Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 41 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 61 101 151  ... 最後
攻略及心得交流區>Monster Hunter: World 攻略集會區
Chris Redfield 07:25 PM 02-20-18
作者: 鈴蘭:
太刀其實得兩派
耳塞無腦打 用滅盡太刀 淨係裝耳塞渾身弱特超會心攻擊咁打,總知藍斬內殺左隻怪
你要有技術咁打 其實一定係用天上天下無雙刀
而用天上天下無雙刀就要齊skill去keep自己平常有超過40%會心 打弱點有90%以上會心發動達人藝去keep斬味 打到隻怪死/走都唔好跌到藍斬
或者用剛刃夾硬硬上 基本上同耳塞好難並存
所以你要做到D叫一係就叫完你都唔會死 一係就用見切當身斬當晒佢
整天下無雙刀既狩獵王、火龍同岩賊龍硬幣點入手?
嘩,之後升上去仲有擊龍王、獸龍同飛龍w
STRIFE 08:24 PM 02-20-18
作者: Chris Redfield:
整天下無雙刀既狩獵王、火龍同岩賊龍硬幣點入手?
嘩,之後升上去仲有擊龍王、獸龍同飛龍w
鬥技大會
ALEX CHOW 08:28 PM 02-20-18
作者: Tannhauser Gate:
異常狀態發動機率上升
點先拎到?
Chris Redfield 08:28 PM 02-20-18
...咁整左滅盡太刀先
遲下得閒先試下打鬥技大會
ALEX CHOW 08:30 PM 02-20-18
太刀其實得兩派
耳塞無腦打 用滅盡太刀 淨係裝耳塞渾身弱特超會心攻擊咁打,總知藍斬內殺左隻怪
你要有技術咁打 其實一定係用天上天下無雙刀
而用天上天下無雙刀就要齊skill去keep自己平常有超過40%會心 打弱點有90%以上會心發動達人藝去keep斬味 打到隻怪死/走都唔好跌到藍斬
或者用剛刃夾硬硬上 基本上同耳塞好難並存
所以你要做到D叫一係就叫完你都唔會死 一係就用見切當身斬當晒佢
滅盡刀點混裝好
赤兵尉SETH 10:19 PM 02-20-18
試過救援團戰有笛手打歷戰麒麟真係輕鬆好多, 同solo帶笛貓一樣
STRIFE 12:03 AM 02-21-18
打唔到英雄石劍,強化唔到把天天刀,做到會心強化可以有常時50%會心
搵左幾隻古龍開封,係得juno keep到白斬,其他只係做到藍斬
當身斬真係唔熟,一跳後就離隻怪9丈遠,連唔到落去
鈴蘭 12:08 AM 02-21-18
作者: STRIFE:
打唔到英雄石劍,強化唔到把天天刀,做到會心強化可以有常時50%會心
搵左幾隻古龍開封,係得juno keep到白斬,其他只係做到藍斬
當身斬真係唔熟,一跳後就離隻怪9丈遠,連唔到落去
Keep 50%會心果套要好多見切/渾身珠 我唔夠所以唯有少7%
其實都係盡可能斬弱點 今次弱點特攻其實set得好大方,剛龍同炎王前腳其實都係射程範圍內,算係比較易Keep
同埋真係要記得保持渾身 一般黎講碌一次既體力消耗係你斬中隻怪果時已經回番
但追怪果時就要意識少少揀個位置斬
你打熟左就應該通常隻怪過區你就接近藍斬/剛剛跌斬味

作者: HONDA:
滅盡刀點混裝好
渾身3 耳塞5 弱特3 挑戰者 超會心之類擺得既就擺晒入去咁囉
把野唔駛諗匠同磨刀既問題 自然就要有咁大力塞咁大力
當然要量力而為 我個人就覺得有個當身斬避招真係唔太需要咩保命Skill 但如果你怕死咁咪照裝個體力3比自己淆下底

我覺得甚至可以諗把滅盡客製做吸血 你自己用Full Charge
Tannhauser Gate 12:15 AM 02-21-18
作者: HONDA:
點先拎到?
十隻魔物研究滿級出支線任
STRIFE 12:29 AM 02-21-18
Keep 50%會心果套要好多見切/渾身珠 我唔夠所以唯有少7%
其實都係盡可能斬弱點 今次弱點特攻其實set得好大方,剛龍同炎王前腳其實都係射程範圍內,算係比較易Keep
同埋真係要記得保持渾身 一般黎講碌一次既體力消耗係你斬中隻怪果時已經回番
但追怪果時就要意識少少揀個位置斬
你打熟左就應該通常隻怪過區你就接近藍斬/剛剛跌斬味

渾身3 耳塞5 弱特3 挑戰者 超會心之類擺得既就擺晒入去咁囉
把野唔駛諗匠同磨刀既問題 自然就要有咁大力塞咁大力
當然要量力而為 我個人就覺得有個當身斬避招真係唔太需要咩保命Skill 但如果你怕死咁咪照裝個體力3比自己淆下底

我覺得甚至可以諗把滅盡客製做吸血 你自己用Full Charge
依家果套做到匠4達人3渾身3超會心1弱特2力解1無擊+達人芸
構成真係幾高要求(要多謝之前個裝飾bug,用bug別怪)
冇用耳塞,當身唔到咆哮就算
用埋達人煙霧輸出真係超多.....
而且真係會揀位置打,變相無咁貪刀,食少左藥
鈴蘭 03:15 AM 02-21-18
歷戰風漂任真係好好屈 隻野廢都不在話下 最緊要係打之前已經可以狂執腳印
我一個歷戰風漂任開4場 打完加埋搵左4個歷戰任 入面全部都係危險度2黎

