
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
過完靈洞個陣我換左___入REX度
都係得返兩個, 跟住真同滅都係用兩個去打
continue左兩次
之後到第8章先知要手動加返入team
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-17, 06:38 PM   #854
漆黑之牙
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2006
唔夠力男雪國任果三隻猩猩打

又大力又吹飛打散曬D人
漆黑之牙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-17, 11:41 PM   #855
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
個三隻猩猩係幾堅
第一次打無拉好被秒

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-17, 08:02 AM   #856
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: X&Y 查看文章
過完靈洞個陣我換左___入REX度
都係得返兩個, 跟住真同滅都係用兩個去打
continue左兩次
之後到第8章先知要手動加返入team
正常都係CLICK完個角色推入TEAM,係呢隻GAME要X 直接入TEAM咁搞笑

琴日狂刷劍,反而出左2隻4星劍,都唔知好嬲定好笑
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-17, 08:22 AM   #857
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Chapter 2 開始自由行動,好易死

Cancel 個 timing 好難捉摸

Lv11 對幾隻 lv3 + lv5 都死
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-17, 08:57 AM   #858
fortel
Game Master

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
Chapter 2 開始自由行動,好易死

Cancel 個 timing 好難捉摸

Lv11 對幾隻 lv3 + lv5 都死
呢隻GAME LV只係話比你知打完D經係多D定少D

道中全部75LV 怪,隻BOSS可以咁贍死60LV

其實一打中就轉出技就已經係cancel,無timing可言

刷好感度真係刷到想買個turbo制黎刷
舊 12-21-17, 09:26 AM   #859
RPG之鬼

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
出AMIIBO做咩....
直接出壽屋算啦...
出焰同貓娘、華JD即買

舊 12-21-17, 09:30 AM   #860
wang2009hk
Game Master

註冊日期: Nov 2009
3DS Friend Code2750 1121 2042
PSN  IDWang2008hk
XBox Live Gamertagwang2007hk
引用:
作者: fortel 查看文章
如果你未爆機就真係唔好抽住,講真主線抽唔抽都無咩太大影響 有力男同珠雀真係乜都夠
至少幫主角抽到八重切啊

然後幫主角三隻裝切換短縮
主角裝超頻護腕

華三種模式升一升,同樣裝切換短縮(設計書都拿好的就直接裝4)
寅裝超頻護腕和破防耐性減低

搞好後..一場就變成主角和寅互搶COMBO的情況www

一堆怪整場會被打上打落..

舊 12-21-17, 09:31 AM   #861
RPG之鬼

引用:
作者: fortel 查看文章
呢隻GAME LV只係話比你知打完D經係多D定少D

道中全部75LV 怪,隻BOSS可以咁贍死60LV

其實一打中就轉出技就已經係cancel,無timing可言

刷好感度真係刷到想買個turbo制黎刷
任何時間皇一向都係唔勁架啦
基本上,高5個LV都可以打得,但最好一隻一隻打
第二章最麻煩是開頭會見到埋老虎怪同猩猩怪
先跑入城發生事件(啲路跌落去唔死可以當SHORT CUT用),老虎加入後就會易好多
可能佢帶住JS,所以啲怪特別先打佢
主角的戰技先升回復樽出現率
然後再完成城裡的通常任務,大約有LV10(完成了的任務的經驗值要係旅館休息先有得加)左右就可以去入飛船救人

真係玩唔慣CANCEL攻擊就先買氣樽再去玩打撈,基本上都是按掣,習慣了就唔會太難

引用:
其實以呢點嚟講中段先係最辛苦…我成日都未儲得切波就扣左人一半血
再唔係就儲左幾粒但成日都為左復活人而升唔滿行chain
d劍既被動技能又未學哂搞到行動好多制肘
chain attack的隊伍能量,係先打一般怪儲,儲滿再打BOSS/有名怪,唔慣習爆屬性球就集中用留救人,裝上救人會回更多血的裝備,咁樣條命仔會長啲,還有編妮雅入隊時,佢會優先做回復同你(同伴通常是玩家去救),我試過佢死咗,老虎繼續係度打咗城30秒先救我……

此篇文章於 12-21-17 09:36 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-17, 09:34 AM   #862
fortel
Game Master

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
出焰同貓娘、華JD即買
直接買隻kos mos返黎唔洗刷到咁辛苦
舊 12-21-17, 09:34 AM   #863
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
其實係咪有臉的劍被人抽中左, 唔解放就其他人就不會抽中了?

