Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-05-10, 10:52 PM   #351
連合一等兵
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
身處香港...

要 how, when & where 訂先可以有特典 DLC...?thx~
連合一等兵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 12:56 AM   #352
chunmanx
God of Gamer
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
認同,要爽快有爽快,要惡搞有惡搞,要耍帥有耍帥~~
係畫面爭咁d...我覺得GOD HAND畫面PSP都應該夠機能移植~~
再認同
同vanquish比
我都仲係覺得god hand好玩d

說回vanquish
我覺得操縱麻煩少少咁law
L1、L2制同按唔太慣
DASH完掩體的灑帥動作還不是很熟練
暫時抱觀望態度
待評分高時才出手

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 07:51 AM   #353
C.N
Junior Member

註冊日期: Aug 2010
引用:
作者: chunmanx 查看文章
再認同
同vanquish比
我都仲係覺得god hand好玩d

說回vanquish
我覺得操縱麻煩少少咁law
L1、L2制同按唔太慣
DASH完掩體的灑帥動作還不是很熟練
暫時抱觀望態度
待評分高時才出手
搵God Hand同VANQUISH比?

C.N 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 01:49 PM   #354
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: C.N 查看文章
之前都有一部份遊戲係以PS3作Lead Dev~但作用只係確保兩個平台有較接近嘅質素~唔代表PS3版一定會好d~唔係獨佔遊戲的話~就要就埋其他平台~咁樣好難針對粒Cell嘅底層做野~

之前B女因為用360開發先, 冇就PS3, 之後PS3跟唔上隻game的需求, 就搞成咁.

依家Vanquish 已經係用PS3開發先, 谷盡PS3機能, 冇就其他平台.

舊 09-06-10, 02:12 PM   #355
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
引用:
作者: wing 查看文章
之前B女因為用360開發先, 冇就PS3, 之後PS3跟唔上隻game的需求, 就搞成咁.

依家Vanquish 已經係用PS3開發先, 谷盡PS3機能, 冇就其他平台.
好似有謬誤

之前點証明唔係SEGA移植唔好/唔夠能力移植,而係PS3跟唔上
而家又點証明佢已經谷盡咗PS3機能而冇就360
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 02:20 PM   #356
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
有d 野睇過聽完就算啦

architecture 都唔同
咁都可以話跟唔上同谷盡

拗黎都side 心機

仲要原生都係得1024
玩過GOW3, uncharted, KZ 都知咩先叫谷盡啦

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 02:32 PM   #357
SSate
AWOL

註冊日期: Mar 2010
XBox Live GamertagSAteMaaya
我金會員過左期要等一排先有demo
SSate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 02:35 PM   #358
wing
格鬥低手

引用:
作者: 沙翁 查看文章
好似有謬誤

之前點証明唔係SEGA移植唔好/唔夠能力移植,而係PS3跟唔上
而家又點証明佢已經谷盡咗PS3機能而冇就360
"谷盡" 兩粒字係我加. 但三上的確話 vanquish 係在PS3開發先, 唔駛就第二部機, 可以暢所欲為咁開發. 之後port 去360, 咁樣係易過上次魔女的開發放式 (先整360, 然後port 去PS3)

因為..... 要在360上做一d PS3做到的事, 係容易d. 要在PS3上做一d 360做到的事, 係難d. 佢話原因係佢o既團隊熟360多過熟PS3.

"The team know less about making games for PS3 than Xbox 360, so we thought the sensible thing to do was to make the game on PS3 first then move it over to Xbox. If we can get Vanquish to a certain standard on PS3, we can make Xbox the same.”

http://www.playstationuniversity.com...platform-3207/

舊 09-06-10, 02:38 PM   #359
wing
格鬥低手

引用:
作者: 基路亞 查看文章
有d 野睇過聽完就算啦

architecture 都唔同
咁都可以話跟唔上同谷盡

拗黎都side 心機

仲要原生都係得1024
玩過GOW3, uncharted, KZ 都知咩先叫谷盡啦

用 KZ 來做比喻可能好d. GOW3我未玩過, 但如果好似GOW1,2咁, 背景移動唔算真係好快, 同TPS/FPS呢d 移一移, 望一望就成個畫面要移動的遊戲相比, 相對上應該易d.

舊 09-06-10, 02:40 PM   #360
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
我等緊 live 美國銀會員開放
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 02:41 PM   #361
SSate
AWOL

註冊日期: Mar 2010
XBox Live GamertagSAteMaaya
引用:
用 KZ 來做比喻可能好d. GOW3我未玩過, 但如果好似GOW1,2咁, 背景移動唔算真係好快, 同TPS/FPS呢d 移一移, 望一望就成個畫面要移動的遊戲相比, 相對上應該易d.
我覺得佢講的gow3係指god of war...

