Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 
電影版>Dune (2021) Part 3 製作進行中 (TBD)
肉羊哩咖 07:02 PM 02-08-20
經典科幻小說再次搬上銀幕,由 Frank Herbert 原作嘅小說出版於 1965 年。跟住仲有五部續作,全部大受好評,佢未寫第六套續集就過咗身,之後佢家人發現佢留低有好詳盡嘅手稿,夠寫多起碼一本書,而佢個仔同另一位作家合作,寫咗好多部前傳外傳同續篇,但評價不一。

呢部小說長期被諭為不可能拍成電影,事關有好多係諗同講多過做,亦有大量專用名詞。好難用一套電影拍到一般觀眾會明。1984年 David Lynch 拍過第一部小說,香港有上,之後電視都有播過,影像係好出式,但係兩面唔討好,熟書嘅話佢唔忠於原著,一般人又睇唔明。跟住要去到 2000年,John Henderson 替 Scifi Channel 拍咗第一部三話嘅電視短篇。無論劇情同特技都受好評,仲跟住拍多二套續集,包咗三部續集,未完晒成部正傳,就停咗。

直到三年前到,個版權落咗去 Legend Entertainment 手上,計劃重拍,佢搵咗 Blade Runner 2049 個導演 Denis Villeneuve 執導(今次無搞錯喇掛),呢個 project 班卡士就好大,男主角係 Interstellar 嘅 Timothée Chalamet,仲有 Oscar Issac, Josh Brolin, Jason Momoa 同張震等等。而家由 WB 發行,行內話呢個係 WB 對《星戰》嘅回應咁話,上個月出咗條試片,受邀睇咗嘅一致好評咁話,聽住先。若果掂嘅話,WB 話會開拍外傳放落去 HBO Max 度。而家除咗小道消息之外,乜都無得睇住,咁遲吓睇吓係點。
肉羊哩咖 08:03 PM 02-08-20
故事發生嚮極遙遠嘅未來,人類遍佈銀河系,嚮打敗思考機器(人工智能電腦)嘅聖戰,建立咗帝國,再好多好多年之後,帝國開始走下坡嘅故事。

故事嘅主要舞台,係船底座老人星第三行星,通稱為沙丘星(Dune),成個星球都係個沙漠,無乜水,經常有極大嘅沙暴吹嚟吹去,除咗兩極有環山擋住,唔多啱人住。如果咁都未夠差,個星球上面仲有樣極可怕嘅生物 — 沙蟲。沙蟲有成400米以上咁長,40米直徑,經常潛伏嚮沙下面,外皮極度堅固,除非用到核武,一般鎗炮唔能夠殺死佢哋,口入面係一排排嘅利牙,佢有個大弱點,有興趣可以去查下。咁惡劣嘅星球,反而係全銀河最重要嘅星球,因為只係得呢度搵到對人類極重要嘅物料 — 「香料」。

「香料」係由沙丘星開採出類似真菌嘅嘢,再提煉出嚟嘅藥,成年人服用,除咗可以延年益壽,仲可以增強五感,有部份特殊人仕,服用咗可以有心靈感應力,或者極快咁做出計算,嚮呢個無電腦嘅世界,要靠呢啲用「香料」培養出嚟嘅「人肉電腦」,計出星際間超光速通行路徑,無咗「香料」,全銀河嘅交通經濟都會崩潰。(如果去度呢度你覺得本人好似講緊米洛夫斯基粒子,或者 GN 粒子,大家咁話),因為供應咁難,「香料」嘅價錢極貴。同時佢亦有極大嘅負作用,成年人只要一次食多過二克,就會輕微上癮,一上癮就無得戒,一但斷咗唔食就死梗無藥醫。所以「香料」只係貴族同上流人先食得起。啲「人肉電腦」基本上由一個「運輸公會」包攬晒嚟做,因為得佢哋先有呢個培養技術,成為皇室貴族以外一大勢力。(記得畢華流講過,根據部小說開發個遊戲,你就算係運兵,目的係去打個工會嘅話,工會一樣照收你錢~)

