Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 09-11-21, 08:52 AM   #26
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
條TRAILER有種...

唔係掛, 老左仲要黎多鑊@@"

就咁睇似REBOOT, 但好難講, 希望有返D新意就算LA.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-21, 08:39 AM   #27
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013

未抽離到Charles Reeves就係JOHN WICK
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-21, 06:35 AM   #28
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-21, 02:10 PM   #29
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
有少少担心佢玩懷舊,會過晒火位:

舊 12-10-21, 03:26 PM   #30
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
有少少担心佢玩懷舊,會過晒火位:
但佢果個世界觀係可以俾捉鬼敢死隊玩得更大.

舊 12-10-21, 04:16 PM   #31
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
玩完PS5個Demo版之後,有點期待套戲添,
唔知呢套會唔會又上映45日直接係HBO GO HKG有得睇呢?
或者好似Dune咁可以用$198呢個價錢早d係iTunes買?(一般正價$158/套電影)

引用:
作者: IDGAF 查看文章
用PS5下載咗The Matrix Awakens嚟試玩,
開場追逐戰播片果陣個手掣完全唔震,
點知一開始比玩家操作時就超震,玩到好high~!

畫面加咗顆粒感覺都幾似真人電影版,
略嫌講對白時個嘴唔夠同步,有少少失真。

略略玩了一點城市探索部份,可以控制個角色飛起、更改日夜光線等等,
成件事好神~!

啱啱玩完PS5版Marvel's Spider-Man: Miles Morales無耐,
同樣係美式城市場景,睇得出The Matrix Awakens技術上有進步,
高畫畫面有種Google Map的感覺,
但地面街景商舖店內的貼圖質素同細緻度就差個Marvel's Spider-Man: Miles Morales好多,
不過可能只係Demo問題。

【TGA 21】《駭客任務:復活》釋出 UE5 技術展示 打破電影與電玩疆界的新境界
https://gnn.gamer.com.tw/detail.php?sn=225235

The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience
https://youtu.be/WU0gvPcc3jQ
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-21, 06:29 PM   #32
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
有d地方好似已經上映,評價好似唔多得。。。。
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-21, 08:54 PM   #33
肉羊哩咖
griffin611

死火,飛已訂~ 畀過機會佢~~~

舊 12-19-21, 07:50 PM   #34
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
其實一睇條TRAILER己經無諗過得, 只係炒冷飯, 但做左咪入場睇下囉...THAT'S IT.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-21, 09:56 PM   #35
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇咗imdb review, 玩情懷之外應該又會回歸第一集咁玩思考性/哲學性再帶去玩新嘢,呢味要你思考嘅戲應該又會令佢評分兩極,不過自己係系列Fans就唔會理影評啦, 已經買定第一晩飛

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-21, 06:02 PM   #36
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
我覺得有機會好似第2集咁....文戲多過打

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-21, 06:19 PM   #37
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
明珠930今晚開始一連3晚播1至3集,有粵配。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-21, 07:11 PM   #38
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 12-22-21, 01:55 AM   #39
肉羊哩咖
griffin611

影評已出,非常兩極化。

舊 12-22-21, 12:18 PM   #40
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
睇完MOSTown 9:30早場,畀DevilElvis批中,係講多過打,強烈建議睇咗頭3集先睇
彩蛋一條,Staffroll完哂先出,記得睇到最後
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-21, 03:27 PM   #41
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 滅龍士 查看文章
睇完MOSTown 9:30早場,畀DevilElvis批中,係講多過打,強烈建議睇咗頭3集先睇
彩蛋一條,Staffroll完哂先出,記得睇到最後
如果鍾意前3集嘅會唔會鍾意今集?

舊 12-22-21, 05:13 PM   #42
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
如果鍾意前3集嘅會唔會鍾意今集?
見仁見智。中間穿插唔少前三集舊片剪接,舊人回歸都算多,但係原本個莫非斯同AgentSmith換咗新人做
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-21, 12:27 AM   #43
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
睇完,都ok啦,實在主線係條愛情故事,再堆砌下今次個matrix世界觀咁上下,導演玩味感依然喺度,仲多咗好多吐槽添,會期待之後發展

此篇文章於 12-23-21 01:00 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 12-23-21, 01:27 AM   #44
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
睇完…我覺得好差!非常差!

又一套…

你CG勁,CAST強又點…
個故事…都無既。得d設定講下而家過左咁多年係點。
之後主線得救男主角,根住救女主角…完!

