Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論 > Mac 討論區

主題工具 顯示模式
舊 04-06-09, 08:04 PM   #1
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
白Macbook裝ram 問題

我想問下白macbook 係咪唔support 2x2GB ram
因為我買左2x2GB ram, 裝1+2GB 佢就行到, 但裝2x2GB 就著到行唔到

google 下發現舊既macbook / mbp 好似唔知咩原因唔支援4GB ram
最多淨係3GB ram
新unibody macbook 就好似得
想問下係咪真?

如果係的話行1gb+2gb 好定係 1x2gb 好呢?

先謝
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-09, 01:31 AM   #2
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
我裝到兼運作暢順~
可能係牌子問題?
(2.4GHz 小白)

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-09, 01:52 AM   #3
QLAH
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2009
引用:
作者: usayarE 查看文章
我想問下白macbook 係咪唔support 2x2GB ram
因為我買左2x2GB ram, 裝1+2GB 佢就行到, 但裝2x2GB 就著到行唔到

google 下發現舊既macbook / mbp 好似唔知咩原因唔支援4GB ram
最多淨係3GB ram
想問下係咪真?

先謝
我年半前未轉款既mbp都認到兼行足4GB ram...
QLAH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-09, 01:55 AM   #4
usayarE

引用:
作者: 安東尼さん 查看文章
我裝到兼運作暢順~
可能係牌子問題?
(2.4GHz 小白)
我買左2條Kingston DDR2 667Mhz SODIMM
我見之前有版友話ok 先買

我係用緊2008年初的小白mb喎(所以先用DDR2 667Mhz)
你係咪用緊同unibody 同spec 個款?

會唔會係舊款唔兼容呢?
舊 04-07-09, 03:20 AM   #5
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
引用:
我買左2條Kingston DDR2 667Mhz SODIMM

我係用緊2008年初的小白mb喎(所以先用DDR2 667Mhz)

會唔會係舊款唔兼容呢?
我係08年8月買的,
應該唔係好大分別,
我用corsair 2GBx2
你不如去apple問問

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-09, 03:44 AM   #6
usayarE

睇返資料我個部應該係support 2x2gb ram...
試過晒2條ram 都係正常無問題
搭一條原廠1GB,插係BANK 0 或者Bank 1 都行到
但係偏偏就唔可以2條2GB一齊...
2x2gb 開機黑畫面,無chime,但聽到hdd行緊
已經插到好實好實,亦都試過郁下d 位...

網上睇好似唔少人都有呢個問題
不過又無講點解決喎

我諗打去apple 問都未必有用, 因為d ram 都唔係佢
佢最多淨係可以話畀你聽你部機support 2x2gb...我估

你地估如果我拎返去電腦舖叫佢換過第二個牌子畀我,佢地肯唔肯呢...?

又或者如果買一條另一個牌子搭埋得唔得
係咪撞既機會重大d ....
舊 04-07-09, 09:06 AM   #7
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:

會唔會係舊款唔兼容呢?
我是最近先買白色mac的

我真係插到4gb
我部應該係白色 mac 811定881

如果同樣型號應該一定得先岩

你買左邊隻ram ?

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-09, 09:45 AM   #8
QLAH

好可能係ram本身問題.

試下換另一個牌子, 應該ok.

(因為樓主呢部小白咁新, 按理絕對食到4gb.)
舊 04-07-09, 03:54 PM   #9
chainsawriot
Junior Member

註冊日期: May 2007
引用:

最多淨係3GB ram
想問下係咪真?

先謝
條 ram 無事的話,係食到,但係機能有限只會 detect 到 3.2 G 。
而家開唔到機與此無關,係因為有條 ram 有問題。

試下

1G + 2G(a)
1G + 2G(b)

試下,睇下係 a 定 b 出問題。如果兩者都開到機,試下倒轉 1G 同 2G 插糟位置。

舊 04-07-09, 05:59 PM   #10
usayarE

引用:
作者: chainsawriot 查看文章
條 ram 無事的話,係食到,但係機能有限只會 detect 到 3.2 G 。
而家開唔到機與此無關,係因為有條 ram 有問題。

試下

1G + 2G(a)
1G + 2G(b)

試下,睇下係 a 定 b 出問題。如果兩者都開到機,試下倒轉 1G 同 2G 插糟位置。
試過晒你講既組合
亦都試過唔同ram 插唔同槽...
點插都係得1+2a/2b或者2a/2b+1先開到機
所以2條ram 應該係無問題
但係2a+2b 就會黑畫面,無chime,hdd 行緊,著左indicator light

肯定插實左
因為我找過資料話要勁用力
我直情拎枝筆用盡力推..

