Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-26-04, 04:01 AM   #1
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink 我的世嘉年代

更新資料:
2005 年 1 月 9 日:新增 SEGA 全主機發售資料 (P.1)
2005 年 1 月 14 日:新增 Genesis 3 / MD 3 主機資料及圖片 (P.16) 以單一文章查閱
2005 年 1 月 19 日:新增 Master System 3 Collection 主機資料及圖片 (P.21) 以單一文章查閱
2005 年 2 月25 日:新增美版 Genesis 用紅外線大炮 Menacer (P.27 及 P.28) 鳴謝劉公子提供
2005 年 3 月 5 日:新增 SEGA Channel (P.29 ) 鳴謝劉公子提供 ( 以單一文章查閱 )
2005 年 4 月 17 日:新增 Mega Drive 的 12 種形態 (P.32) ( 以單一文章查閱 )
2005 年 5 月 26 日:新增 SEGA 主機襟章 (P.34) ( 以單一文章查閱 )
2005 年 5 月 31 日:新增 Mega CD Karaoke 圖片 ( P.36 ) ( 以單一文章查閱 )
2005 年 6 月 13 日:新增 SEGA Logo 開機畫面 ( P.37 ) ( 以單一文章查閱 ) 鳴謝 neo2046 提供
2005 年 6 月 19 日:MD 用 卡拉 OK 周邊實物 ( P.37 ) ( 以單一文章查閱 ) 鳴謝劉公子提供
2005 年 6 月 24 日:SEGA Game 圖書館 ( P.38 ) ( 以單一文章查閱 ) 鳴謝劉公子提供
2005 年 6 月 28 日:Michael Jackson AC、MS 及 MD 版 ( P.40 ) MD 版鳴謝劉公子提供 ( 以單一文章查閱 AC 版 / 以單一文章查閱 MS 版 / 以單一文章查閱 MD 版 )

推介:
1. [世嘉官方] 主機大百科:http://sega.jp/fb/segahard/ (日文)
2. DC 用原版及新版 Keyboard
3. Laser Active 圖片 鳴謝破戒僧提供

雖然唔係世嘉迷,但小時候 SEGA 的遊戲及遊戲機都帶給我不少回憶,
尤其是 Mega Drive,很記得以前買它後帶回家的感覺。

而且還有不少我喜歡的街機移植作品,
如戰斧、獸王記,可惜機能所限,
還是與街機有一段距離 ( 尤其是戰斧的 SE,敵人死亡時的叫聲 )。

這兩個遊戲都推出了不少移植版,可惜這麼多個移植版中,
都是以 MD 作為藍本,而不是原來的街機版。

PS2 的戰斧 ... 不提也罷。
PS2 的獸王記,雖然變成了 3D 立體版,
但玩過其體驗版,比想像中好。

大家一起討論我的世嘉年代罷!

以下是 SEGA 或與 SEGA 有關的遊戲主機(或周邊主機):

其實還有很多與 SEGA 有關的遊戲周邊沒有列出。

以上資料,若有錯漏,
祈請指正,謝謝。

資料來源:Sega Consumer History
整理:八仙果

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]

此篇文章於 05-10-13 04:57 PM 被 八仙果 編輯。
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-04, 04:37 AM   #2
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
對世嘉,真係又愛又恨,對佢既認識,係街機多於家用機,第一次見到「地通拿」,第一次看見八畫面合拼的開場,極度震撼!!!
恨的事家用機,md時代亂過五胡亂華的策略,ss更是自己拿手的技術也搞唔好,dc更陰公,一部性能好,開發容易和平,規劃完善的主機,竟然唔及一部機能差,開發難,開發貴,只是宣傳好和一味靠豪的ps2,更是恨世嘉!!!命苦啊你世嘉!!!

舊 12-27-04, 10:35 AM   #3
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
我第一部世嘉機係gg, 亦係我第一部主機, 當時o既outrun, sonic, gg忍等都令我有好多回憶
冇耐之後又買左md, 跟機有sonic + 格鬥3人組 (2合一老翻), 隻格鬥比我想像正好多, 打到唔停得手~ 令我印象深刻o既有格鬥3人組2, 皇帝之財寶, outrunner, super忍, ps4, VR等~
至愛主機係mcd, 可能冇乜人玩過, 但mcd d game好o岩我玩, 剩係一隻lunar已經爆左無數次, 亦令我愛上左gameart依間game廠, 當年第一次玩slipheed睇到O哂口, 因為果個年代仲未興3d, 好振憾, 打後仲有lunar2, 3x3 eyes, Popful Mail, 魔法少女~
仲記得部ss係第一日出果時買, 成4千幾蚊, 諗番真係幾衝動, ss係sega機之中最多game, 名作多不勝數, 最鍾意係grandia, Guardian Heroes, Q版極上沙羅曼蛇, sega rally~
dc係最慘o既主機, 畫面靚, game好玩, 但又冇人買....正 game有莎木, grandia2, doa2, pso等等~

