Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-23-19, 02:42 AM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
A Beautiful Day in the Neighbourhood | Tom Hanks (Nov 2019)

真人真事改篇,主角係 PBS 一個節目主持 Mister Fred Rogers,宣揚愛心同善良,齋係條預告都好洋葱:

—————

其實舊年有 Mister Fred Rogers 嘅紀錄片上,但係奧斯卡當局唔知發咩雞盲,連提名都冇,可以睇吓真人係點:

此篇文章於 07-23-19 02:46 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-19, 02:13 PM   #2
肉羊哩咖
griffin611

近年難得一見嘅治癒片

睇咗優先場。首先唔好畀啲宣傳誤導,部戲主角唔係 Tom Hanks,但你入得場都係志在睇佢啫。不過絕對唔會失望,Tom Hanks 完全 Fred Rogers 上身,好似 Judy 入面嘅 Renée Zellweger, 咁,啲戲絕對交足有突,不過 Tom Hanks 好明顯呢度有大細眼,但 Fred Rogers 本人唔似有,有啲怪。故仔係由男主角個真人,寫嘅一篇文改篇:講男主角係個雜誌得獎作家,得罪人多,仲同佢老豆有好大過節,有日佢老總派佢去寫個 Fred Rogers 嘅人物短篇,點知由訪問人變咗被訪問~~~

講返角式,男主角演個家庭破碎出身,對老豆憤怒嘅中年叫做 okay,不過拍埋去 Tom Hanks 預咗被搶鏡搶得好慘。做佢老婆嘅好木,其他配角都一般,反而做 Mr Rogers 大老細嘅 Enrico Colantoni (Galaxy Quest, Person of Interest) 嘅戲唔多,但都壓到場。

分鏡同配樂都好,其中有場戲有成一分鐘完全靜晒,有少少破第四場嘅味䢭;有趣嘅係成部電影做到好似 Steve Rogers 一部好長嘅一話咁。

講返 Mr Rogers,佢嘅節目講好多「成人」話題,好似戰爭,離婚、種族,呢度講死亡,呢啲嘢好多大人都唔知點同細路解釋,由佢口中講,大人細路都好了解到,好有感染力。好似本人咁無睇過佢部紀錄片會爭啲,最好入場前了解吓佢個生平,唔係你唔會信真係有個咁好嘅人。如果你有類似男主角嘅經歷嘅,對呢部戲感受會深好多。

呢部戲又有驣訊有份出資,對呢方面敏感人仕留意。

此篇文章於 12-10-19 04:31 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-20, 10:50 PM   #3
肉羊哩咖
griffin611

呢邊個 Netflix 有 Won't you be my neighbour 套紀錄片上,衰,又係 iTunes 貪特價買鬼咗先上~~~

舊 08-14-20, 06:25 PM   #4
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
A Beautiful Day in the Neighborhood | 在晴朗的一天出發

https://www.netflix.com/hk/title/81121682
https://www.imdb.com/title/tt3224458/
https://en.wikipedia.org/wiki/A_Beau...e_Neighborhood

係Netflix睇咗A Beautiful Day in the Neighborhood (在晴朗的一天出發),
戲入面只係簡單交代咗受訪者Mister Roger,
係知名兒童電視節目主持人後,
就無再交代佢的背景資料,
主線故事其實都係講訪問佢果位記者唔係Mister Roger,
Mister Roger係戲入面個角色其實幾似心理輔導員。

個故事主題其實都幾老土,
就係講珍惜眼前人,
由經常出席婚禮到變成經常出席喪禮,
果個年齡層的觀眾應該會被感動到。

不過,對年輕或海外觀察嚟講,
就無咗集體回憶呢個加分元素咁。

另外,套戲加咗d奇怪又不必要的東方元素,
例如個個故事設定係1998年的美國,
但一開場有架送貨車的車身居然印有簡體中文…什麼交貨之類的字眼,
另外,沉默一分鍾果場戲又好刻意咁安排發生係中餐館,
寧願佢加多d亞裔演員演出好過宜家咁安排。

《在晴朗的一天出發》 (A Beautiful Day In The Neighborhood) 2.6 天天好心晴
https://www.youtube.com/watch?v=uHUeE2ZKlVk
《在晴朗的一天出發》 (A Beautiful Day In The Neighborhood) 
2.6 天天好心晴
Sony Pictures窩心推介由美國殿堂級主持人好人好事改編電影《在晴朗一天出發》(A Beautiful Day In The Neighborhood)。由《大老作家》瑪麗夏娜(Marielle Heller)執導,兩屆金像影帝 湯漢斯 (Tom Hanks)再度挑戰奧斯卡力作,其出色表演更榮獲金球奬最佳男配角提名以及囊括全球多個大獎及提名!

Top 10 Things A Beautiful Day in the Neighborhood Got Factually Right
https://www.youtube.com/watch?v=m2Q6PSkmjZg

此篇文章於 08-14-20 09:11 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Toy Story 4 (2019) | Pixar | Tom Hanks & Tim Allen david 電影版 28 10-28-19 09:56 PM
[西片] Inferno (2016) | Tom Hanks david 電影版 1 08-18-16 04:12 PM
FS : 全新 XBOX ONE 220V DAY ONE + 3隻 DAY ONE GAMES tntslayer 買賣專區 0 12-04-13 02:37 PM
the most beautiful mcdonald's shop seraph ~清談館~ 27 06-23-04 03:14 PM
tom hanks新戲 - 快閃殺手 其卵 Neo Entertainment TREND 4 06-23-04 08:10 AM

現在的時間是 06:27 AM

手機版 | APP版