Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-18-19, 03:17 PM   #101
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li

舊 12-18-19, 03:22 PM   #102
ComeLOLoh

舊 12-18-19, 05:25 PM   #103
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
無透評論大量湧出,不過好多都話修正咗 TLJ 掉咗嘅嘢。大量 fan service 云云。

------

睇咗咁多,都係覺得 Dan Murrell 嘅比較透徹同 to-the-point,係好係醜,各位老細自己睇:

重點由 7'24" 開始。

此篇文章於 12-18-19 07:09 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-19, 10:06 PM   #104
ComeLOLoh

不劇透

好似睇左套龍珠咁

有好有壞
要吐嘈既地方都係有

但整體算係好
問題在於前兩集劇情搞到咁…
咁所以…

睇左4DX版,效果ok的,唔差。
遲d少d人再睇埋IMAX版

劇透

Ray Skywalker,但不是有血源既…
如果佢整係外傳,唔好搞舊角咪好囉。
一搞舊角就會比人話…因為咁搞法…導演好收手啦喎…

此篇文章於 12-18-19 10:11 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-19, 01:25 AM   #105
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完Laser IMAX,FANS service充足,感覺比END GAME好,收貨有突

-Rey 身世唔難估,因為黑帝好早已被透咗會出場,今集仲要突然放電,果野已經立刻解畫,反而First Order個餓底更爆
-無講 I am your grand pa, 玩 I am all of the jedi
前半玩下Ben找回黑帝/ Leia訓練Rey我又覺得ok, 好過上集去賭場揾人出賣自已同阿Rose姐捨身救Finn之後今集變番路人甲
-Ben哥仔注定唔係大佬,要老母力盡再加老豆顯靈先決定到心意,最後仲要過力比Rey,真係只能為女死為女亡 不過連佢班knights of ren都係路人feel
-最後一戰ok啦,黑帝吸精大法回春都唔夠Rey姐標童上身雙劍mode
-個人幾喜歡玩番Death star殘骸,同最後回到Tatooine,幾有feel
-特技場面靚,故仔就平平,作為爆谷片係ok嘅

此篇文章於 12-19-19 11:23 AM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-19, 02:07 AM   #106
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
真係咁好?我覺得今集係3集中最差嘅一集,前半好多位好似搵戲做,劇情之間無張力,後半決戰畫面係幾好,但一啲都唔熱血,上集結尾我都有D緊張感覺,今集完全無,而故事除左main果三四個角色,其他人其係好路人........

此篇文章於 12-19-19 02:12 AM 被 yuhchan5 編輯。
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-19, 02:35 AM   #107
肉羊哩咖
griffin611

絕對會係另一套極具爭議嘅片,因為煩忙(無別字)嘅關係,要到廿七號先去埋齋;唔緊要,事關之前聽咗嗰個劇透係堅過石堅,死火。

舊 12-19-19, 12:41 PM   #108
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
劇透
睇返cast眾Jedi獻聲時虧剛都有份,遠方傳嚟Liam Neeson把聲,唔怪得Rey即刻醒,由黑帝搶走Rey嘅原力個刻起,黑帝已經死硬

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-19, 12:53 PM   #109
ComeLOLoh

佢新故事唔掂,就搵舊奸角黎救亡…
根本好難令人收貨,只係換個角色,
重新run過第六集加少少第五集既橋。
為左所謂balance就咁樣安排Ray。

Ep 7: The death of Han Solo
Ep 8: The death of Luke Skywalker
EP 9: The death of Leia

點接受喎…

最尾同龍珠一樣,打菲利個場咁,集靈魂力量…

重有,黑帝講I am all sith個刻,我已經估到Ray 會講 I am all Jedi。

個Kiss係無謂既,真係Hollywood先會咁。

最尾返去Skywalker故居,唉…
如果唔整死Skywalker條線咪好囉。
而家最尾係所有真Skywalker死晒
不過,又可以當係本身Skywalker 只係一個掛名。
正如Anakin無father一樣…

新加Jedi技能,可以隔空傳送物件…
OK,你投影都算,而家可以重勁。
勁到原來Luke鬼影都可以接住實體既Light Saber。
咁查實佢係咪無死到、只係變左神人。

讚:畫面,特別係最尾勁多戰機,係超晒班既

Ben/Ray 心意傳送,講野個幾幕畫面變黎變去係既

整體:佢唔根外傳d小說咪好囉,而家外傳借橋當正傳出晒事。
成個新三部曲如果當外傳,唔係原本既Han Solo, Leia, Luke會好d

此篇文章於 12-19-19 01:14 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-19, 04:06 PM   #110
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
老實講, 好垃圾, 當特技片睇OK, 但如果承繼番星戰40年既歷史, 今集真係不堪入目

