Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-16-21, 02:59 PM   #326
LR猫
God of Gamer
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: 野良猫 查看文章
簡單講就係為賣dlc而扭曲遊戲本質
單係一個cp已經滿滿嘅惡意,當然佢唔會設計到過唔到
但會好綁手綁腳,為咗留cp回血銳招來都可能要停用

嚟緊機戰30如果都係咁玩…
取得金錢大減,打三四關儲錢先升到一格
part要用錢買
精神sp共用且上限極少

然後出一堆金錢、加sp上限嘅道具
想信都一堆人唔覺有問題吧?

然後就會有啲人走出嚟話零改都爆到機啦

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-21, 03:57 PM   #327
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: LR猫 查看文章
然後就會有啲人走出嚟話零改都爆到機啦
笨大:唔緊要,我地可以再真實D,殺敵唔會有錢,每關固定收入,打爆敵拎既強化部件要用錢修理,機體修理以中彈起錶…

舊 09-16-21, 04:18 PM   #328
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
笨大:唔緊要,我地可以再真實D,殺敵唔會有錢,每關固定收入,打爆敵拎既強化部件要用錢修理,機體修理以中彈起錶…
講錢個下突然變真實系

不過有重覆打side quest 同auto mode
就預硬今次要farm
又可能唔farm 衝主線only 就=變exhard

手遊要farming 衝每日在線人數都仲理解點解加
offline single player game
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-21, 04:25 PM   #329
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
如果因為dlc商法令機戰set番難d又唔錯
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-21, 04:39 PM   #330
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: X&Y 查看文章
講錢個下突然變真實系

不過有重覆打side quest 同auto mode
就預硬今次要farm
又可能唔farm 衝主線only 就=變exhard

手遊要farming 衝每日在線人數都仲理解點解加
offline single player game
唔真實D你點會俾多D真實既錢去買救濟DLC

舊 09-16-21, 05:10 PM   #331
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
簡單講就係為賣dlc而扭曲遊戲本質
單係一個cp已經滿滿嘅惡意,當然佢唔會設計到過唔到
但會好綁手綁腳,為咗留cp回血銳招來都可能要停用

嚟緊機戰30如果都係咁玩…
取得金錢大減,打三四關儲錢先升到一格
part要用錢買
精神sp共用且上限極少

然後出一堆金錢、加sp上限嘅道具
想信都一堆人唔覺有問題吧?
咩機都得一格強化道具格
DLC 全機開放+1(16元) +2(24元)

機體存在界限值只能五改
DLC 5台界限突破 (16元)
10台(24元)
15台(32元)
全機突破(78元)

500萬16
1000萬 24

單機 Lv 提升Lv5 (8元)
lv10 (16)

全員EN 消耗-20% 24元
全員氣力增加2倍 24元

經濟實惠包 所有效果系DLC 全包500元(限時優惠)

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-21, 06:10 PM   #332
零式
Ultimate Gamer
Banned

坦白講, 單機game要比錢可以多D錢多D經驗值不如用修改器算啦...

你話額外故事或者特別衫就話o者...

舊 09-16-21, 06:11 PM   #333
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
Dlc最不滿係拆左星盤技能果d做dlc
我一般版打困難,最煩係久唔久要去刷下錢姐,都冇咩大影響
但今集戰鬥真係好爽,打怪刷錢都唔悶
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-21, 08:09 PM   #334
大懶財

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDJACKYSIN
全球破百萬銷量

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-21, 09:46 PM   #335
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
好快, 呢代叫好叫座
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-21, 12:30 AM   #336
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
出荷數原來等於銷量

此篇文章於 09-17-21 12:43 AM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-21, 12:54 AM   #337
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: 大懶財 查看文章
全球破百萬銷量
引用:
作者: Heaven 查看文章
好快, 呢代叫好叫座
引用:
出荷數原來等於銷量
https://gameapps.hk/news/46719/Tales-of-ARISE
《破曉傳奇》廣受好評 成系列銷售最快突破百萬大作

萬代南夢宮娛樂今天宣佈,「傳奇」系列最新作 RPG 《破曉傳奇》全球銷售成功突破 100 萬套!同時創下《傳奇》系列史上最快到達 100 萬套里程碑的紀錄!

