Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 11-18-19, 01:12 AM   #76
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
S1E02 都叫 OK,無上一話咁好,不過配樂好咗,帶出到個氣氛。劇情就毫無推進,不過過程又幾好睇。但係仲剩返六話,每話又只得卅分鐘,有少少担心。

有人嫌呢部嘢大賣懷舊,本人又唔覺得呢度無新嘢,而且唔係每個人都睇過 The Clone Wars 同 Rebels,畀多啲機會佢。

I have spoken.

舊 11-23-19, 05:56 PM   #77
肉羊哩咖
griffin611

This is the Way (咁先至係路)

The Mandalorian S1E3,仲係卅分鐘一話,真係好唔夠喉。

好:配樂好咗好多,打得更精彩,今話睇嚟建立好主角同個細路(本人唔會叫佢做 Baby Yoda)個感情,唔太過頭幾細,令人好投入呢兩個角式,確立咗帶子雄狼嘅故仔,甚至啲閒好似公會阿頭都咁吸引。另一邊,講多咗 Mandalorian 一族嘅處境同主角個過去:一邊獵捕一邊畀人追,亦睇清楚啲第一話佢個過去。(另一邊㢀,新三部曲啲主角就真係~~~~) 動作好正:一場大玩 Metal Gear Solid (有人叫 Mandalorian Gear Solid),氣氛一流,班 Storm Tropper 前所未有咁唔掂,最後一場大交,充滿西部片梗 -- 連中鎗嗰吓都~~~

唔係咁好:唯一吐糟,你身邊個個都有個飛行背包,乜無人話你知咩?

有人嫌成話個格局太細,嘩老細,呢部電視版嚟咋,想做到 John Wick 咁咩?

今話導演係 Deborah Chow (個名似乎香港人出身),佢將負責晒成套 Obi Wan 片集嘅導演工作,睇過今話個版,都有啲信心。

舊 11-24-19, 06:59 PM   #78
王小虎

註冊日期: Apr 2002
半個鐘一集,但成本超高,大約12.5 - 15 million一集。現時最高成本的GoT都係15 mil,但GoT係一個鐘,所以Mandalorian應該高過GoT了。另外有話MCU shows會仲貴,大約25 mil一集,MCU show就會一個鐘一集。其實如果12.5 mil x 2咁計就係一樣。
https://www.businessinsider.com/budg...lorian-2019-10

第三集導演係半華人混血兒,佢訪問話第三集有參考黑澤明的用心棒同吳宇森的辣手神探(特別係發哥醫院抱住BB個一幕)。第四集係Bryce Dallas Howard(Jurassic World女主角,Ron Howard個女)導演,又可以睇吓一個新導演拍一集咁高成本的電視得唔得。
https://hnentertainment.co/deborah-c...ing-baby-yoda/

同埋已經拍緊第二季。
https://www.digitalspy.com/tv/ustv/a...ovie-spin-off/
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-19, 07:42 PM   #79
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 王小虎 查看文章
半個鐘一集,但成本超高,大約12.5 - 15 million一集。現時最高成本的GoT都係15 mil,但GoT係一個鐘,所以Mandalorian應該高過GoT了。另外有話MCU shows會仲貴,大約25 mil一集,MCU show就會一個鐘一集。其實如果12.5 mil x 2咁計就係一樣。
https://www.businessinsider.com/budg...lorian-2019-10

第三集導演係半華人混血兒,佢訪問話第三集有參考黑澤明的用心棒同吳宇森的辣手神探(特別係發哥醫院抱住BB個一幕)。第四集係Bryce Dallas Howard(Jurassic World女主角,Ron Howard個女)導演,又可以睇吓一個新導演拍一集咁高成本的電視得唔得。
https://hnentertainment.co/deborah-c...ing-baby-yoda/
無乜演員(唔好話無乜大牌)都咁貴一話,而部份啲 CG 搞成咁,唔係好明啲錢放咗去邊,可能唔係話話都咁平均筆蓆都未定;不過咁,到而家仲睇得好滿意。

