Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-31-20, 08:56 PM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
2020 年你最喜愛嘅電影

除咗戲院上唬,可以包埋串流平台上,同電視電影。不過公映/上架必定嚮 2020 年內

幾乎唔想搞,因為真係好屈悶,幾乎要嚮 Bad Boys for Life 同 Sonic 之中㨂個做第一~

排名不分先後:

1. Bad Boys for Life:你見個正牌阿公都做得動作片,動作亮麗又夠好笑,又好有交棒嘅味道,劇情都叫 -- OK 嘅,今年算係咁㗎啦(原本諗住)~

2. Sonic:完全打破 game 電影唔掂嘅咀咒(咳,咁比卡超點先?),齋睇占爺復活已經值回票價,輕輕鬆鬆又滿足到啲 fans,唔錯。

3. Da 5 Bloods(Netflix):大導演 Spike Lee 力作,集戰爭片、家庭倫理片、傷㾗片、奪寶片同社會議題片於一身,有導演啲一貫嘅政治訊息,再加啲電影迷都鍾意嘅玩嘢。一班「老嘢」故然好戲,再加上已故嘅 Chadwick Boseman 神一般嘅存在,配角得嚟但極之担戲。

4. The Old Guards(Netflix):今年比較出色嘅動作片(Tenet 對唔住),故仔轉折,節奏掌握好得嚟唔會悶,可惜好多配角個「身世」有趣但未夠交待足,奸角太平面,期待有續集。

5. The Vast of Night (APV):極小本製作,再加埋新米導演,個頭開得麻麻,但一入正題,玩到懷舊兼有 Twilight Zone 嘅味道。

6. The Invisible Man:一套小本嘅驚慄片,睇女主角 Elizabeth Moss 對住空氣做戲,都掂嘅,你就知有幾得。故仔個結局幾令人回咪。

7. Trial of the Chicago Seven (Netflix):另一套精彩嘅攞獎片,法庭戲,Aaron Sokins 嘅劇本,有追開 The West Wing 嘅就知掂,佢好少做導演,呢套見到功力;某程度上好貼近今年嘅事(其實部戲籌拍咗好耐),但實情比部戲仲離譜;演員位位好戲,尤其係 Sacha Baron Cohen 咁「正經」做戲都得,亦無諗過個法官先係最乞人憎嘅奸角。

8. Borat The Subsequent Movie (APV):講開 Cohen 唔能夠唔包埋呢套「神秘」電影,女主角反而仲搶,題材更富爭議性,係好笑,Cohen 繼續「搵命博」,但隔幾十年後睇返,如果仲係咁好笑就幾弊~

9. Soul(D+):最好嘅留到最後~ 導演啲往績好識撳啲人個淚穴,好在呢套唔會;視覺效果無械可擊,故仔發人深省,演出又有火花,配樂又一流。點頂?

有好多好戲未有機緣睇到,好似 Anotony Hopkins 套講老人失憶套片咁。今年全無 MCU 戲,希望出年好啲~

舊 01-02-21, 02:01 PM   #2
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
最喜愛

鬼滅之刃 無限列車篇

天能

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
第六十六+1屆殖民星大賽車(2020/11/20~2020/11/22) 昏迷童子Sleepy GAF Racing Engine車迷討論區 89 05-16-21 02:46 AM
THE END , THANKS ! 風間鈴木仁 買賣專區 12 12-06-20 12:45 PM
[業界] Tokyo Game Show 2020 展覽會取消 | TGS 2020 ONLINE 將於 9月23至27日展開 neo2046 電視遊戲討論版 60 09-29-20 12:16 AM
[業界] E3 2020 取消 neo2046 電視遊戲討論版 53 08-24-20 11:52 PM
出售 MaxFactory 7th Dragon 2020 初音未開 Type 2020 + PS3 電擊文庫FIGHTING CLIMAX(行日) AYU_fans 買賣專區 3 11-19-15 08:37 PM

現在的時間是 04:23 AM

手機版 | APP版