Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-26-20, 06:43 PM   #701
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: darkvolver 查看文章
OT:

ND除左unchated, the last of us外還有什麼game?
成名作係古惑狼, 近十年就得 last of us 同 uncharted

所以其實一早我都話唔睇好, 只係上集口碑夠好
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 07:11 PM   #702
MTse
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDMTSe
其實頑皮狗間公司係每一代嘅PS主機都有一個主題嘅。PS1 係蠱惑狼,PS2係Jak and dexter ,pS3係Uncharted ,PS4係Last of us。任何一隻game都係百萬級嘅作品來。所以就算你幾唔鍾意故事都好,人哋嘅功力並唔係你輕輕一句可以帶過嘅。
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 07:17 PM   #703
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
第一集gameplay個情況我覺得係整左個好系統但唔識變化
就好似間餐廳裝修靚野幾好食但個menu得一兩度菜
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 07:22 PM   #704
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
係唔係呢度啲玩家年齡輕一啲?用小島來做比例的話點會用死亡擱淺㗎 ?
大家唔都唔記得咗小島嘅Metal Gear Solid 2惡作劇事件簿嗱?

當年嗌生嗌死要小島俾返蛇叔佢哋唔要奶艇嗰班人去晒邊度?

好彩嗰陣冇Facebook咋,如果唔係肯定爆過今日隻TLoU2
BTW,其實我相信到最後兩隻game嘅遭遇都會好似。
舊 06-26-20, 07:22 PM   #705
赤兵尉SETH
God of Gamer
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: 真!DC 查看文章
如果話傳統審美觀既nice body唔現實
要練到全身肌肉都好唔現實(特別係女性天生肌肉量唔及男性)
應該仲難過你keep苗條身材

由手機版發出
大碼肌肉女都可以好靚有市埸
當年Dragon's Crown 既Amazon都非常高人氣
最慘呢隻abby除左髮型同把聲以外同雄猩猩無分別

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 07:52 PM   #706
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: MTse 查看文章
其實頑皮狗間公司係每一代嘅PS主機都有一個主題嘅。PS1 係蠱惑狼,PS2係Jak and dexter ,pS3係Uncharted ,PS4係Last of us。任何一隻game都係百萬級嘅作品來。所以就算你幾唔鍾意故事都好,人哋嘅功力並唔係你輕輕一句可以帶過嘅。
之無玩過就唔敢講啦

Last of us 1 玩左兩次,系統可以,但係 tune 得一般,加上我成日講敵人種類太少,第二次玩以為有得挑戰下,點知都係用磚頭玩疊屍

最多叫合格

Uncharted 4 個系統簡單過 mobile game

簡單都唔係問題

Mario 都好簡單,跳位機關位 set 得好可以好難,好有癮

Uncharted 4 呢 d 所謂 gameplay,我只係睇到佢地極力堆砌靚畫面,完全無諗過 tune 到隻 game 點先會好玩。

之前有乜功力,應該都起 last of us 到 uncharted 4 呢段時間敗家流失啦

所以一開始話出 2 我已經唔睇好
由手機版發出

此篇文章於 06-26-20 07:54 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-26-20, 07:57 PM   #707
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
係唔係呢度啲玩家年齡輕一啲?用小島來做比例的話點會用死亡擱淺㗎 ?
大家唔都唔記得咗小島嘅Metal Gear Solid 2惡作劇事件簿嗱?

好彩嗰陣冇Facebook咋,如果唔係肯定爆過今日隻TLoU2
呢度應該都係同年代 7-90s

MGS2 咩事??

MGS2 我係等 substance 先玩,完全唔覺有問題
由手機版發出
舊 06-26-20, 08:00 PM   #708
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
之無玩過就唔敢講啦

Last of us 1 玩左兩次,系統可以,但係 tune 得一般,加上我成日講敵人種類太少,第二次玩以為有得挑戰下,點知都係用磚頭玩疊屍

最多叫合格

Uncharted 4 個系統簡單過 mobile game

簡單都唔係問題

Mario 都好簡單,跳位機關位 set 得好可以好難,好有癮

Uncharted 4 呢 d 所謂 gameplay,我只係睇到佢地極力堆砌靚畫面,完全無諗過 tune 到隻 game 點先會好玩。

之前有乜功力,應該都起 last of us 到 uncharted 4 呢段時間敗家流失啦
由手機版發出
如果你第一集用磚頭,第二集友用磚頭,咁係你嘅選擇姐
事實上,攻略嘅方法除咗用磚外,你走位玩又得,你定火樽又得,你當自己Rambo用身體硬接得,而且班友仔會因為你唔同嘅玩法又唔同嘅反應反應,你啲特質係太多嘅Review裏面講過唔該晒,叫做A I寫得好,俾幾多百種唔同怪獸理佢嘅攻擊方法一樣都係冇用嘅。當然你唔鍾意有太多原因但係人地做得好嘅嘢亦唔係你講兩句就可以取消咗嘅
舊 06-26-20, 08:13 PM   #709
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
講真我冇用過磚^^!
認同敵人既ai反應,eg 打斷手腳凄叫聲令我滿意(hentai)

舊 06-26-20, 08:36 PM   #710
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
磚頭真係上集最強武器, 一擊必殺性能, 又可以掩藏殺機, 而且隨手可得
不過今集唔係週街執到磚, 迫你埋身暗殺同用隨身武器

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
呢度應該都係同年代 7-90s

MGS2 咩事??