於 9 月 9 日在 PS5/PS4/Xbox Series X|S/Xbox One 平台推出,9 月 10 日發售 PC Steam 版的《破曉傳奇》,發售一星期後的今天宣佈於全球銷售量突破 100 萬套,不但創下系列最快銷售記錄,《傳奇》系列歷代作品的全球銷售量亦正式突破 2500 萬。

@@@@@Congratulations

PS系總共 6080隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,362 全球最佳排名10771,12212
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-21, 03:34 AM   #338
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
感覺今代口味有少少改成迎合鬼佬(少少啦), 對鬼佬宣傳又好似比以往用力, 銷量好唔出奇

舊 09-17-21, 07:35 AM   #339
真!DC
Banned User
奉行我道

遊戲節奏似乎都有因應現代人口味調整
現代玩家冇乜耐性
劇情同劇情之間都穿插戰鬥
玩左三個領地唔見有連續長劇情情況
由手機版發出
舊 09-17-21, 10:39 AM   #340
pet3
The One

轟霸斬
阻礙DLC 銷售

1.03更新變廢技~

某:大家都用轟霸斬,誰會買DLC ? 快修正

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 09-17-21, 10:58 AM   #341
LR猫
ˊ_>ˋ

引用:
作者: pet3 查看文章
轟霸斬
阻礙DLC 銷售

1.03更新變廢技~

某:大家都用轟霸斬,誰會買DLC ? 快修正

已確定?

鏟手遊保平安
舊 09-17-21, 11:14 AM   #342
pet3
The One

引用:
已確定?
A9的人說更新完後 那招打不動人了

FGO 目標預算
舊 09-17-21, 10:35 PM   #343
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
62 個鐘白金,都算係易,全程normal
Dlc捆綁skill係仆街,呢點唔洗護航
遊戲本體我俾高分,簡單故事,黑幕再黑幕都好過賣弄故弄玄虛
戰鬥系統優點、缺點同不滿之前講左
錢就真係好少,基本全程係剛剛好,大後期都係咁
CP中期開始其實真係唔缺,我係屬於路上有怪就打哂果種,初見地圖係打哂全部
或者我玩normal關係,道具消費一般般,冇缺過
直到後期基本上係屈住對面打(除左打某支線大連續boss,都真係唔洗用道具咁)
SP少先係問題,重點就真係落係解鎖邊類實用性高既被動技能,而唔係術技,真係焗你買DLC咁

對JRPG已經冇乜期望,但求成個故事正常就夠,今集成個體驗我偏向正面
唔會幫隻game護航,請繼續屌

舊 09-17-21, 10:46 PM   #344
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
故事突兀位都好多,特別有幾個位真係黑人問號
呢點又係要屌

開困難/混沌試試水,反正冇其他game打

此篇文章於 09-17-21 11:41 PM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-21, 01:40 AM   #345
闇影風

註冊日期: Dec 2005
Nintendo Switch ID207717831903
PSN  IDShadow0524
暫時35小時打到準備入禁領

戰鬥方面其實幾好, 只係今次作戰好似比好多你設定但始終都係唔夠
テュオハリム點SET都好都係會行上去拎棍打人, 要知道全隊得你有暗魔法...
另外敵人加特性其實多少係迫你用BA, 唔太鐘意但還算可以接受

至於CP其實我只係玩SECOND已經長期都唔夠, BA成日都CD然後打怪無BREAK要換血咁打
每次BOSS戰後都基本上CP係貼底, 打水領將更加係放棄唔用道具食道具補CP先打贏
當初想HARD但打麻婆打到想飛手制轉SECOND先過到就無再試HARD

故事方面其實...當初睇背景幾創新, 但之後都係好傳統TO方向

DLC方法就極醜惡, 當初我見衫無買Ultimate Edition, 結果出先知堆衫係有能力
然後我好唔爭氣咁今日比左錢買齊更發現佢稱號堆技能全部都好實用
加能力都算但術技呢下真係扣好多分
而且明顯睇到隻GAME真係為左想你買DLC而刻意有D位刁難你
雖然我最後都係唔爭氣比左錢買雙倍SP

成隻GAME SO FAR我玩得幾爽同開心, 最大缺點真係DLC ONLY
同埋...TALES係唔係唔再有世界地圖同飛空艇喇

FATE ID : 204.191.035

CC ID : 196.284.818
常駐突滿村姑或鶴媽
闇影風 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-21, 07:14 AM   #346
GAOGAIGAR
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDgaogaigar555
XBox Live Gamertaggaogaigar555
按住制出的炎之刃,請問知後再學多幾招時點轉,我用極都係2最初果兩招

是星的眼淚 閃著未完的心願
幸福還末來 眼裏滿是藍色的思念
末完的期待 彷彿你我夜空中約定了..........記住
GAOGAIGAR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-21, 09:14 AM   #347
GP03D

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDgpak03
XBox Live Gamertaggpak03
好耐冇隻JRPG有呢個好想快D玩快D爆機既感覺了,呢幾日都係一有時間就開機打到夜夜個隻
CP,SP個D設計都知,我都係玩SECOND既,CP行哂一個新MAP係一定唔夠,打BOSS用好多ITEM亦都係常識,唔夠錢同ITEM至少可以刷,以前D RPG都係咁,唔想刷就課金都係現實,但係就為DLC杉有新技呢個位真心唔GUR,為左呢個位唔玩又做唔出,不如你同我講隻GAME要$600你比個完全版我,我仲好地地,已家咁出之前仲要唔同你講杉係有稱號有跟技就真係超賤

