Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-18-20, 09:42 AM   #126
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: westpat 查看文章
見各位講開
人而家在Sydney,可以分享下

住:有平有貴,apartment/unit如果買要睇清楚咩developer,大陸/中東只有一個字:伏,前排先叫做執好少少d regulation.買個unit返黎原來外牆cladding 係flammable,都會幾煩

internet: nbn (即係光纖)就而家好好多,當然要睇係咩type (hfc,fttn,fttp etc),50M/100M/250M/1G都有,4G係快,個人覺得仲好過香港,但冇unlimited plan,反而興nbn 4G backup modem, nbn死左4G會接住(限speed lol)

利申:返緊IT工,長期WFH lol

有野想問我試下答
testra好像有張sim 4G幾好用無限上網.....

我之前有個apartment個情況係個room有個大洞要找人填...好在不是牆身.....是房夾版...

巨巨不如分享下d基本稅.....另外,醫療好像幾煩下...

舊 07-18-20, 09:05 PM   #127
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
學吓樓上老細,變吓話題講第二度嘅環境,畀多樣各位有志走人嘅老細們參考吓~

英國(利申,去過嘅時間唔長,都離開咗一排,可能唔 update,尤其肺炎之下)
醫:NHS 去到就爆煲唔係新聞,唔係居民要交筆唔多嘅錢就可以去睇醫生,不過急症都係要等;藥同美國一樣,要另外出錢買,有廿四小時藥房,人多嘅都要等餐死;睇牙要唔包入 NHS,因為額滿,要睇私家。
食:講過,要食港式茶記/飲茶嘅,都有;但食日式嘅,你飛過去美國可能正宗好多。
住:有平有貴,睇地方,好難一慨而論。新啲嘅樓同屋,起嘅時侯,保溫夾層做得好啲,冬天無咁凍。
行:講過,唔係住大城,無車唔掂。車就右軚,好多規則同香港差唔多,你有港牌可以用一年唔洗換住。車價嘛,唔知/好難講。
水電煤:水好似地區專利咗,電同煤都開放競爭,但計埋其實同香港爭唔多。見幾多屋個頂都有太陽能板。本人諗英國最大嘅好處係電器全部用得返。
通訊:除咗 BT 同 Virgin,大網都有啲同香港相同品牌嘅,好似 Vodafone 同 Three,睇新聞,BT 用好多華為嘢,留意。
電視:同日本 NHK 一樣,BBC 會抽電視費,只要你有電視就要收;另外,因為制式有好微妙嘅分別,你要睇「地上波」嘅電視,港機唔用得,要買當地機。當然仲有其他串流好似 Netflix,D+,APV,你係都要睇返香港嘢嘅就 -- 你知點嘅~~~

此篇文章於 07-18-20 09:08 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-20, 09:18 PM   #128
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
學吓樓上老細,變吓話題講第二度嘅環境,畀多樣各位有志走人嘅老細們參考吓~

英國(利申,去過嘅時間唔長,都離開咗一排,可能唔 update,尤其肺炎之下)
醫:NHS 去到就爆煲唔係新聞,唔係居民要交筆唔多嘅錢就可以去睇醫生,不過急症都係要等;藥同美國一樣,要另外出錢買,有廿四小時藥房,人多嘅都要等餐死;睇牙要唔包入 NHS,因為額滿,要睇私家。
食:講過,要食港式茶記/飲茶嘅,都有;但食日式嘅,你飛過去美國可能正宗好多。
住:有平有貴,睇地方,好難一慨而論。新啲嘅樓同屋,起嘅時侯,保溫夾層做得好啲,冬天無咁凍。
行:講過,唔係住大城,無車唔掂。車就右軚,好多規則同香港差唔多,你有港牌可以用一年唔洗換住。車價嘛,唔知/好難講。
水電煤:水好似地區專利咗,電同煤都開放競爭,但計埋其實同香港爭唔多。見幾多屋個頂都有太陽能板。本人諗英國最大嘅好處係電器全部用得返。
通訊:除咗 BT 同 Virgin,大網都有啲同香港相同品牌嘅,好似 Vodafone 同 Three,睇新聞,BT 用好多華為嘢,留意。
電視:同日本 NHK 一樣,BBC 會抽電視費,只要你有電視就要收;另外,因為制式有好微妙嘅分別,你要睇「地上波」嘅電視,港機唔用得,要買當地機。當然仲有其他串流好似 Netflix,D+,APV,你係都要睇返香港嘢嘅就 -- 你知點嘅~~~
NHS其實要加下價,老人化年代.....死硬。
所以通常一般人都會夾多份保單,頂下特別野。(個邊保險有監管及格式化香港好多,香港掛X賣Y。)
食﹕有2手廚藝係幾好。
太陽能板其實我有懷疑過有沒有用.......
通訊﹕香港好多都係華為.........pccw單野...
電視:假如我有個LED mon駁上網睇youtube都要收?

