Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 04-01-20, 07:40 PM   #1401
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
愛與夢飛行

搵唔到日動漫區個貼,放住嚮度先~

始終偏愛宮崎啲講飛行嘅作品,浪漫之餘,仲畀到人一種開闊嘅感覺,《風起了》(風立ちぬ)同佢一貫架空作品好唔同,幾乎係套傳記式作品,唔止大部份角式係歷史上真人其人,連啲飛機都係 -- 片入面架 Junkers G.38 真係有部咁嘅機,而日本三菱真係又生產過呢部機,不過造形設定就 -- 好有宮崎特式。 故仔另一條主線係主角個愛情故事。淡但係細膩又好感人吓,原本以為斷咗,中段入返嚟,好配合返主角事業與夢想嘅掙扎;最後留低遺撼同無奈。

庵野個配音技巧真係唔好提~ 動畫係繼續咁正,但係啲構圖水準有啲唔穩定;總結:中上。

拋書包

片入面提到另一架三菱出品嘅「一式陸攻」轟炸機(美軍稱為 Betty),正如片入面講,對翼入面油箱佔太大,而又唔係自動封口(其實零戰個油箱都係咁),中咗彈好易著火玩完,美軍又叫呢部機做「飛行打火機」,一點就著。

舊 04-01-20, 08:19 PM   #1402
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
你講捉虎軍果個永信,
睇完第二季之後,
覺得佢直頭係報復海源趙氏滅佢村添啦~!
所以"小鮮肉事件"唔係意外?

其實開頭永信咩事要留係持律軒?
sophie冇提所以冇人知今次大爆發元兇係永信
去持律軒應該係睇醫生或者帶人去, 又真係冇提過

睇咗兩集cagaster of an insect cage, 喪屍片設定換咗做昆蟲
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-20, 09:10 PM   #1403
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Rv250 查看文章

睇咗兩集cagaster of an insect cage, 喪屍片設定換咗做昆蟲
好笑既係佢本人自己都無左件事
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-20, 12:41 AM   #1404
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Rv250 查看文章

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
好笑既係佢本人自己都無左件事
由手機版發出
任務完成,大仇已報,細節不重要~!

其他人只是犧牲品。

舊 04-03-20, 12:49 AM   #1405
IDGAF
The One

https://www.netflix.com/hk/title/80014749

前幾日突然掟咗段日語配音的武士對忍者短片上網的Rick and Morty,
第4季餘下果5集,5月3日推出,
唔知香港區Netflix到時會唔同步上架呢?

做官方翻譯的字幕組,
唔知有無因為武漢肺炎而停工呢?
(算係可以在家工作的工種吧?)

Rick and Morty: The Other Five (Official Trailer) | May 3 | adult swim

https://www.youtube.com/watch?v=qPDqQDTnJKE

Samurai & Shogun (Rick and Morty) | adult swim

https://www.youtube.com/watch?v=BSF5yoD-vC4

舊 04-03-20, 04:31 AM   #1406
肉羊哩咖
griffin611

強調手繪,以 4K HDR 畫質嘅動畫 Sol Levante,Production IG 製作;全長 4 分鐘到,其中一分鐘係 credit,入面全無對白,睇咗覺得純粹技術展示。實際個系列話仲係製作中,未有時間表。

製作花絮 -- 條友究竟一次過用幾多部 tablet 㗎?!

此篇文章於 04-03-20 04:36 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-20, 04:31 PM   #1407
IDGAF
The One

之前睇新聞見歐洲果邊的Netflix減低流量,
宜家到台灣及亞太地區。

呢兩個月一直都有日日睇Netflix,
解像度方面就應該一直維持到影片提供最高的1080p及2160p,
不過唔知係咪心理作用,
去到3月尾左右睇4K畫質的劇時,
覺得畫面無咗果種清晰、通透的感覺(真係純感覺…)

數值上就試過一次突然降到1440p(以前未試過),
不過,飛一飛片,或從頭播放就解決咗,
未知是Netflix定係ISP網絡出現流量爆燈問題了。

為期 30 天!Netflix 台灣地區宣佈調降 25% 網路流量
https://hypebeast.com/zh/2020/3/redu...-needed-taiwan

