Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 09-15-08, 02:00 PM   #851
fxi
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
多謝你和朋友的支持
團長佢好enjoy ga
昨晚的演出真的很開心, 觀眾開心我地更加開心
因為已經有左經驗, 下次應該會做得比今次更加好
希望下次再見到你
話時話邊個係你?有無份表演
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-08, 02:40 PM   #852
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: fxi 查看文章
話時話邊個係你?有無份表演
我是負責第二聲部
左邊第3
solo就沒有
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-08, 01:22 PM   #853
半人馬-RigiL-
Game Master

大家彈古典結他平時(近期)彈甚麼作品 ?
我岩岩近期才開始彈 Carcassi Etudes op.60 no.1
現在重點練習 no.1 同 月光

另外想問大家你們考樂理考中文定英文 ?
舊 09-26-08, 12:32 AM   #854
~AnGiE~
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
XBox Live Gamertagons1020
引用:
大家彈古典結他平時(近期)彈甚麼作品 ?
我岩岩近期才開始彈 Carcassi Etudes op.60 no.1
現在重點練習 no.1 同 月光

另外想問大家你們考樂理考中文定英文 ?
我報左中文,有中英對照
雖然我淨係識睇英文,當然寫都係寫英文
但老師話報中文實冇死~
我近排最熟應該係f.tarrega o既adelita
~AnGiE~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-08, 01:06 AM   #855
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
作者: ~AnGiE~ 查看文章
我報左中文,有中英對照
雖然我淨係識睇英文,當然寫都係寫英文
但老師話報中文實冇死~
我近排最熟應該係f.tarrega o既adelita
你喜歡彈Tarrega的作品ga ?
報中文可以寫中文或者英文 ?
中英對照咁正 ?
舊 09-27-08, 01:10 AM   #856
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
鋼琴
考到grade 6

有幫人做鋼琴編曲同伴奏

舊 09-27-08, 01:50 AM   #857
~AnGiE~

引用:
你喜歡彈Tarrega的作品ga ?
報中文可以寫中文或者英文 ?
中英對照咁正 ?
又冇話特別鍾意佢D作品,
係呢首幾好聽~
好似係可以寫中文/英文架
不過中文唔係仲難咩...
佢有張紙譯晒D中文比你睇
舊 09-27-08, 02:17 AM   #858
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
又冇話特別鍾意佢D作品,
係呢首幾好聽~
好似係可以寫中文/英文架
不過中文唔係仲難咩...
佢有張紙譯晒D中文比你睇
確實寫中文應該仲難辛苦d
不過真係唔知中英對照咁好
唔怕睇錯 ~ 我英文有限公司
舊 09-27-08, 10:16 AM   #859
fxi

今朝彈彈下終於斷左弦 , 我想問換弦係咪要一次過換哂六條弦, 同埋動作要快?手頭上無弦線, 又未試過換弦
舊 09-27-08, 07:38 PM   #860
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
今朝彈彈下終於斷左弦 , 我想問換弦係咪要一次過換哂六條弦, 同埋動作要快?手頭上無弦線, 又未試過換弦
唔一定換晒 ~ 不過如果其他都殘殘地就一次過換晒仲好
你買一pack來換ma ~
你未試過換, 咁你識唔識換 ?
舊 09-28-08, 01:25 PM   #861
fxi

引用:
唔一定換晒 ~ 不過如果其他都殘殘地就一次過換晒仲好
你買一pack來換ma ~
你未試過換, 咁你識唔識換 ?
尋日一朝早即刻標左去柏斯買返PACK, $57好貴 上網睇住來整, 不過唔識圈實D線, 成日彈返出來...最终都係上堂比阿SIR攪
舊 09-28-08, 07:32 PM   #862
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
尋日一朝早即刻標左去柏斯買返PACK, $57好貴 上網睇住來整, 不過唔識圈實D線, 成日彈返出來...最终都係上堂比阿SIR攪
學左一次你就自己應該識搞ga la
不過$57一d都唔貴
舊 09-29-08, 02:05 AM   #863
~AnGiE~

引用:

你果支都係古典結他黎架?
舊 09-29-08, 07:18 PM   #864
fxi

引用:
你果支都係古典結他黎架?
嗯, 我果支應該係民謠結他, 用綱線的, 我而家都只係彈到D好簡單既歌, 睇慣左數字譜, 豆士譜都係甩甩下敢彈, 上左9 堂, 而家先教點彈其他大調, ARMARM先學G major既歌, 我想問G 大調係咪除左MI同SI升半個音之外其他同C大調既彈法一樣GA?
舊 09-30-08, 12:06 AM   #865
~AnGiE~

引用:
嗯, 我果支應該係民謠結他, 用綱線的, 我而家都只係彈到D好簡單既歌, 睇慣左數字譜, 豆士譜都係甩甩下敢彈, 上左9 堂, 而家先教點彈其他大調, ARMARM先學G major既歌, 我想問G 大調係咪除左MI同SI升半個音之外其他同C大調既彈法一樣GA?
G Major應該係個f#左
點樣係個mi同si升左半個音...唔係好明
見你話支結他圈唔實d線,仲以為係古典結他添...
舊 10-25-08, 07:03 PM   #866
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
我想問一問~~~

結他簡譜出現一個chord寫住 "D+" 係咩意思? [不是D#]

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-08, 11:04 PM   #867
~AnGiE~

引用:
作者: 赤武神 查看文章
我想問一問~~~

結他簡譜出現一個chord寫住 "D+" 係咩意思? [不是D#]
應該係D augmented
舊 12-03-08, 05:15 PM   #868
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
http://hk.youtube.com/symphonyhk

大家快d去玩下啦
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-09, 03:21 AM   #869
ReyMysterioREY
Banned
GeeGee獸~

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDreyrey
細細個就學鋼琴..
而家就學緊結他
ReyMysterioREY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-09, 03:30 AM   #870
williamsiusuper
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
我想問手指短同隻手開得唔大係咪好難玩結他??
之前又冇學過其他樂器,自己學難唔難??

舊 02-24-09, 03:39 AM   #871
~AnGiE~

引用:
作者: williamsiusuper 查看文章
手大係著數d o既
不過手細都唔係大問題~
舊 03-01-09, 10:22 AM   #872
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: williamsiusuper 查看文章
最緊要都係要算自己
勤D練習一定會彈得到既

舊 03-05-09, 10:25 PM   #873
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003

今日在三聯買到這本練習譜
果然很"地獄"

有冇朋友都有買依個"地獄系列"既練習譜黎玩呀??

舊 03-12-09, 01:42 PM   #874
fxi

...睇左D網上教學, 都係唔識換弦, 想換絛G3線姐, 換兩條爆兩條
舊 03-12-09, 01:53 PM   #875
~AnGiE~

引用:
...睇左D網上教學, 都係唔識換弦, 想換絛G3線姐, 換兩條爆兩條
你支鋼線應該係最易換架啦喎...
如果你扭斷線,咁應該係你扭得太多了-0-

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:02 AM

手機版 | APP版