Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-16-20, 11:25 PM   #1
安安
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
科學家用青蛙幹細胞 製造首個生物機器「Xenobots」

https://news.mingpao.com/ins/%E5%9C%...88%AD%E8%AD%B0

美國科學家利用超級電腦設計藍圖,製作出全球首個以青蛙細胞組成的生物機器,
能夠按不同活動需要而改變組合,可自我修復及完全分解,將來可望用於醫療等用途。
不過,這種生物機器亦可能產生道德問題,惹起公眾關注和討論。

此篇文章於 04-06-21 05:39 PM 被 安安 編輯。
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-20, 12:03 AM   #2
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
DG細胞終於都出現了

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-20, 09:28 AM   #3
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
道德問題某程度真係阻撚住科學發展
左膠真係好撚煩

舊 01-17-20, 07:29 PM   #4
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
黎明卿表示 > 太捧了~~~

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-20, 11:09 PM   #5
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: STRIFE 查看文章
道德問題某程度真係阻撚住科學發展
左膠真係好撚煩
咁又唔好乜都賴晒左膠,通常反對呢啲科學發展嘅「道德撚」好似都係啲傾右嘅原教旨神棍喎。

美國嘅幹細胞研究都係多得班美國南部耶青分子反對先落後其他國家。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-20, 12:17 AM   #6
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
其實睇條線set到幾高
只要唔係創造左一個有will既生命我覺得都係可以的
而當AI開始有人性,我就覺得要當佢係一個人
因為我唔認為有朝一日タチコマ真係誕生左,識自己思考同行動
我會可以當佢係物品咁看待
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-20, 10:16 AM   #7
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
其實道德問題主要兩樣嘢
第一係當生命係道具
第二係驚智能叛變

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-20, 03:13 PM   #8
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
警惕係應該既
歷史上好多新科技都係初時唔知有問題用用下先發現出事
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-20, 11:53 PM   #9
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
咪換頭記囉
用呢招咪無限復活囉

舊 01-19-20, 12:58 AM   #10
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: sugihara 查看文章
其實道德問題主要兩樣嘢
第一係當生命係道具
第二係驚智能叛變
仲有優生論,金錢至上(有錢唔使死)等問題
其實睇多幾套戲就知唔係所謂嘅道德=專重生命咁少問題
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-20, 02:30 PM   #11
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
黎明卿表示 > 太捧了~~~
樹巴啦斯

(有聲)
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-21, 05:39 PM   #12
安安

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60076&snA=6255680
史上首見!「活體機器人」再進化 5分鐘恢復「致命傷」

引用:
與第一代相比,第二代「Xenobots」不僅能實現單細胞的自主組合,移速還更快,訊息讀寫功能
和自癒能力也大大增強,5分鐘就能從「致命傷」復元,而且壽命從數週增加到數個月。
「活體機器人」的寬度不到1毫米,可在人體內部以「走路」、「游泳」的方式移動,還能夠一起合作完成任務。

活體機器人既非傳統意義上的機器人,也不是某個已知的動物品種,科學家們對它下的定義是「可編程生物體」。
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:08 PM

手機版 | APP版