Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-12-17, 07:32 PM   #651
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: gingq7 查看文章
又唔著軍服, 又空降生物武器, 仲有集中營, 人體實驗, etc.
成個王國都係__

呢隻其實唔知計唔計入九巨人之一

完全唔明艾倫點解會得出食王族就可以用倒始祖巨人的"控制"之力的結論;
可能係因為艾倫可以控制倒巨人時正是身體(拳頭)接觸倒大婆的一刻? (話說我已忘了隻大婆之後點? 不過4年後島上的巨人應該都死晒了)
咁其實唔駛食左女王咁極端既....帶埋佢上戰場和艾倫一齊企係後方指揮就ok (不過又係果句, 4年後島上的巨人應該已經死晒, 有控制之力亦無巨人俾佢控制....)

而另一邊的獸巨人亦唔知點解可以控制倒無腦巨人
照艾倫諗法,其實食咗獸巨人就可以……因為佢都有皇族血統

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-17, 10:01 PM   #652
stonekeung
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
進擊的巨人2
5月7日 J2播放
http://programme.tvb.com/j2/animation/
stonekeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-17, 02:48 AM   #653
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
第二季BGM有澤野弘之
唔記得第一季係咪都係有佢
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-17, 11:23 PM   #654
事丫娃些
God of Gamer
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 12:57 PM   #655
gingq7

註冊日期: May 2008
其實唔知算唔算bug,

當日萊納三人應該係在上島後入城的途中被尤彌爾食左一個,
但以佢地三個八大巨人之力加埋一齊既戰力實在無可能會被無腦巨人(尤彌爾)食咁一個(計埋女巨人,甚至可能係四個巨人之力),
以佢地既戰力就算係俾幾百隻巨人圍都應該可以輕鬆逃脫(參考之後佢地果場追撃戰), 亦無乜可能會大意失手, 因為一受傷就會自動變巨人, 就算成個人被生吞亦應該可以好似艾連咁破肚而出

唔知之後會唔會解釋吓

此篇文章於 04-30-17 12:59 PM 被 gingq7 編輯。
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 01:02 PM   #656
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
可能果時年紀細反應唔切或者未純熟運用到巨人之力?
或食果下就咬斷頸了
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 01:17 PM   #657
gingq7

變巨人應該會自動發動,
而且根據現時漫畫所講, 佢地係受晒訓練再千中選一咁選出黎, 再加埋佢地一到步就爆城門, 點睇都已經好純熟運用到巨人之力
再者佢地上島前都應該清楚成個島上環境係佈滿巨人, 應該有晒準備途中會遇襲,
連艾倫老豆都行倒去城門附近, 話佢地三個咁樣死一個實在好勉強...

(艾倫老豆其實又係另一個bug, 有乜理由調查兵團在城外發現佢都可以當無事發生俾佢入城
萊納兩個係趁爆城門後混入大批難民入城就合理...)
舊 04-30-17, 04:33 PM   #658
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
當時d人都唔知出面世界重有人類,咁見到個人都唔會估到係外面黎啦

Tapatalk を使用して私の F8332 から送信

舊 04-30-17, 06:23 PM   #659
dreaming1234
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2012
變巨人唔似自動發動, 如果係既話
上集萊納都自動變左鎧巨人
話說尤彌爾識啲古文字, 其實係唔係俾人放遂既人黎呢?

此篇文章於 04-30-17 06:27 PM 被 dreaming1234 編輯。
dreaming1234 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 06:44 PM   #660
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: dreaming1234 查看文章
變巨人唔似自動發動, 如果係既話
上集萊納都自動變左鎧巨人
話說尤彌爾識啲古文字, 其實係唔係俾人放遂既人黎呢?
你無追漫畫版的話唔見議你問以上問題

因為 "尤彌爾" 依個名同來歴已經係大梗

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 06:55 PM   #661
gingq7

引用:
作者: Rance 查看文章
當時d人都唔知出面世界重有人類,咁見到個人都唔會估到係外面黎啦
當時個城係有人掘吓地道都要秘密處死,團長老豆提吓其他可能性又係處死,
在第一幅牆未倒下的時間點無啦啦有個人在城外出現,實在好難相信當時的政府會當無事發生,
唔當佢由外面黎,都會當佢由入面走出去,都係應該處死
舊 04-30-17, 07:18 PM   #662
dreaming1234

註冊日期: Apr 2012
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
你無追漫畫版的話唔見議你問以上問題

因為 "尤彌爾" 依個名同來歴已經係大梗
其實一直有追
最近幾期啲專用名詞多到唔記得左呢個大梗
dreaming1234 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 08:01 PM   #663
hkkyo
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
變巨人應該會自動發動,
而且根據現時漫畫所講, 佢地係受晒訓練再千中選一咁選出黎, 再加埋佢地一到步就爆城門, 點睇都已經好純熟運用到巨人之力
再者佢地上島前都應該清楚成個島上環境係佈滿巨人, 應該有晒準備途中會遇襲,
連艾倫老豆都行倒去城門附近, 話佢地三個咁樣死一個實在好勉強...

