Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 09-11-04, 08:30 PM   #1
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

註冊日期: Jul 2004
想讀返書...但係...

出左來做0野之後...
想讀返書...(儲錢中)
依家我有兩個選擇:1.出去留學,2.係香港讀
但我好迷茫...

如果我選1.,我有兩個地方選擇
日本同澳洲
雖然我有學日本(今年考二級了)
但我又覺得好似澳洲比較好...(但屋企人想我去日本多)
應該邊到比較好??

如果我選2.既,我可以點做??
因為我02年考CE的...5科PASS但又唔夠讀中六
可以讀0的咩??

希望GAF既各位大大可以指點一下迷津...
謝謝~
HikariY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-04, 08:36 PM   #2
Madoka
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
Jap 聽話話多數大學要日文一級...你仲要考大學入學o個類試架喎 (詳情我唔清楚)
Aus 既話,應該讀 Foundation dip先
Madoka 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-04, 08:36 PM   #3
墨魚燒賣
Game Master

註冊日期: Dec 2002
去澳洲係咪讀日文??

日文唔流利但又0係日本銀座做緊會計既人
墨魚燒賣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-04, 08:40 PM   #4
Metatron
God of Gamer
^o^)/\(^o^

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
你係為乜而讀書?

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-04, 09:06 PM   #5
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
去澳洲好

引用:
作者: 墨魚燒賣
去澳洲係咪讀日文??

問得好

舊 09-11-04, 09:10 PM   #6
墨魚燒賣
Game Master

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 勃勃
去澳洲好

問得好
咩意思哩, 澳洲都有日文讀架麻, 除佐係日本讀日文之外, 澳洲讀日文可以說是數一數二出名架...

果陣我都有諗過去澳洲讀年半日本研究就攞番個學位返黎...

日文唔流利但又0係日本銀座做緊會計既人
墨魚燒賣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-04, 09:37 PM   #7
大山椒魚
God of Gamer
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 墨魚燒賣
咩意思哩, 澳洲都有日文讀架麻, 除佐係日本讀日文之外, 澳洲讀日文可以說是數一數二出名架...

果陣我都有諗過去澳洲讀年半日本研究就奏f個學位返黎...
我老哥就係去左澳洲讀日文
不過未入u

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛

此篇文章於 09-12-04 04:38 PM 被 大山椒魚 編輯。
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-04, 10:00 PM   #8
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

引用:
作者: Metatron
你係為乜而讀書?
當然係為左更好既生活吧~
而且自己既目標根本就未達到~
我需要有更高既學歷去達成我既目標。

我去澳洲唔係讀日文...
我去個邊讀其他0野...
不過都係離唔開我想讀個科...
至於日本...我唔係單單過去讀日文...
總之去邊到我都會讀大學的,即係讀予備班先...

個人覺得...兩邊留學價錢差唔多...
點解讀日文唔去日本而要去澳洲...
(認真問的...)
舊 09-12-04, 02:33 AM   #9
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
日本大學~ 我都係聽話要1 級日本語能力合格的~

另外個人覺得你讀其他科的話~
去澳洲點都好過去日本~
其實日本的大學~ 程度都唔係話真係咁高~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-04, 12:02 PM   #10
Madoka
Crazy Gamer

提多你一樣野
日本大學係四年制的
舊 09-12-04, 01:02 PM   #11
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: 基路亞
日本大學~ 我都係聽話要1 級日本語能力合格的~

另外個人覺得你讀其他科的話~
去澳洲點都好過去日本~
其實日本的大學~ 程度都唔係話真係咁高~
六大學府咪勁囉...不過外人學位唔多,仲要日檢一級+入學試....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-04, 02:13 PM   #12
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

我並唔介意考試,而且我都早前都搵左日本同澳洲留學要用既資料...
我想知既係...
究竟邊到讀書會比較好...
唔係考試問題...

話時話,去日本讀專門學校好定考大學好??
舊 09-12-04, 02:18 PM   #13
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: HikariY
我並唔介意考試,而且我都早前都搵左日本同澳洲留學要用既資料...
我想知既係...
究竟邊到讀書會比較好...
唔係考試問題...

