Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 04-26-20, 06:09 PM   #1426
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
攻殼SAC2045 我覺得幾好喎

美國篇雖然太多打鬥, 唔似以前,
但之後返番日本後就"正常"好多, 最後果篇仲好有追看性

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
攻殼嘛⋯⋯
3D 唔靚,片尾2D靚好多⋯
主要打戲還算ok⋯
內容⋯有啲跳掣,loop住開咗個謎未收又跳去開另外一個,結果第一季一堆謎等之後N季再解?
舊SAC第一和第二季一向都係一條大主線, 入面由N個單元故事組成
在該單元故事開始時, 係唔知會唔會和主線有關 (其實就係好似X-Files咁, 但當然, SAC集數少, 大部份單元都和主線有關)

我估今次SAC2045和拳願阿修羅一樣, 都係一早plan左24集, 但今季只放頭12集出黎,
所以應該唔會發生"第一季一堆謎等之後N季再解"

------
畫面方面, 開頭有d唔慣,
但打鬥部份用左真人capture, 睇睇吓又唔差 (雖然無拳願咁好,但拳願係超水準)
而且回到日本後, d背景其實都好detail
運鏡也有善用3D優勢(有第一身鏡頭,etc.)但唔會太突兀

轉用3D對本作來說我覺得唔算係缺點

此篇文章於 04-26-20 06:14 PM 被 gingq7 編輯。
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-20, 04:03 PM   #1427
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
打鬥方面唔差既, 鋪排節奏好

不過呢個年代出呢 d 畫面真係好難頂....
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-20, 05:29 PM   #1428
肉羊哩咖
griffin611

公平啲咁講,幻想系嘅星矢都係咁上下,心態調整吓都 OK 嘅;但有其他 SAC 在前,咁嘅畫質真係幾礙眼吓,尤其係啲背景仲細緻過啲人。故仔嚟講,中段有一話幾無謂吓,悶到飛鬼咗。

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-20, 06:48 PM   #1429
gingq7

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
公平啲咁講,幻想系嘅星矢都係咁上下,心態調整吓都 OK 嘅;但有其他 SAC 在前,咁嘅畫質真係幾礙眼吓,尤其係啲背景仲細緻過啲人。故仔嚟講,中段有一話幾無謂吓,悶到飛鬼咗。
"中段有一話幾無謂"

銀行果集? 我反而覺得果集最好睇 (其次就係最後果集)
雖然果集個情節熟口熟面,總係好似唔知係邊度睇過
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-20, 02:52 AM   #1430
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: gingq7 查看文章
"中段有一話幾無謂"

銀行果集? 我反而覺得果集最好睇 (其次就係最後果集)
雖然果集個情節熟口熟面,總係好似唔知係邊度睇過
可能因為年紀關係,觸境傷情嘛~

舊 05-02-20, 09:01 PM   #1431
肉羊哩咖
griffin611

Extractions 睇咗,叫做 OK。一心睇打唔會失望,導演做過 Chris Hemsworth 個替身,動作真係好睇,又未到 John Wick 個水平,亦冇套 6 Underground 咁誇,平舖直敍最後無乜太大犯駁。可惜有啲角式嘅事斷咗尾,而女主角(都叫做)真係担唔起動作片。

至於無咳呢家嘢,因為套《1917》嘅關係,睇咗講可以點出古惑招嘅片;啲咳位都好多噃。扮無所謂,真係精彩就得啦。

其實一直諗唔明⋯⋯
女嘅點偷入男厠唔難,問題點可以無事咁行返出嚟。

此篇文章於 05-02-20 09:55 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 05-04-20, 01:59 AM   #1432
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

6 underground 誇得黎好笑

Extraction 我反而唔明救左個細路後,佢學左主角玩潛水禪修,想表達乜??

Netflix d 動作片好多時都係咁,唔知係 Cut 左定點,硬係想講唔講咁。

由手機版發出

此篇文章於 05-04-20 02:08 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 05-04-20, 09:35 AM   #1433
Eking

註冊日期: Feb 2006
Extraction 唔覺特別好睇, 叫做唔錯啦, 個人覺得好過 6 underground

......
你都講女人入男廁唔難, 咁點解覺得離開難呢?
個細路做乜唔重要, 重要係佢個人改變吧, 戲開頭講佢乜都唔敢做, 唔敢反抗, 最後佢夠膽係高處跳水

舊 05-04-20, 11:17 AM   #1434
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
https://www.netflix.com/hk/title/80117291

