Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 09-16-17, 10:06 AM   #1
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDjisJajjjp
曼德拉效應

(前提不要飲雙氧水! )

呢排聽好多呢個詞

睇番你管雙氧教會channel 堆片,有唔少真係好似舊記憶先係真實....好似作講911,世貿有4座樓倒塌了?!?!5角大樓有百幾人死左??呢d記憶之前完全冇印象

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 09-16-17 04:43 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-17, 04:24 PM   #2
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
邊度過世貿冧左四座樓??
記得的確有架機撞左去五角大樓,不冧世貿比較搶眼被陰影掉了
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-17, 04:52 PM   #3
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

呢個又係好頭痛

蘇聯上面有粒星???

日本有咁近南韓咩?????

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 09-16-17 04:56 PM 被 亍 ◣ 編輯。
舊 09-16-17, 05:51 PM   #4
真!DC
Banned User
奉行我道

一直都記得係HAMA, HOMA轉唔到做”浜”吧

唔相信曼德拉效應, 不過好好奇點解咁多人集體記錯?
P.S.香港有人會唔記得曼德拉係南非總統嗎?美國人眼中只有美國就唔出奇

舊 09-16-17, 08:22 PM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

佢講好多名個字母都出事...呢d都當集體記憶錯誤...

但人體結構呢...?

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 09-16-17, 10:14 PM   #6
真!DC
Banned User
奉行我道

醫學知識不斷更新唔同年代既資料有出入唔出奇
我一直都係學心臟係正中偏左
細個成日睇電視睇到左胸中槍話係射中心臟但個位明明係肺我心中都笑班電視人冇常識
腸繋膜我唔知係咩來但我上世紀上BIO堂劏老鼠記得腸係有野痴住唔係一拉就拉倒出來

此篇文章於 09-16-17 10:17 PM 被 真!DC 編輯。
舊 09-17-17, 12:02 AM   #7
真!DC
Banned User
奉行我道

睇到段講曼德拉效應可能原因既片
https://www.youtube.com/watch?v=4sMQNQUcogM

舊 09-18-17, 08:19 AM   #8
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

冇咩人討論算了

加多篇解毒文清清個思維

(唔好飲雙氧水!!!!)

https://hk.thenewslens.com/article/77821

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 09-18-17 09:05 AM 被 亍 ◣ 編輯。
舊 09-18-17, 01:27 PM   #9
真!DC
Banned User
奉行我道

如果曼德拉效應係真就應該唔會搵到舊記憶既證據
發現現代記錄同記憶唔相符又係古舊記錄搵到證據支撐記憶
應該歸類去“有人/組織進行大規模情報管理改寫工作”既陰謀論似d
由手機版發出
舊 09-18-17, 08:54 PM   #10
kin~kin
God of Gamer
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
咪玩我啦

睇到yokohama果到真係想爆粗,一直都係yokohama,邊有homa過?
Los Angeles都係一樣。

根本只係班無記性/記錯野0既人為佢地自己d 戇居野作一個靚d 0既名出黎

係呀,係效應呀,不過係無記性效應或者記錯野效應囉。

集體記錯有咩出奇?好多情況都會啦。
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-17, 04:44 PM   #11
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
咁當年傳說中海洋公園全家跌死事件算唔算?

舊 09-21-17, 02:26 AM   #12
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
人類嘅記憶根本係好吾可靠,有睇過明珠台做果d講記憶就知
只要吾係你好熟識嘅範疇.一定有可能記錯, 而每個範疇都好熟嘅人一定吾會佔多數,最後其餘90%一齊記錯一啲都吾奇

好似美洲大陸我就記得好清楚係依家果個喇. 佢拎果d所謂舊世界圖, 全部都無參考價值. 遊戲為左好睇d善用晒個版面, 根本成個比例都tune過,點止得美洲變左? 其餘果d簡陋插圖得啖笑

澳洲同新西蘭距離我真係記錯, 好簡單, 一來認真記個距離比例我諗我依世人一次都無. 然後記憶中: [新西蘭同澳洲係好近(相對其他國家嚟講)]依個已知嘅概念誤導左我自己, 以為記憶中就係近啲張圖.