彩蛋…完全唔係彩蛋。又唔好笑…
我個場成場靜晒…

重有,開頭半個鐘真係好悶…訓著咁濟…
唔好同我係咁重播第一集d片段,好辛苦…
動作打鬥…因為太勁,伸隻手已經係完…完…

此篇文章於 12-23-21 01:32 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-21, 11:15 PM   #45
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
睇完,都ok啦,實在主線係條愛情故事,再堆砌下今次個matrix世界觀咁上下,導演玩味感依然喺度,仲多咗好多吐槽添,會期待之後發展
吐糟

會唔會真係拍呢套戲嘅動機, 其實兩姊妹都唔想開
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-21, 07:31 AM   #46
肉羊哩咖
griffin611

Total Recall 嘅愛情動作版?!

總結,等串流/電視免費睇好過。

好:奇洛里維C 同 Carrie Ann Moss 都似「寶刀未老」,前者有啲疲能咁啫。

唔係噉好:故仔節奏時快時慢,又糾纏不清,係就濃縮咗之前三部戲嘅元素,但啲 fans service 完全監粗質落人塊面度,好惡頂,最弊又同故仔無乜關係;開頭嗰粒鐘睇啲人 brainstorm 好似睇部戲編劇嚮度腦震盪~ 之後各方勢力嘅出發點都一點即收,睇唔多明。啲哲學討論又係點到即止,嘥晒。

各人物連主角都完全唔型,頭三套仲有啲姿勢,呢度無鬼晒,各配角完全唔顯眼,佢啲生死觀眾唔太在乎,最衰其實係某亂入嘅角式,無頭無尾。其實有兩個角式根本可以開新嚟玩,唔洗用舊名,表現出嚟又太大落差,結果兩頭唔到岸。

講打,除咗第一場好少少之外,其餘唔係太快就係太近,完全唔知做緊乜,加上觀眾唔投入啲角式度,唔緊張,唔止了無新意,亦無想像力,咁多超人龍珠有得你抄考都唔識跟住玩。

據訪問透露,導演因為死咗屋企人所以引發到「復活」嘅個題材。

此篇文章於 12-24-21 03:44 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-21, 11:19 AM   #47
C.Ryo
Game Master

其實真係兩姊妹年年比WB問開唔開,直至瓜咗雙親Lana先有意復活個IP做紀念,Staff Roll有出,隻蛋直頭自揪話narrative is dead, 又借Smith串WB同用法國佬吐嘈無人再欣賞Arts, Novels bla bla bla… , 大眾已被Social Network Streaming Services 等洗曬腦,只喜歡被大公司喂食bang bang bang repeating series等等,都知Lana唔想完全將舊作照搬,呢套佢都好白咁反影緊現代人在被甚麼電腦科技manipulate,正如近尾新matrix人民會被變成果啲嘢咁

不過

WB膠層竟然肯比導演串自己,應該真係換咗班?
今次只得Lana單飛導演,如果兩個一齊拍唔知又會係點呢?
見番兩公婆復活收成正果,補番上次個sad ending, fans係開心嘅,話曬算係初代SAO Kirito & Asuna
最尾兩公婆先回復力量,即係掉低個block buster bang bang movie波比WB自行了斷?
唔知兩姊妹仲拍唔拍呢

此篇文章於 12-24-21 12:09 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 12-24-21, 03:43 PM   #48
肉羊哩咖
griffin611

都有道理:入面記得有句大致係:啲人信自己感受多過事實,鍾意受擺佈。呢套都延咗期,WB 出年畀 Discovery 食咗,同呢套有關嘅人有可能已經唔姎度。

其實佢有好多好點子,加埋開頭噉處理頭三部,係可以玩好多唔同嘅嘢,點知之後全部無晒,可惜。

舊 12-24-21, 11:58 PM   #49
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

睇完,只要心態正確呢套好睇

這不是第4集,當成官方二創就FIT晒

仲有字幕後個條片先係精華,可能直頭係導演既內心

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 12-25-21 12:01 AM 被 亍 ◣ 編輯。
舊 12-26-21, 01:32 PM   #50
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
玩野

其實前段玩野 自嘲 唔係問題

只係玩完回母體後,原來都係為左電力,一定要呢兩位主角先可以穩定,又只係救人,攪咁多野無咩意思,係為左出續集而出續集

此篇文章於 12-26-21 03:12 PM 被 420secured 編輯。
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Nun (SEPT 2018) | The Conjuring 2 Spin-off david 電影版 14 01-06-21 06:37 PM
[西片] Gambit (TBD) david 電影版 4 03-03-19 03:04 PM
[西片] Gremlins 3 (TBD) david 電影版 2 03-02-19 02:53 PM
[西片] X-Force (TBD) david 電影版 7 03-02-19 02:38 PM
[西片] Beetlejuice 2 (TBD) david 電影版 0 07-17-16 07:18 PM

現在的時間是 04:28 PM

手機版 | APP版