Netflix 台灣與部分亞太地區調降網路流量 30 天,強調畫質等級不變
http://technews.tw/2020/03/31/netfli...ent-in-taiwan/

Netflix 在必要地區減低流量,但仍維持服務品質
https://media.netflix.com/zh_tw/comp...ere-its-needed

我們正經歷一場全球危機,所有人都有責任盡一己之力。有鑑於目前電信網路面臨前所未有的大量需求,歐盟已於上週要求 Netflix、Amazon 和 YouTube 等公司盡可能以最有效率的方式使用網路。

我們立即研發、測試並部署出了一項新做法,能將 Netflix 的網路流量降低 25%。新方法將在遭受最大衝擊的義大利和西班牙率先運行。我們會在 48 小時內達成目標,並持續擴大部署此措施至歐洲其他地區和英國。

自開始實施調整後,我們收到來自會員和網路服務商 (ISP) 合作夥伴的一些問題。

會員詢問這對畫質有何影響。簡單來說,我們的措施將維持所有層級的視訊解析度,無論您購買的是超高畫質 (UHD)、高畫質 (HD) 或標準畫質 (Standard Definition),您仍將享有這些解析品質 (視您所使用的裝置而定)。

在正常的狀況下,我們每支影片的每種畫質都有許多(有時多達數十種)不同的串流。在接下來 30 天,在歐洲境內,我們所做的就是移除每種畫質中的最高頻寬串流。若您特別關注畫質,或許會留意到每種畫質有略微下降的現象,但您仍然享有當初購買的畫質等級。

而在網路服務商端,諸如拉丁美洲等地區,有合作夥伴希望我們盡快降低頻寬,但也有些夥伴希望我們能維持正常服務。這都可以理解,畢竟全球網路服務商建置網路的方式各異,所受的營運限制也不同,舉例來說,同樣是建置家用的網路服務商網路,在人口稠密的都會區跟人煙稀少的鄉村地區就大不相同。有些網路服務商建置的網路備有大量剩餘產能(即「餘量」),有些則否。幸而我們擁有許多透過 Open Connect 計劃及我們開創的其他技術高效提供 Netflix 服務的經驗,才得以迅速因應各種不同的情境。

因此,為協助因政府「就地避難」命令而面臨巨大流量壓力的網路服務商,我們將在歐洲削減 25% 的流量;而對其餘網路服務商,我們將維持正常程序,除非之後這些服務商也遭遇問題。

我們的目標很簡單,就是為會員維持品質的同時,支援那些網路面臨前所未有負荷的網路服務商。

- Netflix 內容發佈部門副總裁 Ken Florance

Netflix Open Connect

舊 04-03-20, 11:23 PM   #1408
肉羊哩咖
griffin611

For the Love of the Game

以前聽過有人話:「攬球係斯人嘅粗魯運動,而足球係粗魯人嘅斯文遊戲。」,睇《The English Game》唔覺,呢度講十九世紀末,足球仲係草創時代,啲「超技術」真係非常礙眼;兩個男主角,都係真實歷史人物 — 一個上流出身,第一個足球明星,同一個工人出身,第一個職業球員,點將個運動帶到而家咁。講足球只係三份之一,講佢哋階級家庭事業友情愛情嘅事,尤其兼顧女性觀眾嘅情節都唔少,如果以為係一般體育片咁去睇就會有啲失望;全季一貫短小精悍,只得六話,反而本人呢啲唔係足球迷,故事劇情都幾好,覺得都值得追。

製作花絮:

此篇文章於 04-03-20 11:46 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 04-04-20, 01:03 PM   #1409
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
之前睇新聞見歐洲果邊的Netflix減低流量,
宜家到台灣及亞太地區。

..................
其實佢如果default disable "auto play trailer", 相信已經好有幫助.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-20, 06:02 PM   #1410
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: ahleung 查看文章
其實佢如果default disable "auto play trailer", 相信已經好有幫助.
唔係用大電視都唔洗咁高畫質嘅,本人又無乜所謂。一向都唔開 auotplay trailer 嘅~

此篇文章於 04-04-20 07:17 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 04-05-20, 03:20 PM   #1411
肉羊哩咖
griffin611

