Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-17-03, 10:43 AM   #1
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
職業打機隊年薪78萬

韓國大企業爭聘年輕人
職業打機隊年薪78萬

17/12/2003

【本報訊】南韓人對電子遊戲的喜愛已陷入瘋狂,當地出現全球首個電子遊戲聯賽後,大企業爭相聘請大批年輕人組成專業打機隊參賽,就像贊助足球隊般。雖然專業打機者每天須練習十二小時以上,但每年收入可高達十萬美元(約七十八萬港元),相信令不少香港年輕人羨慕不已。

在南韓KTF集團的宿舍內,十名年輕人在多個電腦屏幕前埋頭苦幹、廢寢忘餐,十隻手指在鍵盤上飛快的來回按鍵,氣氛緊張。他們是KTF聘請的專業打機人員,年齡皆在二十歲左右,公司的宿舍是他們上班地方,亦是其居所。

打機賺大錢是很多年輕人的夢想,但二十四歲的隊員李志煥(譯音)卻說出不為人知的苦況。他稱:「起初我難以相信自己的幸運,做喜愛的事又可賺錢,但後來我感覺到壓力。當你得分下滑時會很痛苦,所以你必須時刻保持在巔狀態,那並非外界想像般容易啊!」
全國共十個聯賽

李志煥是《FIFA 足球世界杯》遊戲的專家,他「代表」其喜愛的英格蘭隊,已連勝三場。不過,他最近於當地一間遊戲機中心,在大批觀眾及電視直播下,與一名業餘玩家作賽時卻非常緊張。最後他雖然以四比○獲勝,他仍猶有餘悸的稱壓力非常大,原因是若輸給業餘玩家,將重創其「江湖地位」,但無奈目前業餘玩家水平已愈來愈高。

目前,南韓電子遊戲聯賽已達十個,並由三個有線電視頻道專門播放,普及程度難以想像。KTF集團經理指出,南韓的網上遊戲登記人數達一千五百萬,佔該國人口三成,網上遊戲已成為當地人生活習慣的一部分,市場潛力極大之餘,亦有助企業宣傳,尤其是拉攏年輕顧客大有幫助。

最 佳 瀏 覽 解 象 度 為 800 x 600
版 權 所 有 © 2003 Orisun.com (HK) Ltd. All rights reserved.

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-03, 10:53 AM   #2
愚零鬥武多

註冊日期: Mar 2003
一個唔長久的行業...只有極少數人可當真正職業,
而且要求極高,弱者即時失業.
愚零鬥武多 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-03, 10:57 AM   #3
機動盜賊首領-電
God of Gamer

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
係d 遊戲開發商道測試員好似實際d喎

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-03, 10:57 AM   #4
zero
Game Master
【酒色財氣】

註冊日期: Apr 2002
生存空間細小
比一般工作壓力更大
長期面對幅射
唔好彩失業後仲可以做乜???

舊 12-17-03, 11:22 AM   #5
愚零鬥武多

引用:
Originally posted by zero :
生存空間細小
比一般工作壓力更大
長期面對幅射
唔好彩失業後仲可以做乜???
一定失業,
當你(a game)好勁,你都只可以賺幾個月錢,
到(b game)出時,可以保證一樣好勁?
如果同時(c game) & (d game)出,都可以嗎?
如果輸左,可能只有好少ge薪金(多數都係靠獎金),生活到???
舊 12-17-03, 11:36 AM   #6
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

PSN  IDARMY_Momo
當興趣變成職業...絕對唔會好事

舊 12-17-03, 11:43 AM   #7
vov430
黑色疾風丸

XBox Live Gamertagvov430
引用:
Originally posted by 愚零鬥武多 :

一定失業,
如果同時(c game) & (d game)出,都可以嗎?
如果輸左,可能只有好少ge薪金(多數都係靠獎金),生活到???
人地當運動
當年一隻星際都唔知養幾多人
出左名就有贊助/做代言人
而家韓國有好多職業pcgame隊
好多gamer都有好多fans
又可以出書/出網/出vcd教打機
都唔知幾好

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-03, 12:26 PM   #8
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
得PC驚咋?

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-03, 12:42 PM   #9
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:

一定失業,
基本上做得職業打機果d人對打機真係有特別觸角架~
玩a game勁~b game出(當然係同類型的game)~b game一樣可以玩得好勁~
warcraft 為例~top果堆好多都黎自starcraft top果堆~
不過當然有部分番番去打starcaft(starcraft在韓國太hit)~
仲有如果幾隻game同時出佢地只會專注打一隻~
好少兩隻一齊玩~

引用:
人地當運動
講中main points!~況且出黎做野有壓力係正常

當然呢d職業在香港係唔work架啦~
韓國就可以啦~因為打機同"台"拳道一樣係韓國的"國技"~

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-03, 12:47 PM   #10
愚零鬥武多

引用:
Originally posted by vov430 :

人地當運動
都唔知幾好
當運動,當然要贊助商,
但贊助商只到看勝利,
勝利的人只有一個.
一將攻城萬骨枯,
唔敢講冇人成功,
入行ge,9成9人最後一定失業.
而且係LE行ge生命好短,
只有數年,最多十年,
因自己追唔上技術的速度.
舊 12-17-03, 12:49 PM   #11
愚零鬥武多