出camp 右邊有一個腳印
camp前一個
中間等怪位兩個腳印兩個爪痕
高台一個腳印
斜坡到底一個爪痕

如果打到隻風漂返去訓 仲可以一路執到三個爪痕四個腳印
鈴蘭 03:17 AM 02-21-18
作者: STRIFE:
依家果套做到匠4達人3渾身3超會心1弱特2力解1無擊+達人芸
構成真係幾高要求(要多謝之前個裝飾bug,用bug別怪)
冇用耳塞,當身唔到咆哮就算
用埋達人煙霧輸出真係超多.....
而且真係會揀位置打,變相無咁貪刀,食少左藥
其實超會得1既可以考慮達人3同超會都唔要改用攻擊4 如果你有洗到攻擊珠既話
Tannhauser Gate 08:02 AM 02-21-18
奇面族火炮
唔該dlc出奇面王
HunterXXX 10:41 AM 02-21-18
由手機版發出
請問奇面族之卷點攞?想做貓裝但只有一張
赤兵尉SETH 11:15 AM 02-21-18
虫棍轉玩雙劍都未覺火力差距太遠
依家玩盾斧覺得把野大力到有bug咁 , 仲要未配裝同skill...
作者: HunterXXX:
由手機版發出
請問奇面族之卷點攞?想做貓裝但只有一張
有個自由任係打奇面族, 報配會派
HunterXXX 11:22 AM 02-21-18
作者: 赤兵尉SETH:
有個自由任係打奇面族, 報配會派
唔該,唔記得有呢個任務了
由手機版發出
Suika 01:20 PM 02-21-18
爬左好多文都唔係太清楚弓個機制
琴晚整左套弓裝第一次試打,複雜到咁都可以咁多人玩
淨係墊步同點計蓄力都R晒頭
鈴蘭 02:02 PM 02-21-18
作者: Suika:
因為果D 咁多人 係你覺得複雜既系統全部都唔用囉
STRIFE 02:23 PM 02-21-18
弓其實唔算複雜啦,不斷淨按R2射就LV1>LV2>LV3>LV1咁loop,
step射基本上第2下已經係LV3,再STEP就係維持LV3
不過STEP好似上唔到LV4?(強弓左)
大覺屋師真 02:25 PM 02-21-18
墊步流表示淨係冇腦係咁step射step射都夠
密密食好過大大力
又夠晒中二

搵爆鎚/鑤鱗試招
試埋step射+順便去佢側面剛射全身會爽到爆
(當然最爽應該係step埋去零距離對頭剛射)

正常儲力今集冇玩
其實反正就咁射都1>2>3咁去, 應該都冇人儲?儲完先射仲少左1同2果兩下

就咁射1>2>見危險step走應該就係3?
同理
就咁射1>2>龍之一矢應該都係3

**再認真睇番教學啦
step流最正路係開到3後>step射都係3(係step射先吾會跌落1),再step都係3(但應該無乜人知包括我)
前提應該體術要爆lv?
tao08 02:32 PM 02-21-18
古代林個打5隻怪活動有冇乜特別獎品
blackpighk 02:46 PM 02-21-18
作者: tao08:
古代林個打5隻怪活動有冇乜特別獎品
冇 不過大少金銀冠機會好似幾好
Suika 03:38 PM 02-21-18
作者: 大覺屋師真:
墊步流表示淨係冇腦係咁step射step射都夠
密密食好過大大力
又夠晒中二

搵爆鎚/鑤鱗試招
試埋step射+順便去佢側面剛射全身會爽到爆
(當然最爽應該係step埋去零距離對頭剛射)

正常儲力今集冇玩
其實反正就咁射都1>2>3咁去, 應該都冇人儲?儲完先射仲少左1同2果兩下

就咁射1>2>見危險step走應該就係3?
同理
就咁射1>2>龍之一矢應該都係3

**再睇番教學啦
step流最正路係開到3後>step射都係3,再step都係3
前提應該體術要爆lv?
我見有好多流派
蓄(1) > 墊步(2) > 射(3) > 墊步(3) > 射(3)
墊步(1) > 射(2) > 墊步(3) > 射(3)

龍之一矢本身好似加1,1之後用龍之一矢是否3段 ?

同埋就算用弓都要行得幾近,墊步流就係不停起怪面前跳舞
原來之前街團D弓手行到咁遠係無輸出過架
大覺屋師真 04:15 PM 02-21-18
我見有好多流派
蓄(1) > 墊步(2) > 射(3) > 墊步(3) > 射(3)

弓同弩炮都係,做host見老遠射果d街客其實kick得

龍之一矢有冇加1就冇留意了,通常d教學只係話你儲過越高lv攻擊力越大.或者今晚搵柱試下先
我通常寧中莫miss,都係有機會就用儲1射左先算
好似倒地果d角度又靚,我鐘意即射一次龍矢,再吾儲快射多一次,都冇理儲吾儲
個人感覺打兩下效應會大過儲一下大大力(不過我冇驗証過就是了)
鈴蘭 04:41 PM 02-21-18
我見有好多流派

總知唔Step既其實幾乎無
企係度連射除非佢射晒落弱點如果唔係只係浪費緊強擊

其實step既話又唔駛太在意自己射緊2定3
因為你射完step射step多幾下後面全部都3/4架啦........
標籤:Monster Hunter: World 攻略, 魔物獵人 世界
第一 ... 41 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 61 101 151  ... 最後

返回主題版面