故事另一個主要勢力係一個姐妹團 Bene Gesserit,傳說係聖戰之後成立,成員全部都係女,由「聖母」帶領,個會嘅目的,係利用女性最大嘅「武器」— 子宮,用優生學,用極長時間,配種式去「造」出一個「超人類」,精確啲講要係個「超男」,成員表面上服從各主要勢力,其實暗中修正引導全人類嘅發展去向。班姐妹借服用「香料」,同埋特殊嘅身心訓練,唔只好打得,佢哋可以有外人以為係魔法嘅能力,好似用說話控制人嘅行動,讀取他人嘅記憶之類。

記得好多年前出個隻以呢個故仔為題嘅 RTS,台灣譯做《沙丘魔堡》(咁似 Burger King 出品嘅),但無玩過;電影版就有啲啲印象。係咁。
PiroPiro 02:36 PM 02-13-20
隻DUNE RTS 係經典中既經典...亦係開創RTS 既第一隻Game

當年果套電影版真係唔係人人受到
但小說的確好睇

希望拍得到小說既感覺
肉羊哩咖 04:52 AM 02-14-20
睇啲 Dune 介紹片,話呢部電影只係第一部小說嘅上半 part,都好。
PiroPiro 05:40 PM 02-14-20
作者: 肉羊哩咖:
睇啲 Dune 介紹片,話呢部電影只係第一部小說嘅上半 part,都好。
本身既內容的確好豐富...希望會好似 Lord of the Ring 咁好好利用書中大量既情節

而唔係哈比人咁將一本唔係好厚既書硬要拍成三部電影
肉羊哩咖 12:38 AM 04-14-20
Okay,而家一片「兵荒馬亂」之際,仲諗緊呢套會唔會延期;Vanity Fair 出咗多啲消息,期就定咗 12月 18號,仲有相睇,呢張又覺有乜特別,睇吓遲啲有冇多啲料。

肉羊哩咖 01:11 AM 04-15-20
呢度有各主角造型,睇落係咁多個版本中最正路。
https://www.vanityfair.com/hollywood...ya-oscar-isaac
IDGAF 02:07 PM 04-15-20
本身以為無睇過Dune,
但我睇返1984年Dune電影版的Trailer,
見到按腰帶出保護罩果個畫面又有少少印象喎,
大約是某年夏天係渡假屋無嘢玩時睇過,
應該係明珠台播什麼24小時電影馬拉松時睇過吓吧,
但內容真係唔記得了。

"the spice"…?!
你班製作人係吸食白粉時得到靈感嗎?

https://en.wikipedia.org/wiki/Melange_(fictional_drug)

Dune Photos Reveal Stillsuits and Weapons - IGN Now
https://www.youtube.com/watch?v=LaeRkDYoq4w

The first images from Denis Villeneuve's adaptation of Dune have begun to appear, and new photos from the set show off Oscar Isaac and the whole of House Atreides' key players, as well as Zendaya as Chani. The new photos from Vanity Fair show further detailed shots of Chalamet and his on-screen mother, Rebecca Fergusson (Lady Jessica Atreides) dressed in the books' iconic stillsuits; survival suits designed to help survive the brutal conditions on Arrakis', the desert world of Frank Herbert's 1965 sci-fi novel Dune.

https://www.youtube.com/watch?v=aD0Vd-HRpN8

王小虎 02:13 PM 04-15-20
預定兩集。
肉羊哩咖 07:49 PM 04-15-20
導演訪問中強調,唔分上下兩部,根本唔會接嚟拍,WB 呢次都幾冒險/進取。

「書」就聽晒咗一排,講真,唔係分開兩套嚟講,根本好難明佢講乜。據聞個故仔會改同書有啲分別,根據導演點處理 Blade Runner 2049,都唔會太離譜掛?

