Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 12-20-07, 11:07 AM   #1
nefrezx
God of Gamer

註冊日期: Mar 2006
野蠻奶奶大戰戈師奶 [汪明荃、胡杏兒、黃宗澤主演]

《野蠻奶奶大戰戈師奶》(Wars of In-Laws II),是《我的野蠻奶奶》時裝版(前名:《我的野蠻新抱》、《我的野蠻奶奶2007》),監製是張乾文。劇集以高清技術拍攝,將會是高清翡翠台的首部播放之一小時無線自製劇集。

播映時間
無綫電視翡翠台
日期 2008年1月1日-1月27日
時間 逄星期一至五 20:30-21:30

無綫電視高清翡翠台
日期 2008年1月1日-1月27日
時間 逄星期一至五 20:30-21:30

官方網站
http://tvcity.tvb.com/drama/wars_of_...age/index.html

主要演員
汪明荃 - 戈碧 Ophelia (戈德之母、周麗敏奶奶)
胡杏兒 - 周麗敏 (戈德之妻)
黃宗澤 - 戈德 Kyle (周麗敏之夫 )

其他男演員
郭政鴻 - 王仲祥 CC Wong
許紹雄 - 畢平凡
黃長興 - 程志尚 Ryan
王浩信 - -
鄧健泓 - -
敖嘉年 - -
艾 威 - -
蒲茗藍 - -
梁烈唯 - -
鄭家生 - -
蕭徽勇 - -
梁健平 - -

其他女演員
滕麗名 - 高家寶 Bobo
胡定欣 - 李德謹 Iris
楊秀惠 - 宋芷喬 Athena
徐淑敏 - Gloria
李亞男 - -
陳凱怡 - -
沈穎婷 - -
姚瑩瑩 - -
夏 萍 - -
汪 琳 - -
朱婉儀 - -
林影紅 - -
梁珈詠 - -
陳文靜 - -
麥嘉倫 - -
李彩寧 - -

主題曲:
引用:
作者: W!LL 查看文章
汪明荃+農夫 - 再見

再見(野蠻奶奶大戰戈師奶主題曲)
主唱:汪明荃+農夫
作曲:周永恆
填詞:農夫

(汪明荃+農夫)
咁多年嚟,都對住你
你喺度我又勞氣,唔喺度我又想起你
想起,屋企靜靜地
我又靜靜雞想同你鬥氣

(農夫)
如果有日返到屋企你唔喺度 (如果有日返到屋企你唔見咗)
我坐喺度,開大套Hi Fi都無人投訴 (用幾耐廁所都無人哦我)
話我嘈,無人同我嘈 (我嘅生活鍾意點過就點過)
耳根清靜到想做乜都可以照做 (唔使睇你面色,我就係我)
但係補身嘅湯我自己又唔識煲 (但係每晚我加班遲返)
夜晚趕proposal就咁訓咗係度 (無人幫我留餸留飯)
無人為我鋪好個床鋪 (以前嫌你麻煩,嫌你野蠻)
聽朝早無咗你把聲又醒唔到 (但係無咗你喺我身邊,生活好多困難)

(汪明荃)
過去每一天,就在你身邊
望住對方千遍百遍也總會厭
太多感覺會變,朝早晚見
等到你,走到遠方說句再見
才漸漸,又想起昨天
留心點,這關心最暖
無端端,又想講句你知每天,我都會想再見

Chorus
有無緣,同你會變仇人
有無緣,同你變最相襯
某個時辰,同你有緣
我至會發覺你嘅出現
實在佈滿我生命入面/我發覺我兩個嘅相遇,實在要我去感謝命運
事實每一天,就在你身邊
就是隔了一吋半吋也不看見
也許感覺會變,相處兩遍
也發覺,跟你每天也要再見

此篇文章於 01-04-08 08:34 PM 被 nefrezx 編輯。
nefrezx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-07, 11:07 AM   #2
nefrezx

黃宗澤拖新女得戚示威 胡杏兒黑面嘴藐藐
http://www.singtao.com/
引用:

(星島) 08月 31日 星期五 06:30AM

(星島日報 報道)黃宗澤(Bosco)跟胡杏兒 繼續為無新劇《我的野蠻奶奶2007》開工,日前2人跟汪明荃 (阿姐)及楊秀惠便走到跑馬地拍攝外景,劇情講到Bosco拖新女友楊秀惠與劇中的媽媽汪明荃行街,碰巧就遇上拿一袋二袋的舊愛胡杏兒,阿姐當街暗寸杏兒,黃宗澤又乘機拖女示威,最後令她黑面無癮地離開!