(「裡拳」時刻)呢一話可以話係第一部由女性導演執導嘅真人版星戰,睇佢主理 Obi-wan 會點。一個人執晒成季電視劇好少見,最近嘅例子係 Mr Robot -- 據報導演條友用好多時間,當一季一部大電影咁拍法;一般嚟講籌備成部電視劇要好多時間,但由拍到出街時間唔多,搞到一個導演拍緊一話,其他導演就為下一兩話做準備,一個導演好難跟晒全部話數。

而有啲人話其實 Bryce Dallas Howard 好有才華,似佢老豆咁台前幕後都掂,睇吓下一話點。

有報亦話 Ron Favreau 其實寫好晒成季個腳本先送去上去做題案(OKAY Kennedy 今次做返件好事)。 係咪有埋第二季個稿就唔知。

------

(追加)iTunes 見啲 OST 係一話一張碟,你好嘢,鍾意個 main theme (啫係片尾首音樂)嘅朋友,只係嚮第一話張碟先有。

此篇文章於 11-24-19 08:15 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-19, 09:05 PM   #80
肉羊哩咖
griffin611

得閒得滯做埋呢話劇透詳細⋯⋯

1. 一開頭以為仲有伏兵,點知無事
2. 條細路要曳搞粒波,Mando 唔畀,仲鬧鬼佢;到最後就由得佢拎去玩,兩個人嘅關係進展成點,好細緻。有人話咁嘅編劇就高章。有啲嘢可以含蓄啲去表達先有戲味,不能同意更多。
3. 降落個景好似同第一話幾唔同,要 check 多次。
4. (「裡拳」時刻)個打鐵嘅擺明係呢一族嘅領袖,你班友仔玩由你玩幾嘢出吓氣無所謂,過火得滯就提你要勿忘初衷,而下面條條佬都聽佢支笛。打鐵嗰位咁講,在場咁多位 Mandalorian,可能唔係由 Mandalor 星嚟,Mandalorian 可能似一種宗教 / 修為嘅方法。
5. 由「交貨」到接新 job,都見到 Mando 心態嘅變化,導演做得唔錯
6. 玩 MGS 正門嗰度有冇少少打草驚蛇。呢班 Stormtroppers 比電影嗰啲唔掂,見到自己人冧咗都照行埋去,開支電筒都要搵粒掣,不過見到 Mando 真係出晒真功夫去應對
7. 哏住就好鬼 John Wick 2,全城嘅賞獵人都收到柯打,不過會唔會快咗啲?係有人做到 Mando 會去劫返條細路?
8. 援軍未到之前,Mando 大大話話都打底咗十二三件敵人,勁!
9. 連之前同 Mando 有拗撬條友(據聞由 Joh Favreau 配音)來嚟幫拖,編劇呢招又得手!
10. 黑得嚟打得都仲睇清楚,Solo 真係~
11. 唔會怪公會阿頭要咁做,有人唔跟規矩,就要清理門戶。
12. 嗰幕有件 Mandalorian 好似 Ironman (定係 Rocketeer?)

此篇文章於 11-24-19 09:25 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-24-19, 09:11 PM   #81
王小虎

中間有兩集係Filoni同Christopher Yost(Marvel漫畫作家)寫的劇本,又睇吓寫成點。而家頭幾集的Mandol都係比較沉默的,唔好突然鬼咁多野講就好。

第二季劇本係今年7月先寫好,由於第一季時Jon Favreau忙緊拍Lion King,所以冇咁多時間做導演,佢話第二季會自己拍一集。

關於CG,今次用咗Unreal Engine去拍,特別之處係先造CG,然後將CG用VR技術投射去拍攝場地,可以喺拍攝時即時改angle,調色,加效果等等。所以以後拍戲可能唔只係做後期,而係都要花好多時間喺前期。
https://venturebeat.com/2019/11/19/w...n-its-credits/

特效都係Lucasfilm的Industrial Light & Magic(ILM),不過特別重組咗ILM TV,方便以後製作的Star Wars電視劇。

不過要留意其實有好多唔係純CG,有d都係用puppet舊技術,例如Baby Y---。
舊 11-24-19, 09:37 PM   #82
肉羊哩咖
griffin611

引用:
關於CG,今次用咗Unreal Engine去拍,特別之處係先造CG,然後將CG用VR技術投射去拍攝場地,可以喺拍攝時即時改angle,調色,加效果等等。所以以後拍戲可能唔只係做後期,而係都要花好多時間喺前期。