好彩主要講老虎,唔係唔用得呢個名,不個點都好都係私自王

Tiger King 係套紀錄片,講美國有啲「私人動物園」,主要養嘅係貓科動物,主人翁係奧克拉荷馬洲一個自封 “Tiger King” 叫 Joe Exotic 嘅園主嘅起跌,同佢有關連嘅人仕嘅瓜葛;主角個格故然極之突出,個故事非常爆炸性,部片出街前後都有好有爭議;好多人會話製片嘅採材角度有偏見;本人唔諗住評誰是誰非,不過最後幾分鐘講得好白其實製片嘅其實想講乜。去睇因為呢兩三個禮拜網上好紅,尤其係歐美地區,睇咗又真係幾好追。推介。

因為咁紅,Netflix 會開拍以呢位人兄為題嘅劇情片,有角式已經有人參演,期待。

--------
『ヴァイオレット・エヴァーガーデン 外伝 - 永遠と自動手記人形 -』現已上架
https://www.gaforum.org/showpost.php...&postcount=188

--------
(續上)報導指 Tiger King 下星期會有多一話,究竟係點仲未有公怖~
https://variety.com/2020/tv/news/tig...de-1234571336/

此篇文章於 04-05-20 08:58 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 04-05-20, 09:02 PM   #1412
IDGAF
The One

引用:
作者: ahleung 查看文章
都啱的~!

好彩佢係按月收費制,
宜家減低流量有機會影響最高畫質的情況下,
我寧願停一排等佢服務回復正常水平先再開返好了。

一直都係因為Netflix有最多4K HDR/Dolby Vision影片先訂$93果個服務睇,
(以香港地區嚟講)
唔係好似嘥咗部4K TV咁。

或者會轉其他串流服務睇下,
同清下iTunes買落的系列電影先~!
(其實好多戲我都只係睇了主片,未睇追加內容)

另外,有個疑問唔知點解我用2019年版的iPad Mini睇Netflix,
本身電視果邊有4K Dolby Vision的影片,
係iPad Mini都會顯示有 Dolby Vision效果的Logo,(HD+ Dolby Vision?)
其實係咪個App顯示錯誤資料咋?

應該要iPad Pro果類機種,
先係硬件直接支援Dolby Vision效果吧?

舊 04-09-20, 07:34 AM   #1413
IDGAF
The One

The Laundromat 洗錢天堂網絡

https://www.netflix.com/hk/title/80994011

睇咗The Laundromat (洗錢天堂網絡),
講Panama Papers事件,
對白量非常多,
仲要急口式咁講保險欺詐、空殼公司、不記名股票等等,
其實睇一次都唔係好吸收晒佢講緊乜…
(或許日後有時間再睇多次)

壓軸的強國篇故事內容太爆,
(器官買賣件解剖用道具…)
睇完都要問句係咪真o架?
但又的確有印象係新聞上聽過幾位涉事者的名稱喎。

梅姨原本係戲內扮演咗兩個角色~!
(我睇到除Pat時先知…)

《洗鈔事務所》| 正式預告 | Netflix

一位寡婦(梅莉·史翠普飾)原本只是調查一宗保險詐騙案,卻無意中追查到巴拿馬城一間律師事務所的兩名合夥人(蓋瑞·歐德曼及安東尼奧·班德拉斯飾)正利用全球金融體系謀取暴利。本片由史蒂芬·索德柏執導。

https://www.youtube.com/watch?v=yExB8tm3TGc

此篇文章於 04-09-20 07:38 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-20, 04:25 AM   #1414
肉羊哩咖
griffin611

Tiger King 真係添食多一話,不過係由主持視像訪問,部份角式,尤其佢哋睇咗套片嘅補充同意見,亦講佢哋「紅咗」之後嘅感受。幾值得睇埋。

舊 04-18-20, 12:38 AM   #1415
肉羊哩咖
griffin611

應該無限時掛?

