Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-09-20, 02:52 PM   #26
padage
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2016
其實北瀨早幾日先話parasite eve無新作/重制好可惜
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-20, 03:01 PM   #27
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
PE重製/新作的話希望用biohazard玩法
現代標準的話係味會冇左出浴CG片?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-20, 03:04 PM   #28
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
3rd birthday都開始用bio方法行,但感覺怪怪。

當然新FF7系統影子都幾重。

舊 03-09-20, 03:23 PM   #29
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
PE 其實 1 都係好 biohazard 1/2/3 既玩法

同埋... 3 已經玩到好爛....

無啦啦玩回到過去, 同 1 & 2 完全無關

係都唔好做 3 啦

由手機版發出

此篇文章於 03-09-20 03:32 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-20, 04:16 PM   #30
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
PE1都仲好rpg
遇敵進入戰鬥
印象中戰鬥係計速度回合制
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-20, 05:16 PM   #31
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

我指畫面固定視角

PE 1 2 系統咪有 d 似 FF7 RE 咁
由手機版發出
舊 03-09-20, 05:57 PM   #32
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
快啲remake CT同FF6啦
Remake到好似FF3/4咁嘅lv其實已經夠做

舊 03-09-20, 05:58 PM   #33
darkvolver
頹冗

引用:
作者: シェンムー 查看文章
大家講到FF6禁好.......唉上Tube重溫下先...

舊 03-09-20, 06:05 PM   #34
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
想玩返PE2
成個冒險都好正

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-20, 08:21 PM   #35
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
xenogears pls
ct已經太經典
係都搞傳說中的cb

舊 03-09-20, 08:34 PM   #36
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
想玩返PE2
成個冒險都好正
PE2 個劇情其實都一般,好多 1 既角色變左做布景板,出現一兩次幾句對白就唔見左。

不過 d 細節野就好 detail,文字 file 同調查 item d 對白好詳細,交代好多野。

同埋當時個播片 + 3D polygon 又係好靚,雖然 FF8 已經有。
由手機版發出
舊 03-09-20, 10:13 PM   #37
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
FF5嘅系統
坂口博信已經喺blue dragon同失落的奧賽特已經還原過

我當remake咗

此篇文章於 03-09-20 11:57 PM 被 aquarius 編輯。
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-20, 12:59 AM   #38
BRA武藏
Game Master

忽然諗起
以前阿拍肩和田接受訪問
話SE應該製作出超越FF7嘅新作
先再REMAKE FF7
XD
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-20, 02:35 PM   #39
gingq7

註冊日期: May 2008
我覺得你地諗多左,
首先, 北瀨佳范好多隻都講過話想重製/無續作很可惜/etc.
其次, FF5重製可以係FF1-4/聖劍3果種, 唔一定係FF7re呢級

FF8和FF9應該要等FF7re搞完先, 但如果FF5re用2D game的budget其實係可以同時做

PE就算啦, 現在的Square雖然有幾條team, 但實際上根本無能力同時做兩隻3A級作品(我估最多只能同時1.5隻, FF13-1/2/3 > FF15 > KH3 > FF7re, 睇落去其實係同一堆人做)
Capcom係build up team呢方面比SE好太多
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-20, 03:36 PM   #40
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: padage 查看文章
對好多人黎講6正過7
7故事節奏太慢,慢到覺得悶

舊 03-12-20, 12:51 PM   #41
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
xenogears pls
ct已經太經典
係都搞傳說中的cb
我都好想 但老任唔會容許啦
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-20, 12:56 PM   #42
darkvolver
頹冗

大家期望唔好禁高,玩左隻FF7先啦........隻野有幾長都係一個謎..

舊 03-13-20, 02:47 AM   #43
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
CT, FF6, 聖3, 我心目中最好玩既Square作品

舊 03-13-20, 10:59 AM   #44
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我都好想 但老任唔會容許啦
由手機版發出
我覺得SE同Monolith合作出係NS係可行
高橋都應該同SE破左冰好耐,20th concert都有佢訪問
問題係Monolith真係好忙,自己整緊XB1 HD化,仲要成日借人俾老任

引用:
作者: darkvolver 查看文章
大家講到FF6禁好.......唉上Tube重溫下先...
FF6應該之後都搵唔到類似既RPG

此篇文章於 03-13-20 11:01 AM 被 HM 編輯。
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-20, 11:05 AM   #45
darkvolver
頹冗

引用:
作者: HM 查看文章
高橋都應該同SE破左冰好耐,20th concert都有佢訪問
問題係Monolith真係好忙,自己整緊XB1 HD化,仲要成日借人俾老任

FF6係似超時空穿梭機。FF7係開始玩3D人物造型。

舊 03-13-20, 11:40 AM   #46
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
都想remake CT
ct 當年不用入戰鬥畫面 我覺得好勁^^!

舊 03-13-20, 09:28 PM   #47
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: darkvolver 查看文章
兄台兩睇啦,如果佢remake FF8到時再算。

我始終有保留,不如remake其他野先。
我都覺得而家 搞新IP好過啦
FS敢放棄天誅做出隻狼
暗榮 敢試仁王出來

但真係REMAKE 我又真係幾想佢做FF8
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-20, 09:16 PM   #48
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: izumo 查看文章
我都覺得而家 搞新IP好過啦
FS敢放棄天誅做出隻狼
暗榮 敢試仁王出來

但真係REMAKE 我又真係幾想佢做FF8
雖然我鍾意天誅,但天誅個市場價值同FF冇得比

舊 03-14-20, 10:05 PM   #49
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: HM 查看文章

得老任可以制著唔比佢亂咁黎
而老任相信如果有咁既時間 會逼佢開新作

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-20, 12:08 AM   #50
大懶財
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDJACKYSIN
"完全重製"FF15把la, 垃圾到呢。。。。

我有爆機架#

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
最終幻想5

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:02 PM

手機版 | APP版