Bosco的劇中新歡楊秀惠全程顯得特別精靈,不停跟工作人員有講有笑,拖住黃宗澤時更異常風騷,神情得戚,但她跟杏兒卻無乜兩句,經常背她和工作人員傾偈,而杏兒反而表現得心情極差不時嘴藐藐,全程沒有跟任何人交談,偶然還對黃宗澤等人露出不屑神色,到最後她只黐實跟阿姐,互相攬腰同行上車。
====================================

秘密狂操身材楊秀惠色誘黃宗澤
http://www.singtao.com/
引用:

(星島) 07月 20日 星期五 06:30AM

(星島日報 報道)楊秀惠最近有份參演無新劇《我的野蠻奶奶2007》,劇中她會飾演第三者搶胡杏兒老公黃宗澤,做得第三者,當然要樣靚身材正,所以秀惠亦不敢怠慢,急急操Fit自己。

日前,穿上迷你短裙來曬長腿的秀惠,跟朋友於中環 蘇豪區出現,2人沿斜路一直走向擺花街,期間先進入一家專賣健康食品的店鋪,逛了一個圈買了一些修身食品便離開,然後又走到威靈頓街一家大型健身店報名健身,甫進店內,秀惠第一時間走到櫃前,職員便遞了一張申請表格給她填寫,由於秀惠當日穿上迷你裙盡晒長腿,所以有不少男途人都對她眼望望,看來秀惠再操Fit一下,演第三者完全無問題!
====================================

阿姐出動6位數私伙衫拍劇
http://www.mingpaonews.com
引用:

(明報) 07月 10日 星期二 05:05AM

【明報專訊】「阿姐」汪明荃昨日一身Armani配YSL皮鞋出席無新劇《我的野蠻奶奶2007》開廠拜神,將黃宗澤、胡杏兒、滕麗名及徐淑敏等年輕藝人比下來。

阿姐說:「衫是大減價時買入,約用了六位數字,雖然劇中有贊助,希望每個場合有些不同,所以加些私伙衫,因為齣劇是講時裝。」會否陸續購入新裝?「現在才拍了10集左右,還會搵多些衫,有個身形差不多的朋友繼續專責搵衫。」談到肥姐最近入院檢查,阿姐說:「日前通過電話,肥姐在家休息,有叫她多些休息,不用心急工作。」

黃宗澤與胡杏兒這對緋聞情侶近日新聞多多,先有兩人在車廂親熱,再傳黃宗澤嫌棄女方樣貌「鴉烏」,拒絕擁抱。黃宗澤說:「無睇過報道,不明白今次很多新聞,可能因為我們的緋聞關係,是有史以來見得最多記者一次,晨早7、8時也有記者探班。總之這些不會理太多,可以說是豁出去了。」杏兒則說:「都是做戲,不明白每次都crop走其他工作人員。」

阿姐死撐 「奶奶」冇抄《穿Prada的惡魔》
http://www.mingpaonews.com
引用:

(明報) 06月 06日 星期三 05:05AM

【明報專訊】「阿姐」汪明荃 、黃宗澤與胡杏兒昨日為無新劇《我的野蠻奶奶2007》試造型,今輯除了繼續大玩婆媳鬥嘴之餘,還加入情人許紹雄給阿姐,並預告有一場人工呼吸的搞笑戲。戲中,阿姐飾演時裝界女強人,將烏龍新抱胡杏兒打造成有品味人士,角色似電影《穿Prada的惡魔》的梅麗史翠普,有抄橋之嫌。

阿姐說:「我有睇過那齣戲,只是背景相似,做法卻不同,《我》主要不是講時裝。」阿姐坦言不會有壓力,希望兩輯有不同做法,不想今次像上次講對白好快,她說:「總知不像《穿Prada的惡魔》,只是背景相同!」談到許紹雄大爆兩人關係像「貴利王」,將會有場「疊」的戲分,阿姐說:「他講笑罷了!那場戲講述他暈倒,要我人工呼吸,可大可小!」阿姐表示今次是高清拍攝,很多方面要執得仔細。

胡杏兒承認新劇近似《穿Prada的惡魔》,但不怕被指抄襲,因為由不同人去演。對於被指力保緋聞男友黃宗澤,情願與楊秀惠鬧同性緋聞,胡杏兒說:「我只是剛巧站在身邊,大家太敏感了!」黃宗澤與胡杏兒因《我的野蠻奶奶》而傳出緋聞,被取笑今次是紀念之作,黃宗澤扯開話題:「當然觀眾覺得可以,才會開拍續集。」胡杏兒很保護男友?「她只是護友,保護朋友。」

