Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 10-03-23, 04:42 PM   #51
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
Child One: An AI Story

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
The Creator - SiFi 之 We are family

比予期好睇,世界觀幾好,AI機人同亞洲聯盟變成受害一方, 老美反而係邪惡軸心,啲科技物件載具等等啲設計幾正,由其成日有啲繁體中文字mix日文嘅markings幾吸睛,CG亦有水準,
Hans Zimmer配樂又依舊高水平,主角John David Washington (單數華盛頓呀仔)+ 老婆Gemma Chan + 小妹子Alphie 個主線寫得幾好,幾位亦演得唔錯,結尾算令到觀眾投入到角色們嘅情感,算係近年比較好嘅一套科幻片
積積埋埋好多嘢打,講咗呢個先:

好:以捌仟万製作費,有咁嘅視覺特技效果,打鬥場面一流,令到好多貴佢兩三倍嘅片非常難憾;配樂有幾正唔重複,要重點講嘅係個主角細路搶戲搶到無朋友。估唔到有笑位,其中兩個都係同動物有關~~~

唔係咁好:呢度其實可以寫過萬字,長話短說,世界觀設定唔合理到暈,同時兩面都犯咗對配角殘忍,而對對主角極之仁慈,係咁畀位放生佢哋~~~ 個人以為,啲 AI 去到呢個地步,起碼一鎗一件絕對唔係難事,人類就算出術都未必嬴到,有啲搵戲嚟做嘅感覺。

總結:畫面同內容甚有宗教意味,整體中挺又唔係太爛;結果係美國票房仆到直,唔知同啲口碑有冇關係 -- 嗱,唔好呻荷里活只得間大酒店無新意,有新嘢啲人都唔企出嚟撑,講乜?!

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-23, 08:20 PM   #52
肉羊哩咖
griffin611

陣陣兒魂

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
A Haunting in Venice - 恐怖過the nun

呢套今集又算終章? 退休白頭神探被老友利用而再度揸案,今次mix 咗鬼片原素,效果唔錯,啲jump scare仲好過the nun 2
楊紫琼個神婆只係客串性角色,不過好得
呢套整體上好過系列嘅上兩部 — 套尼羅河悶到嘔,覺得亦好過套 The Creator;劇情變返傳統推理片走法,無話無喇喇變 CG 「觀光片」或者動作追逐片;特色係鬼異氣氛一流,個大宅陰陰森森,又間唔中影下外面行雷閃電,雖然知道王道嘅探偵片都係「事在人為」,但作為「新元素」夠引人睇。老細讚咗嘅唔重複,大探偵位演員摸熟晒個角式,發揮自然有台型,啲鬍又整得至靚今次;神婆嗰兩位助手反而幾礙眼吓。唔緊要,唔知點樣個負責揀角嗰位導演,咁識揀埋啲咁好樣嘅熟女,要特別提一下。

漏提一樣,嚮 MI:7 入面,有條發生咗好重要嘅事件嘅橋樑, 呢度都有出現,留意。

此篇文章於 10-03-23 08:42 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-04-23, 03:11 AM   #53
王小虎

註冊日期: Apr 2002
The Creator,其實佢講話AI唔想打美國,所以AI雖然係強勢,但有咗Nomad之後美軍先贏返。AI都有講就算破壞咗Nomad,贏咗場仗,但結果咩都唔會變,因為佢哋冇諗過要統治世界,唔係Terminator。

某程度似講緊911之後,小布殊屈Iraq有大殺傷力武器,就打咗場仗。咁戲裡面亦冇講邊個射最初的核彈,雖然美軍單方面話係AI做,咁布殊都可以話乜就乜,阿蓋特亦唔等於所有中東人咁解。

美軍一直知佢老婆的身份,不過要揾佢真身,所以做假影片,其實係想追蹤男主角,因為知佢想見佢。第二目標都係毀滅個武器。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-23, 04:16 AM   #54
肉羊哩咖
griffin611

補充:船度講,其實核爆係人為意外嚟,美帝監粗搵借口屈啫~

舊 10-05-23, 04:12 PM   #55
肉羊哩咖
griffin611

講返句公道話:The Creator 導演 Gareth Edwards 係 Rogue One - A Star Wars Story 個元導演,有日 KK 目訓醒,突然發覺套戲唔對路,Gareth Edwards 不幸被炒,搵過第二個導演重拍~ 所啲傳宣片同照好多都無嚮正式出街度見到。

Gareth Edwards 未有份接 Star Wars 之前,拍過一啲獨立製作,擅長用蔗渣嘅價錢,搞出燒鵝級嘅視覺特技,仲執導過 2014 年版嘅戈師奶。The Creator 絕對係呢個項目嘅招牌作。

不過票房真係 -- 搞乜?!

