Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 07-04-20, 11:51 PM   #1501
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
等睇呢套Transformers好耐

呢個月仲有雨傘學園第二季,
之後就等睇The Boys第二季。

舊 07-05-20, 04:42 AM   #1502
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
仲有 Warrior Nun, The Old Guard 等等等等幾十套新品。

喂,老細,The Boys 隔離台㗎噃,唔係勞煩版主又提你㗎啦~~~

「跌低咗仲繼續,係遇到錯折;唔爬起身,係失敗。」
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-20, 10:05 PM   #1503
肉羊哩咖
griffin611

睇咗 Hot Fuzz,絕對係 Simon Pegg 神劇嘅高峰,一路笑去尾,一路玩. Point Break 同 Bad Boys II 呢類(誇張)差人片啲梗,玩好多英國地道元素,又係咁自我「致敬」嗰吓頂癮。

舊 07-05-20, 10:43 PM   #1504
肉羊哩咖
griffin611

咸蛋超人 S2!!! 太郎登場!

舊 07-07-20, 02:28 AM   #1505
肉羊哩咖
griffin611

變形金剛動畫三部曲第一部,預告告參上!

幾黑暗下咁噃⋯⋯

舊 07-08-20, 04:09 AM   #1506
肉羊哩咖
griffin611

另一套舊片重溫係 40 Years Old Virgin 《處男40戇居居》,支線大量性同種族笑料,可能過時咗啲;但主力玩宅男心態好到;而班演員,男主角 Steve Carell 故然冇得彈,佢班同事都好掂,連女主角都唔錯。結局有啲意想唔到。

舊 07-08-20, 02:16 PM   #1507
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
套飆速宅男上Season 3唔上season 2... 攪咩
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-20, 12:41 AM   #1508
肉羊哩咖
griffin611

今日搞乜咁多預告,雨傘學院 S2,終於有:

遲到好過無,睇嚟玩 Dallas 個故仔

舊 07-10-20, 01:15 AM   #1509
IDGAF
The One
IDGAF

註冊日期: Sep 2002
Rick And Morty Season 4

https://www.netflix.com/hk/title/80014749

https://en.wikipedia.org/wiki/Rick_and_Morty_(season_4)

終於追晒Rick And Morty第4季後半果5集,
估唔到內容都幾貼緊現實世界發生的事,
例如第6集內容居然提到因為病毒搞到百業百業蕭條,
鼓勵大家出去多消費~!
(所以架火車真係會商品化?)

Tickets Please Guy、強酸池、惡搞異形版Facehugger等都好好笑
要生蛋了,臭…

套片又玩多重宇宙、複製人咁真係玩到好亂~!!!
用"中斷Save"改變決定會同時殺死無數過宇宙的自己…

Rick and Morty Season 4 Trailer | 'The Other Five' | Rotten Tomatoes TV
https://www.youtube.com/watch?v=0kDgFKTJHAQ

The Mortyest Moments From Rick And Morty Season 4!
https://www.youtube.com/watch?v=3vJ6CQbb4SU

IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-20, 12:31 PM   #1510
IDGAF
The One
IDGAF

https://www.netflix.com/hk/title/81038963

漫畫改篇作品,
有少少興趣睇呢套The Old Guard (不死軍團)

《不死軍團》| 從漫畫躍登螢幕 | Netflix

一個秘密傭兵團隊擁有不會死的神祕能力,關係緊密的他們以戰士安蒂(莎莉·賽隆,港譯查理絲花朗,Charlize Theron 飾)為首,數個世紀以來皆為保護凡人世界而戰。當團隊受僱執行一項緊急任務期間,他們的神奇能力竟意外曝光,外人於是打起壞主意,意圖複製他們的能力賺錢,而且為達目的不擇手段。情況危急,團隊能否除去敵人的威脅,全看安蒂與新兵奈兒(基基·萊恩,Kiki Layne 飾)的造化。本片改編自格雷格·魯卡 (Greg Rucka) 廣受好評的圖像小說,並由《籃球之愛》、《燈光之外》導演吉娜·普林斯貝瑟伍 (Gina Prince-Bythewood) 執導。《不死軍團》這部寫實硬漢故事劇情刺激緊湊,看了你就會知道,長生不死並沒有想像中好過。

https://www.youtube.com/watch?v=SW6cexR6Axk

The Old Guard | Combat Training | Netflix
https://www.youtube.com/watch?v=ZYIAhNBEbiM

舊 07-10-20, 08:47 PM   #1511
IDGAF
The One
IDGAF

Ghost in the Shell: SAC_2045 | 攻殻機動隊 SAC_2045

https://www.netflix.com/hk/title/81030224

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%94%BB%E5%A3%B3%E6%9C%BA%E5%8A%A8%E9%98%9F%EF%BC%9ASAC_2045

終於追晒Ghost in the Shell: SAC_2045 (攻殻機動隊 SAC_2045) ,
呢套動畫有提供Dolby Vision、5.1ch等感覺算幾豪華,
不過,都希望佢會有4K版,宜家得HD係4K TV睇感覺唔夠高清,
但流暢度夠高唔會出現爆格畫面先。

呢套SAC_2045劇情原來發生在《攻殼機動隊 STAND ALONE COMPLEX》之後,
但Netflix又無同時把舊作全地區上架(日本地區有無就唔知了)。

