Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 06-23-19, 01:34 PM   #926
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: mkmonkey 查看文章
當年黃金版同信和版唔係差唔多同時有咩?
我都係叫 d 朋友買黃金版然後借黎睇。
不過唔記得當年第 9 定第 10 隻之後,唔知點解錄到一 pet 屎咁所以停左 ...
我果時仲係要跟父母去街的單純細路邊識分黃金同信和點去…
我相信當時家父都係去開黃金買電腦嘢見到個封面設計幾靚先買嚟睇吧?

如果我細個果時有手機可能都咗圍政總示威了,當年的細路天真好多…

舊 06-23-19, 01:52 PM   #927
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
我果時仲係要跟父母去街的單純細路邊識分黃金同信和點去…
我相信當時家父都係去開黃金買電腦嘢見到個封面設計幾靚先買嚟睇吧?

如果我細個果時有手機可能都咗圍政總示威了,當年的細路天真好多…
講真,當年黃金版個紙皮封面真係一流,唔講唔知係翻版。
我記得當年應該係由 TV 錄過黎吧?但點解會有 LD 版既封面呢?好神奇。

當年就算有手機你都上唔到網吧?頂多比你收到 ICQ 同 MSN ...

舊 06-23-19, 02:32 PM   #928
IDGAF
The One

引用:
作者: mkmonkey 查看文章
講真,當年黃金版個紙皮封面真係一流,唔講唔知係翻版。
我記得當年應該係由 TV 錄過黎吧?但點解會有 LD 版既封面呢?好神奇。

當年就算有手機你都上唔到網吧?頂多比你收到 ICQ 同 MSN ...
我估應該係出咗LD版先有黃金版吧?

圖方面,
印象中當年仲有影視店可以租LD碟返屋企睇,
(之後用VHS錄起的習慣… )
佢個封面圖都係日版LD咁款的,
同埋果時仲有好多印刷品單張、目錄書仔去宣傳各種影視產品,
可能係果度拎圖吧?

如果宜家拎隻LD碟比宜家的小朋友睇,
我估佢哋最多識問:「叔叔點解你隻黑膠碟係銀色的?」…甚至唔知係乜嚟。

以前LD好似無字幕的,得雙語配音,(好似有樣嘢叫字幕機,但無接觸過)
所以Disney果堆90年代名作一係聽廣東話,一係聽英文,
又因為原本英文版歌曲好聽太多,所以我當時錄的VHS版全部都係英語版,
睇得多連英文科考試都高分過中文科…意外的收穫。

舊 06-23-19, 05:25 PM   #929
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
庵野同 Gainax 嘅恩怨歷史,同作品衍生出嚟嘅各種分析、解構、評論、 等等等等簡直恆河沙數,本人無謂獻醜畀動畫組班老細笑。

唔好意思,Gamespot 講嘅,你聽日語嘅大部份完全無感,亦漏咗新加入嘅內容。(有舊版 VCD 為証!

引用:
圖方面,
佢個封面圖都係日版LD咁款的,
同埋果時仲有好多印刷品單張、目錄書仔去宣傳各種影視產品,
可能係果度拎圖吧?
「黃金版」用 LD 版嘅封面
http://www.pustan.com/ld/japan/nge0_2.html

此篇文章於 06-23-19 05:36 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-19, 05:27 PM   #930
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
Neon Genesis Evangelion: 9 Changes Netflix Made To The Original Anime
https://www.gamespot.com/gallery/neo...-/2900-2899/5/

睇報導講今次Neflix版新世紀福音戰士改動都幾多,
特別係英語配音版,
劇中無咗Fly Me to the Moon無論係插曲定片尾曲,
英語版配音員都換咗、對劇本的翻譯都改咗(唔知係好事定壞事),
但畫面上出現的漢字不作翻譯(非對白類)真係唔知西方人點睇得明了…
其他改動自己睇上面條link啦。

呢套廿幾年前的作品,由原本GAINAX製作,
到宜家轉成Studio khara 製作新劇場版,
其實連個名都無咗新世紀/neon genesis幾隻字,
變成福音戰士/EVANGELION了。

要足本重溫TV版我都係睇返舊VCD版,
同2003年DVD版好了!(香港版應該係2004年的產物吧?)

VCD版頭8集我得黃金版
係信和版都未出現,
仲要係我老豆買返嚟的點知套嘢有殺父情意結內容…
之後9至13集自己用零用錢買返正版VCD。

不過,應該都會係Netflix睇返舊劇場版,
呢戲推出時係信和版VCD年代大熱年代,
唔知有無出過正版了,總之在家居考古時就搵唔到了…

宜家睇返EVA覺得佢的情節真係幾爆,所以變成大家心目中的經典作品~!

(佢夠膽死用晒結局的全部時間用來描述主角當時內心的狀態係點…)

Top 10 Neon Genesis Evangelion Moments
https://www.youtube.com/watch?v=C3WcH2Yoeww

記得當時有講過話經費問題
後半cut咗好多cost
所以TV版唯有左堆右砌咗個結局出嚟..