舊 07-19-20, 02:42 AM   #129
肉羊哩咖
griffin611

醫:有保係好啲,尤其睇牙。
水電煤:有三種 - 齋「煮」熱水,發電,發電再儲入電池。據聞有剩可以賣返出去。睇啲太陽能公司咁噏,唔知係真唔係。
電視:BBC 話會派人暗中目及你,你有裝電視就要畀牌費,唔係日本 NHK 係唔係。

舊 07-19-20, 10:40 AM   #130
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
其實去邊個國家都一定有地方好過香港有地方差過香港,唔會有香港既上位互換
真係睇你個人覺得有邊方面對你黎講係必要,唔可以差過香港

對我黎講係日本住仲舒適過係香港,想買咩就咁amazon撳完第二日就送到(雖然好似得東京係咁)
然後份工個working hour仲少過以前香港做果份一個鐘(依家連食飯都只係八個鐘就放得工)

引用:
醫:有保係好啲,尤其睇牙。
水電煤:有三種 - 齋「煮」熱水,發電,發電再儲入電池。據聞有剩可以賣返出去。睇啲太陽能公司咁噏,唔知係真唔係。
電視:BBC 話會派人暗中目及你,你有裝電視就要畀牌費,唔係日本 NHK 係唔係。
日本據傳係當你搬屋,地產就會匯報呢個單位有人入伙
然後日本NHK就會係你入伙一至兩星期後撳你鐘要你簽約交錢
我都係啱啱入伙後就上門撳我鐘,用咗成十幾分鐘成功趕走佢
一年後又再黎過,但當時我趕時間就直接簽咗

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-20, 01:32 PM   #131
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
作者: darkvolver 查看文章
testra好像有張sim 4G幾好用無限上網.....

我之前有個apartment個情況係個room有個大洞要找人填...好在不是牆身.....是房夾版...

巨巨不如分享下d基本稅.....另外,醫療好像幾煩下...
Telstra我自己冇用,因為貴lol,呢邊好多選擇,好多細公司租Telstra/Optus既再賣比你
呢邊上台,通常唔係去店鋪(都有人serve你,但通常去既人係老人家lol),你去supermarket買張prepaid就搞掂,join plan上網或者app搞

tax當然比香港多,銀行收息都係income lol
正常打工係taxable income,即係你收既人工已經扣左tax
如果低收入其實係唔洗比既,即係End of Financial Year (June),填份tax return就refund比你
之後19%(18K-37K)起到45%(180K over)
只不過都有好多野當expense 做tax deduction
你連搵tax consultant幫你填tax return都可以扣tax

醫療我覺得一d都唔煩
有medicare card就睇GP,排公共醫院做手術,甚至照x-ray/ultra/ct-scan都得(有condition啦)
medicare有部份情況某d visa人到左澳洲已經可以申請,個人覺得澳洲好鬼左膠(大愛得過份),太政治正確
買藥要錢但平,好多藥政府有補貼,呢邊唔係診所入面配藥,去pharmcy到買,個人覺得呢邊pharmcy多個7仔

買insurance上網搞,medicare唔包既佢就有得保,當然睇你買咩,通常insurance買兩樣
1.hospital
2.Extra - Dental,physio,optical etc - optical即係配眼鏡,每年有個quota,好多人每年都換唔係蝕比insurance lol. (驗眼跟medicare)
Life既話通常super(即係香港垃圾mpf)包埋,呢邊super只要僱主供
你可以唔買insurance但tax要比多若干%

呢邊好多政府野上網講得幾清楚既,比d時間去睇,再唔係上網join d fb group(都有若干多 hk fb group)

