Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-04-09, 02:25 PM   #126
pkkuen007
Junior Member

註冊日期: Mar 2004
今日噴噴下,洗完野,關左泵打算用d餘下的氣噴走件上d塵,點知仲有thinner
咁我而家打磨過晒佢定用thinner洗好?
pkkuen007 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-09, 02:55 PM   #127
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: pkkuen007 查看文章
今日噴噴下,洗完野,關左泵打算用d餘下的氣噴走件上d塵,點知仲有thinner
咁我而家打磨過晒佢定用thinner洗好?
唔知情況,有冇圖?

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-09, 03:03 PM   #128
pkkuen007

d油連埋底灰化開左,好似穿左"龍"
舊 05-04-09, 10:38 PM   #129
kyohk2001

註冊日期: Apr 2008
我想問BMC 的刻線刀那裡可以訂/買
kyohk2001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-09, 11:26 PM   #130
pkkuen007

出水點算,我按左水格粒掣,之後???我見水格內側有d水,點攪?
舊 05-06-09, 12:46 PM   #131
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
d油連埋底灰化開左,好似穿左"龍"
反正都是,試下拎其中一件噴過層灰,睇下明唔明顯,
如果要攪,我覺得洗好過磨,不過洗件要拆散晒洗...
引用:
作者: kyohk2001 查看文章
我想問BMC 的刻線刀那裡可以訂/買
冇留意
引用:
出水點算,我按左水格粒掣,之後???我見水格內側有d水,點攪?
放晒d氣先,扭開水格透明地方,便可清除水格d水...

舊 05-06-09, 08:59 PM   #132
pkkuen007

真係扭得開???我用力都開唔到,同埋唔知咩方向
舊 05-07-09, 12:28 PM   #133
kyohk2001

註冊日期: Apr 2008
我想買wor.....點算= =
kyohk2001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-09, 11:45 PM   #134
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
真係扭得開???我用力都開唔到,同埋唔知咩方向
都是果句,冇圖好難答你,不過通常水格都可以扭得開,順時針扭入,逆時針扭出...

舊 05-08-09, 01:34 PM   #135
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=188674
重現動畫風格....

即係點?

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-09, 04:47 PM   #136
pkkuen007

引用:
作者: kog 查看文章
都是果句,冇圖好難答你,不過通常水格都可以扭得開,順時針扭入,逆時針扭出...
THX,我扭開左了
舊 05-09-09, 08:03 PM   #137
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:
作者: KIM 查看文章
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=188674
重現動畫風格....

即係點?
只係睇圖我諗他重現的意思是 基本上是將DETAIL簡潔化; 除去仔細DETAIL如刻線等動畫是無的.
重現動畫我諗差唔多咁既此意思?

我想說重唔重現到動畫風格, 見人見至. 個個人唔同....

(碎碎念)
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-09, 04:47 PM   #138
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
總算抽了點時間製作BigO 的装甲鑄面...............

很久没做過這種工序有點生梳了...............

有部份地方還要補飛/修正一下...............

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-09, 10:17 PM   #139
不死鳥
Senior Gamer

刮貼應該點用?
不死鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-09, 05:17 PM   #140
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
總算抽了點時間製作BigO 的装甲鑄面...............

很久没做過這種工序有點生梳了...............

有部份地方還要補飛/修正一下...............

哈哈, HAKAIDER兄 你要努力啊. 就來上得色喇

引用:
作者: 不死鳥 查看文章
刮貼應該點用?
頂樓kog有教學!

(碎碎念)
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-09, 11:23 PM   #141
不死鳥
Senior Gamer

thank you
但係貼錯左係咪就冇得夠?
不死鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-09, 05:03 PM   #142
pkkuen007

請問點解我次次玩完噴油,下次再玩,一開始都會噴陣水???
同埋加air tank,個泵係咪冇熱得咁快???thx
舊 05-20-09, 06:14 PM   #143
K_Alien

註冊日期: May 2009
XBox Live Gamertagkeyalien
係唔係你每次噴完油都冇放返d水出黎呀?
K_Alien 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-09, 06:49 PM   #144
pkkuen007

我有放水格d水
舊 05-20-09, 06:54 PM   #145
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
請問點解我次次玩完噴油,下次再玩,一開始都會噴陣水???
同埋加air tank,個泵係咪冇熱得咁快???thx
你個水隔係咪直接裝係風泵出風位?

係的話可以加裝一條約3~4呎風喉在風泵/水隔之間

空氣在經過風喉内會先降温再進入水隔 ,自然就會減少水隔内的積水

而且風喉也有一定的穩壓作用

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-09, 06:40 PM   #146
pkkuen007

係,水格連住個泵
舊 06-25-09, 03:54 PM   #147
Hung99hk
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
近期預算入手 VF-25S
想將透明機窗上透明紫 (手油)
因比較小接觸透明部件
請高手門解答以下問題:

1. 應該用那種組合比較理想?
a. 郡氏油性透明紅 + 透明藍 + thinner
b. 雙星法榔透明紅 + 透明藍 + X20

2. 因怕手油留下筆觸,是否加入對應開油水開稀比較好? 但加入開油水會否令透明油變啞色??

3. 機窗黑框部份容易處理嗎? 應先上透明油再畫黑框?

4. 因怕上黑框時會出錯令透明油部份受損,可否在機窗裹面上透明油而不在表面上? (即出面油黑框,入面上透明油)

請打救一下小弟

8750 5764 1526 4448
user name: GAP
add me play together la~

add 左我 ge 人請 PM
Hung99hk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-09, 04:31 PM   #148
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: Hung99hk 查看文章
因比較小接觸透明部件
請高手門解答以下問題:

2. 因怕手油留下筆觸,是否加入對應開油水開稀比較好? 但加入開油水會否令透明油變啞色??

4. 因怕上黑框時會出錯令透明油部份受損,可否在機窗裹面上透明油而不在表面上? (即出面油黑框,入面上透明油)

請打救一下小弟
油唔洗法榔都OK啦, 用4 既做法比較大路
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-09, 06:55 PM   #149
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: Hung99hk 查看文章
因比較小接觸透明部件
請高手門解答以下問題:

請打救一下小弟
手油透明油本身就好難平均和冇筆跡,透明紫又是好難溝得靚,
我意見就是唔攪好過攪,只油黑框部份,黑框部份掃外面

舊 06-30-09, 06:00 PM   #150
Apricot
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
低手一問,電鍍件過完洗甲水,再浸完漂白水之後,個面鋪左一層薄膜
請問係咪只可以物理移除佢(刮走佢/刷走佢,etc)
因為小弟番工時間太長,一番黎就即訓咁滯,雖然知道模型係要時間但都係想偷下懶
Apricot 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:34 AM

手機版 | APP版