話時話,去日本讀專門學校好定考大學好??
你要知到日本同澳洲都有好大學又有廢大學
事實上你入到最高學府的話邊邊都係冇問題
最大既問題都係你考唔考到\
你考入垃圾學校我覺得就不如算吧啦...

見過好多留完學都係冇用既example

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-04, 02:53 PM   #14
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

引用:
作者: GUSTAV
見過好多留完學都係冇用既example
嗯...我都知道有好多呢0的EXAMPLE...
所以想知多0的...
舊 09-13-04, 08:07 AM   #15
Madoka
Crazy Gamer

又係你話你目標係要有degree先得...咁又問專門學校
點解要話你聽要考試,想話你知你要加多幾多年先讀得個degree返黎...
舉例你去日本...你要先考日文一級,再要考入學試,你估你要幾耐?
再讀四年先畢業...你咪照計,就算你順順利利,幾時先grad囉...
不過話時話,好多人做呢d選擇都要計錢、計時間
你咁有錢可以咁樣讀法,我覺得你好幸福囉
舊 09-13-04, 10:33 AM   #16
Osmosis
Game Master
依然范特西

註冊日期: Jul 2002
what major u want to study in college?
is 日本同澳洲 your only choices??

why not come to USA......

想像依然無限大、感覺依然說不完、音樂依然范特西
Osmosis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-04, 11:32 PM   #17
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

引用:
作者: Madoka
又係你話你目標係要有degree先得...咁又問專門學校
點解要話你聽要考試,想話你知你要加多幾多年先讀得個degree返黎...
舉例你去日本...你要先考日文一級,再要考入學試,你估你要幾耐?
再讀四年先畢業...你咪照計,就算你順順利利,幾時先grad囉...
不過話時話,好多人做呢d選擇都要計錢、計時間
你咁有錢可以咁樣讀法,我覺得你好幸福囉
我冇講過我要DEGREE...
我話要高學歷...唔一定等於DEGREE吧...

時間係予左,金錢都係予左...
基本上...去日本既,一級試同大學入學試既心理準備一定有的了....
我只不過係猶豫差...去澳洲同去日本既問題...
兩邊都係咁多時間咁多錢的...唔知點擇...
當然...只係希望大家比0的意見我啦...

幸福嗎??我都覺得...不過係目標,係計劃...就唔可以咁講吧~
不過...我有朋友係英國讀大學...個0的先叫"有錢"...
當然...呢個機會我一定會好好珍惜

如果更有錢既就一定去英國了...美國我唔太有興趣...
舊 09-14-04, 12:08 PM   #18
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
我冇講過我要DEGREE...
我話要高學歷...唔一定等於DEGREE吧...

時間係予左,金錢都係予左...
基本上...去日本既,一級試同大學入學試既心理準備一定有的了....
我只不過係猶豫差...去澳洲同去日本既問題...
兩邊都係咁多時間咁多錢的...唔知點擇...
當然...只係希望大家比0的意見我啦...

幸福嗎??我都覺得...不過係目標,係計劃...就唔可以咁講吧~
不過...我有朋友係英國讀大學...個0的先叫"有錢"...
當然...呢個機會我一定會好好珍惜

如果更有錢既就一定去英國了...美國我唔太有興趣...
恕小弟見識小.....乜大學係有其他dip 讀?
我還以為讀大學最低級已經係degree...

不過好老實講句....讀大學我會以拎degree為首要....事關周街都係degree..
你令住張h-dip我唔覺得會比其他人有更大機會..

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-04, 12:21 PM   #19
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

引用:
作者: 嘿哈兒

不過好老實講句....讀大學我會以拎degree為首要....事關周街都係degree..
但我並唔覺得h-dip會比degree差,真的。
我有朋友係澳洲係讀h-dip,酒店科的,出來待遇都唔差。
不過我都知道DEGREE好...但我更深明我要一步一步來既道理...

