Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 09-29-21, 01:36 PM   #26
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
樓上提過嘅 Babylon 5,宣怖重新製作,由元創作人 J.M. Straczynski 任行政監製兼編劇,不過今次由 WB 轉咗去 CW⋯⋯好令人担心~~~~~
https://www.hollywoodreporter.com/tv...cw-1235021237/

舊 10-15-21, 05:15 PM   #27
肉羊哩咖
griffin611

The Orville 終於追完,兩季共 22 話。設定你將 TNG 啲嘢代入去就明,加多啲男女關係,處境喜劇就係 The Orville。第一季乜都有啲,唔係太認真,第二季將之前嘅故仔延續,又嚴肅好多,多咗好多動作場面;演員部份出色,尤其整呢套出嚟兼男主角 Seth MacFarlane,莊諧並重。特技以電視劇嚟講,相當唔錯,當然唔可以同 D+啲嘢嚟比。有人將呢部同 Star Trek: Discovery 比較,話呢套個精神上更接近 TNG,故事合理之餘,人物有血有肉唔係神人。第三季出年轉去 Hulu 播,期待。

留意到,Jon Favreau 導演首話,又担任「顧問」一職,唔~

舊 02-28-22, 03:40 AM   #28
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
Resident Alien 講一個外星人因為意外困咗落地球,混入一個小鎮。外星人由 Alan Turdyk (Firefly, DollHouse, Transformers, Rogue One 等等)飾演,第一季今年一月開播,啱啱完晒全十話;留咗尾,而下一季已批,期待。
S2 咗一半啦,完咗再講。

舊 03-15-22, 07:55 AM   #29
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
halo 真人版劇集3月24日Paramount+首播, 睇Trailer又制作得幾好, 不過亞洲地區無得join Paramount+ 無得睇

Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-22, 08:29 AM   #30
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Heaven 查看文章
halo 真人版劇集3月24日Paramount+首播, 睇Trailer又制作得幾好
有評論睇咗頭兩話,反應都唔錯。

此篇文章於 03-15-22 04:20 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-22, 12:41 PM   #31
王小虎

註冊日期: Apr 2002
其實點解唔可以拍返game嗰啲故事?
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-22, 05:12 PM   #32
肉羊哩咖
griffin611

更唔明點解 Microsoft 噉都批~ 聞說之前好多拍攝計劃都被佢否决~

舊 04-17-22, 09:24 PM   #33
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: 王小虎 查看文章
其實點解唔可以拍返game嗰啲故事?
如果劇集版與遊戲版屬相同世界/時空,那麼是補述士官長的性格及露出廬山真面目,畢竟士官長在遊戲版倒沒有凸出性格、心態等心理因素,也可避免如直接改編遊戲版內容失敗而產生風險。

此篇文章於 04-17-22 09:28 PM 被 動漫遊戲迷 編輯。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-22, 02:29 PM   #34
肉羊哩咖
griffin611

利申:無睇,因為無打過隻 game。睇啲評論片,踩到好行,幾乎去到 CW 套蝙蝠女嘅地步。

都係唔明,好似唔少改篇漫畫嘅噉啫,可以「搬字過紙」,唔洗大改都得。

舊 05-14-22, 03:26 PM   #35
肉羊哩咖
griffin611

Orville S3,6月2 上

睇個款似繼續 S2 嘅套路,唔知會唔會上埋 STAR,放住先。

舊 06-05-22, 08:35 PM   #36
肉羊哩咖
griffin611

Orville S3 E01 繼續上季尾嘅餘波,主題又黑又嚴肅,新角式幾吃重,除咗少數無乜義意嘅情節,劇本寫得節奏恰當又唔拖。

替「史箂姆」星人 Yaphit 配音嘅諧星 Norm MacDonald 去年拍完後逝世,今話獻畀佢。

舊 07-16-22, 05:57 PM   #37
肉羊哩咖
griffin611

-- del --

舊 08-05-22, 01:02 AM   #38
肉羊哩咖
griffin611

Orville S3,全 10 話。近年最似經典 Star Trek 嘅電視劇集,今季改咗個名叫 New Horizon,但係預期中嘅去新地方探索嘅故仔,幾乎全數落空,有啲失望,大部份嘅故仔同上兩季啲情節有關連。但係好嘅編劇令到套劇非常出色。頭一話黑得嚟令人思考,有唔少話數講性別有關嘅議題,唔係個個啱,好在又唔會太過賣藥,亦唔會兩邊都各打八十板。有話講時間旅行嘅,係好發人深省。講動作場面今季絕大部都精彩,尤其第九話簡直刺激,當中某角嘅故仔,完全意料之外但好深刻。季尾出奇地相當平淡,有啲笑位,又大部份啲線似乎收結,令本人覺得今季係 last 嘅傳聞係真嘅~~~

除咗第二話比較弱,整體係極好,可惜今季短得滯,又無乜人提。D+ 有得睇。

論壇跳轉

現在的時間是 12:12 PM

手機版 | APP版