*edit*原來係我get錯...當我無講過/

此篇文章於 09-06-10 02:43 PM 被 SSate 編輯。
SSate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 03:51 PM   #362
C.N

引用:
"谷盡" 兩粒字係我加. 但三上的確話 vanquish 係在PS3開發先, 唔駛就第二部機, 可以暢所欲為咁開發. 之後port 去360, 咁樣係易過上次魔女的開發放式 (先整360, 然後port 去PS3)

因為..... 要在360上做一d PS3做到的事, 係容易d. 要在PS3上做一d 360做到的事, 係難d. 佢話原因係佢o既團隊熟360多過熟PS3.

"The team know less about making games for PS3 than Xbox 360, so we thought the sensible thing to do was to make the game on PS3 first then move it over to Xbox. If we can get Vanquish to a certain standard on PS3, we can make Xbox the same.”

http://www.playstationuniversity.com...platform-3207/
好難講了~你開發機上做到嘅野肯定須要因應唔同規格嘅主機進行微調先出街~今次遊戲只係sub HD+2AA~邊個知道係邊部就邊部~你所講嘅例子係bio4上係正確~但多平台遊戲的話肯定要確保有相同質素~上次PlatinumGames搵SEGA移植都可能係經驗不足~今次PS3做開發平台都係有返個經驗姐~如果唔理360平台的話比我就直頭針對粒Cell做大佢~咩MLAA都放哂入去~到時想移植都移植唔到~

舊 09-06-10, 04:43 PM   #363
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: C.N 查看文章
好難講了~你開發機上做到嘅野肯定須要因應唔同規格嘅主機進行微調先出街~今次遊戲只係sub HD+2AA~邊個知道係邊部就邊部~你所講嘅例子係bio4上係正確~但多平台遊戲的話肯定要確保有相同質素~上次PlatinumGames搵SEGA移植都可能係經驗不足~今次PS3做開發平台都係有返個經驗姐~如果唔理360平台的話比我就直頭針對粒Cell做大佢~咩MLAA都放哂入去~到時想移植都移植唔到~
咩好難,上面的內容係訪問時講,你一係講你唔信訪問就算.
針對cell,如果其第3廠要針對cell,衰d講句叫sony出資,開發多3年先至出吧.

你講到mlaa好無敵,你知唔知點解要針對ps3出mlaa?
ps3係因為gpu效能做唔到aa,先要將由gpu原本要幫cpu做的事改返比cpu做.
360的r500原本就已經可以hd rendering + aa,
但ps3的g70做hd rending時不可以同時aa先令到一開始360的games的aa比較好.
係無計之下sony先要針對ps3用mlaa.

ps3和360各有長處,有時唔好講得大過誇.

此篇文章於 09-06-10 04:48 PM 被 ai. 編輯。
ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 05:09 PM   #364
wing
格鬥低手

引用:
作者: AiStudio 查看文章
針對cell,如果其第3廠要針對cell,衰d講句叫sony出資,開發多3年先至出吧.

好多地方有轉載果個訪問, 我都專登quote左一個PS陣營的website, 仲有人唔信我都冇說話好講.

舊 09-06-10, 05:39 PM   #365
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:

的確,在下都好似聽說過360係易開發d。
不過看到他這樣說(越自信越易死),360 demo遲遲都未有,在下反而有點擔心今次到360中招

舊 09-06-10, 05:44 PM   #366
Peter Yu
慾の求道者

註冊日期: May 2002
PSN  ID好叻喎嗝時能非牆巧
XBox Live GamertagPeter789
360 demo出左幾日喇...

╰ ╯

オレ様は20世紀の最後ゆうしゃだ!←しかもエロ
あずさをプロデュースできないアイマスは絶対に買いません
http://www28.cds.ne.jp/~cattail/maid.htm
武礼堂こやま基夫佐藤ショウジ堤抄子大暮維人山田秀樹ISUTOSHI萩原一至紺條夏生
琴義弓介飛龍乱前田千石尾崎未来艶々ゼロの者梅谷ケンヂ尾崎晶フエタキシ伊沢慎壱フクダーダ英丸はんざきじろうかるま龍郎
裏次郎西安
Peter Yu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 05:59 PM   #367
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
始終新公司要時間磨合,再者三上間公司出了幾多隻game先

舊 09-06-10, 06:04 PM   #368
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Peter Yu 查看文章
360 demo出左幾日喇...
尋晚開live香港都未見有…

舊 09-06-10, 06:05 PM   #369
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
尋晚開live香港都未見有…

美國上星期已經出左.

