Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-23-21, 11:21 PM   #51
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
公測版 2.7.9.17830 已釋出,重點:
  • 可以唔洗用外掛,直接以語音脵其他玩家通話
  • F-16 大量更新,包括頭盔對地模式
  • AJS-37 亦有大量更新
  • 有兩個新戰役發售
詳細:
https://www.digitalcombatsimulator.c...a/2.7.9.17830/

悲報: Viggen 個領航系統有 bug 完全用唔到,Heatblur 話遲下會有 hotfix.。

此篇文章於 12-24-21 03:35 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-21, 03:59 AM   #52
肉羊哩咖
griffin611

出年會有啲乜,Eagle Dynamics 出咗呢條片:

眼利嘅網民,見到之前公怖咗開發緊嘅 F-15E、南大西洋、幻影 F1 、Ka-50 第三代、A-6 (AI使用)、真正動態天氣(有彩虹!)同阿柏奇之外,片末見巴黎和倫敦,猜測係諾曼第地圖新版,最後個經緯度係阿富汗境內,而個紅圈,正是 F-4E 個照準:唔~~~

此篇文章於 12-29-21 11:22 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-29-21, 06:00 AM   #53
肉羊哩咖
griffin611

係咪用 VR 打空戰嗰陣拎頭扭到頸都斷?!有人介紹之後,搵咗個外掛叫 VRNeckSafer,令玩家拎頭嗰陣,視點轉向幅度擴大,等人唔洗有狼顧之相都可以 check-six,注意只兼容 SteamVR,當開咗 SteamVR 之後再行外掛就得。除咗可以手動控制視點轉動嘅幅度,亦可以用自動波調控唔洗煩。下載:
https://gitlab.com/NobiWan/vrnecksafer/-/tree/master

舊 12-30-21, 06:05 AM   #54
肉羊哩咖
griffin611

公測版緊急修正版已出:
https://www.digitalcombatsimulator.c...a/2.7.9.18080/

舊 01-23-22, 11:38 PM   #55
肉羊哩咖
griffin611

又又又特價~即日至二月七號,由七折去到半價都有~

Apache 又延期,暫定去到二三月到先出貨。暫時睇住最新片頂住癮先~

舊 01-26-22, 01:30 PM   #56
肉羊哩咖
griffin611

HeatBlur 同 ED 合製 F-4E!

公佈咗暫時只有空軍版,並今年內以 early access 形式上架。

舊 01-27-22, 09:35 PM   #57
肉羊哩咖
griffin611

公測版 2.7.10 釋出,主要修正 AI 控飛機行為同埋大量 F-16C、MiG-19P 同 Mirage 2000C 嘅新功能同修正,等等。
https://www.digitalcombatsimulator.c.../2.7.10.18996/

舊 02-05-22, 06:31 PM   #58
肉羊哩咖
griffin611

公測版小更新釋出,無乜嘢改~
https://www.digitalcombatsimulator.c.../2.7.10.19402/

仲有,新春特價去到七號。如果想體驗(舊) Top Gun 嘅訓練,又有 F-14 同內華達州個地圖嘅,可以諗諗個 Zone 5 戰役,由前 Top Gun 教官編成,揸住 F-14 完成各項「訓練」任務,大受好評。上次更近仲免費加多咗個「極秘」任務,同某個特殊試驗場有關(但唔係 Area 51)

舊 02-10-22, 06:45 PM   #59
肉羊哩咖
griffin611

穩定版追上公測版進度。係咁多。

舊 02-17-22, 02:04 AM   #60
肉羊哩咖
griffin611

AH-64D 宣布進入內部測試隌段,應該三月下旬有得玩。

噉,MB-399 點吖?!廠商答:都係今年第一季予定。

此篇文章於 02-17-22 03:48 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-28-22, 03:48 AM   #61
肉羊哩咖
griffin611

近排現實世界爆咗咁大隻鑊,搞到正式個討論區都靜咗唔少;廠商出咗公告,勸人唔好整啲有關嘅影片,為免畀人利用嚟發假新聞。早前真係有人誤以為係,開戰頭一日,傳說中嘅「基輔の鬼」(キエフの亡霊)空戰片段,實際係 DCS 片段嚟。

舊 03-06-22, 08:43 PM   #62
肉羊哩咖
griffin611

A/V-8B NA Harrier II (鷂式) [Fixed/EFM/ASM/Jet/3rd Gen?]

都係時侯還啲債。上回提到,玩熟/悶 F/A-18C,下一部玩乜好?本人推介 A/V-8B NA。

呢部係世界首部實用化垂直昇降戰鬥機,嘅第二代。呢個型號 NA 因為有前置紅外線探測器,可作夜間作戰。

好:操作好似 F/A-18C,比較易上手,可以垂直昇降,唔洗玩直昇機都得,係好新鮮同富挑戰性。雖然任務係對地支援為主,但因為可以垂直昇降,近距空戰可以使出特有戰術;可載武器數量又夠多,有種武器仲係呢度(同 A-10C)獨有 -- 激光引導火箭~