舊 10-12-23, 05:52 AM   #56
肉羊哩咖
griffin611

敗者之榮光

The Blackberry 故仔就係講開發 Blackberry 手機公司 Research In Motion 嘅發跡,以至末落失敗史,三位主角都寫得幾深入,尤其兩位原創工程師,一莊一諧,意外地非常搞笑,反而第三主角個商家佬,反而無咁吸引。套戲啲高潮位都係講兩位主角,尤其白頭嗰個,點用技術解決挑戰,而獲得成功。寫週圍嘅角式唔多,講到後期公司文化嘅轉變,以至因為囂張自大而失敗收場(唔算劇透掛?),反而寫得無咁深入。手法好似啲偽紀錄片咁,特別多大頭鏡表現主角嘅心理同反應。

總結:留返串流上面「免費」睇無損失。

舊 10-12-23, 10:39 AM   #57
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
The Blackberry 故仔就係講開發 Blackberry 手機公司 Research In Motion 嘅發跡,以至末落失敗史,三位主角都寫得幾深入,尤其兩位原創工程師,一莊一諧,意外地非常搞笑,反而第三主角個商家佬,反而無咁吸引。套戲啲高潮位都係講兩位主角,尤其白頭嗰個,點用技術解決挑戰,而獲得成功。寫週圍嘅角式唔多,講到後期公司文化嘅轉變,以至因為囂張自大而失敗收場(唔算劇透掛?),反而寫得無咁深入。手法好似啲偽紀錄片咁,特別多大頭鏡表現主角嘅心理同反應。

總結:留返串流上面「免費」睇無損失。
花無百日紅,Blackberry 都曾經風光過。

舊 10-13-23, 05:11 AM   #58
肉羊哩咖
griffin611

無錯 ,可以話係歷史下一個大過客。

補充,成套片加拿底片嚟,見好多 nerd 次文化,同點用現成嘢,「變到」啲高科技出嚟,如果對後世有咩影響,可以話早期入面員工嘅「做嘢」環境同態度,今日好多大科技公司都承傳咗。

片入面一樣嘢由頭到尾重複強調唔好嘅,不過唔方便透露,留返各位發掘。

舊 10-27-23, 12:43 AM   #59
王小虎

睇咗花月殺手,可能比三個半鐘嚇親,少人睇到呢,又可能等幾個星期就有得喺Apple +睇。套戲唔悶,不過我覺得啦,我都係鐘意Gangs of New York多啲,熱血啲掛。唔劇透啦,幾個主角都做得好好,又係Oscar 大熱,今年都應該幾激烈,幾個大導演都有戲上。
舊 11-04-23, 08:35 PM   #60
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
花月之外都睇咗以下老美作品,排名有分先後
1. Taylor Swift: The Eras Tour - 史上最高水準之演唱會電影
本身唔算Taylor忠粉,睇完呢套Concert Movie直接被佢表現圈粉了,佢歌唱力正值巔峰期,埸show舞台performance同場景設計亦一流,啲camera takes嘅取景同edit亦好到位,要show佢型又得show佢大頭又靚show佢舞態又清晰,近乎無可挑剔,真係需要揾間聲畫都靚嘅影院去好好享受,我去咗Airside 最新嘅LUXE院,個觀影感係好好
聽日二刷IMAX

2. Five Nights at Freddy's - Pixel Game 之改編再改編
知佢係由game改編但無玩過,睇完唔走去挑骨的話觀感比下面套Exocrist好,鬼片加機器人偶加ptsd算有新意啲,氣氛係比較玩野味重啲但啲jump scare位比較唔大路咁,係可以一看

3. The Exorcist: Believer - 拆招牌之作
呢套睇完覺得完全係水準以下,揾番第一集阿媽同阿女客串都無補於事,新一代女兒們被上身嘅表現完全無新意, 驅魔過程亦平平無奇,無驚嚇性又無緊張感,串流都可以慳番級別

此篇文章於 11-04-23 08:37 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-23, 04:29 PM   #61
肉羊哩咖
griffin611

