Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 05-02-04, 08:55 AM   #1
京一
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2002
tv card /tv box

邊隻好d、咩俾子同幾$ga
thx

此篇文章於 05-04-04 05:35 PM 被 京一 編輯。
京一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-04, 09:36 AM   #2
NOP
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
tv card.... leadtek 吧,因為最少有更新driver ,好多TV card 在XP 下用不到, leadtek 全線用到的

4XX-1000
TV box: Viewsonic ...$500-1200 看功能

要注意有沒有Mpeg1/2 encode 功能"PCI card"

TV box 就要注意用不用到LCD

http://www.bell-dandy.com

建站中:

http://www.please-teacher.com
http://www.onegai-twins.com
NOP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-04, 05:38 PM   #3
京一

thx~
咁tv box係咪好d ga?
tv box係咪用hardware錄ga?
舊 05-04-04, 07:29 PM   #4
麥C
God of Gamer
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
尋日去黃金睇
有間唔記得叫咩名
不過個招牌係橙色
電梯上向後行第4-5間鋪
賣好多TV Box的
佢Show一隻$6xx的TV Box幾正(都唔記得牌子,好似係V-Gear)...lol
可以入S-Video
畫面出到1024*768
直插Mon
唔會有遲半秒果d
不過冇得錄野

此篇文章於 05-04-04 07:34 PM 被 麥C 編輯。
麥C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-04, 01:14 PM   #5
Matamata
Ultimate Gamer

我用緊ati 喎, 質素一般, 但係好鬼平, 唔知100定200
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-04, 12:34 AM   #6
京一

引用:
作者: 麥C
尋日去黃金睇
有間唔記得叫咩名
不過個招牌係橙色
電梯上向後行第4-5間鋪
賣好多TV Box的
佢Show一隻$6xx的TV Box幾正(都唔記得牌子,好似係V-Gear)...lol
可以入S-Video
畫面出到1024*768
直插Mon
唔會有遲半秒果d
不過冇得錄野
冇得錄都賣到6xx?
舊 05-06-04, 12:38 AM   #7
京一

引用:
作者: ~鵬~
我用緊ati 喎, 質素一般, 但係好鬼平, 唔知100定200
有咁平ga咩
舊 05-06-04, 12:39 AM   #8
麥C
專業R水吹

引用:
作者: 京一
冇得錄都賣到6xx?
係呀
不過質素

舊 05-06-04, 12:49 AM   #9
京一

咁邊隻質素好,有得錄 & nicam ga
舊 05-06-04, 12:56 AM   #10
SherMan

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
tv card可以考慮lifeview flyvideo 3000 同 flyvideo platinum

前者3xx,後者最平460

配合dscalar都幾正,但夠唔夠麥C介紹隻tvbox正就唔知啦

亦有人推介「啟視錄」系列的tv card

不過lifeview flyvideo platinum 粒chipset,用dscalar 暫時都仲未有聲...所以唔想等就買3000啦,但聽人講platinum 畫質靚35%...但我覺吹水多
SherMan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-04, 01:13 AM   #11
麥C
專業R水吹

我搵果個TV Box
係唔想搵VGA Box來打PS2
又唔想搵d插入腦先出可能會有半秒belated果d
錄唔錄得都唔理啦

舊 05-07-04, 11:41 AM   #12
京一

買左張magic-pro,不過唔識set台
舊 05-07-04, 01:26 PM   #13
Matamata
Ultimate Gamer

引用:
有咁平ga咩
唔知呀
唔記得lu
但sure係平過400

真係好鬼平
但收唔到天線, 我都唔知點解
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-04, 09:47 PM   #14
麥C
專業R水吹

http://asiamajor.com.tw/products/int...=AMVG1-009-006

我今日買咗佢
幾好用咁

舊 05-23-04, 01:18 AM   #15
京一

引用:
好似冇得REC WO
我買左呢張 ,but d聲好差,係sound card問題定張tv tuner card問題?
我用onboard sound
舊 05-23-04, 02:09 AM   #16
麥C
專業R水吹

引用:
好似冇得REC WO
我買左呢張 ,but d聲好差,係sound card問題定張tv tuner card問題?
我用onboard sound
都唔經PC
點錄
今日去黃金搵#36買
750個大洋

舊 05-23-04, 11:17 AM   #17
cinimod

註冊日期: Dec 2001
http://asiamajor.com.tw/products/int...=AMVG1-009-026

半年前我睇中呢部,貪佢有埋D端子,如果今年出新版,update埋塊視訊晶片就好可能去馬
cinimod 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-04, 07:36 PM   #18
麥C
專業R水吹

引用:
作者: cinimod
http://asiamajor.com.tw/products/int...=AMVG1-009-026

半年前我睇中呢部,貪佢有埋D端子,如果今年出新版,update埋塊視訊晶片就好可能去馬
$770左右
初初我都打算係PIP同SX選一部
不過1024*768比1280*1024
咁一定要1280*1024啦
個價差$10
不過就冇D in

舊 05-23-04, 07:56 PM   #19
cinimod

註冊日期: Dec 2001
引用:
$770左右
初初我都打算係PIP同SX選一部
不過1024*768比1280*1024
咁一定要1280*1024啦
個價差$10
不過就冇D in
我都有考慮過解像度,不過我個LCD得1024,無三兩年都唔會換住,所以鐘意有Din既PIP多d

唔知PIP用乜晶片?個網頁提都唔提,畫質同SX比唔知差幾遠?
cinimod 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
D端子 對應 - tv box mkman 電視遊戲討論版 2 12-28-03 08:00 PM
D端子 對應 - tv box mkman 影音館 0 10-31-03 11:35 PM
TV box and TV 卡可以連接I cable 解碼器ma? majicman 手機資訊/電腦軟硬討論 8 04-11-03 01:08 PM
問關於vga box 同 tv box 爸爸 手機資訊/電腦軟硬討論 5 03-20-03 02:27 PM

現在的時間是 05:17 PM

手機版 | APP版