Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-06-10, 07:51 PM   #376
C.N
Junior Member

註冊日期: Aug 2010
引用:
作者: ~Tsz~ 查看文章
以我既理解係妥協左ps3,360共同做到既野,再先係PS3上開發,以後先到360,以免再有上次既魔女事件
其實隻game環境又吾係簡單,有時仲高速進行,保持到甘流暢真係吾錯啦,反而兒家開始期待有無其他可用角色同埋隱藏衫~
不過我記得VANQUISH係07年已經著手開發~而三上又講過本作早就由PC轉左做PS3進行開發~加上遊戲今年年頭已經公佈~果陣歐美版Bayonetta先岩岩推出~所以我覺得PlatinumGames一早就plan好左由兩team人分別針對360同PS3開發遊戲~目的就係熟習各平台嘅開發環境而唔係針對Bayonetta~Bayonetta本身較早開發~所以冇時間再等另一team人嘅開發報告~於是就交比SEGA移植PS3版~而三上嘅小組就先開發PS3版~再移植落比較熟識嘅360度~只不過咁岩佢地又唔好彩~Bayonetta嘅PS3劣化實在明顯~D人唔係將矛頭指向SEGA就係PlatinumGames~加上媒體嘅推波助瀾~因此為左挽回玩家對公司遊戲嘅信心~令到今次VANQUISH包括監督三上真司﹑製作人稻葉敦志同PS3引擎程式員中田都要出黎講野~搞到D人真係以為VANQUISH係PS3上開發就係為左避免出現Bayonetta嘅情況發生~但實際上VANQUISH一早就計劃左係PS3上開發~

C.N 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 10:38 PM   #377
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: ~Tsz~ 查看文章
以我既理解係妥協左ps3,360共同做到既野,再先係PS3上開發,以後先到360,以免再有上次既魔女事件
其實隻game環境又吾係簡單,有時仲高速進行,保持到甘流暢真係吾錯啦,反而兒家開始期待有無其他可用角色同埋隱藏衫~
其實係已經妥協左了, 今次雙版本都係30fps, 上次魔女就360版係多數時間接近60fps, PS3版就多數時間接近30 fps.

well, 總之好玩就算.

舊 09-06-10, 11:41 PM   #378
hayama22098

註冊日期: Sep 2010
太多fps game 拉, 唔好玩啦.
hayama22098 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-10, 12:04 AM   #379
C.N

引用:
作者: wing 查看文章
其實係已經妥協左了, 今次雙版本都係30fps, 上次魔女就360版係多數時間接近60fps, PS3版就多數時間接近30 fps.

well, 總之好玩就算.
但今次雙版本畫面都只係sub HD~而且多野處理時360版亦都會有掉幀出現~呢個情況已經係取消垂直同步後嘅結果黎~所以我覺得就算唔妥協~都冇一個版本能到達60fps~

舊 09-07-10, 11:09 AM   #380
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: C.N 查看文章
但今次雙版本畫面都只係sub HD~而且多野處理時360版亦都會有掉幀出現~呢個情況已經係取消垂直同步後嘅結果黎~所以我覺得就算唔妥協~都冇一個版本能到達60fps~

講起frame drop, 上次魔女我玩360版, game play冇咩frame drop, 但cut scene的簡單場景都有frame drop, 奇.

我都聽聞今次Vanquish 的360版幀數穩過PS3, 但垂直同步方面差過PS3版, 兩個版本各有各好, 冇上次咁一面倒.

舊 09-07-10, 05:21 PM   #381
Ginkan
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2004
ps3新手想問ps3點download隻demo?要join psn plus?
Ginkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-10, 05:27 PM   #382
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
個demo好好玩
動作耍帥得黎,又夠爽

可能upgrade weapon有好多個level,upgrade個支heavy gun幾次都好似冇咩特別勁左

另ps3 demo可以去US/JP PSN

反正係game入面可以揀language

舊 09-07-10, 05:29 PM   #383
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
upgrade好似只係增加子彈數,在教學mode"好似"咁講...但唔sure.

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-10, 06:32 PM   #384
C.N

引用:
講起frame drop, 上次魔女我玩360版, game play冇咩frame drop, 但cut scene的簡單場景都有frame drop, 奇.

