Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 01-27-04, 11:01 PM   #201
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
Originally posted by 赤武神 :

我希望唔係la 不過我識識地已經滿足
HAHA.....不過其實學了10多個和絃,再加一隻KABO,已經可以彈好多歌了!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-04, 11:12 PM   #202
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
Originally posted by KIM :
HAHA.....不過其實學了10多個和絃,再加一隻KABO,已經可以彈好多歌了!
剛剛跟過網站練緊~~~真係幾好玩

好想快d彈到歌

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-04, 11:21 PM   #203
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

XBox Live Gamertaggoldensteven
我想問下
有冇人liszt Liebeslied 同埋Un sospiro呢兩首樂曲既譜呀?
因為我找左好耐都找唔到
圖書館比我抄暈晒都冇
有既可唔可以scan比我呀><
黃金史提芬 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-04, 11:45 PM   #204
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
Originally posted by 黃金之太陽 :
登記先啦!

舊 01-27-04, 11:51 PM   #205
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

XBox Live Gamertaggoldensteven
引用:
登記先啦!
呢度有譜既咩??
唔係得midi?
使唔使錢架?
我平時去http://www.sheetmusicarchive.net/呢度
不過冇呢兩份譜.......
舊 01-28-04, 12:00 AM   #206
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:

呢度有譜既咩??
唔係得midi?
使唔使錢架?
我平時去http://www.sheetmusicarchive.net/呢度
不過冇呢兩份譜.......
http://www.sheetmusicarchive.net/我都有訂,不過都係書多!

是要比$的!

舊 01-28-04, 12:02 AM   #207
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

引用:
http://www.sheetmusicarchive.net/我都有訂,不過都係書多!

是要比$的!
你訂左D CD collections?
我逐個逐個d/l ar
咁你D碟有冇兩個首既譜呀?
舊 01-28-04, 12:10 AM   #208
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:

你訂左D CD collections?
我逐個逐個d/l ar
咁你D碟有冇兩個首既譜呀?
冇呀!!!

舊 01-28-04, 12:43 AM   #209
赤武神
The One
多多指教!

Nintendo Switch ID5684-2538-5787
http://www.guitaryou.com/guitaryou/m...x=other&ct=gtp
裡面d gtp檔案點開??

-------
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
舊 01-28-04, 12:46 AM   #210
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
Originally posted by Marco :
我想問如果想學 Guitar 同 Drum , 可以係邊度入手 ?

舊 01-28-04, 06:42 PM   #211
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

不如大家講下自己like邊位作曲家或者作品啦~~
我自己最like Chopin and Liszt(我都係浪漫主義者黎架XDD~~)
其次我都幾like beethoven,不過佢D作品有D太激昂,唔係太岩我風格
作品,最近比較like Chopin 既piano concerto in E minor(由其係第二樂段)
同埋Liszt既la campanella(因為我練緊^^")
大家又如何?
舊 01-28-04, 07:11 PM   #212
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
我自己最like Chopin and Liszt(我都係浪漫主義者黎架XDD~~)
其次我都幾like beethoven,不過佢D作品有D太激昂,唔係太岩我風格
作品,最近比較like Chopin 既piano concerto in E minor(由其係第二樂段)
同埋Liszt既la campanella(因為我練緊^^")
大家又如何?
太多了!而且唔同情況/類型/時代.......都有LIKE的!
近代like JOHN RUTTER!
上代like J.S.BACH!
神曲like 創世記!
.
.
..
.
..
..

舊 01-28-04, 10:21 PM   #213
小雨
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
http://www.guitaryou.com/guitaryou/m...x=other&ct=gtp
裡面d gtp檔案點開??
用 GuitarPro 開...

舊 01-28-04, 10:53 PM   #214
赤武神
The One
多多指教!

http://www.guitaryou.com/guitaryou/c...zixinsheng.txt
上面的譜係咪算係簡化的譜?? 一句先兩個音?

-------

此篇文章於 01-29-04 02:44 AM 被 赤武神 編輯。
舊 01-29-04, 09:08 AM   #215
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
引用:
http://www.guitaryou.com/guitaryou/c...zixinsheng.txt
上面的譜係咪算係簡化的譜?? 一句先兩個音?
掃chord.......
StOnE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-04, 09:20 AM   #216
StOnE
Game Master

呢度可唔可以推薦網站

http://www.nelsonng.com/

呢個結他網
網主放左好多結他video上去
三個字形容佢的技術: 快 勁 正

小弟跟緊佢學結他
(大巧合了 ~ 佢在我屋企樓下的琴行教 )
呢度有無都係佢的學生 ??
舊 01-29-04, 11:48 AM   #217
赤武神
The One
多多指教!

剛剛學識左彈隻生日歌

-------
舊 01-29-04, 03:17 PM   #218
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
Originally posted by StOnE :
掃chord.......
慢歌勾chord好d!

舊 01-29-04, 08:48 PM   #219
赤武神
The One
多多指教!

第1,2條弦(幼果兩條)的第一格..成日都按唔到位..
有冇d祕訣??

-------
舊 01-30-04, 12:52 AM   #220
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
有冇d祕訣??
練習!練習!練習!

舊 01-30-04, 09:13 AM   #221
StOnE
Game Master

引用:
有冇d祕訣??
點按唔到位???
按唔盡所以 出唔到聲 ?

如果係的話
有兩個可能
1) 你唔夠力
2) 上絃枕太高
↑測試方法
用手指按住第3 格
睇條弦同第一格"鐵柱"的距離
正常應該是半毫米的
舊 01-30-04, 09:16 AM   #222
赤武神
The One
多多指教!

我怕太用力會斷~~

用手指按住第3 格
正常應該是半毫米的<===我好似1毫米..係咪較d會距離近d?

-------
舊 01-30-04, 09:45 AM   #223
勇小朋友
Crazy Gamer
STEFANIE

引用:
Originally posted by onon :
不如大家討論一下點教人學音樂/樂器

以鋼琴為例, 一個完完全全唔識音樂既幾歲小朋友, 一開始應該點教法
其實琴一定係開始就教左手勢先!
因為手勢好重要,同埋彈慣錯左有排改
(個陣我第一個琴先生一見到我手勢錯就話架喇...
個陣我覺得佢好煩,後來佢唔得閒教,我轉左第二個琴先生,佢都無乜點理我隻手,搞到隻手彈得好肉酸... 同同學一齊彈個時俾人話先知要改...自己改不知改得幾辛苦...)
and then theory既野,我記得個陣我好似係學一本john thomson既書(有7隻elf係到彈黎彈去個本),其實跟住教就得啦~

舊 01-30-04, 09:49 AM   #224
勇小朋友
Crazy Gamer
STEFANIE

引用:
大家又如何?
我鐘意holst!!!
佢寫既planets suite真係好正好正
仲有first suite同second suite都好掂!!!!!!!!

舊 01-30-04, 09:58 AM   #225
StOnE
Game Master

引用:
我怕太用力會斷~~

用手指按住第3 格
正常應該是半毫米的<===我好似1毫米..係咪較d會距離近d?
斷 ???
我想應該好難了 ~
有睇過 steve vai 個 d live concert ?
佢勁拉條絃都無斷

如果太遠......
可能要磨上絃枕.......
但磨左可能會有不良影響 (可能會易走音, 不過上絃枕好似可以換)

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:21 AM

手機版 | APP版