邊度分界?
同好多分析員咁估:應該係 Paul 同 Freman 某人決鬥之後完第一部。

-------
服裝設計大部份都好,但係啲戰鬥服/裝甲好似好論盡,可能經過後期處理會好啲。最突出係 Freman 招牌裝束,Stillsuit。太空環境要著太空衣,要嚮沙丘星球生存要靠 Stillsuit,以後可以講多啲佢有乜功用;而比較返之前啲設計,呢個好似有實際功能咁:

Dune (1984)

型,不過好似簡單得滯;你無睇錯,左邊嗰位係 Sir Patrick Steward

Dune (2000)

唔錯,係爭在電視電影嘅筆蓆係咁上下㗎啦

Dune (2020)

肉羊哩咖 08:24 PM 04-21-20
女主角之一嘅 Zendaya(MCU Spiderman 系列),佢演男主角一生中個摯愛 Chani ,舖咗佢個造型:

呢度睇得多啲套 Stlsuit 係點,仲有埋把 crysknife。

另一個重點係佢對眼,書入面講 Freman 族人因為長期食「香料」嘅關係,對眼變咗 "blue within blue",之前兩個版本啲 Freman 對眼識「發光」,同書嘅描述好唔同而被非議,而呢度似乎跟得幾足。
肉羊哩咖 12:10 AM 04-29-20
既然 1984 年版就上 Netflix:https://www.gaforum.org/showpost.php...postcount=1421
趁手講多少少背景感想之類,炒埋一堆,希望可以方便睇得明。有錯請多指教:

1. 帝國:由皇帝統治,權力最大;下面有一班封建貴族,皇帝以賞賜「專賣公司」入面嘅董事席位(蘿蔔),同擁有支極強戰力嘅軍隊(大棍);雖然貴族間有互相通婚嘅習慣,但皇室好識搧動貴族間勾心鬥角,用嚟維持長期統治。大貴族之中,故事以 House Atreides 同 House Harkonnen 之間嘅世仇關係為主線。而男主角,係前者家族嘅第一繼承人。

2. 唔好期待好似星戰、 GotG 或者 GoT 咁有大戰場面,第一部書都仲有啲啲,戲份唔多亦只係背景襯托。反而謀略比重更大。亦有好多宗教政治生態互動。

3. 部書好受阿拉伯文化影響,入面有好多阿拉伯語嘅名詞用語;
而故仔有啲似⋯⋯

《沙漠梟雄》 Lawerence of Arabia。

4. 「香料」,成個故仔都係圍繞住呢味嘢嚟轉。係好重要嘅 plot device⋯⋯
內有拋書包兼微量劇透,不喜勿入

古代同現代一樣,香料可以用嚟煮餸、醫病、同埋生活應用上(當然包埋濫用),需求好大,尤其好似溫帶地區無呢樣出產嘅,販賣香料利錢係好大。歐洲人未稱霸海洋之前,古代「海上絲路」其中一樣大買賣,就係香料。阿拉伯商人可以話主宰呢項貿易。遠嚮唐代時期,廣州城有阿拉伯商人社區,唐末黃巢軍攻入廣州,曾大殺阿拉伯人~~~ 後嚟嘅歐洲人,籍帝國主義控制香料貿易,亦大發利市。

講到現代阿拉伯世界出產一樣嘢,經濟運輸上無佢唔得,可以左右全球政治局勢嘅,好易聯想到 -- 石油。作者好巧妙嘅咁將呢兩樣嘢結合埋。所以故仔入面邊個負責開採沙丘星嘅香料,係好難啃,亦係發大財嘅機會。成書時仲未爆發七十年代全球石油危機,作者好有遠見,睇到被殖民嘅有日反枱,揸返住班「帝國」條命根會點。

小說入面嘅「香料」係由帝國官方「專賣」,連同各種商品,由皇族貴族把持嘅「公司」管理,加上生產咁困難,「香料」個價極貴,亦引嚟好多人冒險偷採走私。

小趣味:沙丘星正式名叫 Arrakis,同中東國家伊拉克發音差唔多。

5.
關於 Freman 文化

沙丘星「土著」Freman 因為要嚮呢個五行欠水嘅星球上生存,有極濃厚嘅「重水」文化。其中一樣係反映嚮佢套「標準服」Stillsuit 上面:套杉會吸收返著者全身排放嘅水份,循環返做飲用水;包括呼吸、眼淚、汗,同埋下面啲⋯⋯(咳)所以佢哋見一個人為亡者流眼淚,認為係一種極高尚嘅情操。