首先, 新三部曲黎到今集結局, 睇晒三集, 比我既感覺就係完全冇路線圖, 好明顯一開始係冇部署, 每集都係見步行步, 每集都反駁上集既伏線, 或者夾硬死兜爛兜, 搞到好多劇情都好唔合理

劇透
原力覺醒, 照足A New Hope翻拍, OK, 你話致敬/懷舊/尊重原著尊重fans, 我收貨, 算係一個好開始, 最尾cliffhanger Rey遞番支lightsaber比Luke, 大家好期待下集會點

之後Last Jedi, 換導演, 反傳統, Luke接過支lightsaber黎手就掉落海, 其他伏線全部當垃圾咁逐一清除, 先打爛Kylo Ren個頭盔, Snoke背景完全冇交代就被斬開一半, Knights of Ren影都唔見, Rey身世之謎原來又話只係普通人一個, 仲有超西Leia, Kylo Ren開到口講明要kill the past, 擺明就係導演同大家講, 唔好再沉淪於舊事

黎到今集, Last Jedi反應唔好, 又換番原力覺醒個導演, 劇情又還原基本步, 首先痴番好Kylo Ren個爛頭盔先, Knights of Ren又突然復出, 但仍然係冇交代任何背景, 繼續做大茄。今集先突然摷番Palpatine出黎鞭屍, 前兩集一直冇暗示冇伏線, 但你夠膽死同我講「原來一切一直都係Palpatine操縱住」, 哩啲劇情真係懶到出汁。Rey係Palpatine個孫女, 又話Leia同Luke其實一早都知, 只係唔講, 真係當班觀眾係契弟? 咁多野都係「一直都知, 一直都發生緊, 係你唔知咋嘛」, 今天的我又打倒昨日的我, Rey身世原來又唔係普通人, 原來又有家族血統。

上集同我講忘記過去, 今集又摷番啲舊人物舊地點出黎消費, 證明新三部曲由始至終根本冇大方向, 冇部署, 飄忽不定, 自己都唔知自己想點, 唯一就係靠「回憶/懷舊」黎氹fans

唯一慶幸係新三部曲終於告一段落, 電影比迪士尼玩死左, 好彩電視劇可以將星戰延續落去, Mandalorian大受歡迎, 又拍緊Obi-wan, 有傳Darth Maul都可能有劇集, fans可以轉睇電視, 電影就抖番幾年, 學下Marvel咁有計劃先好拍吧

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-19, 04:29 PM   #111
cat8642
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
Ep 7: The death of xxxxx
Ep 8: The death of xxxxx
EP 9: The death of xxxxx

笑咗 ... 全部副題變成咁 .. 哈哈
cat8642 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-19, 05:52 PM   #112
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003

這個是誰?

舊 12-19-19, 06:57 PM   #113
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
這個是誰?
Snoke
https://starwars.fandom.com/wiki/Snoke

其實最大問題都係,呢三集冇咩舖排,一味你估我唔到你估我唔到。

男女主角d動作靚咗型咗,可惜係d敵人太廢,完全唔好睇。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-19, 08:42 PM   #114
肉羊哩咖
griffin611

回返 whassupbun :

前幾日傳之後再無乜所謂嘅三部曲,睇吓過多一年半載佢又變唔變口風先算。

其實 TLJ 過咗一年度已經有人講,唔似原三步曲嗰陣咁,個世界觀已經成咗形,要有人睇住點行,唔可以求其,由得各個導演玩自己嘢(咳 DECU 咳)。所以有好多人唔妥 KK,除咗指責佢出賣咗 George Lucas,仲玩導演主導,搞到成個三部曲無晒方向,連鍾意 TLJ 替 KK 辯護過嘅 Dan Murrell 睇咗 TRoS 都嫌呢部有問題,見樓上本人個舖。

當然一樣都有人大讚,都好嘅,無所謂;本人就冇氣,有都留返啖氣講 The Mando 算把喇。

------

暫時「無乜公信力」嘅 RT 個分數係 58%,屬爛級。

此篇文章於 12-19-19 10:15 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-19-19, 10:18 PM   #115
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
比較無咁bias嘅imdb有6.8, 我覺得都係咁上下啦,合格有突,但不能到達殿堂位置

舊 12-20-19, 12:13 AM   #116
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
睇左7點YOHO IMAX....得1/3滿...

整體算合格以上(應該都冇咩可能差過第8集)...故事在預期內進行,以三步曲結尾來睇算係收晒D線無咩尾留低,將來對sw都可以無怨念了

3D感好多場景都唔太突出,如果無要求搵個大螢幕睇就好....

