Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-27-20, 12:10 AM   #726
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
SO FAR,在下覺得第三集都唔會低得去邊。
一間正常公司有咩理由寧願擴充保評價業務
都唔肯放最大水喉落新作業務?
做緊上面啲億萬點擊網劇咩
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 01:28 AM   #727
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
只能夠講,今集點都係失敗
懷住惡意做出黎既game,大部分人唔buy都係自己抵死

就算佢話要出3甚至再有新title都好難再有咁高銷量
大家以後見到呢位名總監大名都避之則吉
今次都只係消費緊以前積落黎既口碑,仲要一鋪清袋斷自己後路

當年uncharted 2既顛峰睇黎唔會再有
又一間公司隕落

題外話,隻game入面自己已知既用咗2套電影既梗
一套係Jurassic park series,係博物館入面兩父女有講過
一套係point break,係Seattle 第一日係銀行攞shotgun既時候Ellie有提起過
可能因為冇咩人睇過見冇咩人講,佢個ending同劇情走向明顯係參考咗point break而寫,兩主角都係好幾次放生對方,但係呢隻就寫到不知所謂
完全侮辱咗呢套91年經典

此篇文章於 06-27-20 01:31 AM 被 沙翁 編輯。
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 01:41 AM   #728
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
【遊戲新聞】Neil 接受訪問「解畫」《The Last Of Us Part II》艾莉最後唔痛下殺手係因為有良知?!

訪問原文:
https://www.indiewire.com/2020/06/th...rs-1234568597/

Neil 認為 Joel 嘅死係必然,因為劇情需要咁話;要 Joel 死得咁慘,係因為要造成 Ellie 嘅 PTSD(創傷後患症),咁先可以解釋點解 Ellie 要踏上痛苦嘅復仇之路。

至於點解要半隻遊戲都用 Abby,佢地話想玩家用第二個角度去感受個世界,Abby 為左復仇而搵上 Joel,而 Ellie 為左復仇而搵上 Abby,其實佢地係好相似嘅個體咁話,仲話如果唔係因為復仇呢件事,話唔定 Ellie 同 Abby 可以做朋友咁話(原文:how these characters — under different circumstances — could’ve been friends.)

咁點解最後 Ellie 去到 Santa Barbara 搵到 Abby,居然唔殺對方呢?原因係「因為 Ellie 內心仲有良知」,因為佢見到 Joel 死左之後一直有 PTSD,一直覺得自己只能復仇,但係復仇唔代表解決左件事。Ellie 自感有責任要了結呢個「復仇連鎖」,所以佢決心「撥亂反正」,試圖將所有人嘅生活帶回正途,包括放生 Abby(嚴格黎講係救左 Abby)。(原文:Her ego is so intertwined with being wrong, and she has to make it right, and she believes she can’t come to rest until she makes it right.)

至於 Dina 帶埋個 BB 離開,Neil 同 Halley 就話佢嘅決定唔係玩家諗到咁涼薄,而係一種「沉痛嘅失望」,因為 Dina 覺得 Ellie 去到而家都仲係一心想報仇,仇恨之心充滿左 Ellie,自己真係無能力再面對 Ellie 咁解(編按:咁其實咪即係代表 Dina 接受唔到 Ellie PTSD 日日發作,呢個解釋真係幫緊 Dina 講說話?)(原文:…why Dina left. She’s like “this girl’s hit bottom and it’s still not enough, I can’t help her anymore.”)

最後,Neil 表示而家講《Part III》嘅可能性仲係言之尚早,但係的確仲有故事想表達,只係未決定會否起用全新 IP。唔知玩家聽到咁樣仲期唔期待 Naughty Dog 下隻新作品呢?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 01:43 AM   #729
DevilElvis
The One
還我香港!!

ND 你條死PK,搞爛隻 game

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 06-27-20, 01:53 AM   #730
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
果然係抄point break
2個相同但又立場唔同既人

佢犯咗FF7re,kingdom hearts同樣既錯
自顧自講自己想講既野但係又冇咁既能力handle好節奏同解釋位
1999既劇本仲以為自己寫得好epic

以前既ng明明就係用fun黎做出發點寫game
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 02:22 AM   #731
MTse
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDMTSe
如果佢都由Fun出發咁又會寫唔出TLoU呢種game呢。

BTW,Neil係話佢地唔用Fun呢個字姐(因為太Sad),同No Fun係兩件事。更加唔到你搵吓任天堂美國老總來抽水。
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 02:31 AM   #732
LR猫
God of Gamer
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
如果真係要用mgs2嚟比
咁mgs2就連tanker個兩個鐘蛇叔都無得你玩
Raiden係黑鬼乸型而唔係中二美型男
仲要一開始將蛇叔當係雜卒咁殺咗
最後就要殺死vamp為emma報仇前突然話放下仇恨
然後比vamp斬斷雙手

老實講我一開始玩就係玩mgs2
之前嘅作品都有耳聞但未玩過
所以對Raiden做主角無乜抗拒
反而覺得個角色刻劃得好好
一開始扮晒係VR訓練出嚟嘅新兵
但其實背後又有另一個故事

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 02:44 AM   #733
DevilElvis
The One
還我香港!!