搵唔到有開到樓⋯⋯放住呢度先:

Wonker - Willy Wonker and the Chocolate Factory 前傳。講主人公點創業。

以下係日版主題曲:

十二月頭上。

舊 11-19-23, 09:14 PM   #62
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
今星期上睇咗呢兩套

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snake - Snow 成魔之路

Anti Utopia 最成功系列要玩番前傳,係由原作小說新編章改編,聽講都無乜大改動,咁套戲啲頭重尾輕人物心路歷程等等問題要歸咎原作者; 套戲文戲為主,Hunger Game 只在前半亦設定上係較舊年代,殺戮比較原始,重點落係學院Snow同貢品黑雪公主條分叉的感情線度,不過呢兩位都交足戲,女主真唱多首片中歌曲,充分表現佢原本做歌劇嘅實力,好鬼有charm,男主亦靚仔得黎亦正亦邪都得,各種心理狀態表現都做到,睇佢點由仲有憐憫之心嘅小伙子黑化變成自私惡魔都ok好睇嘅,不過真係唔好帶舊幾集固有觀感入場會好啲,補完下Snow呢個角色係唔錯

Thanksgiving - Black Friday 復仇記
呢套係黑色幽默血腥爽片,甩頭出腸大餐(?)乜都齊,呢類片今年都幾多(計埋有鬼怪原素果啲),呢套算係最好果套,其他戲好多都揸流灘,呢套正在導演設計啲重口味扺死玩法係落足心機,驚嚇效果唔錯,頂得嘅可以一看

此篇文章於 11-19-23 11:34 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 11-23-23, 02:17 PM   #63
王小虎

拿破侖,都係睇戰爭場面,講劇力冇乜,有啲似睇佢舊時有套Kingdom of Heaven咁,不過不失,緊湊啲。不過Ridley Scott 85了,又係睇一套少一套。又係Apple +會上,可以等吓。
舊 11-23-23, 02:49 PM   #64
王小虎

引用:
作者: 王小虎 查看文章
美軍一直知佢老婆的身份,不過要揾佢真身,所以做假影片,其實係想追蹤男主角,因為知佢想見佢。第二目標都係毀滅個武器。
嗰日下午有人來整嘢,坐喺度睇史上最大騙案講Iraq Invasion,講當年話有影片講Iraq殺死嬰兒,仲有少女去國會作證,事後證實個少女係大使女兒比的係假口供。

其實Hollywood一直咬住呢件事唔放,講副總統的Vice(Christian Bale扮肥嗰套),講英國女特工揭露真相被告判國的Official Secrets(Keira Knightley),華氏911,Oliver Stone套W.。
舊 12-06-23, 05:41 AM   #65
肉羊哩咖
griffin611

睇咗「神秘電影」Next Goal Wins,由真人真事改編:講嘅係本世紀初,畀澳洲隊嚮世界杯數足 31 比 零嘅美屬薩摩亞足球隊;痛定思痛,跟住「請」咗由 Michael Fassbender 演嘅教練執返隊波嘅故仔。由 Taika Waititi 導演。如果諗住睇波嘅會幾失望,因為除嘅啲訓練蒙太奇之外,比賽就老梗事旦到不堪,主要人物關係係個教練同「女主角」,好在唔係近年流行嘅「左膠」式訓話文宣,但又寫得唔夠細緻。主要都係睇笑料,大部份都係 Tiaka Waitit 式 gag,如果唔鍾意 Thor 4 啲笑料嘅就爭啲,不過有啲真係全場笑出聲。

總結:中上。

舊 12-09-23, 05:02 PM   #66
C.Ryo
Game Master

Wonker - 甜茶飲到你糖尿

睇完IMAX版,0 IMAX比例畫面,套片就正常大路輕鬆又帶温情嘅合家歡片,笑點比較mad向,甜荼做呢個儍中帶醒嘅新版Wonker幾討好,主演們自唱啲歌唱就一般但唔算太歌劇風,出現客串那個巨星(?)有驚喜,算係今年尾最佳家庭娛樂電影

