Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 09-10-23, 08:29 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
《麥路人》(I'm Livin' It) | 郭富城及楊千嬅領銜主演,萬梓良、張達明、鮑起靜、劉雅瑟、顧定軒及黃悅珈聯合演出

https://hkmdb.com/db/movies/view.mht...splay_set=big5

https://www.imdb.com/title/tt10117402/

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%B...B7%AF%E4%BA%BA

https://youtu.be/nlh16FWBh7U?si=EkVmtvq4XlRwR0lb

監製:鄭保瑞
導演:黃慶勳
編劇:潘幸枝
主演:郭富城、楊千嬅、萬梓良、劉雅瑟

故事大綱:
曾是一位金融才俊的阿博(Bowen),終日在24小時快餐店借宿,店內有不少同路人與阿博為伍,相互改寫了各自的人生。 分別有一直為奶奶還債而債台高築的媽媽帶著囡囡、不敢回家的等伯、剛離家出走的少年深仔,還有暫居庇護宿舍的歌女阿珍都以阿博為首,各人互相扶持,希望能盡力幫助彼此走過人生低谷.....

此篇文章於 09-10-23 08:33 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-23, 08:33 PM   #2
IDGAF
The One

見免費電視台播完,又有得網上重溫,應該會睇下~!

https://viu.tv/encore/im-livin-it

假如,我們相信,希望能燃點生命;信念能改寫人生,或許,是我們不知道,希望和信念,往往會瓦解於貧窮…… 阿博曾是一位金融才俊,但一場股災挪用公款,結果淪為階下囚… 出獄後的阿博無法原諒自己的過錯,對年老體衰的母親和為他肩負巨大債務的妹妹十分愧疚,因此不想回家,更自暴自棄,從此成了無家者,活在眾多比他更無明天的人當中,找回些安全感。十年前與阿珍一面之緣,因與阿博惺惺相惜而漸漸走近,希望一天令他重新能振作…阿博在快餐店內遇到不少同路人,相互改寫了各自的人生:帶著囡囡一直為奶奶還債而債台高築的媽媽、不敢回家的等伯、靠街頭賣畫維生的口水祥、剛離家出走的孤僻少年深仔等。眾人都以阿博為首,互相扶持,希望能盡力幫助彼此走過人生低谷...

https://youtu.be/QG3XsDqGVWs?si=vrQdpxXSwFZsacy4

舊 10-07-23, 05:19 PM   #3
IDGAF
The One

https://www.disneyplus.com/zh-hk/mov...t/7hQtKt02NHXQ

睇完,(D+宜家都有)
個故事係悲情城市向,
不過好似太煽情,
你慘、我慘、大家慘,
好似角色排隊出場鬥慘,無乜層次咁,
都係癌症、咳出血果類粵語殘片劇情,
睇唔到希望咁。

係張達明個角色果句:「我真係無人請呀!」比較有感覺。
可能佢本人真係大病過停過工,先表達到果份無力感。

個女主角造型有種老江湖的感覺,
「大佬你咁的性格唔怪得唱咁多年都唔紅啦。」
係鬧緊個角色定本人…

Dee哥鬧孝子城城同萬子果幕好似變笑場咁,
好似浪費咗個演員陣容咁。

其實當初快餐店呢種本來做生意的地方,
會變咗社區客廳,甚至有人係度留宿?
片中又無再探討。

此篇文章於 10-08-23 09:49 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 10-07-23, 11:39 PM   #4
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
因為當年麥當奴真係好心冇趕人走,你想討論咩?

舊 10-08-23, 10:01 AM   #5
IDGAF
The One

引用:
作者: wing 查看文章
因為當年麥當奴真係好心冇趕人走,你想討論咩?
以呢套電影嚟講,
覺得可以加返"麥當勞姐姐"、新入職員工之類的角色視點去探討無家者呢個議題,
講返點解快餐店會變成呢班淪落人聚集的地方,
宜家個故事好似放係圖書館、球場、公園、天橋底、隧道都可以發生咁無咩獨特性。

同埋應該加多少少食客同班無家者之間的互動,爭執。(宜家得班頑童/流氓玩佢哋)
例如,可以講下食兩手飯呢種情況,
師奶教仔用佢哋嚟教仔:「唔讀多d書,日後就會瞓街」,
但其實個主角讀咗好多書都係要瞓街之類。

不過,幾鐘意主角最後搭巴士返屋企果幕。

此篇文章於 10-08-23 10:39 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 10-08-23, 10:20 AM   #6
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: IDGAF 查看文章
以呢套電影嚟講,
覺得可以加返"麥當勞姐姐"、新入職員工之類的角色視點去探討無家者呢個議題,
宜家個故事好似放係圖書館、球場、公園、天橋底、隧道都可以發生咁無咩獨特性。

同埋應該加多少少食客同班無家者之間的互動,爭執。(宜家得班頑童/流氓
例如,可以講下食兩手飯呢隻情況,

因為老麥無贊助, 所以唔會幫佢地賣廣告, 亦唔會變左鼓吹叫人去老麥瞓.

呢套戲我最鍾意個表達意思係...

"當人們要我幫左既時候我就幫佢地, 咁到自己要幫助時又點呢"

好彩最佢都感受到呢個暖意, 但時間亦到最後.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-23, 03:24 PM   #7
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: IDGAF 查看文章
以呢套電影嚟講,

同埋應該加多少少食客同班無家者之間的互動,爭執。(宜家得班頑童/流氓玩佢哋)
例如,可以講下食兩手飯呢種情況,

基本上同意可以由老麥員工個視點去睇下, 但老麥開通宵先至會有麥難民, 所以圖書館唔會有。

"天橋底、隧道" 會俾人趕,可以睇濁水漂流。

論壇跳轉

現在的時間是 01:49 AM

手機版 | APP版