個垃圾又喺度發癲,公關部門係咪已經俾人炒晒?

此篇文章於 06-27-20 02:51 AM 被 DevilElvis 編輯。
舊 06-27-20, 03:39 AM   #734
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
Boom 一聲三日就4百萬
緊係口氣大

雖然都有啲唔會打分數既media review 係中性唔係一面倒讚
但啲有分數既media review 幾乎全部10 out of 10
銷量又高,年尾啲獎點都有幾隻

身邊好鐘意上集既無一個鍾意今集
(有兩三個真係買左玩爆先決定大聲罵定唔罵 結果都係罵)
望住IG 照大堆influencer 收禮推隻games 好玩點點點
啲follower 又同佢地亙動得好開心
其實真係諗自己活左喺平行時空

此篇文章於 06-27-20 03:50 AM 被 X&Y 編輯。
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 08:00 AM   #735
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
3D例子我又真係諗唔到, 格game個班又唔係真人模 a
Assassin's Creed Odyssey: Kassandra

舊 06-27-20, 09:29 AM   #736
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
個垃圾又喺度發癲,公關部門係咪已經俾人炒晒?
可能佢見出事就可以賴自己國家總統都係咁做
就如佢一直賴緊玩家咁

目前公關做野個準則似乎就係對評分隻字不提
務求無比較無野拗
同搏人唔追長文
由手機版發出

此篇文章於 06-27-20 11:01 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 10:04 AM   #737
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
利申我主張有仇必報見到話冇仇報同要長時間用大猩猩所以冇玩
隻game故事出尼唔係個個鍾意真係唔大問題
我一路以來覺得氣憤係官方做法
Pv厄人操控媒體game評將負評玩家當成敵人
跟本已經唔係隻game好唔好玩問題
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 12:49 PM   #738
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
fun fact:以前無digital download時賣出數點黎?就係廠家出左幾多貨比零售商,零售商散唔散到d貨出去?廠家話關我鬼事
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 01:34 PM   #739
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
其實要粉絲出到臭蟲論(你睇佢舊屎果隻咪又係咁咁咁)
而唔係用返搵到隻GAME咩優點黎駁返批評
你內心自問都知只係鬥爛架啦

仲要搵野黎比都比喻不倫,樓上已有板友講左d point
我玩MGS2果時換雷電都無咩反感
佢又無因為換主角就寫臭蛇叔形象,反而仲提升左添啦

此篇文章於 06-27-20 01:37 PM 被 fantasy俊仔 編輯。
fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 02:52 PM   #740
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
提MGS2提得啱

阿Neil話係佢inspiration (1:35:17個問題)

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」

此篇文章於 06-27-20 02:54 PM 被 Tannhauser Gate 編輯。
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 02:55 PM   #741
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
咁就係小島秀夫同你功力既高低

舊 06-27-20, 03:02 PM   #742
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
其實要粉絲出到臭蟲論(你睇佢舊屎果隻咪又係咁咁咁)
而唔係用返搵到隻GAME咩優點黎駁返批評
你內心自問都知只係鬥爛架啦

仲要搵野黎比都比喻不倫,樓上已有板友講左d point
我玩MGS2果時換雷電都無咩反感
佢又無因為換主角就寫臭蛇叔形象,反而仲提升左添啦
幾時要玩鬥爛?
你睇吓Metal Gear Solid 賣得幾好?
你睇吓小島俾人推到幾高?
你睇依家Metal Gear Solid 2係咪神作?

但係係咪代表以前嘅嘢冇發生過呢?

慢慢放長雙眼睇啦。TLoU2已經逐步重現緊成件事啦,究竟係臭蟲論吖?定係歷史係不斷咁循環嘅呢

此篇文章於 06-27-20 03:06 PM 被 MTse 編輯。
舊 06-27-20, 03:27 PM   #743
LR猫
ˊ_>ˋ

引用:
作者: MTse 查看文章
幾時要玩鬥爛?
你睇吓Metal Gear Solid 賣得幾好?
你睇吓小島俾人推到幾高?
你睇依家Metal Gear Solid 2係咪神作?

但係係咪代表以前嘅嘢冇發生過呢?

