Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-05-19, 10:29 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
大家點睇抵制任天堂(香港)有限公司活動?

見到有網民發起了抵制任天堂(香港)有限公司的活動,
原因係因為佢係TVB落廣告。

(由於TVB的政治立場較為親政府,新聞報導又偏頗不公)

網民目前在任天堂(香港)有限公司的Facebook專頁洗緊版,
不少留言表示會罷買旗下的遊戲作品,
直至佢同TVB劃清界線,
嬲嬲指數亦直線上升中。
連台灣網民都表示會支持相關的抵制活動,支持一下香港人~!

本身自己無睇TVB都有一段時間,
唔睇TVB新聞就一定的了,
娛樂方面有Netflix、HBO Go、Viu等串流服務代替,
都唔會睇佢拍果堆無腦師奶劇。

但我真係好想玩今個月出NS果隻The Legend of Zelda: Link's Awakening(薩爾達傳說 織夢島)喎~!
如果唔買行貨中文版,
買水貨美版、日版,
或美國數碼下載版,
應該算係支持了相關活動,
又對得住良心吧?

相關資料:

任天堂(香港)有限公司
https://www.facebook.com/Nintendo.hk/

電視廣播有限公司
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%9B...85%AC%E5%8F%B8
無綫新聞
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%84...96%B0%E8%81%9E

反修例示威報道被指偏頗不公

2019年6月,香港爆發一連串反對修訂逃犯條例示威活動,無綫新聞繼續被批評有自我審查、「維穩」之嫌。6月10日凌晨立法會外爆發警民衝突,有指無綫高層要求新聞部刪走對警方不利的片段[97]。時至6月12日,大批示威者發動包圍立法會行動阻止逃犯條例修訂草案展開二讀,行政長官林鄭月娥當日早上於禮賓府接受無綫專訪。訪問原定於下午一時的《午間新聞》播出,但消息指新聞部對播出版本有爭持和避免挑動示威者情緒,最終延至下午5時才於《普通話新聞報道》率先播出部分片段,隨後於翡翠台、明珠台和無綫新聞台的新聞時段相繼出街,並於晚上7點半和11點安排無綫財經·資訊台播出足本版[98]。連日來無綫記者都成示威者的狙擊對象,屢次採訪都有示威者高舉「CCTVB」、「快啲轉台」等橫額,記者被民眾喝罵「出賣港人」和遮擋鏡頭[99][100],使無綫記者需要在公眾場合除去「咪牌」,並遮蓋攝影機上的台徽以防狙擊。記協和無綫新聞部隨後就該台採訪連番受阻發聲明予以譴責[101]。有團體計劃發起遊行到將軍澳電視廣播城,亦有網民集體抵制TVB廣告客戶和狙擊該台的大型活動以示抗議[102][103][104]。通訊事務管理局自6月至7月上旬收到大概12,000宗涉及無線電視的投訴,主要涉及該公司就《逃犯條例》修訂和其他有關事件的新聞報導[105]。無線電視在7月11日發表聲明稱「無綫電視新聞一直秉持中立、專業及客觀的原則」「新聞報道不偏不倚」[106],但包括官方媒體《環球時報》在內的內地媒體,形容無線電視為「支持警方的香港本地傳媒集團」(A local media group in Hong Kong that supports local police amid AntiExtradition protests[107])。

BBC於2019年7月16日的一篇文章稱一名在無綫電視新聞部工作的員工對BBC中文表示「曾有同事被迫要求在報導中加入支持政府或警察的聲音,或是加強報導前線示威者激動行為」,另有員工表示「上司不接受有些時段缺少政府、警方、支持修例的聲音,但卻默許部分時段完全不提示威者或民主派」。

此篇文章於 09-05-19 10:37 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-19, 10:40 PM   #2
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
想問下有冇人睇到個廣告?
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-19, 10:52 PM   #3
IDGAF
The One

引用:
作者: wsx360 查看文章
想問下有冇人睇到個廣告?
我都想問,因為我已經無睇TVB好耐…

睇留言好似係同寶可夢 劍/盾、寶源等有關,
同埋應該唔係免費電視台果邊出,
係myTV SUPER果邊。

另外,就係翻炒返Pokemon新譯名,唔尊重香港地區玩家事件…

此篇文章於 09-05-19 11:08 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-19, 11:29 PM   #4
wsx360
Game Master

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
我都想問,因為我已經無睇TVB好耐…

睇留言好似係同寶可夢 劍/盾、寶源等有關,
同埋應該唔係免費電視台果邊出,
係myTV SUPER果邊。

另外,就係翻炒返Pokemon新譯名,唔尊重香港地區玩家事件…
myTV SUPER即係fact check都唔比

其實我最有興奮係廣告內容
因為以港任風格一定要等件野出左先會賣廣告
之前Viutv,報紙,黨鐵都係咁
而呢排根本冇野值得賣廣告

劍盾係日本都唔會咁早賣電視廣告
舊 09-05-19, 11:32 PM   #5
enishi
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:

今朝黨鐵見到 AC 同劍/盾廣告
由手機版發出
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-19, 11:38 PM   #6
wsx360
Game Master

引用:
作者: enishi 查看文章
今朝黨鐵見到 AC 同劍/盾廣告
由手機版發出
咁唔需要CCTVB
呢樣已可以抵制
舊 09-05-19, 11:45 PM   #7
IDGAF
The One

引用:

我睇返個活動其實應該係針對TVB多過任天堂(香港),
目的就係斷TVB米路吧?

所以過去曾經係TVB落過廣告的商戶,都會成為追擊對象,
只係今日輪到任天堂(香港)吧?