引用:
作者: GAOGAIGAR 查看文章
按住制出的炎之刃,請問知後再學多幾招時點轉,我用極都係2最初果兩招
你係技/術入面見到跟咩架,冇得簡咩技跟咩炎之刃架

GP03D 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-21, 10:25 AM   #348
LR猫
ˊ_>ˋ

玩到入雷納,全程Normal,裝飾品9用住(一直都係初期整果啲)
其實錢,CP,SP都缺但算勉強夠用,我都只係全清map怪無特別咁去刷怪
我一向都鍾意TP制嘅Tales多過CC制嘅,但今代個戰鬥真係算爽同正,係怪啲剛體太大
BA算係唔錯, 我覺得好過TOB/TOG某skill對某系怪先有加乘,咁多怪咁多招點記
除咗盾,法師唔洗Lock隻嘢一開就全部取消詠唱,但盾要lock衝緊果隻先跳過去
自己用緊盾時仲蠢原地開,無得救人.而其他人唔洗夾timing一開BA就有
試過放男主後放備,1血狂放BA好似好好用係咁Down怪

故事方面整體嚟講都算幾好,唔會好似TOX咁
但個舖排同演出有時真係好差,係好似陳述設定咁,唔似講故事,描寫得唔夠深刻同為做而做咁

因為Steam特價早幾個月先買TOB等TOAr (因為馬場關係本身杯咗TOZ同TOB(仲有掛名,嬲)
對比TOB好多嘢都有改善,無限快速傳送開始緊貼時下遊戲嘅節奏
啲Map唔再係大而無當,而TOB啲怪係迷宮係多到唔想清
洗裝飾品字條(好似仲可以過繼?)已經善良過TOB裝備字條
BA要CD好過心魂技食AG,打打下食下招得返1AG就好煩
宜家啲Tales唔洗睇攻略打已經好善良,TOV二週目唔知行漏咗邊個save pt去到最終隱迷時無開到個獎杯真係心都灰
Steam版啲成就唔似PS啲杯咁明顯唔理都無乜嘢咁

DLC我都鬧到臭喇,認同佢一開始隻game係$600我都會買,宜家咁我一定唔買DLC
普通版就好似單點嘢,結果無餐具要徒手食,食得好唔方便
起初以為係呢味嘢嘅特色,結果發現套餐除咗餐飲仲有餐具
想再追加返餐具時比套餐貴好多,但當初餐牌明明講套餐只係多餐飲
宜家碟嘢幾好味都有條刺係心度

鏟手遊保平安

此篇文章於 09-18-21 10:31 AM 被 LR猫 編輯。
舊 09-18-21, 03:37 PM   #349
真!DC
Banned User
奉行我道

想問下釣倒既魚係唔係賣錢之外冇用?
由手機版發出
舊 09-18-21, 05:17 PM   #350
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:

DLC我都鬧到臭喇,認同佢一開始隻game係$600我都會買,宜家咁我一定唔買DLC
普通版就好似單點嘢,結果無餐具要徒手食,食得好唔方便
起初以為係呢味嘢嘅特色,結果發現套餐除咗餐飲仲有餐具
想再追加返餐具時比套餐貴好多,但當初餐牌明明講套餐只係多餐飲
宜家碟嘢幾好味都有條刺係心度
呢個比喻幾好,但兒家好多GAME都係甘,之後過一排仲會同你講,我地出加大碼,仲有全餐做特價
有劇情DLC,再出完全版咩都齊
大家嬲係因為佢呢隻做得幾好,玩得落手但又樣樣好似岩岩好,明明有D細位佢係知又唔加落去,吊住你
即係起碼今次佢出得真係好好,知玩家要咩而且差D咩

此篇文章於 09-18-21 05:19 PM 被 Lamsze 編輯。
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Tales of Phantasia randy 日本動漫畫討論版 14 03-08-06 11:14 PM
Tales of Phantasia Hayami 日本動漫畫討論版 139 12-21-05 11:47 PM
[PS2]Tales of The Abyss [發售中] (予約特典 Tales of Phantom) steve 電視遊戲討論版 386 12-16-05 02:52 PM
[機種未定]Tales Of系列新作發售決定,Next Tales Of..... 神祕人1號 手提遊戲機討論版 18 02-16-05 09:33 PM
Tales of Phantasia...... hopeless 日本動漫畫討論版 3 12-12-04 11:11 PM

現在的時間是 04:57 AM

手機版 | APP版