慢慢放長雙眼睇啦。TLoU2已經逐步重現緊成件事啦,究竟係臭蟲論吖?定係歷史係不斷咁循環嘅呢

你up乜春

trailer欺詐可以係保護同比驚喜係本篇嘅手段,但有高手低手,好意惡意

MGS2可以話係預告會煮條炸魚,但本篇係炸雞,得1/8碟係炸魚,咁有人好想食魚,唔滿足,亦有人覺得魚定雞都好食,而且都叫炸得好食
TLOU2就係明知大家好想食炸魚,預告比大家知會係條炸魚,最後整舊炸屎出嚟,魚骨都無條
仲要買通晒全霉話舊炸屎係炸魚,呃人去食屎
有人不幸食屎,劣評TLOU2,ND仲鬧大家唔識食屎

鏟手遊保平安
舊 06-27-20, 03:47 PM   #744
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
其實mgs V都係欺詐

唔放長雙眼我都肯定TLOU2會成為名留歷史經典
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 04:13 PM   #745
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
作者: LR猫 查看文章
你up乜春

trailer欺詐可以係保護同比驚喜係本篇嘅手段,但有高手低手,好意惡意

MGS2可以話係預告會煮條炸魚,但本篇係炸雞,得1/8碟係炸魚,咁有人好想食魚,唔滿足,亦有人覺得魚定雞都好食,而且都叫炸得好食
TLOU2就係明知大家好想食炸魚,預告比大家知會係條炸魚,最後整舊炸屎出嚟,魚骨都無條
仲要買通晒全霉話舊炸屎係炸魚,呃人去食屎
有人不幸食屎,劣評TLOU2,ND仲鬧大家唔識食屎
你慳返啦。果陣幾多人屌得幾金我有眼睇㗎。我自己反而對兩隻game都冇乜反感

至於你呢一類食屎唔食屎嘅所謂理據令到我諗起榴槤:

有啲人堅持佢好味又補血,有啲人就點都要話佢係屎⋯⋯

無食過嘅聞落去好似係屎,食過嘅又有一半人話佢真係屎。叫你自己去試吓呢?又話好叫你食屎⋯

人類真係一班好撚麻煩嘅動物嚟㗎

BTW:榴槤,別名果皇。 No matter you like it or not

此篇文章於 06-27-20 04:19 PM 被 MTse 編輯。
舊 06-27-20, 04:15 PM   #746
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: 真!DC 查看文章
其實mgs V都係欺詐

唔放長雙眼我都肯定TLOU2會成為名留歷史經典
由手機版發出
但人地D野寫得合理
況且又兜返返去MG1既毒蛇

TLOU2最慘就算你gameplay幾好,你係劇情上大量餵屎既程度係令人「玩之前」已經反感就夠失敗
而家有係D Youtuber(唔靠你Sony果D)都玩剪碟

你就算話咩GOTY(我都相信拿到,如果唔係Sony專登去搞咁大壇野就好白痴)都只會係有名冇實
同理就話大陸成日話台灣係中國既一部份,你有你講

舊 06-27-20, 04:19 PM   #747
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
又係未食過屎唔准批評係屎嘅言論

唔知睇住好多人食果件食物食到大叫係屎係垃圾又叫唔叫做食過屎呢?

此篇文章於 06-27-20 04:22 PM 被 Head Shooter 編輯。
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 05:12 PM   #748
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
e+ 屌 ND 既唔只係劇情,gameplay 都唔少人唔 buy,同時又有 d 護航仔又話就算唔理劇情,其實都好好玩咁

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
Loui5Ng

遊戲遭負評,總會有人話:

「人中之龍6其實OK呀!」

「Last Of Us 2其實OK呀!」

我就認為如果要認真討論,大家首先要認知一點。

其實Naughty Dog啲Gameplay,已經唔算係Gameplay。

咁多年嚟,Uncharted同Last Of Us系列嘅系統,大致雷同。

而且嗰套系統,與其話佢係遊戲,倒不如話佢係睇戲。

只不過係睇戲之餘,大家有得撳下製。

所以,Last Of Us嘅市場成功,從來就不在Gameplay,而係在於劇情。

以致於,如果我哋要討論Last Of Us 2好壞,亦應該集中在劇本上。

如果有人要為Last Of Us 2辯護,首先就唔應該以Gameplay嚟兜底,因為佢呢方面真係乏善足陳。

進入正題。

至於劇情,點解宜家咁多人屌呢?

因為Joel喺父親節被人打爆頭?

其實,唔係話主要角色唔可以死,而係佢哋嘅死有冇咩價值?

