Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 12-19-17, 01:54 PM   #801
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
大眾面神劍的正確用法

抽石出的大眾面除了派去傭兵模式外,也同升主角的WP和個性有關
建議抽到1星(1個皇冠)的神劍後立即裝上,由於1星升滿的要求十分低,而當升級後可以獲得"武器術入門書",一本書可以加1000點WP(獲得道具後在加劍主戰技的畫面上使用),升LV4 > LV5要成萬幾點,唔用1星神劍去呃真唔知點算

升神劍還可以加角色的個性能力(選擇人物後,按L兩三次,就會顯示出來(好以第二定第三版有顯示)),能力分別有勇氣、正義、誠實和慈悲,當神劍獲得一個能力時,就會加勇氣、正義、誠實和慈悲其中一項(畫面有顯示),當加了一定次數後就會升級。這項能力會影響人物抽石時可以取得怎樣的神劍,個性能力越高(抽石時也可以用增幅道具來暫時提升,取得增幅器的方法是解放神劍或打撈換禮物或從寶箱取得),令抽到rare blade的機率增加。

舊 12-19-17, 01:57 PM   #802
RPG之鬼

引用:
作者: rinxlun 查看文章
我都仲係未過到世界樹果度
算…出去解吓其他任務先…

大家拎到水分之後
會比邊個劍主用架??
1) 唔畀主角
2) 最少rare神劍果個,但唔好畀妮雅,因為會撞回復

舊 12-19-17, 02:41 PM   #803
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
打屬性玉唔一定要相剋屬性神劍,
相剋可以一次過打爆,
其它不同屬性可以打裂再下一至二次打爆。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 03:04 PM   #804
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
想問清楚取消攻擊 呢part....
係咪普攻>劍主戰技(X,Y,B),
個時機係幾時按??
有沒得睇, 定按完普攻立即出???
如果成功係咪下主角下面會有"A"制??

呢PART完全不懂....
我去到第一章最後已經死左二十幾次....
都唔知做咩...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 03:12 PM   #805
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
個時機係幾時按??

都唔知做咩...
其實可以返攻略區

其實你一斬中就出(X,Y,B),成功你會見到有個藍色圈閃一閃,試多幾次就OK既啦

主角下面會有A制係另一樣野黎,係提你已經夠氣玩Blade combo
(blade combo就姐係lv 1必殺 之後出lv2必殺 再出lv3必殺,成功會有cut in)

不過我都係去第7章先識玩blade combo、連鎖同埋融合攻擊
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 03:19 PM   #806
RPG之鬼

引用:
個時機係幾時按??

都唔知做咩...
時機是顯示傷害值時按(或聽見擊中敵人的聲音時按),遊戲要求不嚴緊,試幾次就可以掌握到,建議用焰來習慣,因為她是一刀一組,三組攻擊都是1HIT,易睇易懂

畫面右下角的四個夌形分別是對應X(上方)、Y(左方),B(下方),這三個是劍主戰技,A(右方)是神劍的必殺技

其實第一章冇難度,真、滅果啲人好勁,只要逐隻逐隻打就得
我都是去到第三章先識取消攻擊,第6章先打屬性玉,一章快就一個鐘,慢可以幾日!!
所以可以慢慢研究

此篇文章於 12-19-17 03:27 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 03:22 PM   #807
fortel
Game Master

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
1) 唔畀主角
2) 最少rare神劍果個,但唔好畀妮雅,因為會撞回復
我而家諗緊賣左d劍佢定刷4星超頻好
舊 12-19-17, 03:30 PM   #808
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: fortel 查看文章
其實可以返攻略區

其實你一斬中就出(X,Y,B),成功你會見到有個藍色圈閃一閃,試多幾次就OK既啦

主角下面會有A制係另一樣野黎,係提你已經夠氣玩Blade combo
(blade combo就姐係lv 1必殺 之後出lv2必殺 再出lv3必殺,成功會有cut in)

不過我都係去第7章先識玩blade combo、連鎖同埋融合攻擊
我試下...隻GAME個SYSTEM勁亂...初初我拎左焰打果個男人已經狂輸...都唔知做咩...
舊 12-19-17, 03:32 PM   #809
charcsc2000
J神哥