特效都係Lucasfilm的Industrial Light & Magic(ILM),不過特別重組咗ILM TV,方便以後製作的Star Wars電視劇。
原來係咁,可能啲錢掟晒去呢度;各位老細會留意到啲主體同啲反光同實景無分別,就係因為咁,事關用其他拍法後期執呢啲好難做到真實效果;其實之前湯佬有部戲都用呢招,成個背景同光影效果都係拍嗰陣投射出嚟,而家好似進化用特製 LED 螢幕做背景,不過應該更貴。(12:06 開始)

舊 11-24-19, 10:00 PM   #83
王小虎

關於Mandalorian的歷史,佢哋都係人類,殖民咗喺Mandalore呢個星球,係位於宇宙外圍。然後不斷武力擴展,開始有自己星系的其他殖民星球,所以就算唔係來自Mandalore,都可能叫Mandalorian。就因為不斷佔領其他星球,就同舊共和國Old Republic發生衝突,發生咗同絕地打的Mandalorian-Jedi War,Jedi好打,反而令Mandalorian喺武器盔甲上加強開發,所以一直都係半斤八兩。最後打到Mandalore大撕裂,變成沙漠,Mandalorian開始流亡其他星球。之後有打個內戰,喺The Clone Wars有講到。

導演Dave Filoni喺拍The Clone Wars第二季時有個特輯講關於Mandalorian:

至於電視劇主角佢細個的回憶,我估唔係Mandalore,因為果場Mandalorian-Jedi War講緊係幾千年前,之後Mandalore應該係唔住得人的,所以理論上佢哋冇人係喺Mandalore出世的。

如果我有錯請指正。
舊 11-24-19, 10:27 PM   #84
肉羊哩咖
griffin611

第三話講到明,主角細個變孤兒係 Clone Wars 時期,而 The Clone Wars 電視動畫無記錯,嗰陣嘅 Mandalore 變成個愛好和平嘅政府,個「女皇」開頭唔願將星球帶入戰亂,佢仲同 Obi-wan 發展出段情出嚟,好戰派 Death Watch 唔服,要做返個「真. Mandalorlian」,四處恐襲,開頭引嚟 Jedi Council 派人嚟協防,最後引嚟返生咗嘅 Darth Maul (唔好問點解!),嚮 Obi-wan 面前殺死咗女皇,Death Watch 以為坐正,點知 Darth Maul 其實利用 Death Watch,趁機反枱控製晒成個 Mandalore。去到 Rebels ,Mandalore 族人四散,有啲仲衰到幫帝國手,好似由 Sarbine 手執 Dark Sabre (Mandarlorian Force user 專屬 light sabre,不過劍刄係全黑色)再「統一」。

補充一下 Mandalorian-Jedi War,Knights of the Old Republic 兩部 game 有講,不過而家變咗「傳說」,可惜。個結局係因為 Jedi 側用上超㚫兵器 Mass Shadow Generator, 無差別大量屠殺㪣我戰鬥員而結束,Mandalorian 戰敗而再無力四出征伐。

有度好重要嘅分別係:動畫啲主要 Mandalorian 都可以除頭盔,唔似呢度咁,要嚴格唔準露面。

此篇文章於 11-24-19 10:29 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-25-19, 11:37 AM   #85
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
原來係咁,可能啲錢掟晒去呢度;各位老細會留意到啲主體同啲反光同實景無分別,就係因為咁,事關用其他拍法後期執呢啲好難做到真實效果;其實之前湯佬有部戲都用呢招,成個背景同光影效果都係拍嗰陣投射出嚟,而家好似進化用特製 LED 螢幕做背景,不過應該更貴。(12:06 開始)

現在由於 Nvidia 既RTX (Real-time real tracing )技術既出現~令到Game engine 如Unreal 可以即時運算出比較真實(比較上...完全真實仲有距離)光影反射,折射...模擬出更加像真既場景...現在好多非遊戲行業,如電影電視同建築設計等都開始大量利用 Unreal ...
相信即時運算場景會係未來既大方向
PiroPiro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-19, 04:35 PM   #86
肉羊哩咖
griffin611