大家不妨參考下其他遊戲。

Metal Gear 第三集入面,The Boss嘅死亡係會令個故事劇情嘅格局同情感升華。

FInal Fantasy VII入面,Aerith嘅死亡係鞏固一眾主角嘅信念同鬥志。

回想當年Last Of Us 出第一集,成功建立咗Joel個父親形象,深受愛戴。

結果幾年後出第二集,佢即刻就被人打死,而且死得毫無意義。

Naughty Dog只不過係利用Joel嘅死亡,推動Ellie嘅復仇之旅。

但係當玩家打到結局,係缺乏舖墊嘅情況下,Ellie突然就咁放過仇人。

甚至玩家係無得選擇,結局Ellie就咁就由得殺父仇人坐船走。

喂!你有冇諗起過第一集結局,Joel為咗Ellie不惜犧牲一切,放棄人類嘅前途,寧願唔要疫苗,都只係想要返個女。

結果第二集呢?

Ellie對Joel嘅感情本來應該係刻骨銘心嘅,但係當Ellie已經殺咗咁多人,咁多怪物,滿手鮮血嘅時候。

點解最終又竟然可以對住殺父仇人,突然放下屠刀呢?呢個設計真係符合人性咩?

如果你話十年廿年後,Ellie選擇原諒敵人。

我相信大家一定唔會好似宜家咁嬲。

但係宜家咁嘅結局,你又叫玩家情何以堪?

好啦!當宜家大家屌曬鬼,結果Naughty Dog啲高層仲會串柒柒,話你哋其實歧視女性丶黑人丶孕婦,之前又試過喺社交媒體,公開叫玩家唔鍾意就咪撚玩。

Naughty Dog呢種態度又算係點呢?

其實我自己就唔介意Last Of Us嘅劇情,因為佢本來就唔符合我對好遊戲嘅要求。

但係,我絕對能夠理解大家嘅憤怒同沮喪。

當你真係好愛一個故事,你自然會為劇中人物感到不值。

點解作者仲要打壓受眾嘅情感呢?
所以你講 MGS2 Trailer 乜乜乜其實係無意思既。

上頁尾我都講左,同期 PS3 末期有隻 Alien Isolation ,都係單一直線劇情,exactly 同一類 survival horror 有 stealth 有 item craft,gameplay 豐富好多。

Last of us 叫不過不失
uncharted 4 絕對係垃圾
last of us 2 既表現係點.... 都有跡可尋啦
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-20, 05:37 PM   #749
LR猫
ˊ_>ˋ

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
e+ 屌 ND 既唔只係劇情,gameplay 都唔少人唔 buy,同時又有 d 護航仔又話就算唔理劇情,其實都好好玩咁

所以你講 MGS2 Trailer 乜乜乜其實係無意思既。

上頁尾我都講左,同期 PS3 末期有隻 Alien Isolation ,都係單一直線劇情,exactly 同一類 survival horror 有 stealth 有 item craft,gameplay 豐富好多。

Last of us 叫不過不失
uncharted 4 絕對係垃圾
last of us 2 既表現係點.... 都有跡可尋啦
由手機版發出

就太TLOU2太多嘢可以鬧,鬧宣傳,鬧劇情,鬧SJW,鬧gameplay,鬧neil,係景叫做無得鬧
咁要護航就見鬧宣傳嘅可以有臭蟲論用,咁緊係要focus係mgs2度

鏟手遊保平安
舊 06-27-20, 05:43 PM   #750
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
■6月第3週の推定売上(世界累計)

1位 Switch ー 32万7,568台
2位 PS4 ー 28万102台
3位 XboxOne ー 7万5,796台
4位 3DS ー 6,839台

■6月第3週の推定売上(アメリカ)

1位 Switch ー 12万8,412台
2位 PS4 ー 10万6,339台
3位 XboxOne ー 5万7,448台
4位 3DS ー 4,110台

■6月第3週の推定売上(ヨーロッパ)

1位 PS4 ー 13万1,614台
2位 Switch ー 7万9,647台
3位 XboxOne ー 1万3,343台
4位 3DS ー 1,424台

■6月第3週の推定売上(アジア)

1位 Switch ー 10万8,666台
2位 PS4 ー 3万2,334台
3位 3DS ー 1,197台
4位 XboxOne ー 609台

SONY角度
出左US2 主機即時好賣左 我仲點解要出聲阻止

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[Wii] Wii Fit -Part II [you can weigh your pets!] 神祕人1號 電視遊戲討論版 52 06-19-09 10:32 PM
香港公園荷花 part II 加賀KAGA 照相館 0 07-29-07 10:39 PM
[NDS] 機戰W -Part II [已售] 神祕人1號 手提遊戲機討論版 693 03-16-07 04:09 PM
Maksim「變奏曲VARIATIONS PART I & II」 masaki Neo Music UNIVERSE 3 10-12-04 01:25 AM
MS DCOM RPC Patch Part II Rabbidas 手機資訊/電腦軟硬討論 5 09-16-03 11:22 PM

現在的時間是 08:19 PM

手機版 | APP版