Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-02-13, 10:43 AM   #951
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
豬鬆本別冊攻略....
GW今期個分...

有趣有趣
由手機版發出
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-13, 12:11 PM   #952
Nemesis09
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2009
剛剛入手左一隻
請問點解出左之後評價咁差嘅?
上網睇過d combo片好似唔係咁差喎

<<<<<<格game苦手一名
Nemesis09 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-13, 02:11 PM   #953
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Nemesis09 查看文章
剛剛入手左一隻
請問點解出左之後評價咁差嘅?
上網睇過d combo片好似唔係咁差喎

<<<<<<格game苦手一名
你指呢D?
http://blog.esuteru.com/archives/7297980.html

單純JOJO FANS嘻嘻哈哈對戰既就冇咩問題,仲好好睇添。
不過如果作為格GAME對戰既話,高手過招既時候應該會糟糕過ZERO3…

此篇文章於 09-02-13 04:09 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-13, 05:07 PM   #954
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
其實講真既話
我好希望今次CC社係賺到錢,R得到老細整次回作
整多D角色同招,然後同一間整2D格game有經驗既廠合作(重點!!)
例如Arc System或者悠紀(唔好再提capcom啦,而家既capcom識Q整同調整呢D特殊系combo game.....)

講真,其實而家問題最大係作為對戰Tool做得唔夠好,而且唔係佢地唔想做,而係佢地無果個經驗同實力去調整

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-13, 05:12 PM   #955
keijoey
桐乃 x MIX

我好簡單架咋~
你俾返個見得人既故事mode我, character fes就夠
由手機版發出
舊 09-02-13, 05:16 PM   #956
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

其實我諗以All Star黎講好難做一個令人接受到既故事Mode
如果要解決呢個問題就一定要整原創野
所以我先覺得應該向正統格game果方面走
純Charracter Game條路其實難行得多

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 09-02-13, 05:21 PM   #957
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
個人來說有街機mode就可以了,可以做if的ending(例如暗殺組打敗boss),比起勉強做故事模式會好多
鐵之侍 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-13, 05:27 PM   #958
Metatron
^o^)/\(^o^

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
其實我諗以All Star黎講好難做一個令人接受到既故事Mode
如果要解決呢個問題就一定要整原創野
所以我先覺得應該向正統格game果方面走
純Charracter Game條路其實難行得多
同意
故事mode要做到滿意就好難,又要多人又要多對白又要多場境
同埋好多都唔係木各game base做得到既野,所以PS隻第三部先會係神作
反而做木各game,一0的原作對決同夢之對決加番特殊開場,特殊挑發,特殊Finish
最後好似KOF加個出連環圖既ENDING已經夠好多JOJO迷絕頂

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-13, 05:33 PM   #959
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: Metatron 查看文章
同意
故事mode要做到滿意就好難,又要多人又要多對白又要多場境
同埋好多都唔係木各game base做得到既野,所以PS隻第三部先會係神作
反而做木各game,一0的原作對決同夢之對決加番特殊開場,特殊挑發,特殊Finish
最後好似KOF加個出連環圖既ENDING已經夠好多JOJO迷絕頂
其實實際上呢D野今集已經做得七七八八,特殊開場特殊對白特殊演出已經超有心機
就係少個街機Mode同呢種Ending/\

ペルソナ5

隨時更新
舊 09-02-13, 05:37 PM   #960
Hawk
Game Master

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDSW-5310-1709-3227
PSN  IDHawkHK
有誠意既就應該免費更新補完個story mode就真…
Hawk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-13, 05:40 PM   #961
dust11

隻game比較似街機mode既反而係第八部
dust11 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-13, 05:44 PM   #962
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

我只能講,CC2係力有不逮
但無誠意就絕對講唔通囉
我唔認為呢堆模同對再現度既果種拘泥係「無誠意」可以做得到既水準

ペルソナ5

隨時更新
舊 09-02-13, 05:57 PM   #963
Hawk
Game Master

Nintendo Switch IDSW-5310-1709-3227
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我只能講,CC2係力有不逮
但無誠意就絕對講唔通囉
我唔認為呢堆模同對再現度既果種拘泥係「無誠意」可以做得到既水準
故事模式可以斬到咁七零八落都可以話有誠意? 你都好寬容喎! 我其實由最初對佢會出格鬥型式已經唔睇好,但完全冇諗過連故事模式都可以咁隨意就帶過,要針對fans出就更加唔應該咁求其,我情願佢分兩集出,每集出幾部,整番齊少少主要既角色同場景,好過而家咁俾人感覺求其出,屈單撈咁

p.s. CC2既忍者風暴我玩得好開心架,不過最近一集就差啲

此篇文章於 09-02-13 05:59 PM 被 Hawk 編輯。
舊 09-02-13, 05:58 PM   #964
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
其實係日本遊戲界衰退引致問題
首先比唔起大筆開發費,比哂配音錢就無哂錢,兼且呢隻又唔同NARUTO,唔可以賣歐美市場更加唔會肯掉錢落去
然後就係DLC商法,根本唔係諗住整隻完成品出黎,只係諗住賣住一忽出黎R一筆錢再要你買DLC或者完全版
最後就係呢D中小型開發商開發人員無技術又懶DEBUG o既問題