但又因為咁出咗好多喺過往動畫無出現過成為今時今日嘅經典手法..

此篇文章於 06-23-19 05:29 PM 被 aquarius 編輯。
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-19, 05:33 PM   #931
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: aquarius 查看文章
但又因為咁出咗好多喺過往動畫無出現過成為今時今日嘅經典手法..
亦有人話無晒橋,不過無錢似啲,因為 GAINIX 製作出名認真 — 啫係膠片浪費情度極大,呢個問題早嚮 《冒險海》時代出現。

舊 06-23-19, 05:52 PM   #932
IDGAF
The One

引用:
作者: aquarius 查看文章

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A3...B7%94%E5%B3%B0

GAINAX另一套舊作Gunbuster,
最尾段玩全黑白畫面咪仲經典,
呢套作品,我係因為有玩機戰,
及遊戲雜誌介紹先識買返DVD版嚟睇,
好似又係製作上出了問題,錯有錯著的結果嚟。

不過,Gunbuster 2就怪怪地咁,唔知Netflix會唔會播埋其他GAINAX作品呢?

超想睇返天元突破 紅蓮螺巖(天元突破グレンラガン),
呢套好似無出港版碟吧? (應該有出台灣版)

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A4...9E%BA%E5%B7%96

舊 06-25-19, 02:41 PM   #933
肉羊哩咖
griffin611

EVA 居然無得單撈,可惡!

睇住舊嘢 Knights of Sidonia 先,因為七月三號會下架。

——————
高橋洋子訪問(日語苦手聽唔明):

此篇文章於 06-25-19 06:47 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-27-19, 01:05 AM   #934
IDGAF
The One

上次Netflix香港好快手上咗Venom,
估唔到今次Spider-Man: Into the Spider-Verse(蜘蛛俠:跳入蜘蛛宇宙)都一樣咁快上咗架~!!!
(iTunes賣的4K版先減得$20,賣緊$138)

蜘蛛俠:跳入蜘蛛宇宙
https://www.netflix.com/hk/title/81002747

另外,宇多田光 Laughter in the Dark 巡迴演唱會 2018都上咗架,
睇資料Netflix版有提供埋中、日、英字幕,
反而我睇iTunes賣的版本得HD畫質、日語+英文字幕的($188)

https://www.netflix.com/hk/title/81092491

舊 06-27-19, 01:28 PM   #935
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
估唔到今次Spider-Man: Into the Spider-Verse(蜘蛛俠:跳入蜘蛛宇宙)都一樣咁快上咗架~!!!

https://www.netflix.com/hk/title/81002747

另外,宇多田光 Laughter in the Dark 巡迴演唱會 2018都上咗架,
反而我睇iTunes賣的版本得HD畫質、日語+英文字幕的($188)

https://www.netflix.com/hk/title/81092491
咁正!!!?
講講都讚好睇,估唔到咁快有。
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-19, 03:13 PM   #936
肉羊哩咖
griffin611

也咩爹!好多觸手!好多好多觸手!

日動嗰邊唔見有講,Knights of Sidonia シドニアの騎士 2014年日本TV作品,共兩季,每季十二話。本來唔留意,係近來有堆 你管頻道講日動太空科幻片提到呢部,仲話小島秀夫都讚佢啲場面正,加上話七月三號後落架,所以落疊。

故仔係講超未來,地球同太陽系畀謎之怪獸「奇居子」破壞,人類用世代太空船,其中一隻艘就係 Sidonia,一路搵新嘅星球住,又一路遇到怪獸,有個少年谷風長道長期住嚮「地底」,一路凑大佢嘅爺爺死咗,佢上「地面」搵食時,誤打誤撞變成機人駕駛員嘅故仔。

套片係虛淵部戈C9同一間製作搞,全 CG 動畫,背影同設定相當仔細,故仔都好多元吓,戰鬥唔多但幾精彩;不過啲人物設定太求其,缺咗好多陰影,好平板,好多人物,尤其兩位女主腳,搞咗好耐都分唔到邊個打邊個。動作,尤其第一季尾嗰場,係幾精彩,但犯咗好多同期 CG 機人戰鬥嘅毛病—機設睇唔清,戰鬥鏡頭用得好亂,又快到唔知咩事。開頭故仔有啲亂,放咗好多時間去啲領當嘅角式度。

舊 06-27-19, 03:42 PM   #937
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
日動嗰邊唔見有講,Knights of Sidonia シドニアの騎士 2014年日本TV作品,共兩季,每季十二話。本來唔留意,係近來有堆 你管頻道講日動太空科幻片提到呢部,仲話小島秀夫都讚佢啲場面正,加上話七月三號後落架,所以落疊。

故仔係講超未來,地球同太陽系畀謎之怪獸「奇居子」破壞,人類用世代太空船,其中一隻艘就係 Sidonia,一路搵新嘅星球住,又一路遇到怪獸,有個少年谷風長道長期住嚮「地底」,一路凑大佢嘅爺爺死咗,佢上「地面」搵食時,誤打誤撞變成機人駕駛員嘅故仔。