我買的ram 係
kingston ddr2 667Mhz SODIMM
盒上label 型號係KVR667D2S5/2G
舊 04-07-09, 07:56 PM   #11
QLAH

引用:
試過晒你講既組合
亦都試過唔同ram 插唔同槽...
點插都係得1+2a/2b或者2a/2b+1先開到機
所以2條ram 應該係無問題
但係2a+2b 就會黑畫面,無chime,hdd 行緊,著左indicator light

肯定插實左
因為我找過資料話要勁用力
我直情拎枝筆用盡力推..

我買的ram 係
kingston ddr2 667Mhz SODIMM
盒上label 型號係KVR667D2S5/2G
換另一個牌子試下, 一了百了.
舊 04-07-09, 08:43 PM   #12
usayarE

引用:
作者: QLAH 查看文章
換另一個牌子試下, 一了百了.
Mac 果然係神奇的產品...
唔知拎去舖頭話插左開唔到機,叫佢換過另一個牌子,間舖頭肯唔肯換呢...

有無話邊隻牌子穩陣d, 較大機會同mac 夾到?

此篇文章於 04-07-09 09:05 PM 被 usayarE 編輯。
舊 04-07-09, 10:38 PM   #13
pet3
The One

引用:
唔知拎去舖頭話插左開唔到機,叫佢換過另一個牌子,間舖頭肯唔肯換呢...

你部機唔係同我同型咩?

你是白色咩MAC ?

CPU 幾多?
咩顯示卡?

我直插kingston ddr2 800Mhz 就已經認哂4GB

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
舊 04-07-09, 11:18 PM   #14
usayarE

引用:
作者: pet3 查看文章
你部機唔係同我同型咩?

你是白色咩MAC ?

CPU 幾多?
咩顯示卡?

我直插kingston ddr2 800Mhz 就已經認哂4GB
唔同...掛
我係2008年初的白色mac
Macbook4,1
2.4 Ghz Core 2 Duo
GMA X3100

我係比較舊款,用緊667Mhz 唔係800mhz
舊 04-07-09, 11:29 PM   #15
pet3
The One

引用:
唔同...掛
我係2008年初的白色mac
Macbook4,1
2.4 Ghz Core 2 Duo
GMA X3100

我係比較舊款,用緊667Mhz 唔係800mhz
我跟機都係667

但我轉800佢用到+認到800

FGO 目標預算
舊 04-07-09, 11:41 PM   #16
usayarE

引用:
我跟機都係667

咁有趣 !?
我見佢說明書寫係要ddr2 667Mhz sodimm, pc2-5300
舊 04-08-09, 10:49 AM   #17
QLAH

引用:
我跟機都係667

請問667同800分別明顯嗎...!?

我部MBP機齡1.5年左右, 請問邊度可以check到佢support 800 or not..!?

Thx.

引用:

其實我自己都係用緊Kingston...2GB 667 x 2
舊 04-08-09, 11:15 AM   #18
pet3
The One

引用:
請問667同800分別明顯嗎...!?

我部MBP機齡1.5年左右, 請問邊度可以check到佢support 800 or not..!?

Thx.

其實我自己都係用緊Kingston...2GB 667 x 2

其實就像pc咁

你部機認唔到800
插落去都會認到667
另外要保持os 更新啦
我阿sir 都係無更新os 認唔到800

所以買800安定~(認到快左,認唔到無損失~)
當然如果有機係講明我只認到667 唔認667以上的
就記得跟佢買667 (但一般機都可以好似我咁買)
--------------------------------------

我其實是買機當日就即轉4gb ddr2 800
所以答唔到你分別

FGO 目標預算
舊 04-08-09, 12:11 PM   #19
QLAH

引用:
......
thx so much.

即係可以放心入800...
舊 04-08-09, 01:29 PM   #20
pet3
The One

引用:
thx so much.

即係可以放心入800...
可以的話帶機去~

FGO 目標預算

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
XP-SP3問題 KIM 手機資訊/電腦軟硬討論 1 07-29-08 09:39 PM
大家近日上網有冇遇到呢個問題?? Zaku 手機資訊/電腦軟硬討論 38 07-18-08 11:19 PM
軟件版權問題:這樣做有沒有問題? Leaf 手機資訊/電腦軟硬討論 16 06-28-08 12:12 AM
火牛問題 ビスケット 手機資訊/電腦軟硬討論 0 12-29-07 08:56 PM

現在的時間是 07:23 AM

手機版 | APP版