Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-26-12, 06:23 PM   #1
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
Biohazard: Revelations 綜合情報 Vol. 2 | | 嚴禁劇透 !

バイオハザード リベレーションズ (Biohazard: Revelations) 公式サイト
http://www.capcom.co.jp/bhrev/
Resident Evil: Revelations
http://www.capcom.co.jp/bio_series/b...velations.html

開発日誌
http://www.capcom.co.jp/bhrev/logbook/

ソフトウェア紹介
http://www.nintendo.co.jp/3ds/software/abrj/

綜合情報 Vol. 1
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=202403
心得交流區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=219031

Demo版攻略心得
http://www.neogaf.com/forum/showpost...postcount=1167
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=963

ign (8.5/10)
http://ds.ign.com/articles/121/1217277p2.html

EuroGamer (8/10)
http://www.eurogamer.net/articles/20...lations-review

Nintendo Life (9/10)
http://3ds.nintendolife.com/reviews/...evelations_3ds

此篇文章於 02-13-12 12:54 AM 被 neo2046 編輯。
neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-12, 11:25 PM   #2
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

社長が訊く『ニンテンドー3DS』ソフトメーカークリエーター 篇
第11回:『BIOHAZARD REVELATIONS』
http://www.nintendo.co.jp/3ds/interview/creators/vol11/

Iwata Asks: Resident Evil Revelations
http://iwataasks.nintendo.com/interv...s/creators/8/0

此篇文章於 02-13-12 01:04 AM 被 neo2046 編輯。
neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-12, 02:40 AM   #3
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
有幸玩過個demo,睇黎真係會係近日為呢隻biohazard而出手買3ds...... (雖然本物已經有買左隻 Tales of The Abyss係度等3ds)
有態呀呢隻 biohazard,同5比真係差天共地,呢隻真係正好多好多

舊 02-01-12, 03:22 AM   #4
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: Marco 查看文章
有幸玩過個demo,睇黎真係會係近日為呢隻biohazard而出手買3ds...... (雖然本物已經有買左隻 Tales of The Abyss係度等3ds)
有態呀呢隻 biohazard,同5比真係差天共地,呢隻真係正好多好多
呢隻GAME千祈唔好係地鐵度玩呀
我見過有個人係地鐵嚇到差D跌機呀~哈哈哈哈
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-12, 04:00 AM   #5
knob
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2008
Nintendo Switch IDSW-5440-9442-2919
PSN  IDKnob_SW
XBox Live Gamertag4k blu-ray only
美版偷跑通常會早幾多日?
knob 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-12, 11:08 AM   #6
yeah yeah
God of Gamer

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: fami~yan 查看文章
我而家日日係mtr玩
我好怕跌落地..

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-12, 11:50 AM   #7
shodanng2
Ultimate Gamer
留言太密會比人ban

註冊日期: Feb 2011
3DS Friend Code1891 1135 7643
PSN  IDshodanng
XBox Live Gamertagdanng360
引用:
網上見過有香港同大陸既玩家玩MH3G
過左任務開心得滯舉高手
部3DS跌落地跌爆mon

所以切記手提機無論你玩到咩情緒
都係要"手"提架
shodanng2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-12, 11:52 AM   #8
shodanng2
留言太密會比人ban

引用:
個demo玩完normal後會有hell難度揀
(出左game入過game又要由normal打起)
敵人多血左同數量多左
呢個先係真正今代既試玩體驗
舊 02-01-12, 12:44 PM   #9
神名レオ
Game Master
紅蓮團

PSN  IDleoayu
引用:
作者: redcreature 查看文章
"因在車上玩........."
我搭車玩都冇問題一樣咁正喎,不過我係搭地鐵
你搭小巴?搭小巴應該乜都唔做,扶實條鐵或把手,如果想有命嘅話

舊 02-01-12, 01:59 PM   #10
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
我都諗緊呀~~明明3月已經決定出蛇皮機,不過仲有成個月等...
而家諗吓好唔好出多一部,部蛇皮機真係當收藏品算
但BIO過後可見將來冇嘢想玩,十五十六緊

舊 02-01-12, 03:17 PM   #11
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
我覺得D乘客先嚇親,有人無啦啦大叫左一聲出黎既話

引用:
作者: shodanng2 查看文章
個demo玩完normal後會有hell難度揀
(出左game入過game又要由normal打起)
敵人多血左同數量多左
呢個先係真正今代既試玩體驗
竟然係咁?
我錯過左