終於唔洗嚮度自己同自己譾嘢

引用:
作者: PiroPiro 查看文章
現在由於 Nvidia 既RTX (Real-time real tracing )技術既出現~令到Game engine 如Unreal 可以即時運算出比較真實(比較上...完全真實仲有距離)光影反射,折射...模擬出更加像真既場景...現在好多非遊戲行業,如電影電視同建築設計等都開始大量利用 Unreal ...
相信即時運算場景會係未來既大方向
嚮本人啲細 screen 仔,頂晒龍1080p,佢做出嚟啲效果夠真㗎啦(當然你要拎去賣錢嘅唔係咁嘅要求)

舊 11-26-19, 09:40 AM   #87
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
嚮本人啲細 screen 仔,頂晒龍1080p,佢做出嚟啲效果夠真㗎啦(當然你要拎去賣錢嘅唔係咁嘅要求)
唔係太多人對D技術野有興趣吧

現在D AAA 級Game engine 基本上都做到相當好...非常似真實既效果 如( Unreal, Decima, Forstbite 等等) 只係差團隊有冇能力同資源去發揮出來

例子好似同樣係用 Unreal Engine 4 亦係差不多同時期開發既 Gears 5 同 Jedi Fallen Order
係畫面質數上就有相當既分別
開發Gears5既團隊有部份人係直接來自 Developer Epic Games
對Unreal Engine 既掌握明顯會好好多
舊 11-26-19, 12:52 PM   #88
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

呢個Talk 有講解Gears 5 點樣用 Unreal Engine
完全係 technical talk 唔係普通玩家可以聽得明
舊 11-26-19, 10:50 PM   #89
王小虎

除咗拍攝,另一個用途係喺設計場景,拍Solo時就已經有用過Unreal Engine去快速設計火車一幕。
https://www.youtube.com/watch?v=iJStVptMqlw

今年的Siggraph(組織的計算機圖形學頂級年度會議)有個Unreal Engine座談話,有請到Jon Fareavu來討論(可以由1:09:00睇)。其實用real time rendering + VR camera + AR LED wall真係幾緊要,因為可以將以前的後期製作變為前期,又可以將拍攝的綠背景變為擬真場景,演員唔使再一面幻想一面演戲,導演唔使估吓估吓拍咗一段片然後後期先發現唔掂要重拍。
https://www.youtube.com/watch?v=apLzZBqfqeU

另外唔係所有景都係CG,例如有段George Lucas探班的片見到,其實第一集槍戰果幕個場景都係真搭的。
https://www.youtube.com/watch?v=bcyHThgPWm4

另外有d可以用CG做的,但係又會用番傳統Star Wars模型的拍法。
https://www.youtube.com/watch?v=CQrV9NZW4co

成套野喺ILM入面叫做Stagecraft,可以睇吓官方網頁:
https://www.ilm.com/hatsrabbits/ilm-stagecraft/
舊 11-27-19, 09:11 AM   #90
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
除咗拍攝,另一個用途係喺設計場景,拍Solo時就已經有用過Unreal Engine去快速設計火車一幕。
https://www.youtube.com/watch?v=iJStVptMqlw

今年的Siggraph(組織的計算機圖形學頂級年度會議)有個Unreal Engine座談話,有請到Jon Fareavu來討論(可以由1:09:00睇)。其實用real time rendering + VR camera + AR LED wall真係幾緊要,因為可以將以前的後期製作變為前期,又可以將拍攝的綠背景變為擬真場景,演員唔使再一面幻想一面演戲,導演唔使估吓估吓拍咗一段片然後後期先發現唔掂要重拍。
https://www.youtube.com/watch?v=apLzZBqfqeU

另外唔係所有景都係CG,例如有段George Lucas探班的片見到,其實第一集槍戰果幕個場景都係真搭的。
https://www.youtube.com/watch?v=bcyHThgPWm4

另外有d可以用CG做的,但係又會用番傳統Star Wars模型的拍法。
https://www.youtube.com/watch?v=CQrV9NZW4co

成套野喺ILM入面叫做Stagecraft,可以睇吓官方網頁:
https://www.ilm.com/hatsrabbits/ilm-stagecraft/
感覺上係科技發展同普及到一定程度後呢幾樣野終於可以走埋一齊 (real time rendering + VR camera + AR LED wall)
創造一個更互動更好既 Visual presentation