人或者動物死咗,佢哋嘅習俗係抽乾死者嘅全部體液(包括血同埋⋯⋯),淨化返做飲用水;死者嘅水比條「咸魚」更受重視。咒 Freman 佢(身體入面)嘅水畀人「搶走」,係視為三大悔辱之一。

吐糟:沙丘星球嘅南極老人星係粒藍白色太陽,唔似咱們嗰粒係黃色,望個太陽係偏藍。但 1984 年版同 2000 年電視版,一去到沙丘星,成個畫面都係黃咁咁嘅~ 書入面都講到明,但係暫時未見有片做得啱。

——————
口痕又噏多少少,套書對後世影響好大,唔係老派科學救世嗰種樂觀,亦唔係嬉皮士文化(表表者係 Philip K. Dick),將宗教政治融合埋一齊,當時應該好新鮮嘅事。其他唔知,單係星球大戰,你當有個沙漠星球做舞台係咁啱,仲有有好多其他「致敬」嘅痕跡:太空「巫師」,Jedi Mind Trick,沙下面有條個口好大嘅怪獸,武打以劍術為主等等。GoT 個作者明言佢套大作都好受呢部作品影響。
肉羊哩咖 02:07 PM 07-30-20
各個渠道都講預告片會美國嚮 8月,連同 Inception 重映時一齊戲院有得睇,望就望同時間網上都有。至於期,暫時未變。不過而家變到一個禮拜都嫌長,睇吓點。
肉羊哩咖 12:14 AM 08-02-20
更正返兩點先:

1.「人肉電腦」係經過特殊訓練,再加上服食「香料」,能夠利用收集嘅資料,經邏輯分析,做出準確預測,主要嚮策謀上嘅應用,因為「製造」成本極高,多數只係皇室貴族先用得起。邊解咁煩?因為禁絕咗用電腦,極端到連最簡單嘅計數機都唔畀用,違法嘅只一個刑罰 -- 死。咁嘅世界實無機打喇,悶死~

2. 「領航員」原本係人,但經過長期「浸」香料嘅緣故,變到不似人形,但係得佢哋先可以「睇到」最安全嘅超空間路線,「迅間移動」成隻超巨大,載到過千人嘅太空船到目的地,為咗專利,由培養方法到「領航員」個樣都係極高秘密。

混淆咗唔好意思。
肉羊哩咖 12:37 AM 08-05-20
導演前排嚮上海國際電影接受訪問,講拍呢套嘢嘅經歷感受。成條片成粒鐘咁滯,有時間慢慢睇,無時間下面係雞精:

1. 導演自細已經迷上套小說
2. 導演一直好想搬呢套小說上大銀幕
3. 佢 12 歲嗰陣同朋友仔畫呢套電影嘅 storyboard (分鏡腳本?)
4. 因為疫情影響,佢無辦同剪接師一齊剪套片,只能夠隔空傾
5. 亦無辦法同作曲嘅一齊做配樂
6. 佢想補拍部份片斷,而家個情況唔畀佢咁做
7. 仲有執埋啲特技,所以都好趕吓(按:會唔會因為咁延期?)
8. 講到特技,佢覺得實景同演員演出緊要好多
9. Paul 呢個角式,一早預定咗畀 Timothée Chalamet,不作二選,除咗佢夠嫩口之外,最重要佢有魅力,好配合小說入面個設定。

肉羊哩咖 05:00 PM 08-09-20
最新傳聞話個予告唔會同 Inception 一齊播,反而嚮 Stephen Colbert 同班演員嘅訪問環節度首播。
肉羊哩咖 11:48 PM 08-27-20
有人睇咗條「先導預告」teaser,仲放咗啲硬照出嚟,但好快畀 WB 拉晒落嚟~ 據報九月九號正式有得睇。
肉羊哩咖 01:44 PM 08-29-20
正式公佈咗,teaser 會嚮部份戲院,8月30號播 Tenet 前播。美國要 31號先有。而網上要 9月 9號播。
肉羊哩咖 01:26 PM 09-08-20
去睇 Tenet 第三次,終於睇咗個 teaser,影像真係無得頂,見到主角側主要人物造形,唔明點解唔放上網。無公映期,但係確定咗 9月 9號出正式預告,期待。
肉羊哩咖 12:29 AM 09-10-20
預告!!!