雖然第一季得12集,
但感覺似超濃縮再用高速睇晒一套24集動畫一樣咁爽~!
然後第二季轉左Production House / 導演 +劇本無超濃縮 .............
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-20, 12:54 AM   #1435
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Eking 查看文章
Extraction 唔覺特別好睇, 叫做唔錯啦, 個人覺得好過 6 underground

......
你都講女人入男廁唔難, 咁點解覺得離開難呢?
個細路做乜唔重要, 重要係佢個人改變吧, 戲開頭講佢乜都唔敢做, 唔敢反抗, 最後佢夠膽係高處跳水
講得唔清唔楚添

問題係個女嚮男厠殺咗人~~~ 門口有好多人等緊。

潛水

可能想表達個男仔畀救佢嘅影響到都唔定。不過得咁短時間無乜說服力。

舊 05-05-20, 10:57 AM   #1436
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:

潛水

可能想表達個男仔畀救佢嘅影響到都唔定。不過得咁短時間無乜說服力。
N Film 既動作片成日都係咁..

唔係真正上畫既電影都唔洗咁 hea 丫
舊 05-05-20, 11:29 AM   #1437
Eking

註冊日期: Feb 2006
.....

咁D GUARD以為老細完事, 個女人出黎先, 而且個庸兵亞頭用左滅聲器, 話哂叫個庸兵亞頭都幾勁下, 潛得入去自然知點離開~

舊 05-05-20, 02:44 PM   #1438
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
N Film 既動作片成日都係咁..

唔係真正上畫既電影都唔洗咁 hea 丫
我相信主流Netflix電影最大問題係佢地要為拍而拍 - 定期要有新賣點sell subscription; 然後由於Algorithm係佢地信仰,不斷會試唔同觀眾鍾意的elements/橋 去「組合」成一套戲,所以拍出來所以總係差d
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-20, 03:26 PM   #1439
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Eking 查看文章
.....

咁D GUARD以為老細完事, 個女人出黎先, 而且個庸兵亞頭用左滅聲器, 話哂叫個庸兵亞頭都幾勁下, 潛得入去自然知點離開~
都通嘅 — 可能男女厠都係同一個入口,入咗去再分,出面等嘅人唔覺。

補充:Netflix 話呢套係最多人「睇」嘅片。決定添食 -- 繼續由 Joe Russo 寫腳本~ 唉~

此篇文章於 05-06-20 12:47 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 05-06-20, 08:07 PM   #1440
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002

好好睇,繼我們與惡的距離後,連續追晒既一套台劇。

推介。。

最後一集。。是有特別的意義嗎?
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-20, 03:05 PM   #1441
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
睇過電影版Snowpiercer(末世列車),
(《寄生上流》韓國導演奉俊昊作品嚟~!)
最記得車尾底下階層的主要食糧黑心糕的製作過程…
唔知今次呢套電視劇版又有咩新元素呢?

《末世列車》| 正式前導預告 | Netflix

世界成為一片冰凍的荒蕪之地。七年過後,倖存的人類居住在一列巨型列車。這台長達 1001 個車廂的列車永無止盡地繞行全球,並區分為各個等級。有錢的精英階層佔據前頭,窮人則窩居尾部。《末世列車》講述畢生遭到壓迫的人們決定挺身反抗的經過。

https://www.youtube.com/watch?v=3z9BQoQg0Tk

The Ending Of Snowpiercer Finally Explained
https://www.youtube.com/watch?v=hDkb4zYQwrM

舊 05-15-20, 04:07 PM   #1442
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

睇埋短篇日劇戀愛香港

幾膠

好彩係 2017 年拍,如果係 2019 年,應該拍唔成,而且有關政府軍(香港警察)既劇情一定唔俾拍
由手機版發出
舊 05-15-20, 10:52 PM   #1443
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
睇完攻殼2045
幾好睇呀

係畫面完全唔掂
不過劇情依舊係SAC一貫風格講政治社會問題

上面有板友話跳來跳去我唔覺
成季都係環繞“後人類”
銀行果集係中場輕鬆回+世界觀解說吧
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-20, 01:53 PM   #1444
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
睇完攻殼2045
幾好睇呀

係畫面完全唔掂
不過劇情依舊係SAC一貫風格講政治社會問題

上面有板友話跳來跳去我唔覺
成季都係環繞“後人類”
銀行果集係中場輕鬆回+世界觀解說吧
由手機版發出
劇未睇,但T已買~!

不過,件T個大燙畫好膠唔係好啱夏天穿著。

舊 05-18-20, 08:15 PM   #1445
肉羊哩咖
griffin611

Umbrella Academy S2 有期:今年七月卅一號上!

