Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 07-03-10, 01:45 PM   #101
Hunter
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
其實港版會唔會出普通版?
前幾日見到得限定版賣
但其實我只係要隻碟, 其他野一概唔需要

Hunter 目前離線  
舊 07-03-10, 01:49 PM   #102
joeypong
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDjoeypong
XBox Live Gamertagjoeypong
引用:
作者: Hunter 查看文章
前幾日見到得限定版賣
聽代理講日本官方應該唔會出...

joeypong 目前離線  
舊 07-03-10, 05:49 PM   #103
makapura
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: stormet 查看文章
今日收到 兩隻 台版 1.11 同 2.22 喇
用番平時 BR 硬盒!
我想講, 個包裝 同埋 隻 碟面既印製方面...
香港版整得靚好多! 台版印得唔清..搞到好似版 咁

台版送埋d無聊野...
不過唔緊要啦~起碼佢係 50GB 同埋佢有齊特典!
純講包裝,港版最接近日版,但唔知日版紙盒材料如何?港版那個橙色紙盒真係要小心保護,否則好快殘。講開又講,台版送果兩張怪卡,係日方臨時要求更改,原本係明日香和真理!

如果唔計Blu ray,只比DVD,其實港版仍優於台版(撇除字幕因素),反正兩者都齊特典,但港版包裝更接近日版。港版Blu ray分主碟同特典碟就真係有點無事搵事做。
makapura 目前離線  
舊 07-03-10, 05:49 PM   #104
TIMSL
Junior Member

註冊日期: Dec 2009
PSN  IDtimslhk
台版已收!
TIMSL 目前離線  
舊 07-03-10, 06:25 PM   #105
makapura

引用:
作者: Hunter 查看文章
前幾日見到得限定版賣
應該無咁快,我見唔少店鋪將限定版標價HK$280以上,佢地未賺夠,又點會咁快賣通常版。如果俾HK$280以上買港版,還不如俾多十幾蚊買有映像特典的台版。
舊 07-03-10, 06:45 PM   #106
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
有冇版友影D台版相o黎睇下~~

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線  
舊 07-03-10, 07:44 PM   #107
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
o岩o岩訂左台版兩隻.....等下星期一唔知有冇...1746nt...好平...

舊 07-03-10, 07:47 PM   #108
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
作者: 忍者 查看文章
o岩o岩訂左台版兩隻.....等下星期一唔知有冇...1746nt...好平...
邊度??

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 07-03-10, 07:50 PM   #109
忍者

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
邊度??
都係books.com.tw之嘛
因為我人o係台灣.....唔知係好事定唔好事喇

舊 07-03-10, 08:30 PM   #110
arcadia

註冊日期: Nov 2002
剛收到台版
正如上面版友咁講係普通BD盒
送既野係用個黑色信封裝住...每隻碟跟一張明信片同3張休悠卡貼...但係d卡貼好ugly...同佢當時所講既又唔同

舊 07-03-10, 08:39 PM   #111
makapura

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
有冇版友影D台版相o黎睇下~~
用google鎖定過去一星期的搜索,可以見到大量開箱文。

引用:
作者: arcadia 查看文章
剛收到台版
正如上面版友咁講係普通BD盒
送既野係用個黑色信封裝住...每隻碟跟一張明信片同3張休悠卡貼...但係d卡貼好ugly...同佢當時所講既又唔同
果兩張卡真係無計,原本係明日香加真理,但普威爾說,日方臨時話要換畫,唔知係版權問題定係日方唔想海外版太精美(價錢平一截,有可能回流日本)。係港版唔爭氣,無無謂謂地分兩隻碟出,又加大壓縮比率,否則港版包裝其實唔差。
舊 07-03-10, 09:53 PM   #112
joeypong

引用:
作者: makapura 查看文章
用google鎖定過去一星期的搜索,可以見到大量開箱文。

果兩張卡真係無計,原本係明日香加真理,但普威爾說,日方臨時話要換畫,唔知係版權問題定係日方唔想海外版太精美(價錢平一截,有可能回流日本)。係港版唔爭氣,無無謂謂地分兩隻碟出,又加大壓縮比率,否則港版包裝其實唔差。
但你係唔係分到D畫面分別先?

舊 07-03-10, 10:27 PM   #113
~牙~

註冊日期: Apr 2005
收到台版, 對台版感想如下

1.) 包裝失望, 呢樣真係比港版更失望
港版雖然個紙盒用料差左一大截,未開個邊已甩色, 但至少都同日本一樣
2.) 特典失望, 預約特典個幾張貼紙臨時改左
以上兩點我認同樓上會員諗法,係日方施壓, 以免台版比日版更好賣, 產生回流問題影響日版
當然真相就不明了

3.) BLURAY寫明係BD50, 齊影像特典.
我都唔明某公司某D員工係要針住話分唔到就無問題,
OK, 畫質大家都明白係差唔遠, 呢個POINT我都無氣再重覆.
但影像特典呢個POINT麻煩個間公司員工出嚟解釋下點解唔一隻碟過,
係要分開兩隻仲要幾十蚊買, 無左個完整性.
唔好一味就"畫質大家分唔到"呢個POINT不斷抽水

總結, 日, 港, 台版三套我都有
次序: 日 > >台 > 港
絕對個人意見, 因為我唔需要字幕, 考慮晒特典, 包裝因素, 日版完勝(唯一真係好貴OTL)
台版主要因為個包裝我扣左佢好多分
但點都有日版個完整性, 即, 有序有破, 以及一碟有齊晒全內容連影像特典.