另外,就係上面提過的Pokemon新中文譯名事件,
同埋有人搵返寶源春茗請到中聯辦人士到場的新聞出嚟講,
寶源又有代理任天堂遊戲(睇官網其實MS、Capcom等都有)
http://www.prowellasia.com.hk/hk/contact
總之都係想斷佢哋米路的行動吧?

舊 09-05-19, 11:36 PM   #8
wsx360
Game Master

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
當年話全面抵制Pokemon,老任之後3個月左右
就成班人衝出街玩Pokemon Go

你叫人點尊重你?
舊 09-05-19, 10:58 PM   #9
張飛後代
Ultimate Gamer
V-MAX

註冊日期: Jan 2002
身為知名遊戲大廠應該盡量係各個主要媒體上面落廣告先至係正常.
D人真小氣...

舊 09-05-19, 11:01 PM   #10
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
本來都想買部LITE , 點知依家可以省回

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-19, 11:39 PM   #11
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
咁大家咩都唔使玩啦 XDDDD
任天堂有係MTR落廣告架 XDDDD
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 12:11 AM   #12
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
買水貨囉。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 12:16 AM   #13
紫紅豆
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2010
什麼都加上政治,,只有爭炒,你有你說,他有他說,
生活會否好辛苦呢?
我就沒什麼大志,只知世界只有拳頭可說話,
因有美國的事實說明,
紫紅豆 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 12:19 AM   #14
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
恥與為伍
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 10:07 AM   #15
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 紫紅豆 查看文章
什麼都加上政治,,只有爭炒,你有你說,他有他說,
生活會否好辛苦呢?
到有朝一日如果香港行信用系統, 你就會真正知道咩野係 "什麼都加上政治"

舊 09-06-19, 12:19 AM   #16
紫紅豆
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2010
令外想說,支不支持也沒所謂,炒人潮可能好快出現,我就沒錢和心情買了,
紫紅豆 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 09:59 AM   #17
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 紫紅豆 查看文章
令外想說,支不支持也沒所謂,炒人潮可能好快出現,我就沒錢和心情買了,
如果當日送中法一過, 同中國打緊貿易戰o既美國會首先撤資撤人, 然後同中國friend底國家以外的其他國家跟住撤, 即係早排有個領事館人員被叫雞o既英國, 諸如此類.

如果冇人阻住政府推送中法, 炒人潮唔係 "可能好快出現", 而係 "一早出現左".

此篇文章於 09-06-19 10:03 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 07:13 AM   #18
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
由寶可夢O個陣你已經可以知道支那市場對任天堂有重要架啦

舊 09-06-19, 07:40 AM   #19
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
利申,本人係淺黃
其實打機就唔好講政治啦,咁cctvb都有好多大名牌廣告
上至apple, Nike, 下至大快活,老麥,如果所有同cctvb有關都要抵制,大家唔洗生活了
依家老任代理已經好大進步 ,想當年,n64, gc, 大家都不知幾想慢遜幫任天堂落廣告,3ds時行貨廢到咩地步大家有目共睹
到左今日,switch 有大量港版game, 穩定價值,大部分game都有中文化,其實要支持至啱

舊 09-06-19, 07:41 AM   #20
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
想問有幾多人用緊 Apple 同 Samsung電話XDDDD
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 08:11 AM   #21
IDGAF
The One

睇宜家個環境,
除非各商戶發聲明,表明唔係TVB賣廣告之外,
所有曾經落過廣告的都會輪流成為追擊對象。

正如樓上咁講其實任天堂都唔係成日賣電視廣告…

舊 09-06-19, 08:39 AM   #22
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
查實嗰次Mario Odyssey只落ViuTV而唔落TVB
反而同Cygames合作嘅龍絆作為手遊直上TVB
我就有諗究竟港任負責人係經費有限定可避則避
觀乎近期動作多多,只可以講佢地有啲成績,點都想做多啲
再唔鍾意都無可否認落新平台個覆蓋率會高啲
依家情況就大不了下次唔做

要拗親中嘅話
其實阿索近排都親自去推隻大聖歸來啦
今次要針老任,都係槍打出頭鳥啫
最衰部Switch都申請左兩三次先俾批上面發售
老任今次都幾注定要對號入座
由手機版發出

此篇文章於 09-06-19 09:32 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 08:48 AM   #23
Fio

註冊日期: Dec 2001
我覺得間公司唔係直接出賣或傷害香港就ok,冇謂好似上面咁話愛國反美但著nike用iphone,冇咩意思
最後買咩版本或者買唔買,你清楚自己選擇嘅原因就可以
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 08:28 AM   #24
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
任記野我好少幫襯

如有需要我會照買

我平時其他消費已經盡量抵制

不過絕對認同人罷買

由手機版發出

此篇文章於 09-06-19 08:31 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 08:49 AM   #25
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
借個位問,唔係話 NS 生產線撤出中國嗎?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「香港問題,香港解決」口號違憲 凍檸茶 ~清談館~ 21 01-15-15 10:11 AM
罷看香港電影,罷買香港cd和vcd winghon1986 ~清談館~ 133 04-12-07 05:30 PM
香港有線電視委託香港大學民調中心進行二○○四年香港娛樂圈調查 initial Neo Entertainment TREND 0 01-22-05 01:40 PM
香港vs大陸創意工業(更新香港代表....強!!!!!!) 亍 ◣ 收藏品討論版 14 11-16-04 03:05 AM
香港政府品味續篇 - 澳門與香港 t-cup ~清談館~ 10 07-19-04 09:47 AM

現在的時間是 05:12 PM

手機版 | APP版