追加:感想隨後,起晒雞皮~
肉羊哩咖 04:51 AM 09-10-20
感動!服裝之前嚮其他途徑都睇過。但係今次睇到啲怖景同場面真係好浩大,燈光同攝影仍然見導演功力。有好多設定都好跟得足原著 -- 尤其個人護盾, 84年部太礙眼,電視版直頭無咗。仲有翼機,光球,士兵用嘅吊機等等;動作場面見得唔多,不過 Idaho 戰鬥好似幾好。當然唔可能唔提最後條沙蟲,嘩,又大又惡!

唔知點解仍然唔見太多皇室同宿敵 Harkonnen 角式;似乎有意收埋做驚喜咁。有唔少人覺得未睇過書嘅唔明套戲會講乜,本人覺得就算係,遲啲塵該再有更多宣傳講多啲個故仔。
零式 02:52 PM 09-10-20
個feel好star wars
肉羊哩咖 03:38 AM 09-11-20
嚟個期望管理先:唔好期待有咩太空大戰,可以話動作都係沙丘星上面發生,不過唔知呢套會唔會攝啲前傳嘅嘢落去;但大場面應該走唔甩。你當佢科幻版 GoT 咁去睇會易入口啲。

另一樣嘢係所謂 John Carter 效應 -- John Carter 都部啟發好多名作嘅作品,但係後來嘅名作出咗電影先,輪到 John Carter 拍成電影,啲觀眾反而會覺得啲嘢都睇過晒,無乜特別啫。Dune 都係套啟發好多名作嘅作品(星球大戰,咳),就算呢套拍得四四正正,好多人怕且都會覺得會無新意。

再多個憂慮係,好似宣傳 BR 2049 咁,一般無睇過原著嘅人會唔知部片噏乜而唔入場,第一條預告都有少少呢個問題,睇落會點。
肉羊哩咖 01:18 AM 09-12-20
而家 WW1984 延期,呢套怕且都走唔甩。
肉羊哩咖 05:17 AM 09-13-20
預告有幾樣嘢試吓解說:

男主角同 Josh Brolin 對打練習時開著嘅係護盾,可以擋開任何高速射入嚟嘅嘢,好似子彈呢啲,反而好慢嘅物件就防衛唔到,搞到刀劍反而成為主要武器,片段所見,好似護盾被貫穿,會變紅色。再加上之前一段時間,貴族間唔興明刀明鎗開戰,主要用刺客暗殺,護盾成為貴族間主要嘅傍身道具。但係當時泛用嘅激光鎗(lasegun),遇上護盾會引發核子反應,再加上沙丘星上嘅沙蟲,覺得護盾好有「吸引力」,令到最強嘅攻擊武器同最強防具嘅使用,變得好微妙。

光球,同一幕背景嘅燈,係一種反重力浮嚮半空中嘅照明傢私。用嘅係一種叫 suspender (吊機)嘅科技,片後段啲「白兵」慢慢降落地面,同痴肥嘅 Harkonnen 男爵可以行得郁,都係利用呢種科技。

沙蟲,同之前電視同電影嘅設定好唔同,呢度嘅最前面無好似「嘴脣」嘅嘢,口唔會合埋,可能好似鯨鯊咁,進食靠係咁過慮食物,正面造形似個瞳孔,比之前嘅更震撼。有人嫌呢隻蟲唔夠巨大,目測呢條直徑起碼有 6米,都唔算細。

沙蟲最初見嘅時吞緊嘅機器,係部香料開採機。
1 2 3 4 5 

返回主題版面