還有某幾段BGM,很MARVEL .......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 12-20-19 12:17 AM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-19, 02:59 AM   #117
王小虎

正傳OST繼續係John Williams,其實應該話Marvel某啲OST好star wars feel,不過冇乜邊個配樂師唔會比John Williams影響到。

其實有啲Marvel戲個配樂都好各有風格,例如你話GotG就會諗起懷舊流行曲,黑豹就會好多非洲鼓樂,就算再細分,Iron Man, Thor都會比較多強勁搖滾樂,Avengers就會多啲交響樂,近似Star Wars類型。
舊 12-20-19, 03:47 AM   #118
ComeLOLoh

睇完戲,再玩d Star Wars Game,完全覺得新三部曲浪費人力資源。
Fans就係想睇多d 舊人既adventure…
你舊人根新人冒下險既故事就已經好ok。
好過而家一鑊泡。根本無人like個新故事。

舊 12-20-19, 09:15 AM   #119
C.Ryo
Game Master

始終舊人們年事已高,出得番黎行行企企已經算難得呢,打打殺殺點都要交比新一代人吧……

舊 12-20-19, 09:51 AM   #120
whassupbun

其實新人冇問題, Mandalorian(對唔住, 我又攞電視黎比)同Rebels都係新角, 大家都好受落, 最緊要係睇故事好唔好架啫

我原本對Finn都有啲期望, 話晒係trooper變叛軍, 有啲睇頭, 但原來除左有時比啲兵鬧下佢係traitor之外, 都唔會點提佢既背景。Finn最搞笑係TLJ set up佢同Rose既戀情, 但今集如同陌路人 真係攞黎搞

舊 12-20-19, 12:46 PM   #121
王小虎

個問題正正就係一時一樣,TLJ話Finn同Rose,跟住今集完全兩回事。仲要話佢有啲野想講,又唔講係咩,我心諗我真係唔想知佢想講咩了。

spoiler?

話時話公主果幕我係真感動的,因為主演真係走咗。
舊 12-20-19, 12:58 PM   #122
肉羊哩咖
griffin611

(你當本人無嚟過)開畫市場:《星球大戰》首天累積五百萬
https://www.hkfilmblog.com/archives/72647

引用:
迪士尼發行的《星球大戰:天行者崛起》在昨天放映優先場獲得逾22,000人次後,昨天於51院正式開畫映逾620場下,全日獲逾24,000人次捧場,推算收入接近250萬,為電影首天連同優先場累積達五百萬。不過要注意的是,電影首天每場平均人次僅在40上下,看來電影片中長達141分鐘影響平日觀影。然而繼後走勢除了視乎周末家庭客源外,還要看《葉問4完結篇》在開畫後的場次變化。

此篇文章於 12-20-19 01:02 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-20-19, 03:05 PM   #123
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-19, 04:00 PM   #124
whassupbun

引用:
作者: 王小虎 查看文章
個問題正正就係一時一樣,TLJ話Finn同Rose,跟住今集完全兩回事。仲要話佢有啲野想講,又唔講係咩,我心諗我真係唔想知佢想講咩了。
劇透

Finn想講我愛你但又講唔出囉 果時佢沉緊落浮沙, 多數臨死都係講哩D架啦

最後Kylo同Rey之吻證明左一件事 - 男人唔壞, 女人唔愛
Finn單戀Rey, 一直默默喺Rey身邊支持佢, 但人地show都唔show你, 反而Kylo一變番好人就咀佢, Finn你慳啲啦

舊 12-20-19, 08:44 PM   #125
C.Ryo
Game Master

extras,睇完戲可以睇吓

最後一戰有幾多個Jedi開聲
https://www.gamespot.com/gallery/sta...ose/2900-3318/

後傳三步曲的確係獨立創作見步行步而成, JJ Abrams 同 Chris Terrio解說如何繼續第八集的爛癱子
https://metro.co.uk/2019/12/19/star-...jedi-11934160/

今集所有彩蛋

未睇可以睇呢個前事重温

此篇文章於 12-21-19 09:31 AM 被 C.Ryo 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
已可取 訂單 Hot Toys - MMS328 Star Wars: Episode VII Captain Phasma manpower893 買賣專區 1 06-13-16 02:28 PM
[美劇] Star Wars: The Clone Wars Season 6 (March 7th,2014) IDGAF Neo Entertainment TREND 6 02-28-14 12:42 PM
[多機種] Lego Star Wars 3: The Clone Wars (已售) ahleung 電視遊戲討論版 30 01-18-12 11:09 AM
[PS2,XB]Star Wars: Episode III圖片及影片,美05年5月5日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 1 11-07-04 01:00 PM
[PS2,XB]Star Wars: Episode III確定開發 神祕人1號 電視遊戲討論版 6 04-21-04 06:55 PM

現在的時間是 08:19 PM

手機版 | APP版