Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-08-07, 11:20 PM   #1
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
Final Fantasy 4 第n次 Remake [日版已售]

http://ff13vids.jugem.jp/?eid=804
引用:
FF4がフル3Dになって登場、機種はDS!
Posted by おでこ

FF4がフル3Dとなってリニューアルされることになりました!
機種はニンテンドーDS。

開発にはDS版FF3を担当したスタッフと当時のFF4開発陣が参加、
根本から世界を再構築して新エピソードの追加も決定しているとのこと!

FF1、2から始まるリメイクはPSPだけというわけじゃなかったんですね^^;;

http://gnn.gamer.com.tw/5/26675.html
引用:
SQUARE ENIX 發表 NDS《Final Fantasy IV》3D 重製版

SQUARE ENIX 發表,將於 NDS 上推出《Final Fantasy IV》重製版,官方網站並同步展開主題曲「愛的主旋律」演唱者徵選活動。 《Final Fantasy IV》是原 SQUARE 於 1991 年在 SFC 上推出的系列作第 4 代作品,也是首款 SFC 平台作品,除了影音效果較 FC 系列作大幅進步之外,並首度採用行進時間戰鬥( ATB)系統。

繼先前以全 3D 方式在 NDS 上重製《Final Fantasy III》之後,本次 SQUARE ENIX 再度宣布,將依循相同模式,推出《Final Fantasy IV》NDS 重製版,同樣由 Matrix Software 擔任開發。不同於先前版本的純移植方式,NDS 版的角色與場景都將重新設定,並以全 3D 方式重製。

遊戲主題曲將由系列作配樂作曲家 植松伸夫 親自操刀,以遊戲中廣受歡迎的配樂「愛的主旋律」所改編,並自 6 月 1 日~7 月 31 日展開演唱者的募集活動,18 歲以上不限性別資歷皆可參與募集。  NDS《Final Fantasy IV》發售日與售價未定。

此篇文章於 05-16-07 08:51 PM 被 neo2046 編輯。
neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-07, 11:27 PM   #2
ShinShiden
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDshinshiden
XBox Live Gamertagshinshiden
唔係掛...之前先買左隻 GBA 版 FF4....而家竟然出 3D remake版 ff4......Oh my god喇真係 Q_Q

ShinShiden 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-07, 11:30 PM   #3
seed2005
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDseed2005
3DS Friend Code4038 6080 2757
咪玩啦
我爆左gba隻FF4冇耐
不過好彩我未買5同6
seed2005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-07, 11:33 PM   #4
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
想用FF3引擎Remake 4嗎?
我都未買5,6 好彩未買

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-07, 11:33 PM   #5
toro
Game Master
井上Toro

註冊日期: Jan 2002
我隻FF III
買左返黎咁耐
都仲未有心機煲爆...

長い悲しみの闇夜に汚されぬように
星よ まだ照らして

GARNET CROW - 百年の孤独
(from 7th Album - "STAY ~夜明けのSoul~")
toro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-07, 11:40 PM   #6
enishi
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
咁 S-E 要出返隻 FF1+2 3D remake 先得喎
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-07, 11:41 PM   #7
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
真係一條橋可以賺N次錢...
不過強希望佢係出就出晒成個系列(1-6...會唔會太多?)
唔好PSP又幾隻、NDS又幾隻、GBA都有幾隻咁
移植又有、3d remake又有...真係好亂

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-07, 11:45 PM   #8
seed2005

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDseed2005
3DS Friend Code4038 6080 2757
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
真係一條橋可以賺N次錢...
不過強希望佢係出就出晒成個系列(1-6...會唔會太多?)
唔好PSP又幾隻、NDS又幾隻、GBA都有幾隻咁
移植又有、3d remake又有...真係好亂

Final Fantasy For Advance

Final Fantasy For DS

Final Fantasy For Portable
seed2005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-07, 11:48 PM   #9
fatyee
Game Master

註冊日期: Apr 2004
搵 d 咁既野玩呀... 佢會唔會轉過頭 1,2,5,6 都出埋?