個人取向,
港版已經因為佢唔合理GE生意手法, 以及唔知有冇序, 而徹底放棄.
日版貴得嚟值, 下次直接訂初回版.
台版如果以收藏性質, 我俾到合格而已, 但攞嚟傳教毒人用就OK, 而且價格亦OK, 預訂連運費埋單510HKD有找, 就性價比而言我接受到了, 下次都會訂, 為左儲齊一套

要講GE講完, 香港代理D員工隨便插, 我都懶得再回了
我只係一個用家, 講D野, 係唔用心機做GE商家耳中, 係唔啱聽GA

引用:
作者: rorimoe 查看文章
我早入左日版
對我來講港版吸引力比台版高
因為港版係有自已的原創性
至少加了廣柬話配音
支持, 呢個都係港版GE可取之處

永別了, DD 黑SABER
<呢個LOGO實在係太嘔心了

此篇文章於 07-03-10 11:06 PM 被 ~牙~ 編輯。
~牙~ 目前離線  
舊 07-03-10, 10:43 PM   #114
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
我早入左日版
對我來講港版吸引力比台版高
因為港版係有自已的原創性
至少加了廣柬話配音
rorimoe 目前離線  
舊 07-03-10, 11:26 PM   #115
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
今日睇左廣東話版
配得好好
尤其係真理

綾波麗個句:唔駛真冶再駕駛EVA機
好傳神

大部份時間配得好地道
細節位例如background聲都配得好好

唯一既問題係比較細聲

舊 07-03-10, 11:57 PM   #116
忍者

本身日文ok o既話,港版同台版都係用黎搞笑o架o者

我買隻台版都係好用黎借俾人o架咋...

舊 07-04-10, 12:05 AM   #117
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引用:
作者: joeypong 查看文章
聽代理講日本官方應該唔會出...
日版會唔會出我唔知...
但係港版就一定會出普通版...就快
限定版已經冇貨補~

舊 07-04-10, 12:06 AM   #118
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
台版BD包裝一向好簡約/求其, 應該唔關怕回流返日本賣

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線  
舊 07-04-10, 12:17 AM   #119
DevilElvis
The One
還我香港!!

上網睇番D packing真係怕怕,可能會等減價先訂/買

舊 07-04-10, 01:14 AM   #120
joeypong

引用:
作者: Dreamcast肥仔 查看文章
日版會唔會出我唔知...
但係港版就一定會出普通版...就快
限定版已經冇貨補~
我咩都唔知架,我淨係睇到網上代理D留言係咁講架咋...

舊 07-04-10, 01:39 AM   #121
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

PSN  ID各位可以問我拎ID
台版我睇過巴哈的開箱文~
唔係咁差咋喎!

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線  
舊 07-04-10, 01:47 AM   #122
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
入了台bd1.11和行bd2.22,個人覺得:

1.台bd1.11包裝真差啊,為何要圖角呢?還以為和dvd包裝差不多,
不過內容尚算豐富

2. 行bd2.22,覺得人聲比較細(和台bd1.11比),還有包裝盒脫色問題

至於畫質方面,25GB同50GB比較這些,因為只是用普通的32" TV和一部PS3
不好意思評論了,如果要儲日版的話,還是等出BOX SET才出手吧!!
Akira 明 目前離線  
舊 07-04-10, 02:06 AM   #123
Peter仔

註冊日期: Aug 2004
台版真係幾求其吓,包裝後面寫有三條音軌
1.日語發聲 (DOLBY TRUE HD 6.1ch)
2.日語發聲 (DTS-HD MA 6.1ch)
3.中文發聲 (DOLBY 2ch)

其實三條音軌都係日語發聲

另外咪有張封面攝入BD膠盒入面的,
可能張封面太fit,結果起了波紋.
Peter仔 目前離線  
舊 07-04-10, 02:26 AM   #124
makapura

引用:
作者: joeypong 查看文章
但你係唔係分到D畫面分別先?
我手頭上的組合係台1.11加港2.22,無法直接評論。

引用:
作者: Akira 明 查看文章
入了台bd1.11和行bd2.22,個人覺得:

1.台bd1.11包裝真差啊,為何要圖角呢?還以為和dvd包裝差不多,
不過內容尚算豐富

2. 行bd2.22,覺得人聲比較細(和台bd1.11比),還有包裝盒脫色問題

至於畫質方面,25GB同50GB比較這些,因為只是用普通的32" TV和一部PS3
不好意思評論了,如果要儲日版的話,還是等出BOX SET才出手吧!!
台版的包裝的確無港版咁緊跟日版,但一隻碟齊電影同映像特典對我最重要。
舊 07-04-10, 04:54 PM   #125
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
今日終於的起心肝拎左破d ucc黎飲.........雖則已經過左期2個月

怪盜小G 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 次回作「シン・エヴァンゲリオン新劇場版:|I」公開未定丨「新世紀エヴァンゲリオン」連載クライマックス あと2回で完結を迎える Vol.7 money 日本動漫畫討論版 1014 07-30-13 08:56 AM

現在的時間是 01:09 PM

手機版 | APP版