Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 02-15-04, 01:06 AM   #1
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink [請教] Desk Top 與 Notebook

請問有什麼方法可直接把一部桌上電腦與手提電腦互換資料?
如一部機的資料放到另一部機內。

謝謝大家。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-04, 01:20 AM   #2
咭咭王子(一V一)p

註冊日期: Dec 2001
用lan card + cross cable

舊 02-15-04, 10:09 AM   #3
Kaga

註冊日期: Nov 2002
可以用 usb cable 過
幾廿蚊一條
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-04, 04:21 AM   #4
八仙果
youtube 頻道

Nintendo Switch ID3414-6520-7624
謝謝咭咭姐及 Kaga 的解答。
原來我有個紅外線接收器 (PC),
部 Notebook 又內置紅外線,
請問使用紅外線傳送,是否有上限的?

謝謝。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
舊 02-16-04, 09:13 AM   #5
機神GBA
☆The End☆

註冊日期: Jan 2002
我就經常用router 互傳, 方法好簡單, 你想傳邊個file, 就共用佢.
然後係網路上的芳鄰 click 檢視工作群組電腦 . 你就會見到有兩部機架la.
尼個時候你想傳乜file 都得.
機神GBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-04, 09:14 AM   #6
機神GBA
☆The End☆

引用:
Originally posted by 咭咭姐(一V一)p :
用lan card + cross cable
另外, 我都想知尼個方法係點架? 係咪就咁用條lan 線連接兩部電腦就得? 我試過咁樣都唔得.
舊 02-16-04, 12:11 PM   #7
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
Originally posted by 機神GBA :

另外, 我都想知尼個方法係點架? 係咪就咁用條lan 線連接兩部電腦就得? 我試過咁樣都唔得.
條 CABLE D針排法唔同既.
平時用既叫直線,英文唔記得點算(真係叫STRLxxxx那個字)
兩部機對抄叫做CROSS OVER,你去D有CALBE 買既地方問佢地要條CROSS OVER CABLE ,你再對下那八條針就明白了,直線係兩個頭八條針排法一樣的.CROSS OVER就有另一組排法.

回頂樓問題,你兩部機有LAN CARD的話就唔洗諗用CROSS OVER CABLE 啦,都係二三十蚊條.
紅外線唔係唔得,但會勁慢,我試過抄5 MB FILE要兩個幾字...

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-04, 12:13 PM   #8
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
Originally posted by 八仙果 :
謝謝咭咭姐及 Kaga 的解答。
原來我有個紅外線接收器 (PC),
部 Notebook 又內置紅外線,
請問使用紅外線傳送,是否有上限的?

謝謝。
把兩個紅外線ENABLE先,跟住對在一起,如認到的話WINDOW右下角會多左個紅外線接收 ICON, 跟住入面有得選FILE 傳送定什麼的(類似字眼),跟住你拉個FILE過去對面就得了...

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-04, 01:07 PM   #9
Tyranid
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:

same as using hub. you have to in the same workgroup
Tyranid 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-04, 12:31 AM   #10
八仙果
youtube 頻道

wink

謝謝大家。

舊 02-20-04, 12:01 AM   #11
佐藤成樹

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagfujimura
咁如果我想係部"轆卜"外置一個hd,可唔可以用desk top果d架?
佐藤成樹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-04, 12:09 AM   #12
機神GBA
☆The End☆

引用:
Originally posted by 佐藤成樹 :
咁如果我想係部"轆卜"外置一個hd,可唔可以用desk top果d架?
得. 你買個3.5" external HD case 就得
舊 02-20-04, 12:48 AM   #13
佐藤成樹

引用:

得. 你買個3.5" external HD case 就得
有咩用?
舊 02-20-04, 01:02 AM   #14
機神GBA
☆The End☆

引用:

有咩用?
用o黎載住你隻 3.5 吋 HD 囉. 然後用USB 或 IEEE 1394 就可以接駁你部
Notebook
舊 02-20-04, 01:40 AM   #15
佐藤成樹

引用:

用o黎載住你隻 3.5 吋 HD 囉. 然後用USB 或 IEEE 1394 就可以接駁你部
Notebook
即係如果我買個160g hd返黎,咁就要買埋3.5" external HD case,之後再用
USB或IEEE 1394 黎駁去部"轆卜"度呀?
舊 02-20-04, 01:56 AM   #16
機神GBA
☆The End☆

引用:

即係如果我買個160g hd返黎,咁就要買埋3.5" external HD case,之後再用
USB或IEEE 1394 黎駁去部"轆卜"度呀?
係呀.
舊 02-20-04, 03:11 AM   #17
佐藤成樹

引用:

係呀.
咁呢個野大約幾錢呀?
舊 02-20-04, 11:31 AM   #18
機神GBA
☆The End☆

引用:

咁呢個野大約幾錢呀?
尼個野大約 $250 ~ $5xx

你最好買貴d o既韓國貨.. 因為我之前貪平用左$170 買左個番o黎用唔到.

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
車 廂 激 吻   蘇 永 康 搞 掂 有 線 之 花 岸邊露伴 Neo Entertainment TREND 47 02-14-04 05:30 AM
爆 大 劉 與 女 星 交 往 秘 史 岸邊露伴 Neo Entertainment TREND 15 12-12-03 05:07 PM
[請教] 買二手 Notebook 應注意什麼? 八仙果 手機資訊/電腦軟硬討論 2 11-17-03 11:15 PM
各日本H-Game雜誌9月號 Game 銷售 Top 10 一覽表 彩子 H-GAMEの部屋 5 07-25-02 10:16 AM

現在的時間是 02:42 PM

手機版 | APP版