Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-25-19, 10:24 PM   #126
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
好歹都係何凸手既鄉黑行政區。
當然,應該有唔少人一早死心懶得去投都係事實黎既…(其實在下本身都覺得投都冇用,只係唔投對唔住跳出黎選既人)
希望今次令D非土人有返D希望啦,唔係堅冇下次。
吹雞投票好貴,之前做research聽聞過,去選村代表閒閒地要預幾千萬飲茶灌水疏通。
區議員呢啲都冇乜油水位,不如留力打立法會,或者村代表呢啲有實際利益嘅職位。

舊 11-27-19, 12:37 AM   #127
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
大快人心

開頭都諗住港共會出盡茅招,同埋啲藍屍土共鄉事派鐵票區牢不可破,可以奪取市區至少6-9區嘅控制權已經算唔錯。

但無諗到班藍屍共狗可以輸到甩晒褲,一股「黃潮」令泛民本土黃色力量奪取18區嘅17區控制權,幾乎光復成個區議會。

當然而家只係抗爭嘅轉捩點。起碼而家唔駛再聽到市民喺區議會「被代表」去「反對佔中」之類嘅脫離現實聲明。

同埋泛黃勢力幾乎肯定可以全取選舉委員會區議會界別嘅117票,加上現有嘅300+票,有成500+票成為造王者,逼使任何候選人都不得無視嘅力量。(當然最終目的一定係雙普選架啦)

睇嚟林奠係打算做魯魯修到最後,咁大家唯有成全佢,繼續爬山。

如果港共喺2020立法會選舉決定玩嘢,咁大家可以當正呢次區議會選舉先至係真正反映民意嘅議會,同金鐘嘅橡皮圖章抗衡,學台灣嘅民進黨喺1980-90年代在野時期嘅「以地方包圍中央」策略,令港共失去100%認受性。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-19, 12:50 AM   #128
Game Master

借古諷今:

100年前,當愛爾蘭仍然係英國本土嘅一部分,愛爾蘭已經醞釀自治運動幾十年,但英國一而再,再而三走數

1918年英國國會選舉,愛爾蘭地區選民忍無可忍,一致投票俾獨派候選人,結果獨派橫掃所有議席(只有依家北愛爾蘭地區仍然由親英派贏得)

不過呢啲獨派議員唔係去倫敦國會宣誓就職,而係去愛爾蘭首府都柏林聚集,宣布獲民意授權成立「第一屆愛爾蘭國會」,實行「假戲真做」,當正自己係合法政府嚟運作,完全無視英國當局既存嘅行政架構。當然佢哋有佢哋嘅「勇武派」愛爾蘭共和軍配合先可以執行呢個「無視」策略,展開長達三年嘅游擊獨立戰爭,最終逼英國就範

當然,香港目前未去到可以完全獨立嘅條件,但呢屆區議會由於冇任何類似功能組別嘅不公平門攬,認受性可以話係仲高過立法會。

如果下年港共政府決定喺立法會選舉玩嘢,大家可以考慮當今年產生嘅「光復區議會」先至係真正代表民意嘅「香港民間議會」,雖然實際上所賦予嘅權力不大,但可以「假戲真做」,與喺金鐘嘅橡皮圖章分庭抗禮,港共政府嘅管治威信會因為被市民完全無視而變得蕩然無存。

至於勇武派點配合去協助各區議會執行呢個「無視」策略,就由佢哋去自行討論,免得喺度教精班五毛。

舊 11-27-19, 12:58 AM   #129
Game Master

引用:
作者: HM 查看文章
咁本身立法會"比例代表制"就係個唔fair既玩法
點投都好對家都實有人入到立法會

而家區議會仲差藍田
比例代表制本身唔係問題,因為睇番多屆立法會選舉嘅地區界別,一直都係泛民+本土獲過半數。喺其他民主國家,泛民同本土一早組成聯合政府執政緊

真正問題係功能組別,確保保皇党就算係地區都每區死剩一席,都肯定會靠功能組別而過半數。

所以我會話今年區議會選舉嘅認受性隨時高過立法會。

舊 11-27-19, 07:41 AM   #130
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
不過大家開心完就算
而家打咁耐仲係得逃犯條例撤回
而且政府明顯係把口講反省,心入面盤算緊更多毒計整死香港人
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-19, 10:54 AM   #131
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
啱呀戰鬥仲未完
而家仲只係開始
街頭戰線外開多一條區會戰線建制內反抗
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-19, 11:44 AM   #132
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
啱呀戰鬥仲未完
而家仲只係開始
由手機版發出
+1

舊 11-27-19, 01:32 PM   #133
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 真!DC 查看文章
啱呀戰鬥仲未完
而家仲只係開始
由手機版發出
應該話要有覺悟已經無回頭路行,唔似14年,今次一退就無翻身之日
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-19, 02:48 PM   #134
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
作者: HM 查看文章
不過大家開心完就算
而家打咁耐仲係得逃犯條例撤回
而且政府明顯係把口講反省,心入面盤算緊更多毒計整死香港人
政府係反省,依家咁好既下台階都唔回應
就知任務仲係好長遠

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-19, 04:38 PM   #135
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
區議會搞地區活動係咪一定要經民政事務處?
如果唔使, 出年可以搞勿忘612、721、831活動
或者搵人在活動唱願榮光歸香港
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-19, 04:50 PM   #136
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
第一就區區連儂牆正規化先啦
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-19, 10:20 PM   #137
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: wing 查看文章
連登話有8區俾建制覆核票數, 佢地反敗為勝, 包括一D票數多過選民的選區. 明目張膽造馬.

港共咁奸

Sent from my iPod touch using Gaforum

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-19, 12:06 PM   #138
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: freemanl 查看文章
區議會搞地區活動係咪一定要經民政事務處?
如果唔使, 出年可以搞勿忘612、721、831活動
或者搵人在活動唱願榮光歸香港
請番因為政治問題而被ban的演藝人夠好喇

舊 11-29-19, 11:56 PM   #139
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
本身一直反對出選立法會功能組別,
但要贏,就咩野都要做,上面個原則可以放埋一邊先。

舊 11-30-19, 12:03 AM   #140
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
一邊爭取取消功能組別
一邊派人參選一邊選記投票
冇衝突
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-19, 02:11 AM   #141
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 2dn 查看文章
本身一直反對出選立法會功能組別,
但要贏,就咩野都要做,上面個原則可以放埋一邊先。
你想唔要功能組別
首要條件就係要先嬴到功能組別
係呀,好反智,但只能上

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:38 PM

手機版 | APP版