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
我都諗緊呀~~明明3月已經決定出蛇皮機,不過仲有成個月等...
MGS3D 我都試左,都唔錯既,但部限定機我應該 Pass
入部普通既3ds算
諗緊好唔好買左隻 biohazard 先 b

舊 02-01-12, 04:16 PM   #12
cknjoshua
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2011
3DS Friend Code2492 4092 0397
引用:
雖則果隻game.....(我近排仲要買左HD版=.=)
不過部機真係幾靚....
如果有美版我都考慮會出佢

不過我game既選擇就多d....
最少任記本身果d mario,pokemon系都岩自己....

至於齋bio
我估如果玩哂一次casual,normal,hell同埋爆哂raid mode+全s
慢慢開哂d mission應該最少玩50個鐘
(之前隻傭兵好似好玩d[只計online mode])
當然今次單人raid mode就會難玩過傭兵....想挑戰單人就可以耐玩d

講到有咩game岩玩就真係好睇個人了

引用:
我覺得D乘客先嚇親,有人無啦啦大叫左一聲出黎既話

竟然係咁?
我錯過左

MGS3D 我都試左,都唔錯既,但部限定機我應該 Pass
入部普通既3ds算
諗緊好唔好買左隻 biohazard 先 b
如果係地鐵...用d超強隔音earsphone
無神神比佢嚇親係到大叫就~

但地鐵咁多人....我覺得驚極都有個譜
(最少我試過係地鐵玩...個驚感都大趺左)

hell mode d怪硬好多
攻擊力又高d...所以挑戰性都會大d...

此篇文章於 02-01-12 04:26 PM 被 cknjoshua 編輯。
cknjoshua 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-12, 05:10 PM   #13
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: cknjoshua 查看文章
雖則果隻game.....(我近排仲要買左HD版=.=)
不過部機真係幾靚....
如果有美版我都考慮會出佢

不過我game既選擇就多d....
最少任記本身果d mario,pokemon系都岩自己....

至於齋bio
我估如果玩哂一次casual,normal,hell同埋爆哂raid mode+全s
慢慢開哂d mission應該最少玩50個鐘
(之前隻傭兵好似好玩d[只計online mode])
當然今次單人raid mode就會難玩過傭兵....想挑戰單人就可以耐玩d

講到有咩game岩玩就真係好睇個人了
講真,隻MGS3D唔係有限定同捆機,我都費事買...
至於隻BIO,我睇哂前7章D片,氣氛幾好但講唔上恐怖,
體技難出變相9成時間都係射射射有D寡...我覺得
想買好大原因係BIO情意結,如果而家唔買,之後可能懶得買返

舊 02-01-12, 07:31 PM   #14
cknjoshua
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2011
3DS Friend Code2492 4092 0397
引用:
講真,隻MGS3D唔係有限定同捆機,我都費事買...
至於隻BIO,我睇哂前7章D片,氣氛幾好但講唔上恐怖,
體技難出變相9成時間都係射射射有D寡...我覺得
想買好大原因係BIO情意結,如果而家唔買,之後可能懶得買返
可能等下到時有冇地方會分開賣=,=
不過可能部機就會好搶手....

對於細膽既我就會有少少恐怖
當然同真係賣恐怖果d game差幾皮
始終佢冇左4,5果d...1見到怪就會轉戰鬥bgm...
and多返轉角位/暗位/narrow既位....or怪叫聲等...
令有人少少卻步....

體技其實有方法去易出d
類似1,2,3同4,5中間....唔會某一樣玩哂咁...
最好就係唔似5咁....個final boss是但射下就體技88....
同埋佢係想回歸1,2,3咁...如果不停體技就變得更唔恐怖

有情意結既話....依集都算抵買
完成度未必好高...但整體性不錯
online mode亦唔係齋傭兵咁dry(只係冇咁係咁體術+combo既刺激感)
cknjoshua 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-12, 07:35 PM   #15
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
今集以手提機黎講我覺得係水準之作了,畫面落足功夫+3D效果不錯
而且氣氛比BH5做得更好,而且又有online同人合作
至於體技問題,以前個個話槍+體技咁玩唔好
依家體技難出左又有人嘈,真係見仁見志

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-12, 12:49 AM   #16
chunmanx
我ge代號係風