(艾倫老豆其實又係另一個bug, 有乜理由調查兵團在城外發現佢都可以當無事發生俾佢入城
萊納兩個係趁爆城門後混入大批難民入城就合理...)
變巨人不會自動發動,係在有明確目的既情況下受傷/自殘才會發動,詳情參閱漫畫第25話

ID: 289718080 NAME: hkkyo
hkkyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-17, 01:40 AM   #664
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
其實唔駛咁認真....宜家動畫播到嘅仲係好早期漫畫故事,我諗個陣作者都未諗到咁遠,而且向動畫大熱之後作者都有講過收到出版社壓力要佢寫長啲(變相改結局,作者話過冇諗緊過跑出,原本諗已經諗好左個sad ending完咗巨人個系列…)、同埋唔可以再亂派便當俾主要角色……所以呢套野早段多BUG係好正常

而且萊納竟然唔識尤彌爾識嘅文字又係奇怪....按宜家漫畫嘅解釋,照道理萊納作為"戰士",出戰前應該熟晒敵方語言
仲有外傳巨樹森林入面巨人唔食人到宜家都未解

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 05-01-17 01:45 AM 被 呂鳳仙 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-17, 10:26 AM   #665
真!DC
Banned User
奉行我道

果兩個係卧底應該一早決定既
尤彌爾變完巨人之後一兩話兩個卧低就即刻自爆了

萊納一係扮唔識d字一係果時係兵士人格吧
由手機版發出
舊 05-01-17, 12:16 PM   #666
gingq7

萊納真係唔識古文字其實係完全講得通,
馬萊未必會教巨人族識巨人族的文字之餘, 仲會好積極咁洗晒佢地d文字先合理
(正所謂要毀滅一個民族就要先毀滅佢地的文字和語言)
尤彌爾係最少一百年前的人, 識d唔奇, 但一百年後(兩三代人後)的萊納唔識唔出奇,
側面證明係艾倫老豆成班人亦睇唔明d古藉

反而要吐糟的是...點解罐罐頭擺係度咁明顯, 成一百年都無人開無人食
舊 05-06-17, 07:59 PM   #667
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-17, 10:37 AM   #668
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
93話, 馬萊真係幾賤格, 科技又吾係差人地好多, 你整D巨人專武o既話其實點都夠抽, 係都要攪人, 人地已經冇追擊你地架啦........

舊 05-09-17, 03:46 PM   #669
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
全漫畫最雷嘅劇透總算動畫化咗。

同漫畫一樣,呢個超級劇透就係咁樣輕描淡寫地被披露。

真係一唔留神就完全聽唔到萊納嘅超閃表白,動畫呢種「輕淡」演出做得比漫畫仲要震撼。

此篇文章於 05-09-17 03:48 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-17, 04:49 PM   #670
真!DC
Banned User
奉行我道

反正覺得動畫多左好多停頓位冇漫畫咁輕描淡寫感覺
由手機版發出
舊 05-09-17, 04:57 PM   #671
gingq7

動畫中間好似插多左段回憶, 唔太記得漫畫有無, 都係覺得動畫拖慢晒,
不過氣氛都keep倒一流既,
只係漫畫呢段太神, 將一直以來所鋪的最大伏線如此平淡地一次過引爆, 線索係晒面前, 無人估倒, 但開估時又會令人覺得十分合理, 想搵地方挑剔都很難
(而家漫畫個進度應該係夾硬拖長左, 多左破綻/吐嘈位)
舊 05-09-17, 07:16 PM   #672
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
漫畫冇追
但動畫果下自白真係就咁好背景feel咁講左
仲心諗"唔係嘛.....咁普通自爆冇任何反應....."
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-17, 07:33 PM   #673

註冊日期: Mar 2010
引用:
當時個城係有人掘吓地道都要秘密處死,團長老豆提吓其他可能性又係處死,
在第一幅牆未倒下的時間點無啦啦有個人在城外出現,實在好難相信當時的政府會當無事發生,
唔當佢由外面黎,都會當佢由入面走出去,都係應該處死
你睇番漫畫71話,係有人將件事隱暪左...而且艾倫爸爸係佢地認知眼中係第一個犯呢條走出牆外罪的人。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-17, 07:41 PM   #674

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
其實唔駛咁認真....宜家動畫播到嘅仲係好早期漫畫故事,我諗個陣作者都未諗到咁遠,而且向動畫大熱之後作者都有講過收到出版社壓力要佢寫長啲(變相改結局,作者話過冇諗緊過跑出,原本諗已經諗好左個sad ending完咗巨人個系列…)、同埋唔可以再亂派便當俾主要角色……所以呢套野早段多BUG係好正常

而且萊納竟然唔識尤彌爾識嘅文字又係奇怪....按宜家漫畫嘅解釋,照道理萊納作為"戰士",出戰前應該熟晒敵方語言
仲有外傳巨樹森林入面巨人唔食人到宜家都未解
>仲有外傳巨樹森林入面巨人唔食人到宜家都未解
最有可能係始祖巨人尤彌爾的指令又或者呢隻巨人變身之前係一個對尤彌爾子民或者尤彌爾好忠心的人。
結果變成無腦巨人之後,依然影響佢的行動...就好似前艾倫爸爸前妻禁。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-17, 12:42 AM   #675
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
『アニメ「進撃の巨人」Season 2 OST』ジャケット公開!
http://shingeki.tv/season2/music/soundtrack.php

引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
進撃の巨人 l Capcom 武藤遊戲 街機遊戲討論版 8 03-13-18 01:48 PM
[多機種] 進撃の巨人 | 已售 武藤遊戲 電視遊戲討論版 234 06-17-16 12:50 AM
[漫畫] 諫山創:「進撃の巨人」作者が将棋マンガ 「ARMS」の皆川亮二とタッグ money 日本動漫畫討論版 9 08-07-14 08:51 AM
[動畫] 諫山創「進撃の巨人」#25「壁 ――ストヘス区急襲③――」(終)Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1222 04-03-14 11:18 PM
[漫畫] 諫山創「進撃の巨人」#08「心臓の鼓動が聞こえる ――トロスト区攻防戦④――」丨絕望人類大戰巨人兵團――。 神名レオ 日本動漫畫討論版 1006 05-28-13 01:19 PM

現在的時間是 10:21 PM

手機版 | APP版