另外...
我冇指定講我想讀degree定係h-dip係我講得唔清楚...
我只係想知道如果我想讀返書,係香港讀好定出去讀好??
希望GAF既各位高人比少少意見,又或者資料比我...
但係依家大家好似拗緊讀DEGREE定H-DIP...

重申吧...
各位就當我有錢有時間,可以讀返書...
出外留學既就日本同澳洲(唔計我讀DEGREE/H-DIP/專門學校)
又或者係香港讀既可以有什麼門路??(IVE/夜校/副學士先修??)

可能我語氣重左,先係呢到同各位SAY SORRY...
但我真係唔係想拗讀DEGREE同H-DIP呢個問題...
我想知道我可以係香港有什麼門路讀書又或者係之去邊讀好...
舊 09-14-04, 02:39 PM   #20
Dor
Game Master

引用:
作者: 嘿哈兒

唔係呀
poly,city等都有hd讀
ad就poly同city都有
而且hu仲有提供space課程....

好似得cu同ust冇hd或ad讀

/其實degree唔代表一切
不過有張沙紙升職起碼會比人好少少...

如果樓主想讀番書
讀ad,hd或者part time degree都好
起碼都可以自我增值呃

此篇文章於 09-14-04 02:42 PM 被 Dor 編輯。
Dor 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-04, 03:09 PM   #21
Madoka
Crazy Gamer

cu都有AD,不過係self-finance

但中五畢業唔夠資格入AD喎
Pre-AD就可能得
舊 09-14-04, 03:14 PM   #22
Dor
Game Master

引用:
作者: Madoka
cu都有AD,不過係self-finance

但中五畢業唔夠資格入AD喎
Pre-AD就可能得
我有個fd既細佬入左pre-hd
成日唔駛上堂,佢話個course似呃錢多

舊 09-14-04, 03:17 PM   #23
Madoka
Crazy Gamer

引用:
作者: Dor
我有個fd既細佬入左pre-hd
成日唔駛上堂,佢話個course似呃錢多
有乜計
佢都係要博上得返去讀唶
邊個會志在學倒野
舊 09-14-04, 08:02 PM   #24
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
但我並唔覺得h-dip會比degree差,真的。
我有朋友係澳洲係讀h-dip,酒店科的,出來待遇都唔差。
不過我都知道DEGREE好...但我更深明我要一步一步來既道理...

另外...
我冇指定講我想讀degree定係h-dip係我講得唔清楚...
我只係想知道如果我想讀返書,係香港讀好定出去讀好??
希望GAF既各位高人比少少意見,又或者資料比我...
但係依家大家好似拗緊讀DEGREE定H-DIP...

重申吧...
各位就當我有錢有時間,可以讀返書...
出外留學既就日本同澳洲(唔計我讀DEGREE/H-DIP/專門學校)
又或者係香港讀既可以有什麼門路??(IVE/夜校/副學士先修??)

可能我語氣重左,先係呢到同各位SAY SORRY...
但我真係唔係想拗讀DEGREE同H-DIP呢個問題...
我想知道我可以係香港有什麼門路讀書又或者係之去邊讀好...
個人覺得穻{好d.........事關話晒都係英文教學.係香港識英文重要過識日文...除非你做日資公司.
另外..穻{環境好過日本...如果以日本既東京計...感覺比較似香港...可以話要乜有乜..
如果要體驗的話....我會選擇連環境也同香港大異既穻{..

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-04, 11:57 PM   #25
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

多謝大家意見~~
我會去睇下有關澳洲既留學資料~
謝謝~
雖然我屋企人比較想我去日本多0的...

我有朋友讀副學士...個妹就讀先修...
佢同我講話佢都係緊緊升到degree yr.2
(佢讀書好叻的...)
搞到我都唔知好唔好係香港讀好...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
部機砌好左...但係...救命!!上唔到網!! usayarE 手機資訊/電腦軟硬討論 12 03-15-03 10:48 PM

現在的時間是 12:33 PM

手機版 | APP版