引用:
時機是顯示傷害值時按(或聽見擊中敵人的聲音時按),遊戲要求不嚴緊,試幾次就可以掌握到,建議用焰來習慣,因為她是一刀一組,三組攻擊都是1HIT,易睇易懂

畫面右下角的四個夌形分別是對應X(上方)、Y(左方),B(下方),這三個是劍主戰技,A(右方)是神劍的必殺技

其實第一章冇難度,真、滅果啲人好勁,只要逐隻逐隻打就得
我都是去到第三章先識取消攻擊,第6章先打屬性玉,一章快就一個鐘,慢可以幾日!!
所以可以慢慢研究
呢隻GAME成日死...打到好灰...可能我不習慣沒道具補血...
係咪儲夠3招劍技一次過出會勁D???
定係普123>劍技1, 普123>劍技2, 普123>劍技3, 咁樣出會好D???
舊 12-19-17, 03:40 PM   #810
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
呢隻GAME成日死...打到好灰...可能我不習慣沒道具補血...
定係普123>劍技1, 普123>劍技2, 普123>劍技3, 咁樣出會好D???
用普三break出劍技(無論1/2/3)係輸出最大兼有額外傷害,
一般等普三,不過危急關頭就普一或二都可以出,
如焰嘅劍技一可down破防敵人,見破防bar就要盡快出。
用劍技一出回復瓶亦如是。
三招劍技各有不同,有打個人、全體、範圍而且有啲帶附屬功能如浮空、落地...
所以係睇情況出,呢個亦都係吸引之一。

此篇文章於 12-19-17 03:51 PM 被 MultiPASS 編輯。
舊 12-19-17, 03:45 PM   #811
RPG之鬼

引用:
不會勁咗,但會爽咗

舊 12-19-17, 03:58 PM   #812
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
呢隻補血嘅特色係冇先行買補血藥,不過有:
1. 出劍技跌回復瓶
2. 回復系blade出劍技全體補血
3. 幫blade裝道具有「出劍技回復某%」或「移動每秒回復某%」等等
4. 後期有隻超強blade支援男主可以每秒回復
習慣左就會玩得開心。
舊 12-19-17, 04:07 PM   #813
RPG之鬼

引用:
我而家諗緊賣左d劍佢定刷4星超頻好
手遊刷唔夠,玩家用機都要刷……呢隻GAME唔係出名4星先係真rare咩?

舊 12-19-17, 04:12 PM   #814
Gustavi
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
其實好少會打曬3下普通攻擊,
好多時想快d 儲d 技出黎, 會 普1 -> 移動半步 -> 普1 -> 移動半步 咁.

仲有破防 -> 倒地 -> 打上 -> 猛擊 好緊要, 不但攻擊力高, 仲會跌好多野 (後面刷rare/epic 都係咁刷)
通常破防就等其他角色幫手.
而倒地>打上>猛擊就自己黎,
可以自己睇下個武器技黎砌用邊兩個 ,
不過開頭可能未砌到咁樣.
(唔想劇透 , 所以唔講我用乜打上猛擊喇)
Gustavi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 04:20 PM   #815
RPG之鬼

引用:
作者: Gustavi 查看文章
其實好少會打曬3下普通攻擊,
好多時想快d 儲d 技出黎, 會 普1 -> 移動半步 -> 普1 -> 移動半步 咁.

仲有破防 -> 倒地 -> 打上 -> 猛擊 好緊要, 不但攻擊力高, 仲會跌好多野 (後面刷rare/epic 都係咁刷)
通常破防就等其他角色幫手.
而倒地>打上>猛擊就自己黎,
可以自己睇下個武器技黎砌用邊兩個 ,
不過開頭可能未砌到咁樣.
(唔想劇透 , 所以唔講我用乜打上猛擊喇)
呢種方法是儲戰技,尤其是緊急要回復時才會用的邪道!!

舊 12-19-17, 04:25 PM   #816
fortel
Game Master

引用:
我試下...隻GAME個SYSTEM勁亂...初初我拎左焰打果個男人已經狂輸...都唔知做咩...
你係完全無接觸過xenoblade 系列? 你咪當佢動作game,d人企定定斬就ok既啦
舊 12-19-17, 04:31 PM   #817
RPG之鬼

引用:
你係完全無接觸過xenoblade 系列? 你咪當佢動作game,d人企定定斬就ok既啦
對滅沒有難度,真係企係度,見滿戰技就出,總之玩到有得畀你SAVE(隨時可以)就可以試,唔駛咁急,你一走主角就唔會攻擊,咁畀人打多幾下就死得

舊 12-19-17, 04:33 PM   #818
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
個戰鬥系統我仍然唔太明,邊度有詳細說明?
https://www.steamxo.com/2017/12/02/90193/
簡單講就係普攻可以Cancel必殺技,而呢個Cancel會加神劍必殺技條Guage同Team Guage
神劍必殺技分lv1~lv4,而你順著特定屬性(你出完第一個神劍必殺技之後右上面果個就係屬性路線圖)係一定時間內連著放lv1(或以上),2(或以上),3就會完成一套Combo
如果你成功咁combo到lv3,對面就會出現粒屬性球係身邊,屬性球在場既期間對手會對果個屬性有抗性
而當你Team Guage去到第三格再按+,就可以出Chain,作用係比你連著三個人放神劍必殺技,目的係比你打爛粒屬性球,每打爛一粒屬性球就可以再打一輪神劍必殺技
所以成個戰鬥既流程其實就係一路 Keep著自己人唔死一路打神劍必殺技chain去儲屬性球
打到對面血量低到你覺得可以一下打死佢既時候就用Team Guage去一下爆死對面
呢隻遊戲中期開始D Boss通常去到一半血左右就會開始發顛,例如會忽然間開始識反傷或者D攻擊開始超痛,你唔識出chain其實係無可能會嬴得到