MGS2 我係等 substance 先玩,完全唔覺有問題
由手機版發出
MGS2當年Trailer同Demo都係蛇叔做主角
到隻game出左先知雷電係本篇主角, 好多蛇叔死忠不滿

此篇文章於 06-26-20 08:52 PM 被 赤兵尉SETH 編輯。
舊 06-26-20, 08:36 PM   #711
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
哩度冇乜後生吧
<玩過二手雅達利既老野
上集我都當mgs玩有得潛行暗殺都暗殺

Mgs2出果時我未有ps2之後先買番,一早知用雷電唔知 唔知既感覺會點
不過當年冇facebook但有forum有news gp醜事一樣會傳千里
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 09:19 PM   #712
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
磚頭真係上集最強武器, 一擊必殺性能, 又可以掩藏殺機, 而且隨手可得

點止,仲要特登大量根本上唔存在嘅假敵人去呃班茂你~
等班友玩完tanker篇(2個鐘左右)蛇叔就冇出現過啦~剩低你同新主角lighting(別名瀨艇)呢條中二病陪你~諗住玩一陣嘅啫蛇好快返,結果就等到End game都冇得玩返蛇叔⋯依家諗返真係好好笑㗎
舊 06-26-20, 09:20 PM   #713
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:

引用:
哩度冇乜後生吧
<玩過二手雅達利既老野

Mgs2出果時我未有ps2之後先買番,一早知用雷電唔知 唔知既感覺會點
不過當年冇facebook但有forum有news gp醜事一樣會傳千里
OT:

當年MGS 2係有第3廠做左個版本出來,跟住小島焗住加雷電上去,所以MGS 3成日要惡攪雷電...

當然如果沒有MGS2的雷電......我們今日就沒有MGS:R,當年都覺得好有手感...神作

舊 06-26-20, 09:34 PM   #714
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
PlayStation4用ソフトウェア『The Last of Us Part II』発売3日間で全世界累計実売400万本を突破

咁都四百萬
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 09:34 PM   #715
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
引用:

引用:
哩度冇乜後生吧
<玩過二手雅達利既老野

其實果時mgs2都有好多人嘈,不過我覺得有不一樣
雖然Mgs2同好多電影都用過同一招宣傳欺騙,但劇情真係冇咁爛又邏輯不通,亦都唔會消費snake整到佢大崩壞
而且仲利用雷電側寫snake去更加高既位置,重點係玩完你唔會覺得劇本噁心

引用:
事實上,攻略嘅方法除咗用磚外,你走位玩又得,你定火樽又得,你當自己Rambo用身體硬接得,而且班友仔會因為你唔同嘅玩法又唔同嘅反應反應,你啲特質係太多嘅Review裏面講過唔該晒,叫做A I寫得好,俾幾多百種唔同怪獸理佢嘅攻擊方法一樣都係冇用嘅。當然你唔鍾意有太多原因但係人地做得好嘅嘢亦唔係你講兩句就可以取消咗嘅
非針對其他人,其實我認為今集有份踩既人入面,有一半係冇親身玩過/完成隻game
一路都認為只係睇youtuber/其他人玩/睇劇透/睇forums/review係冇意思,亦都冇討論空間
因為已經主觀預設用非常厭惡既心態去認定隻game
其他關卡地型設計,敵AI既處理,光暗同soud effect產生既氛圍,系統既進步同流暢
呢d所有野都只有真係自己親身玩過既人先會感受到,因為唔放你入去個虛擬環境入面實際行一次/比敵人包圍係唔會感愛到果種緊張感/草木微風塝坨大雨比你既格調
甚至乎佢既無鏠loading time都非常可怕,隻game係每個場景都咁多effect同大量雜物模組要處理既情況下都完全搵唔到loading位
反觀隔離ff7re真係比人大把車面,背景一幅爛jpg都可以成日要你爬牆入窄位咁耐偷loading時間

其實好多認真玩過既人都會明佢有佢優秀既地方,條件係唔係直行直過,要諗下攻略法同摸熟地型
或者有時停低慢慢行採索下
所以坊間其實對佢既系統同畫面普遍都係比到高分
只能夠講,開發組既用心被director同screenwriter抺殺咗真係好可惜

此篇文章於 06-26-20 09:39 PM 被 沙翁 編輯。
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 10:08 PM   #716
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
OT多一陣.....