總覺得sega以前d game比較好, 以上不能盡錄~
ELT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-04, 10:50 AM   #4
邦。AxC
Game Master
AxC

註冊日期: Jun 2003
我對世嘉0既認識都係md 時代
當時我仲好細, 仲未識打機, 但係就見到阿哥日日o係度玩,
玩格鬥三人組, 肥瘦大盜 , 獸王記, 街霸, outrun , 我次次都搶個手制亂按一通
之後佢就開始玩大戰略, 我完全唔知做緊咩~
但係又日日坐o係度睇佢玩
之後再大d , 識打機喇, 就同佢+一大班人玩" 幽遊白書 - 魔界統一戰 "
真係勁好玩!! 超激!!
過左幾年, 佢買左部ss 番黎, o個陣我都唔知咩係3d , 淨係覺得vf 系列好型,
慢慢玩落又覺得好正, 之後ss 就打V.goal , 拳皇 , Night 等等...
o個陣開始同表弟一齊玩ss , 好鬼開心
之後出dc 0既時候, 我覺得d 畫面真係好靚, 部機個設計亦好靚,
當時我阿哥仲要o岩o岩出即入手, 好鬼豪
o個陣仲成日搞網聚打機 .
power stone 2 , chu chu rocket真係4打0既極品
一條友o個陣就玩創造職業球會, 再唔係玩bio:cv , d畫面o係o個陣真係好震撼,
首都高1,2 都好正, o個陣成日唔出街o係屋企打機
亦有玩sega 0既nba 2k 系列, 尤其係2k1 , 2k2 玩得最激,
當時我冇諗過籃球game可以咁好玩,因為一路以來nba live一d都唔真實,
好多時都唔知做緊乜....
不過就算o係 dc 時代,我都係睇阿哥打機多
可能習慣左,我覺得睇佢打機好好玩

舊 12-27-04, 12:01 PM   #5
q^__^p
Hobby收集者

註冊日期: Dec 2002
也來參一腳

我的SEGA年代是由Mega Drive開始,之前的如Mk-III都沒接觸過,還記得當年Mega Drive初出時炒至$2500連《獸王記》,中學生的我在賊船(當年還是一間舖仔在小商場內)看得如痴如醉
其後終可以較合理水平買回家,至今較深刻的游戲有《獸王記》、《格鬥三人組》、《DJ Boy》及最喜歡的《幽遊白書》等等

Saturn令我印象最深的就是那經常接觸不良的附加插槽( ),換帶、save咭往往要試好幾次、甚或十幾廿次先得
當年最愛玩拳王95(亦是我玩得最多一集拳王),用上ROM帶達至近乎不用load碟、接近街機的效果幾近完美
《飛龍 RPG》亦是非常出色的遊戲,把射擊元素融入RPG之中很有新意,有趣的mini-game(仿效《Daytona USA》式的rolling start賽車)、可隨意改變飛龍外形的設定、獨有的世界觀等都令人愛不釋手,當年更為此投稿至Game Weekly作介紹,更刊登了出來呢

Dreamcast,在兼職收入的支持下可在初推出時立即購入,護航作《Soul Calibur》的畫面在當時帶來極大震撼(跟今日的PSP相類),不少細微的地方都兼顧到,如頭髮的飄動、地上有老鼠走過等等
要數最喜歡遊戲必然是《Phantasy Star Online》及其後的Ver.2,兩者合起來共玩了千多小時,對遊戲的感受分開多個階段,包括享受動作性、收集Rare Item、令人提心吊膽的lost all系統、砌Symbol Chat、影相、跟朋友聯宜等
當年亦參加了Game Weekly主辦的PSO攝影大賽,有幸得到優異獎,雖然最終也沒聯絡我領獎(歐版《Chu Chu Rocket》),但得到別人肯定也心滿意足了
不過PSO給我帶來最大的收穫是認識了一班好友,故此作是我打機生涯中最喜歡、最重要的一隻遊戲。

