Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-27-20, 03:52 AM   #1926
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
OST Amazon jp 發送準備中

Hard 地獄屋死左三次
關鍵在於最後放機械人同油燈出黎果個phase
留賣花個limit出
基本上都唔會再意外死

舊 05-30-20, 11:19 PM   #1927
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988

3日寄到,爽

從我的iPhone使用Tapatalk 發送

舊 05-31-20, 12:09 AM   #1928
豪傑公子
God of Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: シェンムー 查看文章
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200530/08cd7009f19088e2f451a17fff31e738.jpg
3日寄到,爽
今朝我都收到,佢話4號先到估唔到今日就已經寄到,
話唔定星期一可以收到隻xenoblade~

舊 05-31-20, 01:05 AM   #1929
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
今朝我都收到,佢話4號先到估唔到今日就已經寄到,
話唔定星期一可以收到隻xenoblade~

套碟精美到爆,六百幾都係超值
剛rip晒8隻碟flac到iphone聽
淨係首hollow都有排煲

舊 06-02-20, 06:45 PM   #1930
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
已經遇過三次既Bug,Tifa因地形而卡住唔根大隊,根住如果遇到戰鬥就會用唔到Tifa。
Save Load之後,Tifa會有幾秒唔根大隊,之後會老遠咁跑返黎。

舊 06-02-20, 09:31 PM   #1931
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

趕到係the last of us 2出前白金了
呢隻同Nier , DQ11 , Sekiro 係我心目中best of ps4 game
希望第二集唔會等太耐: (

舊 06-02-20, 10:27 PM   #1932
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
趕到係the last of us 2出前白金了
呢隻同Nier , DQ11 , Sekiro 係我心目中best of ps4 game
希望第二集唔會等太耐: (
補充下啦.....

我諗應該唔會白金 FF7-RE 架啦。情況好像隻狼禁。當年隻狼,我卡在final boss至今都沒有再玩下去,當完成左隻game就算。

所以仁王2係成功過隻狼,最小不會出現完成不到的boss

舊 06-02-20, 11:01 PM   #1933
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

隻狼完全唔可以同呢隻比wo ,我只係白金過幾隻game
隻狼係其中一隻,隻狼唔可以話十分難,但同呢隻FFVII比
FFVII實在太易.......只係花時間
呢隻啲boss打多兩三次基本上一定贏到
隻狼起碼死10-30次,後期重大部分boss都有外鄉人打法添

舊 06-03-20, 10:13 AM   #1934
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
隻狼完全唔可以同呢隻比wo ,我只係白金過幾隻game
隻狼係其中一隻,隻狼唔可以話十分難,但同呢隻FFVII比
FFVII實在太易.......只係花時間
呢隻啲boss打多兩三次基本上一定贏到
隻狼起碼死10-30次,後期重大部分boss都有外鄉人打法添
OT:
隻狼有bug及外鄉人打法,都令隻game某程度變左質
仁王2係行正路,可以用技巧/技能屈死boss

舊 06-09-20, 09:48 PM   #1935
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
https://www.dcfever.com/travel/deal.php?id=28139

新宿愛本店今個用結業,睇相好蜜蜂之館
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-20, 01:19 AM   #1936
ComeLOLoh

終於有時間爆機…

個"Ending"

提早將未來既野比角色閃比角色Preview睇,攞返PS1 CG出黎…
係咪想玩平行時空?
結尾打鬥,ending staff list都好Advent Children
都未到最尾同阿邊個打,咁快有得打,當Preview試玩咩?

Crisis Core 有Yuffie,相信下集應該會經 Yuffie加多唔少劇情。

舊 06-10-20, 10:53 AM   #1937
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

如果集集都好似今集咁嘅scale , 完Disc 1感覺已經係極限
即係剛剛好齊人無耐
不過隻game真心賣得差,咁耐都無過五百萬消息....
我諗SE都唔會想拖咁多集

舊 06-10-20, 11:05 AM   #1938
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
終於有時間爆機…

個"Ending"

提早將未來既野比角色閃比角色Preview睇,攞返PS1 CG出黎…
係咪想玩平行時空?
結尾打鬥,ending staff list都好Advent Children
都未到最尾同阿邊個打,咁快有得打,當Preview試玩咩?

