Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 10-02-05, 10:01 PM   #476
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: 咭咭王子(一V一)p
係呀~ 拎$600去試下自己o岩唔o岩玩~ 見佢近近地先想試!
態度 & 方法都正確, 祝你找到岩!!!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-05, 10:15 PM   #477
咭咭王子(一V一)p
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: KIM
態度 & 方法都正確, 祝你找到岩!!!
仲有目的~ (笑) 如果教我果個係靚仔就好了!
btw, 今日我去過sky music!

其實初學電結他, 4堂可以得到o的咩? a
我完全冇學過音樂的!

舊 10-02-05, 10:20 PM   #478
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:

我完全冇學過音樂的!
咁要睇你音樂細胞了~~~同埋自已回家自修是好緊要!!!
不過你沒有樂理底就辛苦d, 自己自修多d書啦!

我初學結他時, 都差不多1-2天練一次~~~!
學 聲樂 時就辛苦多了~~~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-05, 11:38 PM   #479
鎖鏈怪
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
-skip-
由完全唔識學起的話
會教你結他構造(都可能唔教)
基本音樂知識(數拍子睇譜等等)
正確手勢
幾個基本OPEN CHORD
基本既mute線技巧
如果學得快既可能會教埋scales

至於樂理方面唔洗擔心住
應該未有咁快教

其實結他初學真係唔難
只要你有心練同肯下苦功就一定得
加油
鎖鏈怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-05, 11:56 PM   #480
咭咭王子(一V一)p

謝謝~
我已經20有1歲, 希望呢個問題唔會係1個問題!
聽朝打電話去問詳情!

舊 10-02-05, 11:59 PM   #481
鎖鏈怪
Crazy Gamer

引用:
謝謝~
我已經20有1歲, 希望呢個問題唔會係1個問題!
聽朝打電話去問詳情!
年齡唔係咩大問題
初學可能會有手指唔夠長既感覺尤其係女仔
不過習慣左就OK架喇
舊 10-03-05, 12:03 AM   #482
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
星期四去考鋼琴dipABRSM, 大家有冇advice 畀下...
總係覺得好危險, 一定唔及格咁...
recital 又唔穩陣, 技術我又唔勁...
viva voce 又唔知佢會問咩, 我個底又差...
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-05, 12:05 AM   #483
鎖鏈怪
Crazy Gamer

引用:
作者: onon
星期四去考鋼琴dipABRSM, 大家有冇advice 畀下...
總係覺得好危險, 一定唔及格咁...
recital 又唔穩陣, 技術我又唔勁...
viva voce 又唔知佢會問咩, 我個底又差...
advice係...比d信心自己啦
舊 10-03-05, 12:54 AM   #484
咭咭王子(一V一)p

引用:
作者: 鎖鏈怪
年齡唔係咩大問題
初學可能會有手指唔夠長既感覺尤其係女仔
不過習慣左就OK架喇
我都聽過手指問題~ 但有o的學琴 or 學過結他的朋友, 都話我o的手指夠長, 唔學浪費哂!

舊 10-03-05, 01:10 AM   #485
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:

我完全冇學過音樂的!
OT : 咭咭姐鍾意靚仔嗎 ?

舊 10-03-05, 01:13 AM   #486
咭咭王子(一V一)p

引用:
作者: 神京
OT : 咭咭姐鍾意靚仔嗎 ?
OT(2): 有好過冇~
我未見過/聽過有女仔教結他喎!

舊 10-03-05, 01:17 AM   #487
Sgodkyo
the one

引用:
OT(2): 有好過冇~
我未見過/聽過有女仔教結他喎!
OT(3):我識果個都幾靚仔架~
聽講唔少父母唔鍾意自己個女學結他

舊 10-03-05, 01:28 AM   #488
咭咭王子(一V一)p

引用:
OT(3):我識果個都幾靚仔架~
聽講唔少父母唔鍾意自己個女學結他
OT(4): 我爸媽無所謂, 早2年幾(3年!?)我個妹summer都有學過, 不過佢懶練, 又無乜興趣, 所以就冇玩, 個"m"擺o左o係屋企封塵~

我就係無啦啦抽起條筋想學~ (又可以話愛上何韻詩, 見佢玩得咁型又想試吓 )