Gamecube時代的《PSO Episode I & II》也玩得不亦樂乎,不過其後因登記用戶的年齡低於所限而被ban account,充份表現了世嘉的愚鈍,促使我對它留下不能磨滅的壞印象

此篇文章於 12-27-04 09:46 PM 被 q^__^p 編輯。
q^__^p 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-04, 12:12 PM   #6
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
http://ranobe.com/up2/updata/up15269.zip

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-04, 12:20 PM   #7
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
我對SEGA既認識,係始於1990年既夏天,
當年我媽媽的舊同事送左一部GAMEGEAR俾我,
於是我就開始接觸SEGA既遊戲,包括GG忍、格鬥三人組。
我覺得SEGA既遊戲同任天堂一樣,非常獨一無二,
不過SEGA走既路線同任天堂所走既路線當然不一樣。

近年再接觸SEGA既遊戲係始終SEGA唔再做主機廠商既時候。
SUPER MONKEY BALL對我黎講係一隻極之出色既遊戲,
而F-ZERO GX/AX更加係SEGA同任天堂一次完美既合作。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-04, 12:40 PM   #8
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
MEGA DRIVER1 6BIT大魔界村把我嚇倒
AM2的Touring Car Championship、Leman24hours我忘不了
但Saturn的移植版令我大失所望...
另外Godzilla列島震撼亦令我難忘

此篇文章於 12-27-04 12:49 PM 被 K.LIFE 編輯。
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-04, 12:45 PM   #9
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: STUDIO KONG
AM2的Touring Car Championship、Leman24hours我忘不了
但Saturn的移植版令我大失所望...
另外Godzilla列島震撼亦令我難忘
唔好意思…你講「Touring Car Championship、Leman24hours」好似唔係am2的……

舊 12-27-04, 12:45 PM   #10
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
作者: q^__^p
Dreamcast,在兼職收入的支持下可在初推出時立即購入,護航作《Soul Caliber 2》的畫面在當時帶來極大震撼(跟今日的PSP相類)
修正...係Soul Caliber....

"良C號"?

嗯...見以上咁多位交足功課打咁大篇野....我真係唔多夠膽亂講野

SS,我第一部家用機(我當時都係玩平GAME咋...).令我印象深刻既遊戲真係好多,就講少少喇...
「2D炸彈人」,可以八打(定十打?),雖然畫面會非常之少,但依然會打到個個爆哂粗
「Shining Force 3」,雖然畫面係今時今日黎講可以用個爛字黎形容,不過遊戲內容無論係邊個時代都係一隻佳作,當時第一次玩第一章o個時拎唔到個冰魔法師真係激死 ,有玩過都知冰魔法幾鬼勁ga ma
雖然我ss一隻正版都無買過=0=....但係都叫令我試過d好遊戲,令到我日後更願意去用幾百蚊買隻正版game番黎玩....
p.s.都係好憎個插槽

DC,我最愛既一部家用機,最難忘既係張VM無電o個時開機會響,同埋個L、R好易壞=0=
至於GAME...我真係唔知點形容....起碼我買番黎係覺得值喇
不過對於SEGA好多名作都無係dc出真係非常之失望....唔係話出D新類型既遊戲唔好,但係都唔可以唔出ga ma....(例如:Shining Force)
P.S.好想買番部DC啊....

唉....搞到我興致勃勃用模擬器玩番Shining Force 3...
以前真係唔會話點鐘意SEGA d GAME,只係純粹覺得好玩,唔會去諗:「SEGA D GAME真係有水準」咁咁
宜家真係好擔心玩唔番o個種遊戲性,SEGA都已經唔係SEGA喇....好彩任天堂D GAME都o岩我口味姐...

此篇文章於 12-27-04 12:53 PM 被 catho7 編輯。
catho7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-04, 12:52 PM   #11
K.LIFE

引用:
作者: A HoManTin Work
唔好意思…你講「Touring Car Championship、Leman24hours」好似唔係am2的……
是麼?唔緊要啦,咁係邊組既傑作呢?
舊 12-27-04, 12:56 PM   #12
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
我只知Leman24hours係AM3…

舊 12-27-04, 12:58 PM   #13
catho7
Game Master
焗肉醬貓

Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
引用:
Touring Car掂啊
從PC版可知一二掛,SEGA CORPORATION?
http://sega.jp/pc/stcc/