Crisis Core 有Yuffie,相信下集應該會經 Yuffie加多唔少劇情。
利害 居然認到爆機
玩完蜜蜂館後冇動力再玩
太悶 平衡太差

舊 06-10-20, 12:42 PM   #1939
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
如果集集都好似今集咁嘅scale , 完Disc 1感覺已經係極限
即係剛剛好齊人無耐
不過隻game真心賣得差,咁耐都無過五百萬消息....
我諗SE都唔會想拖咁多集
PSN USER都未過4百萬, 下年出埋XBOX PC 應該總數有5-6百萬
下一集以可持續性黎睇我估最多用到YUFFIE, XIII, 而 VINCENT,CID就最多出場但冇得用, 除非諗住3集完(最悲觀), 而且必定出多平台, 剩係CONSOLE 都6個SETING.......所以最起碼23先出到

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
利害 居然認到爆機
玩完蜜蜂館後冇動力再玩
太悶 平衡太差
玩埋HARD先講啦.......

舊 06-10-20, 01:44 PM   #1940
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
利害 居然認到爆機
玩完蜜蜂館後冇動力再玩
太悶 平衡太差
世界卧虎藏龍
周圍都係利害既人
由手機版發出

此篇文章於 06-10-20 02:05 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-20, 02:08 PM   #1941
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
隻隻GAME都有人啱玩有人唔啱玩,冇謂嘥氣…

舊 06-10-20, 03:45 PM   #1942
RPG之鬼

引用:
作者: sgouki 查看文章
PSN USER都未過4百萬, 下年出埋XBOX PC 應該總數有5-6百萬
下一集以可持續性黎睇我估最多用到YUFFIE, XIII, 而 VINCENT,CID就最多出場但冇得用, 除非諗住3集完(最悲觀), 而且必定出多平台, 剩係CONSOLE 都6個SETING.......所以最起碼23先出到

玩埋HARD先講啦.......
相信PS4都有千萬部機吧,為何GTA之類咁多出貨量

戰鬥重點是打heat(break)先高傷害否則就是硬掘
魔法屬性攻擊是打heat的快捷方式但魔法是有限
在不會自動回復(打箱得點或戰鬥時低水平魔力回復都算回復)下變成多使用了道具回復魔法

為了heat > 使用魔法 > 冇魔法用道具回復 > 用錢買回復魔法道具

今次錢並不容易賺,早期也沒有磨怪的場地(至少去到蜜蜂館先出現)

在效率低下令到戰鬥變長 -> 重複很高下
基本上戰鬥就是兩攻一補環境下進行的時間管理
結果整件事就要就下就下咁打

另外魔石玩法有EVIL WITHIN的情況
最初投資錯誤就好難翻盤原因係冇得磨怪

魔法石等級低 > 能用魔法等級低 > 重復使用魔法次數以達至適當的出輸 > 使用魔法次數多而增加戰鬥時間 > 增加戰敗機率

至於所謂hard,未玩很難講實,但方向不外乎
1) 增加攻擊手段
2) 增加能力值

由於遊戲設計是能給玩家完成,所以幾難都好都是可以過關,問題在於你搵唔搵到方法
至於所謂刁難玩家的設計,就要看玩家能否接受所謂刁難

不議思迷宮系列在離開迷宮後會回復LV1夠刁難吧,但都識唔少人鍾意玩
玩隻狼時
1) 沒有玩開呢樣遊戲
2) 動作白痴
不過最終都有玩到白金
對方給玩開DMC、無雙、格GAME的朋友玩時,所有一個忍受得到而完成遊戲。
隻狼給引我的是新鮮感而即使輸了也會覺得很有挑戰性
這就是所謂的刁難變成樂趣

此篇文章於 06-10-20 03:52 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-20, 03:50 PM   #1943
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
其實應該隻隻heat既條件都唔同,有d要出緊某d招某d狀態出某d招打佢先易heat,唔係要魔法先heat,不過主要都係用weak打,你打hard就會知1周其實已經好易,同埋到時就知自己1周果陣時係亂打 XD

我從使用 Tapatalk 的 LG-H930 發送
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-20, 03:54 PM   #1944
RPG之鬼

引用:
作者: ShinDou 查看文章
其實應該隻隻heat既條件都唔同,有d要出緊某d招某d狀態出某d招打佢先易heat,唔係要魔法先heat,不過主要都係用weak打,你打hard就會知1周其實已經好易,同埋到時就知自己1周果陣時係亂打 XD