引用:
Originally posted by Hitomi :
基本上做得職業打機果d人對打機真係有特別觸角架~
玩a game勁~b game出(當然係同類型的game)~b game一樣可以玩得好勁~
warcraft 為例~top果堆好多都黎自starcraft top果堆~
不過當然有部分番番去打starcaft(starcraft在韓國太hit)~
仲有如果幾隻game同時出佢地只會專注打一隻~
好少兩隻一齊玩~
warcraft玩得好勁,當starcraft都玩得好勁,
但一定有新ge勝利者出現,
贊助商只要勝利者,
一樣失業.
舊 12-17-03, 01:06 PM   #12
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:

贊助商只要勝利者,
一樣失業.
咁講全世界既金牌運動員以外既運動員全部失業啦

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-03, 01:11 PM   #13
vov430
黑色疾風丸

引用:

當運動,當然要贊助商,
但贊助商只到看勝利,
勝利的人只有一個.
一將攻城萬骨枯,
唔敢講冇人成功,
入行ge,9成9人最後一定失業.
而且係LE行ge生命好短,
只有數年,最多十年,
因自己追唔上技術的速度.
人地一年幾十個比賽
又solo又team play

勝利的人"不是"只有一個
bn d頭20位都好強
排位高只代表他勤力

gamer同運動員一樣生命好短
但有名有利

今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
舊 12-17-03, 01:12 PM   #14
vov430
黑色疾風丸

引用:
Originally posted by 強化人間 :
佢誤會左遮

今天是好日子嗎?
舊 12-17-03, 01:13 PM   #15
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:

贊助商只要勝利者,
一樣失業.
首先要明白一隻game係無永遠勝利~無場場都win~
top果班佢地係只可以講相同級數~
如果有留意開呢d比賽~例如wcg~韓國聯賽~
win d人次次都唔同~
最緊要一樣野係"勁果班佢地係相同level"~

舊 12-17-03, 01:13 PM   #16
愚零鬥武多

引用:
Originally posted by 強化人間 :
金牌運動員有國家支持,
打破世界紀錄又有獎金,
其他運動員都有國家支持.
而且有幾多人會當打機人運動,
當職業我同意,當運動...
舊 12-17-03, 01:16 PM   #17
vov430
黑色疾風丸

引用:

金牌運動員有國家支持,
打破世界紀錄又有獎金,
而且有幾多人會當打機人運動,
當職業我同意,當運動...
>金牌運動員有國家支持
米玩
主力收入永遠係贊助

你對運動概念太窄
現代運動係鬥知鬥力

今天是好日子嗎?
舊 12-17-03, 01:16 PM   #18
愚零鬥武多

引用:

佢誤會左遮
thanks,如果唔用運動來比就不會誤會.
舊 12-17-03, 01:21 PM   #19
愚零鬥武多

引用:

>金牌運動員有國家支持
米玩
主力收入永遠係贊助

你對運動概念太窄
現代運動係鬥知鬥力
鬥知力最強的是政治,
如果要說不是要說成
那個政治運動真好.
舊 12-17-03, 01:30 PM   #20
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:

鬥知力最強的是政治,
如果要說不是要說成
那個政治運動真好.
你諗得太窄~誰說鬥知力最強的是政治?只係你自己覺得而已~
而且奧運會本來就是一個包括政治因素的有什麼奇啊~
打機對韓國人係當運動比賽~國技~職業~這已經是不爭的事實~

舊 12-17-03, 01:33 PM   #21
vov430
黑色疾風丸

引用:

其實中國都有
麻雀都已成為運動

今天是好日子嗎?
舊 12-17-03, 01:40 PM   #22
愚零鬥武多

引用:

用遊戲的說法
奧運會最多只vert Easy版的人事上政治遊戲.
國與國ge政治遊戲才是Hard版,沒太多人有資格玩.
---------------------
鬥知力最強的是政治,
除國與國ge政治遊戲,
有什麼運動會做成戰爭???
有什麼運動會做世界大戰???
---------------------
韓國人係當運動比賽~國技~職業~
只係韓國...
舊 12-17-03, 01:43 PM   #23
vov430
黑色疾風丸

引用:
韓國人係當運動比賽~國技~職業~
只係韓國...
美國/歐洲/中國都係運動

今天是好日子嗎?
舊 12-17-03, 01:50 PM   #24
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
篇報導講緊韓國嘛!!廢話....
而且~你應該無留意有關game的消息~所以諗得太窄
自從wcg比賽之後中國成績驕人所以連中國都非常注重遊戲界~
中國遊戲界已經走緊韓國條路~有職業選手隊~國內聯賽~
美國歐洲更加唔洗講~
國內聯賽~歐洲聯賽咩都有~簡直係足球比賽的翻版~

不過無留意開呢類新聞的香港人係唔會明白點解打機可以當職業ge

此篇文章於 12-17-03 01:58 PM 被 Hitomi 編輯。
舊 12-17-03, 02:25 PM   #25
愚零鬥武多

引用:

篇報導講緊韓國嘛!!廢話....
自從wcg比賽之後中國成績驕人所以連中國都非常注重遊戲界~
美國歐洲更加唔洗講~
國內聯賽~歐洲聯賽咩都有~簡直係足球比賽的翻版~

不過無留意開呢類新聞的香港人係唔會明白點解打機可以當職業ge
觀點與角度,如果講乜一些遊戲類別,可能你一冇所知.
---
我一開始以經講打機當職業沒問題,
只是好快失業,一直也是講這一點.
---
請講一講這個,未聽過,是全國性,地區性?有冇官方網頁,想看看.

論壇跳轉

現在的時間是 03:49 AM

手機版 | APP版