舊 12-21-23, 11:05 PM   #67
C.Ryo
Game Master

RENAISSANCE: A film by Beyoncé - 阿姐抒發巡迴演出感受式自傳

香港今日先上,睇完覺得Taylor嗰套好睇好多,呢套節奏好差,近乎每隻歌都要打斷下去加下BTS或阿姐同隨團家人點點滴滴,睇一兩隻歌興奮一陣立刻過你冷河,睇live感全無; 又tour中歌似乎cut走不少夾唔跟原本run down,啲慢歌幾乎無曬,cut淨啲全部又係好相近嘅up beat bom bom bom,選曲唔夠真正live中咁多樣性,拍攝精彩度亦及不上Taylor果套,佢唱功好都睇到有點悶

如果你係佢忠粉可以熟悉佢所有歌的話,呢套應該會啱你睇,你可以認識佢舞台後嘅另一面; 如果好似我咁以為會似Taylor果套咁近乎原live全上的話,入場係會失望嘅

睇完要上你管睇番啲fans cam補返數

後記:
睇完fans cam應該有8成歌淨,大致上跟run down去,又真係cut走啲慢歌咁上下

此篇文章於 12-23-23 10:39 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 02-02-24, 04:15 PM   #68
肉羊哩咖
griffin611

特務 A

Argylle -- 好玩,好笑,刺激,有好多特工片梗,故仔扭到暈(要小心唔好透);首先唔好以為係 Henry Cravil 嘅戲,佢出場時間好有限公司,反而極搶鏡生鬼嘅 Sam Rockwell 同 Bruce Howard 為主。啲動作前者担好多,後者第三幕仲有「好特別」嘅演出(令人諗起曾路得)。除咗後面拖得太過,而個結局唔係咁好,令人諗起某套經典港產片個結尾(有三部曲嗰套)。而太多 CG 太假,有啲情節實在唔合理,不過唔好太認真就算。

字幕中段仲有片,唔好咁早走住,睇咗唔知係啲乜嚟,

此篇文章於 02-02-24 11:44 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-06-24, 11:29 AM   #69
C.Ryo
Game Master

Poor Things 異世界科學怪人

香港一路未上,喺日本睇咗,睇完明解Barbie點解失落各樣奥斯卡提明,基本走向都係女主由白紙進化番做人嘅過程,不過呢套更爆美術更好對現實批判更到位,Emma個角色演技又更多發揮,期待呢套Oscar大豐收

spolier

設定上將科學怪人條橋再扭下,女主一開波自殺比綠魔攞一屍兩命做實驗,將BB個腦換去啊媽身體,成品就變成成人身體腦未發育嘅人,故事就跟著女主點高速意識成長入世而走。

Emma演活各個年紀性格行為改變,一絲不掛到啪啪啪都演晒比你睇,攞最佳女主應該走唔甩

此篇文章於 02-06-24 06:55 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 02-13-24, 09:32 AM   #70
肉羊哩咖
griffin611

Super Bowl 仲有 兩套新予告片。

Wicked,《綠野仙蹤》前傳,歌唱劇搬上銀幕,分兩 part,好大陣 Cats 陣臭味:

(頭五秒已經知出事)

另一套係《龍卷風暴》翻拍/續集,都係興趣缺缺:

舊 03-21-24, 04:51 PM   #71
肉羊哩咖
griffin611

The Fall Guy 出咗第二條予告,好似呢套戲之前無舖過:

論過癮程度,第二條予告就爭啲,雖呢類小人物「茄哩啡」戲唔少,啲場面有睇頭而 Ryan Gosling 近年越嚟越得。

舊 04-24-24, 12:26 PM   #72
C.Ryo
Game Master

Arthur the king 鐵人狗狗
真人真事改編,主角係有成19年經驗嘅鐵人耐力賽老手,但從未入到三甲;原因都係果啲self ego太大令佢時常錯判,直到一次同Simu Liu組隊kayaking時錯判走入泥沼,Simu post呢個臭事上lG獲得咗勁多like之後Markie Mark嘅比賽生涯就停止咗

幾年後佢老婆support佢再次参賽,睇下佢再揾番Simu組隊同揾sponser等經歷,再去正式比賽,比賽期間佢喺一個休息站比咗啲肉丸隻浪浪狗狗食,神奇地喺幾十公里外另一休息站再見番,跟住狗狗就跟足佢哋走之後旅程,成個經歷都拍得ok好睇,狗狗都演得好好,件事都感人,可以入場一看

此篇文章於 04-24-24 12:30 PM 被 C.Ryo 編輯。

論壇跳轉

現在的時間是 02:43 PM

手機版 | APP版