Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 02-28-18, 12:22 PM   #326
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
Alter Carbon 正式 Trailer

睇咗Alter Carbon,
感覺似係Blade Runner、攻殼機動隊等系列的電影世界觀炒埋一碟咁!
應該幾啱鐘意以上作品的朋友睇。

某角對主角橫跨250年的愛未免太深了吧,而且關係有點亂⋯
女警其實係愛主角個殻多過目前的使用者吧?

既然呢個世界的技術可以把人類的意識/靈魂複製到一個裝置放落不同的軀體使用,
咁應該有一套系統同法律制度去規管使用同做個人認證,
但係本片入面又似乎無⋯

另外,警告字眼入面雖然有提醒影片有裸露、性、暴力畫面,
但駛唔駛每一集都最少搵一個男或女演員係鏡頭前正面或背面全露同使用大量血醬?!

舊 02-28-18, 05:21 PM   #327
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
睇咗Alter Carbon,
感覺似係Blade Runner、攻殼機動隊等系列的電影世界觀炒埋一碟咁!
應該幾啱鐘意以上作品的朋友睇。

既然呢個世界的技術可以把人類的意識/靈魂複製到一個裝置放落不同的軀體使用,
咁應該有一套系統同法律制度去規管使用同做個人認證,
但係本片入面又似乎無⋯

另外,警告字眼入面雖然有提醒影片有裸露、性、暴力畫面,
但駛唔駛每一集都最少搵一個男或女演員係鏡頭前正面或背面全露同使用大量血醬?!
用下 spoiler 好噃~

睇咗兩集,無嘅,無論你用邊個「套」,腦補話驗個 stack 咪得, 好可能有無觸式認證, 不過無講, 點解一眼就知你係乜水

Netflix 仲搵緊一個可以同 GoT 打嘅嘢, 學足拳頭枕頭票房有保證嘛

------

影后 Portman 套 Annihailation 三月十二號上, 啫係唔上戲院喇

而 Jessia Jones S2 揀到正一正, 三八節上, 留意

舊 03-01-18, 07:36 AM   #328
IDGAF
The One

引用:
用下 spoiler 好噃~

睇咗兩集,無嘅,無論你用邊個「套」,腦補話驗個 stack 咪得, 好可能有無觸式認證, 不過無講, 點解一眼就知你係乜水

Netflix 仲搵緊一個可以同 GoT 打嘅嘢, 學足拳頭枕頭票房有保證嘛

------

影后 Portman 套 Annihailation 三月十二號上, 啫係唔上戲院喇

而 Jessia Jones S2 揀到正一正, 三八節上, 留意
放心你睇完就知根本無劇透到d乜⋯

套Annihilation班女角的制服咁鬼似ghostbusters的。
扮演主角兩公婆的演員又係兩代STAR WARS主要角色!

https://youtu.be/rx8hkNXrOKk

引用:
BM S04E03 之雪・花・高連還殺人事件

把兩條好似無乜關連嘅線連埋一齊,個舖排好㠪

正所謂天網恢恢疏而不漏,個破案關鍵係個「咁到得」嘅位,一早擺咗係你面前都估唔到

順手勸下各位有車嘅,為咗你同你屋企人,部車有咩小毛病好快啲去整咗先

-----

BM S04E04 之 約炮神器

睇個原標題真係唔知講乜,但部劇好快入局

感情呢味嘢,要用好多時間同好多次嘗試先知得唔得,(仲要有好多床戰),明嘅; 個女主角明顯食得太多「筍盤」都會滯~

都預咗BM 無咁順攤,去到尾都係你玩科技,科技玩返你,點知⋯⋯

睇返轉頭,其實所謂「時限」呢樣嘢只係個心理陷阱嚟

-----

BM S04E05 之 Terminator

無記錯係第一部純動作集數,女主角一丁友幾乎做晒成部,好刺激,無乜講嘢,用啲影像去留好大個空間你去想像發生過咩事,呢樣技巧好高,但個故仔灰得嚟又好完滿

-----

BM S04E06 之 玩謝米高維治

你以為係 White Christmas 另一個變調,點知係嘥咗好多時間講啲實際無乜關連嘅嘢去舖排個結局,呢啲細故事唔係無趣味,但係幾令人分心

佢都好自覺,BM 呢個系列,都可以用一個 BUT 字去形容

明示(大部份?)BM啲故係同一個世界裡面嚟,諗多啲咁就有啲怪
覺得Black Mirror第四季好睇過第三季,
但探討的議題無第一同二季咁到肉。
今季帶出一個訊息就係唔好接受免費醫療⋯