水:政府既,對比香港貴,尤其個掛污費,fix既
電:同香港好唔同,鋪/整既公司係跟區,冇得揀,用電既就n咁多選擇,多到政府有website幫你做compare lol. 有solar panel既如果有多可以賣返比電公司,個價低得可憐,而家d panel可以用到好耐都唔degrade (25 years or over),又多選擇(well,好多大陸牌子) - 話分兩頭,住unit/apartment係冇得自己裝solar既,除非strata/community management(即係物業公司同業主立案法團)傾
Gas:唔係所有住既地方都有,用電既其實都幾普遍,n年前個d煲水都想死,而家快好多 - ceramic, induction

舊 07-19-20, 02:29 PM   #132
darkvolver
頹冗

就禁睇醫療....美,英,澳都係幾接近。睇一件事,藥又一件事。

"澳洲好鬼左膠",幾時都係多.....今年年初都去了一轉澳洲,感覺d風氣有陣怪味..d人幾膠下...

solar panel有多電係正常,陽光與海灘。

禁英國d稅都算簡單....個人入息稅+NHS(這個我當稅),禁就差不多...

舊 07-20-20, 02:59 AM   #133
肉羊哩咖
griffin611

個人嚟講,美國最大問題係醫保,啲排好多人無咗份工,搞到連份保都無埋,有乜依郁斷估都幾鑊。都係問吓德州打緊工位舊同事點先。

食同行應該無問題,尤其港人都係畀美式快餐浸大;行都係睇住邊,不過要細分真係要問嗰度啲陀地。

通訊:啲大通訊商陣除大到,真係有留心嘅都知咩事。

-----

加國同美國環境差唔多,其實一樣係有結構性歧視問題,同大量厲害國人/藍絲;問題係相對易入嗰啲省份真係幾「荒蕪」吓。佢好似仲未「救濟」港人,你正途申請等足你三五七年,仲要唔批都唔知咩事嗰隻~

-----

據靠日本 Amazon 先生活到嘅 YouTuber 講,嚮嗰度買動澷週邊分分鐘仲平過去「秋記」~~~ 而嗰度嘅 IKEA 係好鬼貴~ 上一頁有片,有時間去望望。

此篇文章於 07-20-20 03:04 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-20-20, 06:59 AM   #134
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
日森林唔直送澳洲,要靠forwarder,呢d就算人在香港時都會用所以唔覺有問題 (pandemic前啦)

澳洲本地人(唔係原住居民啦)其實本身係比較信人,信system
香港人角度去睇就覺得好低能,但你習慣左就會feel到唔係壞事
人應該係咁嘛,簡單,少d mean,生活好易過

舊 07-20-20, 03:30 PM   #135
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
想問下英語國家黑工情況係點

澳洲我住細 town 就幾清楚既

2012 年計最低工資 $15/hr, Asian 餐廳黑工公價 $10 再包一餐飯
$10 夠食兩個最平既 M 記餐
正常一間 share house $150-160 per week
肯做足一星期 5 日 x 8 = 40 hr = $400 , 係夠食夠住夠揸車

大城市 Melbourne Sydney 應該會低 d

情況係接近無王管, Labor Department 知亦唔太做野

有正職後派過去加拿大 Toronto 半年, 當時接載我既朋友開餐廳, 有人打俾佢問請唔請人, 佢開口第一句係問有無 tax. file no., 起碼合法先.... 感覺應該好過澳洲 ??

最近聽人講英國其實接近澳洲咁 ?? really ??

此篇文章於 07-20-20 03:59 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-20, 02:53 AM   #136
肉羊哩咖
griffin611

舊年新聞有賣單越南人命都唔要,都要偷渡去英國做黑工,應該有「市場」;有冇人掃黑工就木宰羊,實在未爆肺炎之前,齋講歐洲大陸嗰邊,日日係咁有人想入英國,有黑工唔奇。

舊 07-21-20, 07:39 PM   #137
darkvolver
頹冗

引用:
舊年新聞有賣單越南人命都唔要,都要偷渡去英國做黑工,應該有「市場」;有冇人掃黑工就木宰羊,實在未爆肺炎之前,齋講歐洲大陸嗰邊,日日係咁有人想入英國,有黑工唔奇。
個單野如沒有意外係自信地方,用當地特別人搵水失敗後爆出來。

可見自信地方都幾缺水下

舊 07-22-20, 03:02 AM   #138
肉羊哩咖
griffin611

借花敬佛,有意過去袋鼠國嘅,可以細讀吓呢條串:

此篇文章於 07-22-20 03:05 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-22-20, 09:31 PM   #139
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