PSN  IDndswii
我冇玩過舊世代的bio
但自己玩呢隻demo就覺得麻麻地
覺得好難瞄
已經玩慣左uncharted
一時之間又唔比行
好唔慣

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-12, 01:09 AM   #17
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: chunmanx 查看文章
我冇玩過舊世代的bio
覺得好難瞄
一時之間又唔比行
好唔慣
我又看到時代的眼淚...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-12, 02:21 AM   #18
shodanng2
留言太密會比人ban

引用:
作者: chunmanx 查看文章
我冇玩過舊世代的bio
覺得好難瞄
一時之間又唔比行
好唔慣
按實L+R黎郁左菇= 邊行邊射
上次隻Bio傭兵已經有呢個操控
操作係唔大路
但玩落唔難上手
Youtube見一樣係好多玩家玩到好勁
想射敵人邊個部位就中邊個部位
工多藝熟

設定度zoom視點轉番第三身
易玩好多

設定度可以改用鉈羅儀黎描準

舊世代Bio要企定定先射到更難玩
近年既game操控越黎越易了
Uncharted個D跳既動作易過舊世代羅拉好多
好處就易上手
唔好處就係少左技術向成份

此篇文章於 02-02-12 02:31 AM 被 shodanng2 編輯。
舊 02-02-12, 10:13 AM   #19
小樹
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2005
XBox Live GamertagLeo8896
隻game子彈咁多(我重係頭個幾ch)
如果咁易俾你出體技實好快完,佢係想你行多幾轉個map先咁做XDDDD
同埋體技一招就ko啲普通怪,如果咁易出到又係減難度
小樹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-12, 10:31 AM   #20
flymanhaha
Senior Gamer

註冊日期: May 2009
想請問下隻 特典DVD 係講咩?
flymanhaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-12, 10:36 AM   #21
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: flymanhaha 查看文章
想請問下隻 特典DVD 係講咩?
http://www.capcom.co.jp/bhrev/topics/topics_dvd.html

収録内容
1. Jessica's Report
2. オフィシャルトレーラー集
3. 開発チームインタビュー
4. 特別映像「EDGE ARTISTS meet "BIOHAZARD REVELATIONS"」

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-12, 12:10 PM   #22
何金水 - 阿水
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
之前冇乜留意美版 GAME, 請問香港賣 3DS 美版 GAME 通常會唔會早出架 ?
Thanks.
何金水 - 阿水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-12, 08:46 PM   #23
Netnet
Game Master

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: 何金水 - 阿水 查看文章
之前冇乜留意美版 GAME, 請問香港賣 3DS 美版 GAME 通常會唔會早出架 ?
Thanks.
美版多數遲出
日版 Biohazard: Revelations 都有英文語音, 英文字幕
日版出 game 快, 試玩 demo 多, 又有動漫 game

核心玩家, 呢隻生化係必玩的
Netnet 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-12, 10:33 PM   #24
神名レオ
Game Master
紅蓮團

PSN  IDleoayu
引用:
作者: Netnet 查看文章
美版多數遲出
日版 Biohazard: Revelations 都有英文語音, 英文字幕
日版出 game 快, 試玩 demo 多, 又有動漫 game

核心玩家, 呢隻生化係必玩的
唔玩呢隻,其實有啲對唔住部3DS添~

舊 02-02-12, 10:43 PM   #25
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: shodanng2 查看文章
按實L+R黎郁左菇= 邊行邊射
上次隻Bio傭兵已經有呢個操控
操作係唔大路
但玩落唔難上手
Youtube見一樣係好多玩家玩到好勁
想射敵人邊個部位就中邊個部位
工多藝熟

設定度zoom視點轉番第三身
易玩好多

設定度可以改用鉈羅儀黎描準

舊世代Bio要企定定先射到更難玩
近年既game操控越黎越易了
Uncharted個D跳既動作易過舊世代羅拉好多
好處就易上手
唔好處就係少左技術向成份
舊世代羅拉果D唔係叫難跳,而係叫整得差…

基本上在下認同有機既呢隻BIO真係必買,不過為佢買機就真係三思嘞…

此篇文章於 02-02-12 10:46 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Biohazard 6 綜合情報 Vol.3 | 已售 | 禁止劇透 W!LL 電視遊戲討論版 1071 07-03-14 03:08 PM

現在的時間是 03:19 PM

手機版 | APP版