此篇文章於 12-20-07 11:21 AM 被 nefrezx 編輯。
舊 12-20-07, 11:14 AM   #3
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
郭政鴻/////////////////

舊 12-20-07, 03:44 PM   #4
Matamata
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2004
楊秀惠好似係 大茄, 得幾日戲拍,
希望佢多d戲份啦
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-07, 08:02 PM   #5
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: nefrezx 查看文章

其他演員
敖嘉年 - -
你唔知敖嘉年係邊個...a
有無睇"無頭東宮"...
做陳妙媖親生仔(俾向海嵐養大果個仵逆仔)

p.s.
佢唱歌巧聽過大堆所謂歌手架~

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-07, 08:20 PM   #6
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: Busconcamp 查看文章

p.s.
佢唱歌巧聽過大堆所謂歌手架~
唔夠靚仔係死罪

舊 12-20-07, 08:22 PM   #7
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
敖嘉年係有時下晝播既娛樂節目既主持

頂, 套套新劇都要有見暈

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-07, 08:24 PM   #8
nefrezx

引用:
真係唔知佢個名, 你提起就記得了
佢唱過歌既!? 淨係記得佢最近扮過g man
舊 12-20-07, 09:07 PM   #9
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: lauchai 查看文章
唔夠靚仔係死罪
唔夠靚仔唔係死罪...
鄧電暈都跑得出就知咩喇...
引用:
作者: nefrezx 查看文章
真係唔知佢個名, 你提起就記得了
佢唱過歌既!? 淨係記得佢最近扮過g man
佢係d午間節目時段唱過別人既歌...
歌唱實力派來的

舊 12-20-07, 09:16 PM   #10
The One
業餘歌手

引用:
唔夠靚仔唔係死罪...
鄧電暈都跑得出就知咩喇...

佢係d午間節目時段唱過別人既歌...
歌唱實力派來的
我指歌手喎
鄧電暈d碟一般之嘛

舊 12-20-07, 09:29 PM   #11
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
成套劇本末倒置
主角超冇吸引力
但係配角又夠哂吸引力

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-07, 09:33 PM   #12
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
我指歌手喎
鄧電暈d碟一般之嘛
偶既意思係話...
有高層照...就可以當歌手出碟

舊 12-21-07, 10:47 AM   #13
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
引用:
偶既意思係話...
有高層照...就可以當歌手出碟
柏七有Honey照,Samba又有Honey照,報答就是上蜂巢上Kxxxxxxx Technique

舊 12-21-07, 10:56 AM   #14
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
鄧電暈d碟一般之嘛
我覺得他唱歌比做演員好
直上
朋友2號
心寒
也不錯

舊 12-21-07, 11:22 AM   #15
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: IamO 查看文章
我覺得他唱歌比做演員好
直上
朋友2號
心寒
也不錯
阿琴都唔錯o架

仲兩首未出碟....

大件事
男人有話說 <--E首掂

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-07, 12:15 PM   #16
The One
業餘歌手

引用:
作者: IamO 查看文章
我覺得他唱歌比做演員好
直上
朋友2號
心寒
也不錯
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
阿琴都唔錯o架

仲兩首未出碟....

大件事
男人有話說 <--E首掂
我同意d歌係唔錯
不過我總係覺得
佢o係唱法上有問題
而且好似欠缺左少少野

舊 12-21-07, 12:33 PM   #17
Eking

註冊日期: Feb 2006
冇乜感情同技巧....

舊 12-21-07, 01:55 PM   #18
白雪飄飄
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2006
滕麗名重返無線後第一套播出劇集,支持下啦!

(不過覺得佢越黎越唔靚,以前好靚架!)

金句(二):一人上樓,你唔會擁有自己的馬桶!
白雪飄飄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-07, 01:45 AM   #19
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175

SD & HD

preview:
http://youtube.com/watch?v=acvwvcdZC2Y

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 12-22-07 01:47 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-07, 01:59 AM   #20
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

oh no
搵楊秀惠或胡定欣做exmple不是好些嗎?

大乱闘X
舊 12-22-07, 02:01 AM   #21
幻影V-Slasher
Insane Gamer
神速の...

註冊日期: Sep 2007
依套都係算吧啦...
不過D配角仲正過主角

幻影V-Slasher 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-07, 02:38 AM   #22
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: BistonC 查看文章
頂有冇咁誇先

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-07, 02:53 AM   #23
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
頂有冇咁誇先
咪係! 張圖咁細張都起格
咁用電視睇非HD係唔係完全睇唔清?

大乱闘X
舊 12-22-07, 08:28 AM   #24
The One
業餘歌手