唔係噉好:機艙畫面質數真係麻麻,尤其係玩 VR,即使係執咗噉耐,啲 MFD 同 HUD 都係唔清,比 F-16C 仲要差。因為機體本身無後燃器,低空突入無 AJS-37 嗰種爽快感,加上而家 DCS 啲紅外線影像應真麻麻,等改進咗玩夜間任務會好啲。

期待呢架機嚮南大西洋地圖出嘅時候,會更啱玩。

講咗噉多要錢嘅嘢,下次講一下啲免費嘢 -- Mods

此篇文章於 03-15-22 06:58 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-10-22, 01:59 AM   #63
肉羊哩咖
griffin611

ED 公怖咗 AH-64D 進入「金碟」狀態,啫係就快有得玩。留意會嚮公測版出先,而隻機仲未完全完成。

舊 03-12-22, 05:28 AM   #64
肉羊哩咖
griffin611

可能受近排國際大事件影響,DCS 正式討論區改咗做 forum.dcs.world

此篇文章於 03-14-22 04:55 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-15-22, 06:58 PM   #65
肉羊哩咖
griffin611

久違咗嘅公測版更新,予告咗星期四會出,如無意外嘅話,阿柏奇到其時會出。期待。

舊 03-18-22, 04:20 AM   #66
肉羊哩咖
griffin611

萬眾期待嘅長弓阿柏奇 AH-64D 直昇機,隨住最新嘅公測版釋出。除此以外,主要改善咗部份前望紅外線影像,F-16有重要改善,尤其係飛行模形,令到更靈活,可以;幻影 2000-C 亦有大量更改。除此以外,最明顯嘅係敍利亞地圖免費向東擴展,畀到 AH-64D 可以玩啲對 ISIS 嘅戰鬥任務。詳細:
https://www.digitalcombatsimulator.c....7.11.21408.1/

舊 03-26-22, 12:20 AM   #67
肉羊哩咖
griffin611

特價又嚟!廿八號去到四月四!

舊 03-30-22, 11:45 PM   #68
肉羊哩咖
griffin611

公測版 2.7.11.22041 稍後釋出,主要多咗三個戰役買,同埋執返好多阿柏奇啲嘢,尤其加咗 trim reset 會飛得易啲。詳細:
https://www.digitalcombatsimulator.c.../2.7.11.22041/

舊 04-07-22, 12:03 AM   #69
肉羊哩咖
griffin611

最新公測版修補出咗,主要救返啲死機嘅錯誤:
https://www.digitalcombatsimulator.c.../2.7.11.22211/

舊 04-10-22, 03:16 AM   #70
肉羊哩咖
griffin611

正式版追上公測版,都算快,啫係有阿柏奇揸喇~

舊 04-27-22, 10:22 AM   #71
Helios
Junior Member

註冊日期: Apr 2022
C兄好有心寫咗好多DCS World嘅資料, 不過喺香港真係好似極少人玩
PS. 我自己就玩咗DCS兩年多

此篇文章於 04-27-22 10:33 AM 被 Helios 編輯。
Helios 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-22, 12:14 AM   #72
肉羊哩咖
griffin611

本人玩咗年零,仲新手,叫做細個玩過吓呢類 FS,因為有 VR 先返嚟,跟住咪畀老婆鵝咯~~~ 要寫仲有好多嘢寫,都係因為懶未寫得切,寫啲嘢都叫做自娛。

返入正題:最新公測 2.7.12.23362 出咗,除咗改善 Super Carrier 夜間甲板人員嘅動畫之外,F/A-18C 仲加咗 Case III 狀態下使用嘅 Auto ILS,AH-64D,F-14A/B,F-16C 同 Mi-24P 都有好多更新,詳情如下:

https://www.digitalcombatsimulator.c.../2.7.12.23362/

舊 04-29-22, 11:54 AM   #73
Helios

我就玩咗兩年幾但仍然都係一個新手, VR我就冇, 只係駁4隻monitors, 有一隻用嚟做Helios cockpit, 兩隻做MPD + Thrustmaster MFD Cougar Pack
舊 04-29-22, 03:18 PM   #74
肉羊哩咖
griffin611

嘩,本人得套 TM 16000 喳。寫好多時有錯有漏,希望唔嫌麻煩指正。

舊 04-29-22, 04:17 PM   #75
Helios

真係唔敢指正, 我本身好懶睇說明書, 慢慢一路飛一路學所以進度真係比較慢, 不過好開心發現原來哩度有香港同好可以交流下

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
10/25「藍井エイル WORLD TOUR 2015 -ROCK THE WORLD!- IN HONG KONG」開催決定! URA 日本動漫畫討論版 43 12-31-23 07:17 AM
[NS] Super Mario 3D World + Fury World《超級瑪利歐 3D世界 + 狂怒世界》 | 2021年2月12日發售 seed2005 電視遊戲討論版 54 03-12-21 10:26 AM
問遊戲:Another World? 大情大性武大帝 電視遊戲討論版 0 12-12-14 10:25 AM
[ETC] A Hangar, A Pinhole And A World Record: Building The World's Biggest Camera KKH 照相館 0 05-18-06 08:40 PM
[NDS]Pac-Man World 3 ittihad 手提遊戲機討論版 0 10-14-05 09:24 AM

現在的時間是 12:51 AM

手機版 | APP版