MGS 2 一出,插雷電做主角係預左,但係小島在MGS 3上一洗頹氣(影響至今)及MGS 4雷電的悲劇,作為玩家還可以想點。

至於the last of us可以點翻身.....

舊 06-26-20, 10:20 PM   #717
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 野良猫 查看文章
PlayStation4用ソフトウェア『The Last of Us Part II』発売3日間で全世界累計実売400万本を突破

咁都四百萬
SO FAR,在下覺得第三集都唔會低得去邊。

舊 06-26-20, 10:24 PM   #718
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
作為一間餐廳,最核心嘅野就係食物,而唔係餐具
食物唔好食,d餐具係純金99k重係由全世界最出名最高明嘅師傅打造都無用

補充:更何況上一間餐廳係食物好食而出名/更加出名

此篇文章於 06-26-20 10:27 PM 被 Head Shooter 編輯。
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 10:29 PM   #719
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
大碼肌肉女都可以好靚有市埸
當年Dragon's Crown 既Amazon都非常高人氣
最慘呢隻abby除左髮型同把聲以外同雄猩猩無分別
你搵個2D卡通表達同3D模擬真人嘅去比......
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 10:51 PM   #720
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

引用:
作者: yuhchan5 查看文章
3D例子我又真係諗唔到, 格game個班又唔係真人模 a

舊 06-26-20, 10:53 PM   #721
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: yuhchan5 查看文章
要做既理論上應該冇話做唔到,不過佢地唔想做啫。

舊 06-26-20, 11:15 PM   #722
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:

我認同放响而家一樣爆

但小島之後集數比得返蛇叔你翻到身,但呢隻...真係唔知點搞...

開新IP好過...

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 11:22 PM   #723
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Head Shooter 查看文章
作為一間餐廳,最核心嘅野就係食物,而唔係餐具
食物唔好食,d餐具係純金99k重係由全世界最出名最高明嘅師傅打造都無用

補充:更何況上一間餐廳係食物好食而出名/更加出名
食物(劇情)差大家都屌

D 舊客護航話呢間餐廳 d 餐具擺設(gameplay 系統)都唔弱

我話兩樣都廢咁姐
由手機版發出
舊 06-26-20, 11:41 PM   #724
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

下面冇咩留言.....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-20, 11:48 PM   #725
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
一本道既 game 都可以發掘到好多玩法,問題係咪 enjoyable 姐

MGS 1-3 有時行既路線唔同,但基本上都一本道啦 right ?

佢地預計左好多唔同影響,殺唔殺兵,炸唔炸 outpost ,係會有好多 feedback 同 reward 俾返你,好多時殺左人之後就會加強警戒,仲有一堆俾你玩既搞笑野。

Last of us 呢,每個地圖都係要清場,清場先會引發下個 event,殺唔殺,stealth 定衝,最終都係清場。

就算你當佢係 survival horror + TPS 想慳物資,last of us 又唔似 BH2RE咁,地圖同個 game 本身已經有好大彈性,俾你 speed run 挑戰又得, no damage 又得,刀仔爆機又得,正正常常又得。

BH2RE 又有多 d 唔同敵人令你 plan 路線時要小心 d,同埋有堆衫同槍引你挑戰。

Last of us 當然又係無。

呢兩隻唔係同期同類型,咁比唔公平

有隻同期同類既 Alien Isolation,畫面仲差唔少 tim。佢淨係異形 patrol pattern 係 random 同會學你既行動習慣去追你,已經贏晒啦。

Last of us 個 AI 系統 d 說明我有睇下,講到好多選擇支咁,出黎既 end result 就係疊屍,一個一個行黎俾你殺。

所以我玩第二次挑戰最難已經唔好玩,純粹係重溫下 d 驚險場面。

由手機版發出

此篇文章於 06-26-20 11:54 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[Wii] Wii Fit -Part II [you can weigh your pets!] 神祕人1號 電視遊戲討論版 52 06-19-09 10:32 PM
香港公園荷花 part II 加賀KAGA 照相館 0 07-29-07 10:39 PM
[NDS] 機戰W -Part II [已售] 神祕人1號 手提遊戲機討論版 693 03-16-07 04:09 PM
Maksim「變奏曲VARIATIONS PART I & II」 masaki Neo Music UNIVERSE 3 10-12-04 01:25 AM
MS DCOM RPC Patch Part II Rabbidas 手機資訊/電腦軟硬討論 5 09-16-03 11:22 PM

現在的時間是 06:52 AM

手機版 | APP版