我都聽聞今次Vanquish 的360版幀數穩過PS3, 但垂直同步方面差過PS3版, 兩個版本各有各好, 冇上次咁一面倒.
X1000^^

舊 09-07-10, 06:52 PM   #385
C.N

引用:
作者: AiStudio 查看文章
upgrade好似只係增加子彈數,在教學mode"好似"咁講...但唔sure.
好似係有其他方面的提升的
http://www.post76.com/discuss/redire...&fromuid=14178

舊 09-07-10, 07:17 PM   #386
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: C.N 查看文章
好似係有其他方面的提升的
http://www.post76.com/discuss/redire...&fromuid=14178
原來係咁,可能我在教學mode看少了幾句字,謝指正.

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-10, 10:15 PM   #387
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:

我想問下垂直同步係乜加科來的?

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-10, 12:50 AM   #388
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
作者: chunmanx 查看文章
我想問下垂直同步係乜加科來的?
v(ertical) sync
如果冇呢樣野,frame rate可以keep好d
不過,比較容易見到tearing screen
即係部份畫面不同步

舊 09-10-10, 03:33 PM   #389
C.N

仲以為唔會出限定版= =

舊 09-10-10, 10:28 PM   #390
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
pangloss statues destroyed 點解?

舊 09-11-10, 12:04 AM   #391
王小虎

註冊日期: Apr 2002
4:46爆demo。原來boss咁易打。
http://www.nicovideo.jp/watch/sm12002647
youtube version
引用:
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-10, 12:18 AM   #392
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: 王小虎 查看文章
http://www.nicovideo.jp/watch/sm12002647
睇完段片更加確定要入

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-10, 12:24 AM   #393
C.N

引用:
作者: 王小虎 查看文章
我最盡都係6-7分鐘= =

舊 09-16-10, 05:02 PM   #394
6402oen
╮(╯o╰)╭

註冊日期: Jan 2003
Vanquish - TGS LONG VERSION trailer
http://www.youtube.com/watch?v=PDDmMGvVUvs
引用:

├┏╋┓┏┛─┃┃┗━┓─┤
 ├┃┃┃┗┓─┗╋┓─┗┓┤   【発売日】   :5月21日(金)
 ├┃┗╋━┛─┏┛┗━┳┛┤   【希望小売価格】:各2,000円
 ├┗━┫───┗━━┳┛─┤           (税抜価格1,905円)
 └──┗━━━━━━┛──┘
6402oen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-10, 05:10 PM   #395
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
我比較期待個TROPHY / 成就LIST

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-10, 05:16 PM   #396
=KingJoE=

註冊日期: Jan 2006
PSN  IDJoeF0615
睇完上面段trailer, 覺得隻game既日本味重左wo!
而且比起demo好似有更多既近戰元素!
但點解段片入面既慢動作好似話出就出咁?
=KingJoE= 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-10, 05:50 PM   #397
nick8861

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: =KingJoE= 查看文章
睇完上面段trailer, 覺得隻game既日本味重左wo!
而且比起demo好似有更多既近戰元素!
但點解段片入面既慢動作好似話出就出咁?
的確係,回避果下可以入
nick8861 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-10, 07:12 PM   #398
=KingJoE=

註冊日期: Jan 2006
PSN  IDJoeF0615
引用:
作者: nick8861 查看文章
的確係,回避果下可以入
但係段trailer入面連回避(方向+X)動作都見唔到wo!
一次就dash+飛踢落地途中入
一次就dash途中入
一次就回避(方向+X)之後入

響demo度我淨係做到第3次個效果......
係咪我玩得唔夠仔細?
=KingJoE= 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-10, 07:44 PM   #399
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
dash途中入 Demo已經做到
你有氣既情況下Dash果時R1就會入左

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-10, 07:45 PM   #400
C.N

引用:
作者: =KingJoE= 查看文章
但係段trailer入面連回避(方向+X)動作都見唔到wo!
一次就dash+飛踢落地途中入
一次就dash途中入
一次就回避(方向+X)之後入

響demo度我淨係做到第3次個效果......
係咪我玩得唔夠仔細?
這裡有說明。但話說DEMO訓練模式教授真的只屬基本招式= =

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收ps3 game: vanquish 蝦片人 買賣專區 0 09-30-15 06:43 PM
[Rumor] VANQUISH 2 |三上真司 武藤遊戲 電視遊戲討論版 27 06-16-15 04:36 PM
賣PS3 vanquish,少量輕小說 jzeroj2 買賣專區 2 10-08-13 04:52 PM
放/賣 全新未開封PLAT ART 改 Vanquish Sam Gideon shukei 買賣專區 0 07-13-13 01:39 AM
賣PS3 vanquish,少量輕小說 jzeroj2 買賣專區 4 03-26-13 11:31 PM

現在的時間是 02:11 AM

手機版 | APP版