佢地個自由神像好似最近先搬到自由島? 我最少喺gta3已經見過個島形就係依家果個,你不如話係兩島調左個名好過

仲有果支無星嘅旗真係存在, 因為係共產黨旗
http://m.discuss.com.hk/index.php?ac...&extra=&page=2

Yokohoma就真係笑到趴地
同果d睇完av,喺度叫yamade嘅人有咩分別?
就算中文都可以用用下錯到當正字用, 何況根本吾係你母語又冇認真學過嘅人

---------------

我諗喺度講:我明明記得澳洲東南部係缺左一忽, 應該有人都話同我嚟自同一世界

相薄

此篇文章於 09-21-17 03:15 AM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-17, 09:03 AM   #13
真!DC
Banned User
奉行我道

睇過資料話地球係圓,平時睇既世界地圖係用某種計算方法“拉平”
亦有可能唔同年代用既方法有出入所以地圖唔同左樣?
由手機版發出
舊 09-21-17, 10:31 AM   #14
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: 真!DC 查看文章
睇過資料話地球係圓,平時睇既世界地圖係用某種計算方法“拉平”
亦有可能唔同年代用既方法有出入所以地圖唔同左樣?
由手機版發出
http://ancientworldmaps.blogspot.hk/...ntury.html?m=1
最少19世紀畫法都同依家一樣了, 如果連依張都同現代"拉平"手法咁相似, 我地細個無咩可能見到好多另類表達法, 比例吾同果d可以話係畫錯吧
(查實可能真係我地記錯,除非你話你十年前真係跟足比例畫過世界地圖,記憶清晰)

其實佢都拎吾到一張係有公信力嘅地圖而又係「舊世界」嘅地形,根本就毫無証據老吹誘導人,
當然啦,信果啲人又會話依張圖已經從歷史上改左。但既然背後力量咁強大又點解有啲人記憶改左有啲又無改?
一啲現象冇可靠証據只靠記憶(e.g.地圖),一啲又好似有好多証據(e.g.甘迺迪案有複製車,有卡通),但資料搜集嘅野真係唔會錯?卡通都可當認真?

(我真係好無聊走去搵)
甘迺迪果架車,喺某頁的確寫住係A faithful replica
http://www.historicautoattractions.com/s/Kennedy3.html

但佢網頁另一邊又寫Used to give the feel of that day in Dallas. This is not the actual car nor a replica.
http://www.historicautoattractions.c...allas_cars.asp

根本只係誤筆

然後又利用啲記錯嘅人做証人, 你話地理學家/生物學/歷史學家都話佢地有咁嘅記憶先吧

「我點會咁都記錯?」-> 轉化成「我係留有舊世界記憶嘅優越人種」,咁嘅升華我都想信咯
下次情侶嗌交可以話係曼德拉效應免傷和氣了

其實我覺得有趣嘅反而係「集體相信曼德啦效應」依個效應

---------

其實最原始果個效應根本係有錯誤信息出來嚟,有睇過嘅人,又傳過比人聽. 當然,就算拎本書出嚟,信者一定會話就係「証據」 . 當反証又成為佢嘅論証, 可反証性( Falsifiability)係零, 你可以話佢無得輸, 但肯定吾係科學, 放02區都係正確
http://www.passiontimes.hk/article/09-17-2017/41556

http://www.timelineshift.com/2016/08...-1991.html?m=1

相薄

此篇文章於 09-21-17 06:49 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-17, 09:59 AM   #15
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
咩節目黎, YOKOHAMA 都有得錯?個EMAIL咪寫住係YOKOHAMA, 篇稿都仲話人寫YOKOHOMA??
咁既節目都可以做?

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-17, 11:10 AM   #16
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 怪人怪人 查看文章
咩節目黎, YOKOHAMA 都有得錯?個EMAIL咪寫住係YOKOHAMA, 篇稿都仲話人寫YOKOHOMA??
咁既節目都可以做?
完全同意,根本就係垃圾節目

以為曼德拉死在獄中,於是就叫呢個現象做Mandela Effect,件事本身已經係一個笑話...
件事根本只係凸顯出班友冇留意新聞
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-17, 08:47 PM   #17
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

阿陳生過兩日有討論

https://www.facebook.com/cuhkcampusr...type=3&theater

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 10-09-17, 04:37 PM   #18
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
叮當 大雄 靜宜 技安 阿福
多啦A夢 大雄 靜香 胖虎 小夫

又係曼德拉
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-20, 06:12 PM   #19
Marlon Francis
Junior Member

註冊日期: Mar 2020
Thanks for the information and the valuable video, it was really interesting and kinky at the same time. Digital Marketing
Digital Transformation Agency Miracle
Marlon Francis 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:35 PM

手機版 | APP版