內政部公佈 BNO 5+1 簽證安排

2021年1月正式實施

簽證地點:在 UK 或 UK以外 的地點申請

簽證長短:
1. 可開兩次做簽證,2.5年 x 2
2. 一次過拎5年簽證
(應該係考慮到有些不能一筆過俾簽證及IHS費用的香港人)

合法居留5年取得永久居留權後,再居住12個月取得公民身分。

英國政府對BNO CITIZENS的要求:
1. 有BNO STATUS
2. 通常居港
3. 財務證明能夠居英6個月
4. 證明有決心承諾學習英語
5. Home office承認的診所做Body check
6. 俾 IHS 費用

大家一齊努力

Source:
https://www.gov.uk/guidance/british-...s-in-hong-kong
由手機版發出
舊 07-22-20, 09:46 PM   #140
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
內政部公佈 BNO 5+1 簽證安排

2021年1月正式實施

簽證地點:在 UK 或 UK以外 的地點申請

簽證長短:
1. 可開兩次做簽證,2.5年 x 2
2. 一次過拎5年簽證
(應該係考慮到有些不能一筆過俾簽證及IHS費用的香港人)

合法居留5年取得永久居留權後,再居住12個月取得公民身分。

英國政府對BNO CITIZENS的要求:
1. 有BNO STATUS
2. 通常居港
3. 財務證明能夠居英6個月
4. 證明有決心承諾學習英語
5. Home office承認的診所做Body check
6. 俾 IHS 費用

大家一齊努力

Source:
https://www.gov.uk/guidance/british-...s-in-hong-kong
由手機版發出
財務證明能夠居英6個月......這個好難定義,如果用英磅計算...

舊 07-22-20, 09:59 PM   #141
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

有澳洲既朋友失業攞援助都係僅僅夠交租

我諗英國政府應該都係呢個理解掛?
由手機版發出
舊 07-22-20, 10:07 PM   #142
darkvolver
頹冗

引用:
有澳洲既朋友失業攞援助都係僅僅夠交租

我諗英國政府應該都係呢個理解掛?
由手機版發出
英國你要工作3年才可以有福利......

當然我相信佢個5年將會大改個國藉政策,踢走好多需要離開的人,這是同美國做deal的要求之一。

英國做,美國監督,重建脫歐的英歐關係。

舊 07-22-20, 10:10 PM   #143
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

不過我覺得英國揀得果個時候實行,應該都預計到到時候情況會開始最差....

即係中國同香港傀儡會開始做痴線既野

同埋英國經濟差到需要吸納 BNO 黎救
由手機版發出
舊 07-22-20, 10:13 PM   #144
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
搵定份工先去應該可以當財務生活到六個月掛?

舊 07-22-20, 10:34 PM   #145
darkvolver
頹冗

引用:
不過我覺得英國揀得果個時候實行,應該都預計到到時候情況會開始最差....

即係中國同香港傀儡會開始做痴線既野

同埋英國經濟差到需要吸納 BNO 黎救
由手機版發出
大使館大火...5+1開始...南海菲律賓演練 = 你估下

==============================
現在要等剩餘4眼......

此篇文章於 07-22-20 10:51 PM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-20, 12:09 AM   #146
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

救香港人呢件事上面,澳紐唔洗諗啦

澳洲所謂救人,只係限於現時既香港留學生,同現時起澳洲用其他 visa 既香港人

紐西蘭更加聲都唔聲,聯合聲明都無簽
由手機版發出
舊 07-23-20, 01:40 AM   #147
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

過期 BNO 得,成本 BNO 唔見左又得,總之內政部電腦有記錄就得

合法配偶得,男女朋友得,總之 close link 就得

可以工作或返學,但又無工作 visa 或學生visa 對工時or學分既限制

真係好寬鬆

一定有人跳出黎,車咪益晒藍絲

佢有個要求係提供入息、工作同住址證明,即係政治審查,你近幾年做過乜一定知

引用:
【合資格申BNO港人 明年1月可申特別簽證留英5年】

英國政府宣布,明年一月起,為擁有BNO資格的人士及他們的近親,設立「香港BN(O)簽證」(Hong Kong BN(O)Visa),最長可以在英國逗留5年,申請人只需擁有BNO資格,毋須出示有效BNO護照,即使護照遺失或過期亦毋須補領。

英國政府網站表示,該簽證容許申請人在英國逗留30個月後,續期30個月,或在英國連續居住5年。獲批簽證的人士,可在英國工作和讀書,但不包括社會福利保障,住滿5年可以申請定居,取得定居資格後12個月,即可申請入籍。