係香港未有.

舊 09-06-10, 06:07 PM   #370
TSZ
Crazy Gamer

PSN  IDI-c-eman
以我既理解係妥協左ps3,360共同做到既野,再先係PS3上開發,以後先到360,以免再有上次既魔女事件
其實隻game環境又吾係簡單,有時仲高速進行,保持到甘流暢真係吾錯啦,反而兒家開始期待有無其他可用角色同埋隱藏衫~

舊 09-06-10, 06:29 PM   #371
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
美國上星期已經出左.

係香港未有.
我都係上日psn上面download個demo
玩完之後,我都有衝動想買正版黎玩
其實好玩,收貨咪ok囉,無謂再計較邊一個版本好D靚D啦…

舊 09-06-10, 06:34 PM   #372
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 查看文章
我都係上日psn上面download個demo
玩完之後,我都有衝動想買正版黎玩
其實好玩,收貨咪ok囉,無謂再計較邊一個版本好D靚D啦…
我反而有興趣個盃

舊 09-06-10, 06:36 PM   #373
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: darkvolver 查看文章
我反而有興趣個盃
嘩~果D獎杯…我應該無能為力喇,打得爆隻GAME我都還神喇~

舊 09-06-10, 06:41 PM   #374
C.N

引用:
作者: AiStudio 查看文章

你講到mlaa好無敵,你知唔知點解要針對ps3出mlaa?
ps3係因為gpu效能做唔到aa,先要將由gpu原本要幫cpu做的事改返比cpu做.
360的r500原本就已經可以hd rendering + aa,
但ps3的g70做hd rending時不可以同時aa先令到一開始360的games的aa比較好.
係無計之下sony先要針對ps3用mlaa.

ps3和360各有長處,有時唔好講得大過誇.
= =C hing你誤會我意思了~我由頭到尾都冇話PS3機能勁過360但因為要就360所以要發唔到圍~我只係想講多平台遊戲特別係PS3同360都係高清遊戲機~唔可能因為一個開發團隊只熟習一部主機嘅性能而忽略其他主機嘅規格上嘅不同~搞到移植上出現困難~令到某一個平台可能有劣化嘅情況~

今次三上只係話係對開發PS3遊戲嘅環境未有足夠經驗~所以優先開發PS3再移植落360度~咁樣可以令兩個版本有相近嘅質素~但佢冇講冇講過其他野bo~而且Bayonetta嘅引擎本身就同PS3有衝突~今次都係修改左好多野先可以係PS3度暢順運行~其他野我又唔知你又唔知~我只係根據DEMO兩個版本嘅解像同其他例子黎論證出就算PS3做Lead Dev都未必會有主場優勢~所以C hing你講出左我嘅重點「針對cell,如果其第3廠要針對cell,衰d講句叫sony出資,開發多3年先至出吧.」~第三方開發商要針對Cell黎開發遊戲已經咁難~咁如果仲要平衡埋其他平台遊戲做同樣嘅野咁咪仲難?

我舉MLAA只不過係個假設~我亦知道MLAA係咩黎~所以我舉佢出黎嘅目的係要指出~獨佔遊戲同Lead Dev係要分開~因為獨佔遊戲可以做嘅野比較多~更能夠針對個別主機性能去開發~特別係PS3~一獨佔的話~移植就煩了~會有人用360嘅CPU做AA的嗎?所以我都係吹吹水做個比喻~(題外話:如果我真係有能力的話~我肯定會咁做~)~我對我嘅言論有唔清晰嘅地方向大家道歉~

舊 09-06-10, 06:44 PM   #375
C.N

引用:
作者: ~Tsz~ 查看文章
以我既理解係妥協左ps3,360共同做到既野,再先係PS3上開發,以後先到360,以免再有上次既魔女事件
其實隻game環境又吾係簡單,有時仲高速進行,保持到甘流暢真係吾錯啦,反而兒家開始期待有無其他可用角色同埋隱藏衫~
如果有黑色嘅ARS就好了~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收ps3 game: vanquish 蝦片人 買賣專區 0 09-30-15 06:43 PM
[Rumor] VANQUISH 2 |三上真司 武藤遊戲 電視遊戲討論版 27 06-16-15 04:36 PM
賣PS3 vanquish,少量輕小說 jzeroj2 買賣專區 2 10-08-13 04:52 PM
放/賣 全新未開封PLAT ART 改 Vanquish Sam Gideon shukei 買賣專區 0 07-13-13 01:39 AM
賣PS3 vanquish,少量輕小說 jzeroj2 買賣專區 4 03-26-13 11:31 PM

現在的時間是 05:41 AM

手機版 | APP版