Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9 13 53 103  ... 最後
電視遊戲討論版>PlayStation 5討論區
Alpha2 11:16 PM 03-17-20
似乎罪大採取策略係敵不動 我不動,睇住對家d牌嚟打
由手機版發出
シェンムー 11:50 PM 03-17-20
有個問題
如果佢啲game全部都係針對佢個所謂極快SSD開發
用返普通hdd黎玩會唔會load到就死?
如果佢跟機得1TB實在太少

而家淨係ps4都買左最少4-5TB DL版game....
IDGAF 12:08 AM 03-18-20
如果到時記得睇就睇下~!

強化人間ですの~★ 09:32 AM 03-18-20
作者: シェンムー:
有個問題
如果佢啲game全部都係針對佢個所謂極快SSD開發
用返普通hdd黎玩會唔會load到就死?
如果佢跟機得1TB實在太少

而家淨係ps4都買左最少4-5TB DL版game....
XSX係USB HDD純back up用,唔會直接run game
玩之前要先抄隻game落SSD
C.K.F. 03:07 PM 03-18-20
希望 PS5 可以向下兼容埋 PS Vita 就好
Terry仔 05:23 PM 03-18-20
其實如果淨係裝,又唔産game
1000TB 都係唔夠

雖然好多人建議Ssd 要留返10-20%容量先唔會影響loading time
我自己平時就預留一半,玩爆曬就會産
我自己就好concern loading time, +/- 1 or 2秒個感覺都差好遠
安安 10:36 PM 03-18-20
https://www.youtube.com/watch?v=ph8LyNIT9sg
aquarius 10:59 PM 03-18-20
https://www.youtube.com/watch?v=fFzQB3pDDhM

重有30分鐘
IDGAF 12:02 AM 03-19-20
開始了~!

The Road to PS5

PS5 lead system architect Mark Cerny provides a deep dive into PS5’s system architecture and how it will shape the future of games.

https://www.youtube.com/watch?v=ph8LyNIT9sg

DevilElvis 12:15 AM 03-19-20
都係講tech嘢
sorlohk 12:28 AM 03-19-20
9吹 應該連樣都見唔到
aquarius 12:32 AM 03-19-20
可和PS4遊戲互換
pet3 12:34 AM 03-19-20
ps5 輸xbox很多

12比10咁
IDGAF 12:35 AM 03-19-20
聽咗半個鐘似乎PS5無好似XBOX SERIES X果邊咁,
標榜係"最快 最強",
似乎係推廣緊度身訂做打做最佳體驗果種感覺。

我諗要睇埋主機定價、online等服務費同埋獨佔作等先決定到買邊部機先。
IDGAF 12:36 AM 03-19-20
作者: pet3:
ps5 輸xbox很多

12比10咁
但PS5連主機樣都未公佈,
應該仲有提升的空間吧?

搞不好首發同日出多部PS5 PRO呢。

PlayStation 5 Full Specs Revealed

https://www.ign.com/articles/ps5-full-specs-revealed

CPU: 8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variable frequency)
GPU: 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency)
GPU Architecture: Custom RDNA 2
Memory/Interface: 16GB GDDR6/256-bit
Memory Bandwidth: 448GB/s
Internal Storage: Custom 825GB SSD
IO Throughput: 5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)
Expandable Storage: NVMe SSD Slot
External Storage: USB HDD Support
Optical Drive: 4K UHD Blu-ray Drive

微軟正式公布下一代 Xbox 主機「Xbox Series X」詳細規格 提供嶄新光線追蹤處理效果
https://gnn.gamer.com.tw/detail.php?sn=194036
CPU 8 核心 @ 3.8 GHz(開啟 SMT 時 3.66 GHz)訂製版 Zen 2 CPU
GPU 12 TFLOPS,52 CUs @ 1.825GHz 訂製版 RDNA 2 GPU
晶片尺寸 360.45 mm2(153 億個電晶體)
製程 7nm 加強版
記憶體 16 GB GDDR6,320 bit 匯流排
記憶體頻寬 10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
內部儲存裝置 1 TB 訂製版 NVMe SSD
存取頻寬 2.4 GB/s(未壓縮), 4.8 GB/s(壓縮,搭配訂製版硬體解壓縮單元)
擴充儲存裝置 1 TB 擴充卡(與內部儲存裝置同等)
外部儲存裝置 支援 USB 3.2 介面外接硬碟機
光碟機 4K UHD Blu-ray Disc 光碟機
目標效能 4K @ 60 FPS,最高 120 FPS

sgouki 12:44 AM 03-19-20
PS4 PRO VS XBOX ONE X 個分別都咁細, PS5 VS XBOX SER X 畫面分別應該無感, 平到USD 100 應該會有競爭力好多, 過兩年出部15-18TF PRO 好過啦.....
DevilElvis 12:56 AM 03-19-20

提過PS3 CELL少少就算....
IDGAF 12:56 AM 03-19-20
完了~!

感覺好似遙距教學課程咁…
qwe 12:56 AM 03-19-20
其實人眼睇野都有極限,畫面最後睇到嘅分別應該唔大?
最緊要順唔順同多唔多啱玩嘅Game姐
IDGAF 01:06 AM 03-19-20
作者: qwe:
其實人眼睇野都有極限,畫面最後睇到嘅分別應該唔大?
最緊要順唔順同多唔多啱玩嘅Game姐
睇完我估佢到時係首發PS5,
其實同日係仲有一部新的PS VR會推出提供"最住體驗",
所以機能上唔追求最強,
計啱晒成本再定個好價格,
等玩家一次過買晒PS5+新PS VR吧?

但應該唔會好似上次XBOX ONE首發時咁笨要強制同梱new KINECT發售。

然後PS5個市場接近飽和時,先再出PS5 PRO同廉價版。
C.K.F. 01:08 AM 03-19-20
都係留番D錢upgrade部電腦上 3080Ti 算了.
DevilElvis 01:09 AM 03-19-20
性能贏到對面部機心理上當然會開心D,不過贏唔到贏到唔係剩係睇機能,我美日game都玩,玩日game唔問都知要買邊部
安安 01:13 AM 03-19-20
https://www.eurogamer.net/articles/d...ext-gen-vision
Inside PlayStation 5: the specs and the tech that deliver Sony's next-gen vision
MTse 01:17 AM 03-19-20
作者: DevilElvis:

提過PS3 CELL少少就算....
卒之有人聽到重點。
新嘅sound engine hardware係SPU like structure⋯重可以唔只用係聲樹~
C.K.F. 01:51 AM 03-19-20
大家唔駛傷心,我有信心將來PS6會勁過Xbox Series X2
同埋會做到向下兼容PS5的games
一定係,除非唔係~
1 2 3 4 5 6 7 8 9 13 53 103  ... 最後

返回主題版面