Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 12-17-17, 10:38 PM   #751
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: rinxlun 查看文章
其實我都未係好明 / 未掌握到點樣打D屬性珠出黎
基本上只係知道要跟返右上角果個圖去屬性去出技
但其實係點樣開始架??

假設我係想出 火 > 火 > 火 (自爆封印)

一開始係用LV1既技駁LV2再駁LV3???
咁我其實點樣先知同睇到同伴儲到LV幾呀??

咁假設打到屬性珠出黎,按左+掣開Chain攻擊
係唔係要用相反屬性去打返粒屬性珠先係最好??

唔好意思,可能連問問題都唔係問得太清楚
佢就嚟儲到相應LV超必的話頭像會有圈圍住佢轉
至於啲咩咩封印玩咁耐都冇理過,因為首要都係打出唔同屬性嘅玉為先

用相反屬性打係最易爆,不過都要兩下
某人解放後係全體攻擊所有玉都打哂,所以出CHAIN前一定變咗佢先
加上佢附帶所有屬,基本上自己儲三粒然後變身儲多粒再出CHAIN就得
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-17, 10:53 PM   #752
kennethyu
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 野良猫 查看文章
佢就嚟儲到相應LV超必的話頭像會有圈圍住佢轉
至於啲咩咩封印玩咁耐都冇理過,因為首要都係打出唔同屬性嘅玉為先

用相反屬性打係最易爆,不過都要兩下
某人解放後係全體攻擊所有玉都打哂,所以出CHAIN前一定變咗佢先
加上佢附帶所有屬,基本上自己儲三粒然後變身儲多粒再出CHAIN就得
想問下解放後可以打幾耐, 我次次都係出chain 前轉出黎就出
kennethyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-17, 11:22 PM   #753
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: fortel 查看文章
要做一個璧畫任 係傭兵村做
Oh thx
咁要再放置多一陣…
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-17, 11:48 PM   #754
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: WKW1021 查看文章
有冇師兄可以教下路

其中有把神劍重音Kasane試左好耐都取不到。已經買左情報及在正確打撈位置。是否漏左野未做所以取不到,有冇大大指點下。������������������������������������
打撈到大胃王尖角龍魚唔係次次有,要再接再勵試多幾次...
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 12:10 AM   #755
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
玩左九成blade支線 覺得今集好應該出amibo

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 12:12 AM   #756
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: Tannhauser Gate 查看文章
玩左九成blade支線 覺得今集好應該出amibo
我平生第一次打機有「唔好搞我啦,我課金啦你比我用啦」既心態
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 12:27 AM   #757
fortel
Game Master

天威 CG就講到好勁,不過我用落真係麻麻.....話時話點解連技無雷>雷>雷
舊 12-18-17, 02:02 AM   #758
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
LV90去挑LV110雲海大王險勝,削到佢一半血靠四粒屬性玉出最大技埋佢單

另問
華技術書有幾多本?
睇攻略都只係有四本,應該仲差一本先開得哂啲零件
全部有5本,最後一本係世界樹

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 06:59 AM   #759
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: kennethyu 查看文章
想問下解放後可以打幾耐, 我次次都係出chain 前轉出黎就出
解放後左下焰/光個頭像會有個計慢慢填滿
填滿就會還原
我有裝出arts會填多d必殺技bar個件飾物
解放完基本可以只靠焰/光自己一個就整到二至三粒玉
不過我最多都只係試過儲7粒

btw, 依家唔知玩晒所有支線先定等下星期二周目update同第日season pass既rare blade同任先一次過玩晒佢
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 08:52 AM   #760
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: X&Y 查看文章
解放後左下焰/光個頭像會有個計慢慢填滿
填滿就會還原
我有裝出arts會填多d必殺技bar個件飾物
解放完基本可以只靠焰/光自己一個就整到二至三粒玉
不過我最多都只係試過儲7粒

btw, 依家唔知玩晒所有支線先定等下星期二周目update同第日season pass既rare blade同任先一次過玩晒佢
即係自己出完第一個技後就靠自己儲氣同轉屬性再出珠???
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 09:03 AM   #761
fortel
Game Master

引用:
作者: rinxlun 查看文章
其實我都未係好明 / 未掌握到點樣打D屬性珠出黎
基本上只係知道要跟返右上角果個圖去屬性去出技
但其實係點樣開始架??

假設我係想出 火 > 火 > 火 (自爆封印)

一開始係用LV1既技駁LV2再駁LV3???
咁我其實點樣先知同睇到同伴儲到LV幾呀??

咁假設打到屬性珠出黎,按左+掣開Chain攻擊
係唔係要用相反屬性去打返粒屬性珠先係最好??