套片係虛淵部戈C9同一間製作搞,全 CG 動畫,背影同設定相當仔細,故仔都好多元吓,戰鬥唔多但幾精彩;不過啲人物設定太求其,缺咗好多陰影,好平板,好多人物,尤其兩位女主腳,搞咗好耐都分唔到邊個打邊個。動作,尤其第一季尾嗰場,係幾精彩,但犯咗好多同期 CG 機人戰鬥嘅毛病—機設睇唔清,戰鬥鏡頭用得好亂,又快到唔知咩事。開頭故仔有啲亂,放咗好多時間去啲領當嘅角式度。
我都係netflix睇, 睇完幾鐘意. 可惜netflix只有第一季.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-19, 04:47 PM   #938
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
八月要開一個月Netflix 睇拳願阿修羅同AV 帝王

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-19, 05:48 PM   #939
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:

終於有套蜘蛛人b
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-19, 11:17 PM   #940
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: ahleung 查看文章
我都係netflix睇, 睇完幾鐘意. 可惜netflix只有第一季.
呢度有齊兩季,而家睇到二季第三話。

舊 06-27-19, 11:19 PM   #941
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 真!DC 查看文章
終於有套蜘蛛人b
由手機版發出
呢邊有胸襟明,睇完先去睇花粉胸

舊 06-28-19, 10:41 AM   #942
ahleung
The One
Bannnned

引用:
呢度有齊兩季,而家睇到二季第三話。
oh, 點解會咁......

雖然上網實搵得到. 不過我都係鐘意netflix嚮廳電視開黎睇, D字幕又四四正正
舊 06-28-19, 11:55 AM   #943
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: ahleung 查看文章
oh, 點解會咁......

雖然上網實搵得到. 不過我都係鐘意netflix嚮廳電視開黎睇, D字幕又四四正正
唉大家咁話,之前呻過呢邊魯魯抽得第一季,好吊癮。(雖然早就睇咗 CCTVB)

此篇文章於 06-29-19 03:22 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-29-19, 03:21 PM   #944
肉羊哩咖
griffin611

7 Seeds 第一部共12話上咗,追埋啲 Sidonia 再講。

此篇文章於 06-29-19 04:42 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-29-19, 04:07 PM   #945
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
唉大家咁話,之前呻過呢邊魯魯抽得第一季,好吊癮。(雖然早就睇咗 CCTVB)

排球少年又係一季

希望遅D有埋jo jo第五部

Sent from my iPhone using Gaforum
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 05:10 PM   #946
肉羊哩咖
griffin611

我愛大觸手!

Knights of Sidonia 第二季完食,呢季啲戰鬥場面仲好睇過上一季,而人物設定執好咗, 分鏡都好咗,個調子無咁灰,睇返轉頭之後部 戈C9 唔技術層面嘅問題。

不過啲節奏就好有問題,明明今季有個大目標,點知中段走去大玩後宮育成(「我突然間好想同你做下光合作用」~ 嘔!) ,結果去到大結局都未到;而好多武器之類嘅嘢,就為咗方便劇情需要就突然爆出嚟。尾耳嗰話玩「進擊的巨人」點知又斷咗,有個「新角式」鍾意由喉管走出嚟,認真惡趣味。

而故仔應該仲未完,有好多條線未收,連「最後大波」都未打,據維基記載,動畫版真係得兩季咁大把,呢類中挺嘅作品,被斬就可惜咗少少。

舊 06-30-19, 02:49 AM   #947
肉羊哩咖
griffin611

溫提: Stranger Things S3 星期四上,睇咗唔記得,睇呢個雞精版重溫下先

舊 06-30-19, 04:04 PM   #948
肉羊哩咖
griffin611

唔覺唔覺, 六月廿六開始,轉咗新logo:

—————

大導演 Paul Thomas Anderson ( Phantom Thread, There Will Be Blood, Boogie Night ),同 Radiohead 嘅 Thom Yorke 合作,做咗一個音樂短片 Anima,長度十五分鐘都冇。當中全冇對白,凈係用歌曲串連舞蹈。影像特別,歌詞有啲嘢講,長度又唔會悶親。唔錯。

此篇文章於 06-30-19 06:16 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-01-19, 05:10 PM   #949
ahleung
The One
Bannnned

本身唔算好迷EVA. 多年後重睇一次套完結篇劇場版, 都係睇唔明

HK新發現:
涼宮春日的憂鬱
涼宮春日的消失
我的朋友很少
狼與辛香料
Another
未來日記
魔王勇者
Hellsing

此篇文章於 07-01-19 05:12 PM 被 ahleung 編輯。
舊 07-02-19, 12:07 AM   #950
肉羊哩咖
griffin611

今年會上,好多人期待嘅大作 -- The Witcher 真人版,終於有 -- 正式 poster 喇~~~

不過未有期咁啫~ 仲有其他劇照:
https://twitter.com/IGN/status/1145708912366297088

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:42 PM

手機版 | APP版