引用:
作者: 布甸 查看文章
新出一套 The end of the fxxing world,幾攪野~
講個後生仔以為自己係天生殺人狂,成日想搵女主成為佢第一個獵物,
點知...30分鐘一集,total 8 集,短短地好快睇哂~
呢套The end of the f ** king world,
前段離家出走的旅程咁瘋狂同搞笑,
結尾又咁寫實同悲哀,睇到想哭
值得推介!

舊 03-01-18, 02:10 PM   #329
肉羊哩咖
griffin611

A.I.C.O. 全12話,三月九號上

舊 03-02-18, 08:35 PM   #330
IDGAF
The One

咦,係apple tv版Netflix app最新上線果度發現多咗一堆Disney電影上架,
好似有Star Wars VII原力覺醒、The Avengers、The Jungle Book真人版、五星級大鼠、海底奇兵、獅子王等等⋯

另外,覺得宜家手機版Netflix更新後個介面怪怪地,
佢自動按你喜好優先排影片次序,無咗個分類表比你睇有乜影片,
變咗要打字搜尋先快d搵到想要的影片咁,唔太方便。

此篇文章於 03-02-18 08:39 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-18, 07:52 AM   #331
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
睇咗幾集 Black Lightning,唔係好啱口味...

舊 03-05-18, 03:30 PM   #332
IDGAF
The One

睇咗DARK,
第一次睇德文電視劇,非常需要依賴中文字幕去了解劇情,
但個字幕我覺得譯得唔算太好,
部分集數對比返英文版字幕之後發現有出錯誤譯的情況。

未睇前以為套劇係德國版Stranger Things,
但睇落去會發現其實係電影back to the future、terminator果類時空穿越劇。

睇完之後,其實仲有謎團未解,希望有第二季,
但怕到時唔識得班德國演員個樣,
因為一路睇唔同年代的演員入面有幾個其實有撞樣的情況,
應該好似其中一個主角Jonas咁係造型上安排長期著黃色衫方便觀眾認人。

33年一個cycle,
1953、1986、2019之後,
會有2052或1920年代的故事出現嗎?

唔係好明一開場某角自殺的理由,
同埋既然佢有留低一封信,
應該有機會可以告誡自己的孩子,
唔好同某某發生可能會亂倫的關係先係最重要。

https://youtu.be/W_AsI0ptf6E

舊 03-06-18, 08:03 AM   #333
肉羊哩咖
griffin611

AC 睇咗五集

睇嚟要收返......

其實兇殺個謎第二集已經提晒,個套邊個著住鬼知咩,所以好有古龍小說啲味道。

打就OK,床戲大部份都好多餘,啲人唔好成日以為,在下呢啲臭男人,見有胸就會眼定定望住個 screen 先得,本人直頭飛咗差婆嗰段~(信不信由你)

—————
唔知JJ第二季要唔要睇埋 The Defender 先得,後者仲未有心機繼續落去

舊 03-07-18, 12:07 AM   #334
森羅

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDcavelife87

S5
森羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-18, 04:59 PM   #335
肉羊哩咖
griffin611

Jessica Jones 第二季已上

舊 03-09-18, 07:58 AM   #336
布甸
Game Master
遊民一族

引用:
Jessica Jones 第二季已上
唔明點解無得 download 睇!唔係個個都可以坐定定係屋企睇㗎嘛~

舊 03-09-18, 10:42 AM   #337
肉羊哩咖
griffin611

引用:
唔明點解無得 download 睇!唔係個個都可以坐定定係屋企睇㗎嘛~
適住你全部一向都無㗎,好衰~

不過有調查發現,全球(?)大部人都係用電視睇 Netflix 嘅......