舊 05-19-20, 10:18 PM   #1446
Rv250

註冊日期: Aug 2002
將會有ドロヘドロ, 日本netflix好早有..
雖然已經睇晒

she-ra竟然有日文版
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-20, 11:34 PM   #1447
肉羊哩咖
griffin611

又一套有大明星嘅動作片,睇吓好唔好得過 Extraction,七月上:

舊 05-23-20, 12:19 AM   #1448
肉羊哩咖
griffin611

世界唔夠做

Money Heist,西班牙名 La Casa de Papel (House of Paper),原本係西班牙一個電視台嘅片集,開頭好好收視,但中間開始大跌,點知 Netflix 介入買咗,剪到節奏快咗,拎埋全球播放權,仲由一季玩到而家有成4 季咁長,第5同6季都批咗咁話。據報歐洲同南美呢套好紅,入面個裝扮用到嚮示威度咁話。

睇咗第一二季(Netflix 叫 Part 1, 2),基本上係個完整嘅故仔;講女主角係個通輯犯,幾乎被拉前,撞到一名自稱「教授」嘅男子,請佢去參加一個歐洲史上最大嘅劫案 -- 目標係皇家鑄幣局。「教授」個計劃好周詳,「預計」晒好多情況,但啲有份嘅人嘅關係,就搞到單嘢去到失敗邊緣。

人物多,個個有獨特性格,佢哋嘅「磨擦」出好多火花,當然唔少得大量鎗戰動作場面,唔知點解,亦有好多「枕頭」場面(童心未泯嘅老細麻煩自己去搵搵),但第二季後者收晒(呼)。第一季相當刺激吓,鬥智鬥力,可惜有啲位犯咗先讀嘅問題;第二季有幾個主要人物啲行為絕對係搵戲嚟做, 有位戲份本來幾有發揮嘅,點知好似唔記得咗佢存在咁,差個第一部太遠⋯⋯

可能先入為主,本人比較偏好原裝西班牙話對白,畀老婆笑嚮度學緊西班牙話~

此篇文章於 05-24-20 05:12 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 05-26-20, 04:25 AM   #1449
肉羊哩咖
griffin611

雞啄唔斷嘅愛情驚喜劇

Lovebirds 唔係 Netflix 出資開拍嘅,呢部 Paramount 發行嘅原本 4 月頭上,點知「中咗」武肺,賣咗畀 Netflix 播,故仔幾大路下,但勝在男女主角都係喜劇出身,担得晒成部戲之餘,又好有火花,粒半鐘多啲唔覺拖,節奏又啱啱好,尤其中間慢返落嚟,畀主角撿討吓佢哋嘅關係,可以話係神來之筆。有好多人拎佢同 Date Night 去比較,好失禮無睇過。不過同 Game Night 比,後者感情著墨少咗啲但人物豐富又好玩。

此篇文章於 05-26-20 04:29 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 05-26-20, 09:41 AM   #1450
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
Money Heist,西班牙名 La Casa de Papel (House of Paper),原本係西班牙一個電視台嘅片集,開頭好好收視,但中間開始大跌,點知 Netflix 介入買咗,剪到節奏快咗,拎埋全球播放權,仲由一季玩到而家有成4 季咁長,第5同6季都批咗咁話。據報歐洲同南美呢套好紅,入面個裝扮用到嚮示威度咁話。

睇咗第一二季(Netflix 叫 Part 1, 2),基本上係個完整嘅故仔;講女主角係個通輯犯,幾乎被拉前,撞到一名自稱「教授」嘅男子,請佢去參加一個歐洲史上最大嘅劫案 -- 目標係皇家鑄幣局。「教授」個計劃好周詳,「預計」晒好多情況,但啲有份嘅人嘅關係,就搞到單嘢去到失敗邊緣。

人物多,個個有獨特性格,佢哋嘅「磨擦」出好多火花,當然唔少得大量鎗戰動作場面,唔知點解,亦有好多「枕頭」場面(童心未泯嘅老細麻煩自己去搵搵),但第二季後者收晒(呼)。第一季相當刺激吓,鬥智鬥力,可惜有啲位犯咗先讀嘅問題;第二季有幾個主要人物啲行為絕對係搵戲嚟做, 有位戲份本來幾有發揮嘅,點知好似唔記得咗佢存在咁,差個第一部太遠⋯⋯

可能先入為主,本人比較偏好原裝西班牙話對白,畀老婆笑嚮度學緊西班牙話~
呢套超正
係講西班牙語既國家呢套紅透半邊天,好多講spanish既同事讚不絕口

part3 + part4 係接住既另外一個故事, 未完既

論壇跳轉

現在的時間是 03:38 PM

手機版 | APP版