唔好意思,可能連問問題都唔係問得太清楚
當你出左LV1火,你同伴如果仲係LV1就會唔見左個R1/R2比你,佢SHOW得出黎比你就姐係已經可以出COMBO(btw第2下係可以用LV3去連2姐係LV1>LV3>LV3都無問題)

至於解放,因為佢一變身就會直接送一個LV3必殺比你,所以多數都係自己出完LV1等隊友連多個LV2就可以直接解放用佢free果個LV3拎一粒珠 (不過最好就睇睇D屬性,我就慣左會↑↓轉去一D 自己無放入隊既屬性,咁就可以呃多粒珠)

-------------------------------------
我終於明點解我主角會低貓妹5LV咁多了
舊 12-18-17, 09:25 AM   #762
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Kello820 查看文章
全部有5本,最後一本係世界樹
世界樹邊度?

此篇文章於 12-18-17 09:27 AM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 10:18 AM   #763
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
當你出左LV1火,你同伴如果仲係LV1就會唔見左個R1/R2比你,佢SHOW得出黎比你就姐係已經可以出COMBO(btw第2下係可以用LV3去連2姐係LV1>LV3>LV3都無問題)

至於解放,因為佢一變身就會直接送一個LV3必殺比你,所以多數都係自己出完LV1等隊友連多個LV2就可以直接解放用佢free果個LV3拎一粒珠 (不過最好就睇睇D屬性,我就慣左會↑↓轉去一D 自己無放入隊既屬性,咁就可以呃多粒珠)

-------------------------------------
我終於明點解我主角會低貓妹5LV咁多了
所以通常先由同伴出招再由主角埋尾,原因是同伴儲LV氣得慢

琴日用咗烏龜+貓+老虎,真係好好用烏龜的招又勁又正

去到第8章了

由入到教皇廳去講完班皇帝遇襲果兩章真係悶到抽筋,同埋發現呢兩章的畫汁特別差,唔知係咪啲人調晒去整撒爾達

貓娘變身除咗變高(其實同主角一樣高)還升CUP咗,不過同焰比還差一大截
點睇都好焰>貓娘>光,一個賢妻,一個為你打氣,一個傲嬌,今集個主角真係要有乜就有乜

入到故鄉個洞仲以為主角有乜特別身世,完來只是受英雄召集成條村的村民A……

還有有一段動畫是拎咗第三把劍後,主角背後是出第一招線劍……錯了?

舊 12-18-17, 11:02 AM   #764
fortel
Game Master

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
所以通常先由同伴出招再由主角埋尾,原因是同伴儲LV氣得慢

琴日用咗烏龜+貓+老虎,真係好好用烏龜的招又勁又正

去到第8章了

由入到教皇廳去講完班皇帝遇襲果兩章真係悶到抽筋,同埋發現呢兩章的畫汁特別差,唔知係咪啲人調晒去整撒爾達

貓娘變身除咗變高(其實同主角一樣高)還升CUP咗,不過同焰比還差一大截
點睇都好焰>貓娘>光,一個賢妻,一個為你打氣,一個傲嬌,今集個主角真係要有乜就有乜

入到故鄉個洞仲以為主角有乜特別身世,完來只是受英雄召集成條村的村民A……

還有有一段動畫是拎咗第三把劍後,主角背後是出第一招線劍……錯了?
係囉
一開始見到滅話REX隻眼,我都以為佢係D乜乜乜乜既英雄後代,不過幾好呀起碼唔係靠父幹

貓妹個著眼點唔應該係cup,係高叉高叉高叉
舊 12-18-17, 11:06 AM   #765
RPG之鬼

引用:
係囉
一開始見到滅話REX隻眼,我都以為佢係D乜乜乜乜既英雄後代,不過幾好呀起碼唔係靠父幹

貓妹個著眼點唔應該係cup,係高叉高叉高叉
不過

雖然貓娘是有新鮮感,但呢個位去升佢好麻煩,始終佢係做回血,冇佢就難搞咗

舊 12-18-17, 11:34 AM   #766
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
世界樹邊度?
sky bridge,地圖4點方向附近

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 11:49 AM   #767
fortel
Game Master

引用:
不過

雖然貓娘是有新鮮感,但呢個位去升佢好麻煩,始終佢係做回血,冇佢就難搞咗
不過
代用品黎既姐 唔好咁高要求啦
舊 12-18-17, 12:18 PM   #768
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
劇情問題真係好想討論下...