特別簽證的申請人亦須通常居住在香港、以及有至少6個月的財務支持。

網站連結:https://www.gov.uk/guidance/british-...s-in-hong-kong

#香港電台 #RTHK #英國 #BNO
由手機版發出

此篇文章於 07-23-20 01:43 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-23-20, 02:44 AM   #148
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Rance 查看文章
搵定份工先去應該可以當財務生活到六個月掛?
根據返研究英國其他 visa 嘅條件講,佢要你証明有一定數額嘅存款(英內政部有條方妙娜計嘅),存咗嚮間嗰港英都有分行嘅銀行度,仲要滙咗一定時間(邊間唔洗問啦掛,咳)就得;正如樓上老細講,BNO 呢壇嘢最妙嘅地方係,過到去無話要有開工或者搞生意,你去讀書或者日日坐 Starbucks 都得咁話。

英門能力,你有大學學歷,証明係英語教學,或者考到 IEFEL 嘅,都得。

而家仲未攞到 PR,嚮英國度為之前啲 visa 搏緊殺嘅朋友,可能會覺得幾唔抵。

此篇文章於 07-23-20 03:12 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-23-20, 04:25 AM   #149
肉羊哩咖
griffin611

嗱,講得深入啲英帝,就要搵陀地;以下轉呢位「咬花熊」大人,認唔認同睇各位老細個胃口,不喜勿插:

引用:
[移民,應該是甚麼一回事]
很久沒有更新,對上一次貼文已是數月前的事,這幾個月留在家抗疫,看了很多,也想了很多,和大家分享少許。

記得開始這個專頁的時候,真的很努力出文,希望自己保持每天出文的習慣,越來越多人LIKE或SHARE自然就會高興,甚至有一刻想過會否成為KOL呢? 但時間久了,就知道這是不切實際,隨著生活新鮮感和亢奮度降低,寫作動力也逐漸減退。反問自己,想題材、找資料、花時間一點都不輕鬆,咁辛苦為乜?做返自己、做喜歡的事、不介意別人說三道四,從來就是自己的大原則,文章內容能夠幫到別人已是唯一開心之處。而因著T1E的終結,這個功能也逐漸減少了,更加大條道理減產。

補充一點:咬花熊一向隨性而活,從來沒有寫日記的習慣,小時候多次試過寫日記,但印象中從沒超過三個月就會斷纜,所以本專頁的命運也可能一樣,呵呵!

至於移居英國的生活、困難等等,坊間已經有許多群組博客分享討論,不用咬花熊重覆再寫。 更主要的原因,是移居三年多來,經歷大大小小波折,感概良多,也是今次分享和讓大家反思的主題:移民應該是甚麼一回事。

去一個地方自助旅行,你會買本天書、上網找資料、看看別人分享,避免不必要的陷阱和開支。而移民就更甚更不一樣,那是你下半生都要長居的地方,是你下一代一輩子生活的地方,前人的經驗當然可以是很好的參考,但困難總是會遇上,撞板總不能避免,學費總是要交,就如每一個學行的小孩一樣,一定要跌倒、哭過、爬起,才會識行。困難、挫折、撞板,就是跟移民一起的連體,沒有才怪,甚至可以說,沒跌過沒碰過,怎稱得上自己是移民?

咬花熊作為一個自助旅行的熱愛者,很樂意向別人分享旅行的資訊,但同時討厭甚麼功課也不做的老馮、伸手牌。而在一生一世的移民路上,亦應如此。熟悉咬花熊的朋友,都知道自己很樂意分享心得和經歷,但說得太多,任何大小事都牽著你走,會不會愛你變成害你呢?這是內心很矛盾的地方。
所以也就有了每次分享都勉勵大家的金句:

遇壞事是歷鍊
遇好事便感恩

另外,不少上一代,移民其實只是抱著拿個保護傘的心態。說真的,實在不敢苟同。

這是自己作為移民的態度和鞭策:要努力學習當地的文化,投入當地人的生活方式,融入當地人的生活,成為社會的一員。 而且這不是一時三刻就做到,而是你整個下半生的事,甚至作為一個亞洲面孔,是要到你下一代、兩三代,才能夠完全融入這個社會。

I am going to be a Briton! I should work hard to become a Briton! 這是常常對自己說的。 因此這裡的一切好與壞,都去接受;難吃的飲食,都去適應;變幻的天氣,都不抱怨。一切陌生的事,都去學習。