舊 12-21-17, 09:36 AM   #864
fortel
Game Master

引用:
作者: wang2009hk 查看文章
至少幫主角抽到八重切啊

然後幫主角三隻裝切換短縮
主角裝超頻護腕

華三種模式升一升,同樣裝切換短縮(設計書都拿好的就直接裝4)
寅裝超頻護腕和破防耐性減低

搞好後..一場就變成主角和寅互搶COMBO的情況www

一堆怪整場會被打上打落..
我成日未reload好隻猛擊就比寅打飛左隻野
舊 12-21-17, 09:40 AM   #865
RPG之鬼

引用:
作者: Tdot 查看文章
係咁

主角威力爆發後(劇情),就任何神劍都用得,其他人要超頻

舊 12-21-17, 09:49 AM   #866
sonic
Game Master

註冊日期: Jul 2002
請問第7章卡關
打到進入封印第三神劍的洞,那裏有一些蜘蛛那部份,是一定需要燒蜘蛛網嗎?我技能不夠過不了

謝謝解答
sonic 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-17, 09:59 AM   #867
RPG之鬼

引用:
作者: sonic 查看文章
請問第7章卡關
打到進入封印第三神劍的洞,那裏有一些蜘蛛那部份,是一定需要燒蜘蛛網嗎?我技能不夠過不了

謝謝解答
1) 要入
2) 能力不足就抽石抽到齊需要的項目,即使不是戰鬥的三員,其他人換了適合的神劍也會計算下來

舊 12-21-17, 10:10 AM   #868
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
請問傭兵點升LV, 我見條BAR 都滿哂都未昇到, 去番傭兵本部又唔見有得升LV

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-17, 10:27 AM   #869
fortel
Game Master

引用:
作者: sonic 查看文章
謝謝解答
隻蜘蛛可以唔打,不過個網一定要燒

唔夠就去抽路人啦,抽抽下就過到既啦,反正又唔係core技
舊 12-21-17, 10:29 AM   #870
fortel
Game Master

引用:
作者: Tdot 查看文章
係,不過解放左再中返d好感唔洗由頭黎過
舊 12-21-17, 10:37 AM   #871
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: martinyau1979 查看文章
請問傭兵點升LV, 我見條BAR 都滿哂都未昇到, 去番傭兵本部又唔見有得升LV
滿哂本部有任務可以升級,最高5LV
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-17, 11:25 AM   #872
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
想問清楚, 係用戰技先可以儲必殺技???
咁第一下的戰技係咪不斷移動第一下儲戰技???
然後先普123+戰技打人會痛d???
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-17, 11:27 AM   #873
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
出AMIIBO做咩....
直接出壽屋算啦...
出amiibo可以刷野wo
唔駛下下打一堆怪
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-17, 11:35 AM   #874
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
出amiibo可以刷野wo
唔駛下下打一堆怪
傻啦....大把人想佢出壽屋果d真figure...
不要浪費大波女角人設...

amiibo做功麻麻地...可有可沒...
其實我想講amiibo都一樣要刷野...唔係金手指...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-17, 11:36 AM   #875
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
引用:
作者: yuhchan5 查看文章
滿哂本部有任務可以升級,最高5LV
THX

芳的疑問
佢比真一下插中, 但點解無變番核心, 仲有神劍唔係唔會死既咩...........

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Xenoblade 2『異度神劍2』|DLC︰黄金の国イーラ︱2018年9月 MO 電視遊戲討論版 1288 05-29-21 09:55 AM
[死闘の末][Bloodborne The Old Hunters] 獵人心得交流區 (劇透請Spoiler) reiyaw 攻略及心得交流區 1221 02-04-16 05:00 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 10:52 AM

手機版 | APP版