舊 09-02-13, 06:01 PM   #965
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實個STORY MODE在下覺得1-4部OK,5-7就真係簡陋咗些少。

舊 09-02-13, 06:04 PM   #966
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: Rance 查看文章
其實係日本遊戲界衰退引致問題
首先比唔起大筆開發費,比哂配音錢就無哂錢,兼且呢隻又唔同NARUTO,唔可以賣歐美市場更加唔會肯掉錢落去
然後就係DLC商法,根本唔係諗住整隻完成品出黎,只係諗住賣住一忽出黎R一筆錢再要你買DLC或者完全版
最後就係呢D中小型開發商開發人員無技術又懶DEBUG o既問題
格game果part
與其話懶Debug
不如話佢地又係無足夠經驗同能力去試無限技
整一隻無無限技既格game唔易的 特別係多角色既game
偏偏CC2係格game方面唔係老手,咪變左好多無限技出現sosad

如果佢地真係無愛、無誠意
邊可以接受自己係千幾句幾句對白同千幾頁動作入面整到而家幾乎每個動作都超細緻咁重現出黎?
無相應既誠意同愛根本做唔到
只係明顯成本同能力唔夠先引致到隻game變成咁
所以我先話,佢地好有誠意,但係力有不逮

ペルソナ5

隨時更新
舊 09-02-13, 06:05 PM   #967
ZOMA
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
故事MODE 要做晒7部齊晒劇情難度太高啦
最多都係左右頭像(機戰式)冇語音,對話框講講講...

所以咪話CC2太貪心囉
淨係做第4部咪算
唔好理其他部d FANS啦...
ZOMA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-13, 06:06 PM   #968
keijoey
桐乃 x MIX

格game系統野我唔熟, 我唔敢講
但係成品變成咁, 我可以拎子孫根打賭, 係bandai迫交貨
由手機版發出
舊 09-02-13, 06:07 PM   #969
Hawk
Game Master

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實個STORY MODE在下覺得1-4部OK,5-7就真係簡陋咗些少。
我就係由第五章打起…所以有感而發
舊 09-02-13, 07:21 PM   #970
ase
Insane Gamer
H.P.小博士

註冊日期: Sep 2003
一眾「雷」響之下開game,又冇想像中咁雷,對唔中意玩格game既我黎講,口口口口口連技實在太親切,重現角色招式同台詞方面絕對值回票價,儲衫、挑撥同勝利的確係可以打80個鐘

總括:有愛先會覺得好玩

舊 09-02-13, 09:09 PM   #971
ammms
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
你指呢D?
http://blog.esuteru.com/archives/7297980.html

單純JOJO FANS嘻嘻哈哈對戰既就冇咩問題,仲好好睇添。
不過如果作為格GAME對戰既話,高手過招既時候應該會糟糕過ZERO3…
用 zero3 同佢比
你對呢隻 jojo game 太仁慈了

舊 09-02-13, 09:19 PM   #972
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: ammms 查看文章
用 zero3 同佢比
你對呢隻 jojo game 太仁慈了
其實都唔知點比評價好,好就一定唔係好
但話爛、超陽春無野練又講唔上
只能講我覺得將系統周邊既野其實如果好好地咁set番好D數值
同將D招既性能整番正常D隻game係可以變得幾好玩

我自己諗到既
將起跳Frame改番長
前Step改成可以cancel
chain combo自由度增加(起碼應該可以下中Chain番去立中先啦)
開Stand硬直減少
增加可以由本體Mode一邊攻擊一邊移行去Stand Mode既行動
全面調整必殺技受身不能時間
減少PC既強制補正
增加投技攻擊力

其實做晒呢堆野 隻game會好玩唔少

ペルソナ5

隨時更新
舊 09-02-13, 09:59 PM   #973
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: ase 查看文章
一眾「雷」響之下開game,又冇想像中咁雷,對唔中意玩格game既我黎講,口口口口口連技實在太親切,重現角色招式同台詞方面絕對值回票價,儲衫、挑撥同勝利的確係可以打80個鐘

總括:有愛先會覺得好玩
儲衫....
不如一鎗打死我.....
一來限體力已經痴Q線,
另外打勁耐先打得死一個BOSS
第三,打完重唔一定有衫......

根本係屈人買UNLOCK KEY....

舊 09-03-13, 01:52 AM   #974
養雞場之旦那
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2004
其實學mortal kombat 咁,同一招必殺打中兩次對手強制DOWN,已經少好多無限技吧?
養雞場之旦那 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-13, 01:55 AM   #975
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 養雞場之旦那 查看文章
其實學mortal kombat 咁,同一招必殺打中兩次對手強制DOWN,已經少好多無限技吧?
問題唔係呢度 其實見到大部份無限技都無重複同必殺技,而係通常技(反而用必殺技Loop果D好多都唔係無限,頂多係Loop次數比較多)
而且你咁set既等於廢左PC呢個系統....更加無可能set通常技有同技補正,呢個絕對會係死亡Flag

根本就係應該要好似GGXX或者P4U咁加空中受身同隨著段數增加受身不能時間減少
但同時要加番大D火力去加快個節奏,如果唔係又唔比你駁combo,但又細細力既會仲衰過而家

ペルソナ5

隨時更新

論壇跳轉

現在的時間是 07:58 AM

手機版 | APP版