我估新手一定會有睇唔明的地方,
全身義體、電子腦、光學迷彩等等都無特別再作介紹,
肯定有新手唔明視覺被奪取、修改呢類概念…

Post-human(後人類)果度會唔會喪屍片咗,
暫時已知發高燒係共通點後起變化,
唯一弱點打爆頭…

之後"思想警察"果班無面人群攻模式,又係喪屍般衝埋嚟。

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%9...89%A7%E6%83%85

2045年,經濟災難「全球同步默認」爆發,令所有紙質和電子貨幣失效後,「四大國聯盟」陷入永不結束的「可持續戰爭」,保持經濟運行。在這個世界中,草薙素子、巴特和其他公安九課的成員把自己賣給了僱傭兵組織,以「GHOST」的名義展開行動,利用他們的控制增強組件和戰鬥經驗謀生,同時消除全球的戰爭熱點。然而,後人類出現和前部長荒卷大輔發現的一個陰謀,令公安九課被迫再度集結。

https://www.youtube.com/watch?v=Bm5f8_KCYHo

引用:
作者: 真!DC 查看文章

上面有板友話跳來跳去我唔覺
成季都係環繞“後人類”
銀行果集係中場輕鬆回+世界觀解說吧
由手機版發出
銀行果集我覺得處理得唔錯,
好具體咁講返一開場果堆文字交代的世界觀。

引用:
作者: gingq7 查看文章
畫面方面, 開頭有d唔慣,
但打鬥部份用左真人capture, 睇睇吓又唔差 (雖然無拳願咁好,但拳願係超水準)
而且回到日本後, d背景其實都好detail
運鏡也有善用3D優勢(有第一身鏡頭,etc.)但唔會太突兀

轉用3D對本作來說我覺得唔算係缺點
全CG戰鬥部份幾好睇,
特別鐘意SAC_2045安排新舊版攻殼車同時登場,
睇完想買返架玩具版攻殼車返屋企擺下。
(明明已經無位放…早排先斷捨離完。 )

睇完好想睇返攻殼機動隊 STAND ALONE COMPLEX。

引用:
作者: IDGAF 查看文章

引用:
作者: IDGAF 查看文章

此篇文章於 昨天 12:21 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 昨天, 06:36 PM   #1512
肉羊哩咖
griffin611

Boring, with Nice Action

BNA (Brand New Animal),日本上咗幾個月,無耐之前先輪到其他地區;總括中挺。

好:TRIGGER 繼續駛出看家本領,動作幾好,但又未到 SSSS Gridman 咁正,去到後半入正題就幾緊張引你去追,有種超英片嘅味道。獨特畫風,尤其講某運動嗰一話最突出,突出到另一套片咁滯(但唔係唔好)。

唔係咁好:前半六話睇咗兩話就停咗,走咗去睇 Haikyu! 《排球少年》,要用幾大願力先返返到去繼續,因為真係幾悶吓。

此篇文章於 昨天 06:52 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 昨天, 06:47 PM   #1513
肉羊哩咖
griffin611

順手講埋《排球少年》,呢套 JJ 上嗰陣無追,開頭好有《黑子的籃球》陣除,但係前前後後交帶得清楚好多,第一季過咗半就搵到條路點行:兩個主角啲互動帶到啲成長;故仔好在唔賣超能力(Zone!!!),劇情緊湊,唔會因為過量解說而慢咗落嚟,配角夠發揮,甚至有啲極之路人嘅隊友(啫係出咗場你都唔覺嗰隻),有啲位居然担到戲。

頭兩季有 SPYAIR 唱 OP,但硬係無《銀魂》同 IBO 啲咁熱血;講動畫同分鏡 P.IG 做得極出式,唔知點解,呢套成五年前嘅嘢仲好過近排嘅 Ultraman 同 《攻殻》,搞乜?!

舊 昨天, 10:58 PM   #1514
IDGAF
The One
IDGAF

日本沉沒 2020 | Japan Sinks: 2020

https://www.netflix.com/hk/title/80993018

https://www.imdb.com/title/tt12031040/

睇咗日本沉沒 2020 (Japan Sinks: 2020),
如果以一般同類災難片嚟講,
其實故事係第一集已經可以完場,都已經團聚了…

但個故事唔知點解向一個比較奇幻的方向發展,
睇到第8集時覺得你想拍Life of Pi 吧?

日本真係可以擁有槍枝、種植大麻?!
你當日本係美國?養埋老虎都得添。
(但上網睇關於大麻的合法的Wiki的資料,
指日本「1948年起受限制。使用和持有可處以最高5年的監禁和罰款。種植,銷售和運輸可處以7年或10年監禁和罰款。」)

扣分位:為何放棄治療?
萬能爸爸、運動員母親無發現都算,
中途無資源去處理可以理解,
但去到"箭伯"超市、"聖母"聖光市、漁船咁多次機會都唔包紮下,
就真係講唔過去了吧…

一眾主要角色幾乎都是外國人,
之後出現只救日本人的劇情,真係有點搞笑,
國家都無了,要乞討國際打救的時候仲玩純血派。

癱瘓大叔神預言~!

YouTuber小時候應該係囡仔吧?

《日本沉沒 2020》| 正式預告 | Netflix
小松左京的暢銷科幻小說《日本沉沒》首次被改編成動畫影集,由《惡魔人 Crybaby》導演湯淺政明執導。連串強震導致日本陷入混亂,一個平凡的家庭也因此遭遇重重考驗。《日本沉沒 2020》將於 7 月 9 日首播,Netflix 獨家。
https://www.youtube.com/watch?v=nJ6xFB2txmA

此篇文章於 今天 12:05 AM 被 IDGAF 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:25 AM

手機版 | APP版