有嚴重劇透,小心
有關滅,佢係咪五百年前都有自己機神但比光擊破左? 因為就劇情睇佢唔似有聖杯級實力...連妮雅都可以壓制佢(雖然又係影帝)...就咁睇無理由五百年前可以同光/焰+永劫抗衡...定係因為無同剣主配合,無法發揮實力?

此篇文章於 12-18-17 12:21 PM 被 雙日 編輯。
雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 12:48 PM   #769
RPG之鬼

引用:
不過
代用品黎既姐 唔好咁高要求啦
呢個系列

做第二真係好慘,上集公主明明最支持主角,今集貓娘又係同一命運

舊 12-18-17, 01:40 PM   #770
fortel
Game Master

引用:
呢個系列

做第二真係好慘,上集公主明明最支持主角,今集貓娘又係同一命運
但係
我就覺得貓娘同主角似友情多過愛情

引用:
作者: 雙日 查看文章
劇情問題真係好想討論下...

有嚴重劇透,小心
有關滅,佢係咪五百年前都有自己機神但比光擊破左? 因為就劇情睇佢唔似有聖杯級實力...連妮雅都可以壓制佢(雖然又係影帝)...就咁睇無理由五百年前可以同光/焰+永劫抗衡...定係因為無同剣主配合,無法發揮實力?
滅好似無裝置呀? 佢比人打到死死地應該一半實力都發揮唔到 唔係都唔知捉焰去吸吸吸

話時話焰喊晒咁比滅del晒d記憶,點解後尾又無事
舊 12-18-17, 02:31 PM   #771
RPG之鬼

引用:
但係
我就覺得貓娘同主角似友情多過愛情

滅好似無裝置呀? 佢比人打到死死地應該一半實力都發揮唔到 唔係都唔知捉焰去吸吸吸

話時話焰喊晒咁比滅del晒d記憶,點解後尾又無事
技術層面講

焰/光=raid1,死一隻碟唔緊要,只要換過再sync返就得

舊 12-18-17, 02:37 PM   #772
fortel
Game Master

引用:
技術層面講

焰/光=raid1,死一隻碟唔緊要,只要換過再sync返就得
笑左,呢個解釋無得頂
舊 12-18-17, 02:40 PM   #773
RPG之鬼

引用:
作者: MultiPASS 查看文章
尋日難得有時間一次過再煲番所有劇情,
雖然故事同1比係正路啲不過人物刻劃仔細又平均,
男主成長歷程以至同一眾角色互動我覺得係歷代之冠,
最後結局雖然留有遺憾...但呢種遺憾先貼近現實。
推介俾所有喜歡日式動畫嘅朋友,
如果唔想玩可以上youtube睇,
吐嘈一下點解冇連續播放...
論男主成長應該冇乜邊隻及得上xenogears,所以呢集都突破唔到,論互動是有,但一些角色會慢慢路人化,例如老虎完成搵父親後,基本上冇乜重要劇情;軍娘更是很薄弱;烏龜返而比較多同理由合理;敵角方面佐田同辨慶更是超級路人,唔知係當時LV過高定佢地唔夠勁,兩嘢打完

舊 12-18-17, 03:16 PM   #774
WKW1021
Senior Gamer
等價交換

註冊日期: May 2009
引用:
作者: WKW1021 查看文章
謝謝,回家再試。
感謝各位大大,回家一試ok取左重音
WKW1021 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-17, 09:41 PM   #775
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
論男主成長應該冇乜邊隻及得上xenogears,所以呢集都突破唔到,論互動是有,但一些角色會慢慢路人化,例如老虎完成搵父親後,基本上冇乜重要劇情;軍娘更是很薄弱;烏龜返而比較多同理由合理;敵角方面佐田同辨慶更是超級路人,唔知係當時LV過高定佢地唔夠勁,兩嘢打完
Xenogears 男主角Fei嘅多重性格救贖之行我唔太覺成長元素,
最後選擇亦引證年輕人為女死為女亡愛情至上論。(講笑)
Rex由最初「死小孩」盲衝到最後要let go...十章過程慢慢見證,
其它角色同主角之間互動亦搭配得宜,
至於佐田同義經個妹出場對白不多但字裏行間可以感受到絲絲情意,
反而義經真係可有可冇...
不過大家各花入各眼,最緊要自己喜歡就好。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Xenoblade 2『異度神劍2』|DLC︰黄金の国イーラ︱2018年9月 MO 電視遊戲討論版 1288 05-29-21 09:55 AM
[死闘の末][Bloodborne The Old Hunters] 獵人心得交流區 (劇透請Spoiler) reiyaw 攻略及心得交流區 1221 02-04-16 05:00 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 10:20 AM

手機版 | APP版