Netflix 將佢套動物紀錄片 Our Planet 其中兩話,免費放上 YouTube 任睇:

舊 04-18-20, 12:52 AM   #1416
IDGAF
The One

Netflix就唔啱串流影片服務界龍頭大佬,
其他細的間間都免費直接開放全部或部份內容比用戶在家抗疫時有d娛樂,
佢宜家淨係放三十四幾集Educational Documentaries上youtube就算…

Netflix makes Our Planet, other documentaries available for free on YouTube
https://finance.yahoo.com/news/netfl...161930063.html

Educational Documentaries | Netflix

For many years, Netflix has allowed teachers to screen documentaries in their classrooms: https://help.netflix.com/en/node/57695

However, this isn’t possible with schools closed. So at their request, we have made a selection of our documentary features and series available on our YouTube channel.

If you are a parent or teacher, please check the ratings so that you can make informed choices for your students and children.

For more information and to download accompanying educational resources please visit the Netflix

https://www.youtube.com/playlist?lis...kLZMb6Z-W7qbLA

此篇文章於 04-18-20 12:55 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-20, 04:11 AM   #1417
肉羊哩咖
griffin611

本人又唔會見有咩免費另開新樓嘅~

(更正)嘩,原來放咗咁多部紀錄片全部集數 YouTube 免費睇喎:
13th, Abstract, Babies, Chasing Coral, Explained, Knock Down the House, Our Planet, Period. End of a Sentence, The White Helmets, and Zion.

其中 The White Helmets 仲拎咗奧斯卡最佳紀錄片獎;不過字幕暫時得英門,苦手人仕要忍耐一下~

仲有埋啲老師用嘅教學用嘅資源(需要另外登錄):
https://media.netflix.com/en/company...-documentaries

此篇文章於 04-18-20 04:13 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 04-22-20, 12:53 AM   #1418
IDGAF
The One

https://www.netflix.com/hk-en/title/81093420

https://www.netflix.com/hk-en/title/70123542

Netflix 香港上咗Zombieland: Double Tap,咁快~!
果然SONY電影係比較快有得係Netflix上睇到。

最正,佢宜家有齊Zombieland第一同第二集。

https://www.youtube.com/watch?v=ZlW9yhUKlkQ

舊 04-23-20, 01:47 PM   #1419
IDGAF
The One

2、3月我有訂Netflix,
反而4月見武漢肺炎全球爆發下,
搞到Netflix、Youtube等都要減低流量下取消咗…

六月Netflix有ONE PIECE睇?
或者係時候再join返。

疫情帶挈 Netflix付費客增23%
亞太區用戶急升 預告撤居家令影響表現

https://hk.appledaily.com/finance/20...3AZUJ2DXVGEFY/

《ONE PIECE》動畫系列即將登陸 Netflix
「東海」和「阿拉巴斯坦」篇章率先放送!

https://hypebeast.com/zh/2020/4/netf...ouncement-info

舊 04-23-20, 09:10 PM   #1420
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

攻殼劣評如潮
由手機版發出
舊 04-24-20, 12:11 AM   #1421
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
Dune (1984)
香港 1/5 上架
https://www.netflix.com/title/464403

舊 04-24-20, 04:01 AM   #1422
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 2dn 查看文章
Dune (1984)
香港 1/5 上架
https://www.netflix.com/title/464403
好嘢,殖民星呢邊都有!

舊 04-26-20, 01:20 AM   #1423
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
攻殼劣評如潮
Ok 啦,動畫有幾唔掂,睇咗預告有晒心理準備,都叫頂得到;前半動作戲太重,同埋開大咗個頭,搞到後半本應正常返,點知好似變咗另一套作品咁,都係 ARISE 好啲。

舊 04-26-20, 11:51 AM   #1424
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

Extraction 都係 Netflix Film 果類, 無乜劇情動作片, 中間有段 20 分鐘既打鬥睇唔出有 cut 過, 幾爽

好過之前 Close 或者 Triple Frontier 果 d, 文戲又唔知想表達乜, 動作又無料到
舊 04-26-20, 05:37 PM   #1425
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
攻殼嘛⋯⋯
3D 唔靚,片尾2D靚好多⋯
主要打戲還算ok⋯
內容⋯有啲跳掣,loop住開咗個謎未收又跳去開另外一個,結果第一季一堆謎等之後N季再解?

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:43 AM

手機版 | APP版