打爛屬性球呢部份,你要實際體驗先會明有幾大自由度,因為其實好睇你三個角色既屬性分配同放Chain既次序

玩到第五章 中間有隻精英怪打到一半血會你無得補血 我都卡左係度半日先明自己個屬性配得唔好同埋放神劍必殺技條路線無細心揀,搞到每次chain一粒波都打唔爛
因為當你chain既時候,佢會優先地去睇你每個人有無剋到粒屬性球,如果無既對粒屬性球既target就會分散
例如對面出現左一粒光一粒火球,但如果咁岩自己隊上面一個水屬同一個暗屬都無,你就會發現三個人打晒都打唔爛一粒波,因為佢個target select係121212咁去.....如果你有對屬,佢先會幫你自動打對屬

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 04:36 PM   #819
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: MultiPASS 查看文章
用普三break出劍技(無論1/2/3)係輸出最大兼有額外傷害,
一般等普三,不過危急關頭就普一或二都可以出,
如焰嘅劍技一可down破防敵人,見破防bar就要盡快出。
用劍技一出回復瓶亦如是。
三招劍技各有不同,有打個人、全體、範圍而且有啲帶附屬功能如浮空、落地...
所以係睇情況出,呢個亦都係吸引之一。
原來係咁, 我練多d...因為一開戰就好亂, 又破防又浮空、落地咁...
亂到呢...
舊 12-19-17, 04:36 PM   #820
charcsc2000
J神哥

引用:
不會勁咗,但會爽咗
好, 明白, 謝~
舊 12-19-17, 04:37 PM   #821
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: MultiPASS 查看文章
呢隻補血嘅特色係冇先行買補血藥,不過有:
1. 出劍技跌回復瓶
2. 回復系blade出劍技全體補血
3. 幫blade裝道具有「出劍技回復某%」或「移動每秒回復某%」等等
4. 後期有隻超強blade支援男主可以每秒回復
習慣左就會玩得開心。
其實隻game好正, 只係個戰鬥系統真係搞到我好鬼煩=_="""
舊 12-19-17, 04:40 PM   #822
charcsc2000
J神哥

引用:
我已經當佢新game....(習慣左dq+ff...)
就係企定定斬先容易死....
呢隻game唔識駁招真係死左都唔知咩事....
唔係求求其其企係度打完就得...
舊 12-19-17, 04:43 PM   #823
charcsc2000
J神哥

引用:
對滅沒有難度,真係企係度,見滿戰技就出,總之玩到有得畀你SAVE(隨時可以)就可以試,唔駛咁急,你一走主角就唔會攻擊,咁畀人打多幾下就死得
我就係對住滅都死左二十幾次=_="""
已經跟住普123戰技...都死左...戰技1補血都唔夠佢打我扣得多...
舊 12-19-17, 04:51 PM   #824
Gustavi
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
呢種方法是儲戰技,尤其是緊急要回復時才會用的邪道!!
我覺得又唔算邪道...
用移動黎cancel d 硬直, 我覺得係技巧吧 XD

-------
樓上玩到第幾章其實?
有d 系統到某幾章遊戲會講 (雖然睇完都未必明)

有d 技要睇位置, 有時自己去食回復藥, 都唔係企定定打架.
Gustavi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-17, 06:12 PM   #825
RPG之鬼

引用:
作者: Gustavi 查看文章
我覺得又唔算邪道...
用移動黎cancel d 硬直, 我覺得係技巧吧 XD

-------
樓上玩到第幾章其實?
有d 系統到某幾章遊戲會講 (雖然睇完都未必明)

有d 技要睇位置, 有時自己去食回復藥, 都唔係企定定打架.
出必殺技時主角會同神劍打氣,其實你可以控制佢去執野,因此這是食藥的好時機
呢樣遊戲裡直情冇講

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Xenoblade 2『異度神劍2』|DLC︰黄金の国イーラ︱2018年9月 MO 電視遊戲討論版 1288 05-29-21 09:55 AM
[死闘の末][Bloodborne The Old Hunters] 獵人心得交流區 (劇透請Spoiler) reiyaw 攻略及心得交流區 1221 02-04-16 05:00 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 05:08 PM

手機版 | APP版