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?
fatyee 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-07, 11:58 PM   #10
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: fatyee 查看文章
搵 d 咁既野玩呀... 佢會唔會轉過頭 1,2,5,6 都出埋?
PSP先O岩O岩出1, 過多個月出2
應該5,6先啦... 跟住先掉返轉再remake

大乱闘X
舊 05-09-07, 12:01 AM   #11
fatyee
Game Master

引用:
作者: W!LL 查看文章
PSP先O岩O岩出1, 過多個月出2
應該5,6先啦... 跟住先掉返轉再remake
5,6 舊年年尾先o係 gba 度出咋... 唔會咁快掛...
不如黎個挑戰高難度... o係 nds 度出 7 丫... XDDDD

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?
舊 05-09-07, 12:07 AM   #12
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
GBA果隻4幾時出架? 印像中真係玩完無耐, 又remake.......
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-07, 12:08 AM   #13
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
5,6 舊年年尾先o係 gba 度出咋... 唔會咁快掛...
不如黎個挑戰高難度... o係 nds 度出 7 丫... XDDDD
唔快既, 就算remake 5, 最快都下年年尾出啦~
呢隻如果用返3既remake畫面, 年尾前出到都有可能呀, 唔係點慶祝FF20週年

引用:
作者: ahleung 查看文章
GBA果隻4幾時出架? 印像中真係玩完無耐, 又remake.......
05年12月15日
http://www.nintendo.co.jp/n08/software/bz4j/index.html

1年半後宣佈remake?

大乱闘X

此篇文章於 05-09-07 12:11 AM 被 W!LL 編輯。
舊 05-09-07, 12:11 AM   #14
fatyee
Game Master

引用:
作者: ahleung 查看文章
好似 05 年尾定 06 年頭出既...

引用:
唔快既, 就算remake 5, 最快都下年年尾出啦~
呢隻如果用返3既remake畫面, 年尾前出到都有可能呀, 唔係點慶祝FF20週年
一次過黎個 1-6 nds 3d remake 版 box set... XDDD
今年真係好多 ff... orz

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?
舊 05-09-07, 12:13 AM   #15
fafawan
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
睇黎佢好等錢洗,見隻隻都咁成功,好耐冇享受賺錢的快感?:

JUS:201948830377
fafawan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-07, 12:14 AM   #16
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
一次過黎個 1-6 nds 3d remake 版 box set... XDDD
今年真係好多 ff... orz
我隻3既日版買返黎未開過已經想放...
多到唔想玩

大乱闘X
舊 05-09-07, 12:16 AM   #17
fatyee
Game Master

引用:
作者: fafawan 查看文章
睇黎佢好等錢洗,見隻隻都咁成功,好耐冇享受賺錢的快感?:
似呃錢多 d...

引用:
我隻3既日版買返黎未開過已經想放...
多到唔想玩
我隻就玩到最尾o個度就暫停左... 隻 nds 版 3 真係可以一玩既... 難度我覺得比紅白版低 d... 尤其係打 d 會分裂既怪o個度...

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?
舊 05-09-07, 12:32 AM   #18
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
PSP1,2 我都冇諗過買
但呢隻真係屈機

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-07, 12:32 AM   #19
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
出5,6啦
我會買架

(騙錢怪, 睇黎佢地真係好得錢使 )

舊 05-09-07, 01:27 AM   #20
燃燒君
Crazy Gamer
唉,又冇溫書

註冊日期: Oct 2004
雖然FF4個故事真係唔錯,不過....
GBA o個隻D隱藏野我都未玩晒

B:因為今日冇波踢呀嘛
燃燒君 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-07, 02:49 AM   #21
氣體蛇
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDfatboki
我都係鍾意好似psp I ,II 咁2d高解像化多d
nds d 3d
靚極都係爭d咁

舊 05-09-07, 03:10 AM   #22
\ot_to/

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
GBA版都未打完-_-
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-07, 03:10 AM   #23
Jamie
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
好屈機... 萬一連5,6都REMAKE的話 GBA那三只真的可以掉...
不過如果3D化, 都OK的
FFIV故事其實不俗, 但畫面表現力太低所以感覺一般

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-07, 04:27 AM   #24
awan
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2003
剩係見到 FF 呢兩隻字都經已飽晒....
awan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-07, 07:57 AM   #25
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
十分好!!4我正想玩多次....還掂4果隻gba放左

6remake有望~~如果出必買

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[分享] 靚靚壁紙分享區 Vol 2 recca 電視遊戲討論版 1010 03-29-13 03:20 PM
[NDS] Final Fantasy: Crystal Chronicles - Ring of Fate [日版已售] GimGim 手提遊戲機討論版 251 03-12-08 01:20 AM

現在的時間是 04:53 PM

手機版 | APP版