舊 12-27-04, 01:25 PM   #14
q^__^p
Hobby收集者

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: catho7
修正...係Soul Caliber.....
係喎,謝謝指正,我打時都想了半刻,感覺怪怪的

我的DC手制都壞過L、R buttons,還記得以$15買了對新的回來自行替換
q^__^p 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-04, 01:28 PM   #15
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
印象最深刻既game:守護英雄(ss),grandia 1(ss),仙窟活龍大戰(ss),dragon force 1(ss),時空勇者(md)
其實都有好多好game

舊 12-27-04, 01:32 PM   #16
catho7
Game Master
焗肉醬貓

引用:
作者: q^__^p
我的DC手制都壞過L、R buttons,還記得以$15買了對新的回來自行替換
雖然L。R易壞,不過真係好適合用黎玩賽車game
不過玩CRAZY TAXI既話就要買定幾包L、R返黎備用喇

舊 12-27-04, 01:39 PM   #17
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
雖然L。R易壞,不過真係好適合用黎玩賽車game
不過玩CRAZY TAXI既話就要買定幾包L、R返黎備用喇
係咪真係傳說中咁講,大力D按就大D比油,小力按就小D比油?

舊 12-27-04, 01:43 PM   #18
catho7
Game Master
焗肉醬貓

引用:
係咪真係傳說中咁講,大力D按就大D比油,小力按就小D比油?
絕對係
就好用analog咁
唔至油門,連brake都係

舊 12-27-04, 01:43 PM   #19
K.LIFE

引用:
我只知Leman24hours係AM3…
Thanks!
舊 12-27-04, 01:45 PM   #20
bearbearbear
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2003
世嘉真係令我又愛又恨
有個種:
既生周俞何生諸葛亮的感覺

現在看到殘留下來的世嘉,只能輕輕講句:人生咪又係咁...
bearbearbear 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-04, 01:47 PM   #21
K.LIFE

引用:
Touring Car掂啊
從PC版可知一二掛,SEGA CORPORATION?
http://sega.jp/pc/stcc/
當年街機己經有現在的ForceFeedback呔盤!
舊 12-27-04, 01:52 PM   #22
C.K.F.

引用:
當年街機己經有現在的ForceFeedback呔盤!
ForceFeedback呔盤係由Atari發明,
再由SEGA於街機上將它發揚光大.

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-04, 02:54 PM   #23
victorsky
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
識世嘉始於玩master system, o個時連d game名係乜都唔知, 而家睇番先知自己玩過alex kidd, 第一滴血, outrun之類既名作, 另外細個o個時玩過一隻alex kidd 既續作, 係rpg黎, 要o係個城入面砌幅地圖出黎先可以進入action部份, 但係細個唔識玩, 隻game又難(有超學術既問答遊戲....), 所以成為左細個既一個遺憾

舊 12-27-04, 06:20 PM   #24
elmond
女權主義信奉者

XBox Live Gamertagelmond1986
我第 一電視遊戲機是SEGA又一卡又入帶果部,最鍾意雙截龍同忍
世嘉5代就我冇,不過大佬有,成日玩格鬥3人組同兩條PUNK佬的ACT GAME
飛龍同捉鬼敢死隊就好鍾意睇大佬玩

舊 12-27-04, 07:12 PM   #25
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
SEGA Fans在此
最初,當時屋企人是BATMAN迷,所以佢BATMAN連同Mega Drive一同買入,這也是我第一次接觸SEGA主機,同時也是FC-->MD,當時只知MD比FC畫面正很多,但後來的遊戲如:Shining Force,Shining and the Darkness,格鬥三人組,Thunder Force 3,戰斧,影舞者等等,令我對SEGA越來越著迷,到可以入遊戲機中心的年齡,看見DAYTONA USA & VIRTUA FIGHTER 2所帶來的極度震撼,從此成為了SEGA Fans,之後SEGA公報SATURN時,它的反光銀色機身實在型爆,可惜到實際推出時只是灰色機身,對佢就有少許失望了,但SATURN作品:Sega Rally,VF2,Shining Force 3,守護英雄,Dragon Force 1+2,幻影飛龍都令我非常深刻,而最後主機DC令我深刻作品就比較少,可能是SEGA正在轉型吧,只有Chu Chu Rocket,莎木,THE HOUSE OF THE DEAD 2,CRAZY TAXI等等,雖然係咁,但是我仍會支持SEGA的

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:54 PM

手機版 | APP版