舊 10-15-05, 11:10 PM   #489
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
引用:
OT(4): 我爸媽無所謂, 早2年幾(3年!?)我個妹summer都有學過, 不過佢懶練, 又無乜興趣, 所以就冇玩, 個"m"擺o左o係屋企封塵~

我就係無啦啦抽起條筋想學~ (又可以話愛上何韻詩, 見佢玩得咁型又想試 )
千祈唔好為型而學結他..............
你真心係想彈歌自娛先好學............如果唔係一定好快放棄
我初時都係咁,個人又懶.............而家兩年都仲係成個beginner(我有跟阿sir學......0個呀sir又太好人......成日比我改時間........)
不過最近有d想練返熟d,同埋想學classical guitar
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-05, 06:35 PM   #490
solitude~~
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2004
我學了電子琴大約半年..
想問有两層的電子琴同一層過的電子琴有咩分別?
係唔係一定要買两層的?(因為我係通利學的都是两層)
solitude~~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-05, 06:44 PM   #491
Sgodkyo
the one

邊度多官方結他譜賣 ??? 除左hmv

舊 10-22-05, 07:08 PM   #492
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
引用:
邊度多官方結他譜賣 ??? 除左hmv
Tomlee ~

舊 10-22-05, 07:12 PM   #493
Sgodkyo
the one

引用:
作者: StOnE
Tomlee ~
打漏左
係流行曲大碟官方結他譜~

舊 10-24-05, 06:22 PM   #494
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
引用:
打漏左
係流行曲大碟官方結他譜~
tomlee 都有的
仲有柏斯, 有時會見到一D 意想不到的 結他譜

舊 11-18-05, 10:16 PM   #495
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

呢度真係好少人..............唔通而家真係無乜人玩樂器
想問下大家有無人有夾band ka?有時覺得可以一齊練習應該進步得快d......不過我都未試過夾band.........因為自己屎........
有無夾開/過gei人講下0個時係玩左幾耐先開始夾?
舊 11-23-05, 01:38 AM   #496
HaKu
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagHaKuHK
引用:
作者: frankieccc
呢度真係好少人..............唔通而家真係無乜人玩樂器
想問下大家有無人有夾band ka?有時覺得可以一齊練習應該進步得快d......不過我都未試過夾band.........因為自己屎........
有無夾開/過gei人講下0個時係玩左幾耐先開始夾?
好小來呢區

我係玩左3個月已經開始搵fd去band房玩下~之後先開始搵歌夾..
不過我自己都係好屎..所以只係搵番自己fd夾
你玩左幾耐??基本上我覺得玩左幾耐都夾得...睇下夾乜歌罷了...
HaKu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-05, 07:36 AM   #497
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: HaKu
好小來呢區

我係玩左3個月已經開始搵fd去band房玩下~之後先開始搵歌夾..
不過我自己都係好屎..所以只係搵番自己fd夾
你玩左幾耐??基本上我覺得玩左幾耐都夾得...睇下夾乜歌罷了...
我玩左guitar兩年左右(電同木都有玩下.......木多d).........不過因為懶.........玩下停下(試過半年無練 ).........我估我係得三個月程度都無
例如scale都唔係太熟........仲要淨係識幾個.........因為成日掛住彈歌.........d基本野仲係成pat屎咁
請問你係玩邊種學器?
舊 11-24-05, 12:21 AM   #498
HaKu

一樣 Guitar..不過主要玩電多d
基本上我都唔係識好多scale..都係常用果幾個
到宜家我都唔係識得好多歌..同fd夾..都係夾得果幾首
舊 11-24-05, 12:26 AM   #499
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: HaKu
一樣 Guitar..不過主要玩電多d
基本上我都唔係識好多scale..都係常用果幾個
到宜家我都唔係識得好多歌..同fd夾..都係夾得果幾首
可以講下係邊幾首ma?
舊 11-24-05, 01:44 AM   #500
HaKu

夾得最惦ge就係simplan plan首perfect world..好易
另外有同屬simplan plan隻every time,beyond的海闊天空,灰色軌跡..
仲有Bon jovi隻it's my life...呢幾首

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:57 PM

手機版 | APP版