我從使用 Tapatalk 的 LG-H930 發送
可能真係要玩到hard先知,但要先給人有動力去玩完1周目先算
我是不停調查 -> 弱點攻擊 -> 下一場 -> 調查 -> 弱點攻擊
例如鬼屋之類變屬性都是咁樣loop
某些要打partss更是先打爆主體parts都未扣去1/3
那麼甚麼某D招某D狀態先出招之類都是
調查 -> 弱點攻擊 -> 調查 -> 弱點攻擊
這種流程

如果同xenoblade比
xb是給10種手段你可以用10種手段去玩,但就只有這10種方式

FF7R是給10種手段但你可能當時只能用一兩種方式
如果投資錯誤就難以翻盤
例如打鬼屋需要用不同屬性,但你只帶了火魔法,結果變成其他狀態時只能硬掘
xb對機神兵沒有神劍時也可以用break, down,或連招去達成相同條件

所以FF7R設計成是玩家必需要多次(周目)玩才(可)能玩得有趣

此篇文章於 06-10-20 04:08 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-20, 04:44 PM   #1945
神人ではない!新人だ

一周目果陣在下人人都帶唔同屬性,又真係冇諗過淨係帶火上陣

舊 06-10-20, 06:13 PM   #1946
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
仲以為係話普通難度太易玩
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-20, 06:21 PM   #1947
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

嘗試下用心感受下隻game啦
唔好淨係比自己個mindset去應該點玩
講真有真係了解過隻game個ability 系統應該唔會講得出果咁大堆野
我爆埋hard mode都未試過唔夠mp用

不過除左戰鬥系統有咁多其他嘢都係覺得好悶咁我都無野講

舊 06-10-20, 11:21 PM   #1948
ComeLOLoh

其實隻game只不過係超前部份…一半都未到。
易玩d係正常。
好想快d知下集點樣繼承個save,定人人一樣,定由頭黎過…
否則到時如果出PS5版又要玩多次…

我暫時一周目完左,清住其他game,太多game未爆。

此篇文章於 06-10-20 11:23 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-20, 09:39 AM   #1949
神人ではない!新人だ

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
其實隻game只不過係超前部份…一半都未到。
易玩d係正常。
好想快d知下集點樣繼承個save,定人人一樣,定由頭黎過…
否則到時如果出PS5版又要玩多次…

我暫時一周目完左,清住其他game,太多game未爆。
其實好唔明佢既定位想點,LV停喺50勁既魔石又限量好似想有繼承,不過大把人練到秒殺無雙,可以繼承既下集會好精彩…

舊 06-11-20, 12:06 PM   #1950
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
可能真係要玩到hard先知,但要先給人有動力去玩完1周目先算
我是不停調查 -> 弱點攻擊 -> 下一場 -> 調查 -> 弱點攻擊
例如鬼屋之類變屬性都是咁樣loop
某些要打partss更是先打爆主體parts都未扣去1/3
那麼甚麼某D招某D狀態先出招之類都是
調查 -> 弱點攻擊 -> 調查 -> 弱點攻擊
這種流程

如果同xenoblade比
xb是給10種手段你可以用10種手段去玩,但就只有這10種方式

FF7R是給10種手段但你可能當時只能用一兩種方式
如果投資錯誤就難以翻盤
例如打鬼屋需要用不同屬性,但你只帶了火魔法,結果變成其他狀態時只能硬掘
xb對機神兵沒有神劍時也可以用break, down,或連招去達成相同條件

所以FF7R設計成是玩家必需要多次(周目)玩才(可)能玩得有趣
講咁多做乜
淨係一周目打boss唔睇攻略O既話,就一定要入一次睇弱點睇屬性出返去再打過已經非常咁唔user friendly

第一次打RPG GAME要咁樣出出入入執藥...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[PS4] 當日的期望,今日的誓言 **Final Fantasy VII リメイク 攻略區** darkvolver 攻略及心得交流區 18 04-18-20 09:13 PM
[PS2]FINAL FANTASY X 七曜武器/其他問題討論區 草薙さん 攻略及心得交流區 160 11-06-05 05:44 PM
[FC]Final Fantasy X 移植決定 !! neo2046 電視遊戲討論版 14 07-19-05 11:29 PM
[PS2]Final Fantasy XXL 發表!! neo2046 電視遊戲討論版 27 04-06-04 08:38 AM

現在的時間是 12:19 AM

手機版 | APP版