舊 03-09-18, 10:46 AM   #338
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
適住你全部一向都無㗎,好衰~

不過有調查發現,全球(?)大部人都係用電視睇 Netflix 嘅......
yes 89%
https://www.thevideoink.com/2017/10/...place-tv-sets/
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-18, 12:04 PM   #339
肉羊哩咖
griffin611

Netflix 有7成

https://www.recode.net/2018/3/7/1709...ing-statistics

舊 03-09-18, 10:12 PM   #340
Eking

註冊日期: Feb 2006
我用TABLET/PHONE, 同埋....又唔係上唔到網, DOWNLOAD又要時間~

舊 03-09-18, 11:36 PM   #341
布甸
Game Master
遊民一族

我通常搭巴士睇,5G 好快爆!

舊 03-10-18, 12:11 AM   #342
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Eking 查看文章
我用TABLET/PHONE, 同埋....又唔係上唔到網, DOWNLOAD又要時間~
基本上近呢幾年賣嘅智能電視大部份本身已經有裝咗Netflix。

如果電視舊少少冇裝到嘅話,可以考慮由Google買個Chromecast插入電視個HDMI port度。大概300蚊港紙左右,然後用wifi將手機或電腦等裝置上面嘅畫面掟去電視度咪搞掂囉。

https://store.google.com/product/chromecast_2015

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-18, 12:57 AM   #343
IDGAF
The One

引用:
不意外,幾套Netflix Marvel劇都係不設下載。

但Jessica Jones Season 2本身有支援4K、HDR/Dolby Vision、,
我覺得用返大電視睇會好d。

日系動畫或者好似Brooklyn Nine-Nine、The Good Place等廿分鐘一集果類喜劇,
我就會下載落手機搭車時睇。

舊 03-10-18, 01:12 AM   #344
IDGAF
The One

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
基本上近呢幾年賣嘅智能電視大部份本身已經有裝咗Netflix。

如果電視舊少少冇裝到嘅話,可以考慮由Google買個Chromecast插入電視個HDMI port度。大概300蚊港紙左右,然後用wifi將手機或電腦等裝置上面嘅畫面掟去電視度咪搞掂囉。

https://store.google.com/product/chromecast_2015
搭問Chromecast Ultra香港有無行貨賣?
本來想買一個嚟睇Netflix 4K劇及係Google Play買電影再係電視上觀看,
但上網又唔見有得賣,淨得Chromecast,不過都夠比屋企其他細電視用。

最後買咗Apple TV 4K睇Netflix同係iTunes買4K電影串流睇,
亦可以經YouTube app睇到係Google Play買得電影,
唔知日後會唔會開放下載影片功能比Apple TV用,
宜家想下載唯有用iPad而且只可以下載HD畫質。

電視本身都有App,睇到Netflix,Google Play電影,YouTube,
但有比較下用Apple TV睇效果會好d,啟動、飛片速度都快d。

舊 03-10-18, 01:40 AM   #345
IDGAF
The One

引用:
唔知JJ第二季要唔要睇埋 The Defender 先得,後者仲未有心機繼續落去
Jessica Jones Season 2個時間點似乎係The Defenders之後,
因為劇中見Daredevil個好朋友Foggy有係女律師Jeri Hogarth個office出過下場,
但對主線劇情無乜影響,所以唔睇The Defenders應該都無乜問題。

引用:
作者: 信長 查看文章

1月17日有哥斯拉
睇咗GODZILLA 怪獣惑星,
一開場就講地球有怪獸,又無啦啦有班外星離地球的人類想幫地球人,
之後有GODZILLA呢個威脅搞到要全部人搭太空船逃離地球,
仲要飛咗廿年彈盡糧絕先諗回程返地球。

吓!咁點解唔一開始先撤退到月球,偶然落地球拎資源整武器返擊?
(戲有都提過下類似建議)
可能佢個故事要配合二萬年呢個點子,同埋目前只係出咗Part 1,
不過套片有支援到HD Dolby Vision同5.1 ch,Netflix動畫片嚟講整得幾靚,值得睇!

