Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 03-09-09, 10:34 AM   #1
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
求desktop推介

想買一部desktop, 主要用來文書處理, 亦可能要做一些簡單的video editing, 亦可能會用來打機.

請問有咩性價比較高的推介?

thx!

舊 03-09-09, 08:14 PM   #2
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:
作者: wing 查看文章
想買一部desktop, 主要用來文書處理, 亦可能要做一些簡單的video editing, 亦可能會用來打機.

請問有咩性價比較高的推介?

thx!
我諗樓主應該是指laptop, 不是desktop吧?
laptop = "大俾"(lap) 上 desktop = 桌面上
如果誤會了, 唔好意思.

如果係laptop, 都視乎你個人需要.
睇你係window人, 定mac人.
edit video macbook pro可能係好選擇....不過edit video舊的macbook pro就挺吃力了, 新的macbook pro或許應該會不錯.
laptop打機就最好唔好諗吧. 除非d flash game細2d 小遊戲就ok. laptop唔係設計打機的.
打機諗大機吧!

此篇文章於 03-09-09 08:17 PM 被 簡.. 編輯。
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-09, 12:33 AM   #3
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: 簡.. 查看文章
laptop = "大俾"(lap) 上 desktop = 桌面上

edit video macbook pro可能係好選擇....不過edit video舊的macbook pro就挺吃力了, 新的macbook pro或許應該會不錯.
laptop打機就最好唔好諗吧. 除非d flash game細2d 小遊戲就ok. laptop唔係設計打機的.
打機諗大機吧!
樓主指明desktop,為甚麼有誤會講laptop

切機o唔ok?
/dell?

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-09, 12:13 PM   #4
wing
格鬥低手

引用:
作者: B|WINS 查看文章
樓主指明desktop,為甚麼有誤會講laptop

切機o唔ok?
/dell?
其實我是指desktop, 放在桌面果種, 也會行 windows, 不考慮mac了. "打機" 指的是未來出的star craft 2這種, 不是指flash game.

砌機或者 dell 廠機都ok.... 我已經冇咩接觸PC硬件好耐了 (現在的舊機是P4 2.4C + ATI 9550), 當年的廠機普遍都是配搭極差, 唔係RAM太少就係display太差, 現在仍然是這樣嗎?

如果是砌機, 有咩性價比較高的低板+ CPU同display card推介? 依家的harddisk是哪個牌子比較耐用? thx!

此篇文章於 03-10-09 12:17 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-09, 12:16 PM   #5
wing
格鬥低手

引用:

打機諗大機吧!
mac機唔考慮了, 自己同屋企人都係用左N年windows, Mac我都用過下, 真係非常唔慣.

請問有咩大機的 config 可以推介?

舊 03-10-09, 12:36 PM   #6
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
我用緊係Dell Vostro 200(之前跟Vista補$跟埋WinXP)+E8400,自已買張薄型ATI 4670同Gigibit Ethernet Card

Dell Vostro 220, 自定Config將CPU轉做E8400(3GHz)攪掂
http://www1.ap.dell.com/content/prod...0mt&l=zh&s=bsd

INSPIRON™ 530
http://www1.ap.dell.com/content/prod...h&s=dhs&~ck=mn
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-09, 12:37 PM   #7
肥陸行鳥
Eternal Flame™
↓壓倒的存在感

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code4957 2283 8472
PSN  IDelfultima
XBox Live Gamertagelfultima
重點係你的budget有幾多,有budget先可以比倒config

村名: ペンキン
特產: 橙
肥陸行鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-09, 12:40 PM   #8
wing
格鬥低手

引用:
作者: 肥陸行鳥 查看文章
重點係你的budget有幾多,有budget先可以比倒config
如果連一個 19吋mon, 約5K - 7K 的話, 可以怎樣砌?

舊 03-10-09, 12:40 PM   #9
wing
格鬥低手

引用:
如果連一個 19吋mon, 約5K - 7K 的話, 可以怎樣砌?

舊 03-12-09, 12:56 AM   #10
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:
作者: wing 查看文章
其實我是指desktop, 放在桌面果種, 也會行 windows, 不考慮mac了. "打機" 指的是未來出的star craft 2這種, 不是指flash game.

砌機或者 dell 廠機都ok.... 我已經冇咩接觸PC硬件好耐了 (現在的舊機是P4 2.4C + ATI 9550), 當年的廠機普遍都是配搭極差, 唔係RAM太少就係display太差, 現在仍然是這樣嗎?

如果是砌機, 有咩性價比較高的低板+ CPU同display card推介? 依家的harddisk是哪個牌子比較耐用? thx!
抱歉!抱歉!
誤會了, 在下英文差, 所以才誤會了....
如果打機, 又有目標game想玩既(好似你所講scII)
我建議不如到時等隻game出左先換都唔遲; 如果唔急既話.
e個係最保險既方法, 因為到時既需求係點, e+你同我都唔知. 冇人可以保證你實玩到或run得順隻game (如果你有要求的話)
所以, 睇定d, e+諗定先, 到時清楚哂個需求先買野砌咁就冇走保~

如果真係要推介, 我俾唔到咩意見你. 但說到hard disk. 近來我見不少用家都會去買大數gb既直插usb hard disk來用. 所以考慮主hd之餘, 不妨考慮下買多個hd來用未嘗是件好事.
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 10:36 AM   #11
wing
格鬥低手

引用:
抱歉!抱歉!
誤會了, 在下英文差, 所以才誤會了....
如果打機, 又有目標game想玩既(好似你所講scII)
我建議不如到時等隻game出左先換都唔遲; 如果唔急既話.
其實部機主要不是用來打機, 是用來做普通的video editing, 所以不會等game出, 而係呢一兩個月會買的.

舊 03-12-09, 06:47 PM   #12
肥陸行鳥
↓壓倒的存在感

除去19" LCD.大約1k左右
那還有4-6k去砌機:

Intel Q8300
4GB DDR2 RAM
ANUS P5-QL PRO(P43)
WD 640GB 32MB cache
DVD-RW
Nvidia 9800GTX+
450W power supply
機箱

估計5k左右...用盡的話CPU可以試下上Q9550,display上GTX 260+

村名: ペンキン
特產: 橙
肥陸行鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-09, 07:04 PM   #13
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
引用:
除去19" LCD.大約1k左右
那還有4-6k去砌機:

Intel Q8300
4GB DDR2 RAM
ANUS P5-QL PRO(P43)
WD 640GB 32MB cache
DVD-RW
Nvidia 9800GTX+
450W power supply
機箱

估計5k左右...用盡的話CPU可以試下上Q9550,display上GTX 260+
隻牛買大d 好

舊 03-12-09, 07:18 PM   #14
肥陸行鳥
↓壓倒的存在感

引用:
作者: 神龍 查看文章
隻牛買大d 好