另外,還要常常提醒自己,摒棄不好的華人和香港人基因。 華裔身份是改變不了的,但思維行為卻更需要調整,貪便宜、搵著數、走捷徑、心急、即食、金錢掛帥、怕執輸、膽小自私、歧視、自卑,坦白說這些基因都在我們身上。生活在另一個不同價值觀的國度,就更要時刻警剔自己,捨棄舊我,融入社群,才能被社會所認同和接受。

世界各地圍爐取暖自成一角坐井觀天的唐人街已經夠多了,還要再建更多大同小異的香港村嗎?不記得是誰的分享:你硬要把自己原有的一套帶過來,那不是移民,是殖民。

近日國安法來臨 、BNO平權等議題熱烘烘,咬花熊都無意說甚麼,媒體火熱報導在所難免,但好像突然許多人走了出來分享,怎麼移居怎麼找學校怎麼找工作怎麼避稅,也見不少YouTuber分享,怎麼到英國投資買樓炒樓賺錢,甚至出書開講座搞睇樓團,感覺實在很不安。 當然,明白現時政情惡劣,不少分享多是出於好意,但人類很奇怪,很多時好心都會做壞事。 敢問你喜歡大陸人蜂擁到香港炒賣樓房把樓價推高到難以負擔嗎? 你喜歡所有商舖變成金舖藥房嗎? 己所不欲,要施於彼邦嗎?

去融入、去維護一個你要永久居留的地方,不是很正常嗎?

去愛、去保衛一個你宣誓效忠入籍的國家,不是很自然嗎?

所以若真要移民,像很多人說過了,要有決心決心決心。其次,要自己努力做功課,每個家庭背景狀況移居地都不一樣,別人的分享經歷,只能作小參考,移民顧問更是不能盡信。然後,要有碰釘、撞板、跌錢、無奈、抱頭痛哭的準備,還有能夠爬起再來的毅力。你有這些覺悟了嗎?

當然,咬花熊不代表所有人,也無意說教,其他人移民是甚麼心態自是管不了。自己也不可能百分百做得好,但還是希望盡力做到。

以上只是個人所想,謹此分享。長篇廢話,如有得罪,還請見諒。

舊 07-23-20, 04:30 AM   #150
肉羊哩咖
griffin611

唔好意思,打鐵趁熱:

引用:
得意問題大集合(1) - 邊度治安好d?

潑完兩次冷水,又或者真的多了人打算未來以BNO移居英國,本專頁忽然多了不少like和follower。在此重申,咬花熊並非、亦無意做KOL,亦不是移民顧問,好多事情純粹抒發分享,假若幫到手足同路人,那就是開心bonus。

近日越來越多的群組、討論區、YouTuber、FB live討論英國的事宜,奇異問題亦越來越多,不會怪責這些問問題的朋友,因這是每個先行移民人士都經歷過的過程,都是跌跌碰碰走過來。

忽發奇想不如來個“得意問題大集合”,寫一下文章,嘗試改變一下大家的思維,順便分享一下英國在地的實際情況,盡量提供途徑幫助大家,讓自己去找答案了解更多。

是日得意問題:

Liverpool 和 Manchester 哪一個治安較好?邊區治安比較好?

不如我問你: 將軍澳和沙田,哪一個治安較好?柴灣和觀塘邊度無咁雜?

香港那麼細小,這個問題尚且無人能客觀地答得到,元朗不會全是黑社會,深水埗也不會全是九反地,更何況英國那麼大,每個城市地區都幅員廣闊,很難說哪裡比哪裡安全,治安較好。試問誰敢斷言西九龍治安就比牛頭角好?

一般能夠答你的,其實都只是個人觀感,並非客觀的答案。例如該朋友曾在將軍澳遇劫,那就代表那裡治安較差嗎? 私下傾談分享個人觀感經歷,聽者作為參考絕無問題,但公開寫公開貼,就很容易誤導別人。

再說一次,壞人到處都有,罪案每一區都有可能發生,在英國,有些地區可能樓房看起來比較殘舊,居住人口收入或許較低,但不就代表治安就較差,反而可能很有人情味呢!英超球星居住的高尚豪宅,尚且無可避免被人入屋行劫,所以沒有地方是絕對安全的。

當然,客觀的數據資料還是有的,Google一下就可輕易找到。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:19 PM

手機版 | APP版