舊 03-10-18, 08:51 AM   #346
布甸
Game Master
遊民一族

只可以講每個人生活習慣唔同,屋企都係o的老爺機,
10年既 Plasma,同第一代 apple tv,仲用得亦暫時唔想換;
依家唯有係部電腦前坐定定睇啦!!!!

舊 03-10-18, 11:36 AM   #347
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
睇咗GODZILLA 怪獣惑星,
一開場就講地球有怪獸,又無啦啦有班外星離地球的人類想幫地球人,
之後有GODZILLA呢個威脅搞到要全部人搭太空船逃離地球,
仲要飛咗廿年彈盡糧絕先諗回程返地球。

吓!咁點解唔一開始先撤退到月球,偶然落地球拎資源整武器返擊?
(戲有都提過下類似建議)
可能佢個故事要配合二萬年呢個點子,同埋目前只係出咗Part 1,
不過套片有支援到HD Dolby Vision同5.1 ch,Netflix動畫片嚟講整得幾靚,值得睇!
地球竟然仲有人住, 呢啲問題part2可能有解?

blame、シドニアの騎士、亞人都係polygon pictures做, 前兩套應該都有5.1?(未試過用電視睇)

忽然有avengers, starwars原力覺醒同獅子王呢啲disney嘢, 最好之後有多啲, 想睇番美國隊長

此篇文章於 03-10-18 11:41 AM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-18, 12:54 PM   #348
IDGAF
The One

關於GODZILLA 怪獣惑星

但睇佢前額羽毛般的頭髮又唔似戲中其他地球人,
可能經過二萬年進化咗吧?

個故事我自己估班外來人可能本來就係侵入者,
GODZILLA及其他怪獣係佢哋改造地球生態的工具及武器。

Netflix宜家真係多咗好多日系動畫睇,
不過又唔係套套都有做5.1ch,
見某幾套有支援Dolby Vision先係電視睇,
大多數作品我都係手機平板睇。

引用:
只可以講每個人生活習慣唔同,屋企都係o的老爺機,
10年既 Plasma,同第一代 apple tv,仲用得亦暫時唔想換;
依家唯有係部電腦前坐定定睇啦!!!!
呢個情況下值得買塊iPad pro嚟睇堆支援HDR的作品。

或者買三星、Sony、LG及iPhone X果幾部支援HDR及4K播Netflix片的手機。

此篇文章於 03-10-18 01:04 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 03-11-18, 08:46 AM   #349
IDGAF
The One

睇完Jessica Jones: Season 2,
我覺得整體上好睇過第一季!

今季講Jessica Jones身世之謎,
佢的超能力點嚟,點解燥底,
點解大熱天都仲著住同一件黑皮褸都有解釋到,
而且都幾慘⋯

好友Trish今季都幾重要,
佢的舉動同埋動機,雖然可以理解但都幾多餘下,
不過結尾的安排的確有驚喜!

另外,佢部分少女時代的造型,我覺得幾似Nicole Kidman。

今季係無The Defenders成員出場的,
連各系列都出過場的女護士Claire都無出現,
得Foggy係Jeri Hogarth個office出過一幕,而且唔重要。

https://youtu.be/I2XdtXXYNQY

======================

6月22日到Luke Cage出第二季,
但我想睇Daredevil第三季多d囉!

https://youtu.be/tT2VIkbNVXA

此篇文章於 03-11-18 09:06 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 03-12-18, 12:18 PM   #350
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Rv250 查看文章
忽然有avengers, starwars原力覺醒同獅子王呢啲disney嘢, 最好之後有多啲, 想睇番美國隊長
第一集就算喇,第二集好睇好多

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:43 PM

手機版 | APP版