我地越講越遠~~
舊 11-27-19, 01:35 PM   #91
肉羊哩咖
griffin611

等本人拉返返嚟~

有吸客調查機構(獨立?)發咗個報告,話 The Mandalorian 吸客力比 Stranger Things S2 仲要強。湇住嚟唔係定期出「收視」報告,聽住先。

舊 11-27-19, 04:56 PM   #92
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
有吸客調查機構(獨立?)發咗個報告,話 The Mandalorian 吸客力比 Stranger Things S2 仲要強。湇住嚟唔係定期出「收視」報告,聽住先。

Twitter 睇下有幾多人講baby yoda 就知係堅料

Sent from my iPhone using Gaforum
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-19, 02:18 PM   #93
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
Twitter 睇下有幾多人講baby yoda 就知係堅料

Sent from my iPhone using Gaforum

連Rey 都100% 認同~

現在Disney 真係賣萌專業戶嗎

BB-8 , Porg, D-O, BD-1 同現在 The Grand master of Moe ..Baby Yoda...
舊 11-29-19, 03:25 AM   #94
肉羊哩咖
griffin611

講乜都無用,最緊要週邊出嗰陣有冇斷貨嘅情形,然後再講。

舊 11-30-19, 01:54 AM   #95
王小虎

七人の侍係一套好戲...
舊 11-30-19, 09:46 AM   #96
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
七人の侍係一套好戲...
的確,萬試萬靈

這兩天一口氣看4集真是不錯,一來自己喜歡Boba Fett(雖然這個主角是半個同族), 二來質素以電視劇來說都有電影質素,還有小尤達延可愛

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-19, 04:05 PM   #97
肉羊哩咖
griffin611

The Child 商品化開始

https://www.gameover.com.hk/news/454946

舊 12-01-19, 12:40 AM   #98
肉羊哩咖
griffin611

兩俠盪寇誌

今話都好睇,有好多人話係咁多之中最弱嘅,但本人鍾意呢一部多過第二話。

1 Mando 同細路關係又進一步,細路好似好唔捨得佢咁。最後嗰度雖然 Mando 進化度好似個老豆咁。
2 Mando 啲拳腳功夫唔夠佢啲鎗法咁掂。不過佢又出新裝備。
3 呢一話個導演叫做 OK 啦,啲料實在太大路,編劇 Ron Favreau 唔知係致敬定係偷懶。教用棍嗰度據聞同日本原版一模一樣。
4 以為細路會又用原力,其實佢啲萌力仲強;最多都係露多兩手捉青蛙絕技。
5 連 Mando 都有段情發展,雖然大家都知 Pascal 個長相,不過心諗,好似浦澤植樹嘅短篇咁,頭盔入面個樣未必係你想像~~~
6 又知多少少 Mandalorian 啲習俗。終於講咗 Mando 係畀其他 Mandalorian 救返。
7 前反抗軍 Gina 入型入格,有勇有謀,佢嚮 Deadpool 實在有啲大嘥,佢個角式應該會再出場。(演員最近透露佢拍緊 S2)

此篇文章於 12-01-19 01:02 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-01-19, 03:51 PM   #99
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
今集都幾好睇吖,新情人新伙伴登場,等之後睇佢哋 “when we crossed again”
呢套達達B同 Mando嘅羈絆寫得幾好

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-19, 12:39 AM   #100
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

作者唔通係細個睇好多 日本古裝片!?
又帶子雄郎 又7 武士
不過簡簡單單又幾好睇
但呢一季得返兩集 可能唔會解開baby yoda 身世

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Disney Infinity 3.0 八仙果 電視遊戲討論版 148 08-10-16 11:55 AM
[多機種] Disney Universe neo 電視遊戲討論版 7 11-19-11 06:31 AM
[Wii] Disney Sing It 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 07-21-08 09:45 AM
[多機種] [Wii,PS2]Disney Princess(用Wii Remote化身Disney公主) 神祕人1號 電視遊戲討論版 4 09-18-07 11:27 PM
Disney Magic syncmaster Neo Music UNIVERSE 2 01-11-05 12:09 PM

現在的時間是 03:47 AM

手機版 | APP版