Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-19-14, 03:36 PM   #101
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 尼路 查看文章
一路睇一路想,如果同正常mmo一樣,班哥布睇落先得二十幾lv,咁只要在場個幾個90lv出手,就算成千解決都係時間問題吧,重要有坦……感覺好無危機感……
正常MMO的NPC守衛應該是滿級的, 2千個NPC守衛打1萬隻lv30哥布林完全是輕鬆吧 冒險者應該不用出手
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-14, 06:40 PM   #102
超必
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
一路睇一路想,如果同正常mmo一樣,班哥布睇落先得二十幾lv,咁只要在場個幾個90lv出手,就算成千解決都係時間問題吧,重要有坦……感覺好無危機感……
引用:
作者: gingq7 查看文章
正常MMO的NPC守衛應該是滿級的, 2千個NPC守衛打1萬隻lv30哥布林完全是輕鬆吧 冒險者應該不用出手
總是覺得不是(贏不贏得了)的問題,而是遊戲本身變了(魂魄同体),

需要的時間拖得愈長(幾十小時),玩家本身的持久力(精神力)會愈衰弱(容易中伏)...

所以都是避得就避...
超必 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-14, 06:45 PM   #103
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
問題係他們Lv幾高都有硬直同技能冷卻時間
加上無限制一場戰鬥有幾多敵人在場
幾對幾萬其實都無乜可能

舊 01-19-14, 07:00 PM   #104
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Asurada 查看文章
問題係他們Lv幾高都有硬直同技能冷卻時間
加上無限制一場戰鬥有幾多敵人在場
幾對幾萬其實都無乜可能
現實角度因為地形問題就算對面幾萬都無可能一次個上來,如果下下秒又有坦有補,只要地形對,坦係前面後面輪流放aoe真係時間問題,可能水都不用喝……

舊 01-19-14, 07:29 PM   #105
gingq7

lv差咁遠, 真係隨時普攻都秒殺d哥布林, 而且一般MMO如果d怪lv太低, 打人應該係會miss, 隨時healer都唔駛.

反而估唔到眼鏡男已死了2次, 果種級數既怪物出場才會有危機感吧
舊 01-20-14, 12:03 AM   #106
simonwongdx

註冊日期: Aug 2003
引用:
用返腹黑眼鏡既說法, 宜家已經唔係普通既MMORPG GAME, 佢地係去左一個異世界。
所以不能用正常遊戲的諗

舊 01-20-14, 08:22 AM   #107
尼路
The One

引用:
作者: simonwongdx 查看文章
用返腹黑眼鏡既說法, 宜家已經唔係普通既MMORPG GAME, 佢地係去左一個異世界。
所以不能用正常遊戲的諗
戰鬥班咪一樣升lv打副本

舊 01-20-14, 08:47 AM   #108
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
拖太耐就會同班大地人結怨,但主動話要幫手既話以後就會比人當狗咁用

唔排除結怨後發展落去班貴族哭哭對秋記玩經濟封鎖,連最垃圾既素材道具都變成要玩家自己打返黎

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 11:05 AM   #109
尼路
The One

引用:
作者: 細路翔 查看文章
拖太耐就會同班大地人結怨,但主動話要幫手既話以後就會比人當狗咁用

唔排除結怨後發展落去班貴族哭哭對秋記玩經濟封鎖,連最垃圾既素材道具都變成要玩家自己打返黎
玩家唔係一路都係npc的奴隸咩,d跑山任務過左咁多年都彷如昨日

舊 01-20-14, 11:53 AM   #110
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
最重要是被攻擊會痛, 長期作戰會累.

以西風旅團這名列前茅的實力公會.
忠次郎也只能說他們公會有信心包辦1000個獸人

而且作戰目標是盡可能殲滅獸人.

你就算有實力一騎當千, 但獸人一樣有知性.
佢地可以無視你繼續衝去攻擊城鎮或是散逃然後禍害小村落.
你阻到咩?

當你一條友砍低100個, 剩返個900神早走到老遠.

秋葉原本身一向沒有危機, 有危機的是大地人.
秋葉原想保護大地, 但又唔想太主動幫D領主, 所以先要和領主談判.
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 12:08 PM   #111
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
打得MMO都明白冇報酬冇動力既道理
如果你話打完有得返去現實世界的話,唔駛班大地人開聲D哥布林都會俾人極速滅族到再起不能啦
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 12:19 PM   #112
brainscan
Junior Member

註冊日期: Nov 2006
如果這書是base on Everquest, 一大羣low level 打死一個 max level 是有可能的。

沒錯,AE Taunt加AOE是好方法,但要留意mana regen,downtime的問題,和不知有沒有high level魔獸,城惠也說魔獸的level是和golbin的數量掛鈎,所以最好是raid級的人數,(Everquest初期是150+,後期是96)

沒說他們不夠打,宗次郎也說單是西風旅團,一次殺一千五百是沒問題的。問題是在集合和動員冒險者期間,會死幾多大地人,大地人是不能復活的。所以實莉她們不走。

最後是動員,如果出師無名,既無reward,又無exp,願意出戰的max level冒險者會少,到時殺盡golbin的時間拉長,會增加大地人的死傷。我的公會以前要打一些清怪出boss event時,要出raid point來吸引guild member來clear low level mob的。

小公主下集要出動了
brainscan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-14, 01:45 PM   #113
細路翔
The One

其實原作要班玩家出手反而無問題,最大理由係班貴族拉唔下面子

始終以前人地有120lv工具人旋風掃落葉,自然唔習慣要求人(?

英國說大家抱團死
舊 01-26-14, 01:01 AM   #114
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
公主爆氣o個幕好慳水

一組動作loop左有冇5次?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-14, 11:14 AM   #115
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
戰鬥班咪一樣升lv打副本
咁你唔排除真係有個異世界個運作會係咁

舊 01-26-14, 11:48 AM   #116
尼路
The One

公主爆氣個幕真係好似lag機咁……

舊 01-26-14, 04:30 PM   #117
gingq7

查實akiba係咪有大地人, 但無城主/領主/貴族?

其實除非冒險者想自己耕田捉魚種菜, 如果唔係都係唔救唔得
而且班哥布林殺晒班大地人之後, 很大機會都係會攻akiba, 最後都係要打 (冒險者得閑無事就去地城殺人地d哥布林, 一早已無講和的可能)
咁不如早d出手算啦.
舊 01-26-14, 05:56 PM   #118
細路翔
The One

大地人有120lv既衛兵,靠佢地自己清場都只會係承受經濟損失

佢地只係唔清楚依家班冒險者實際係現實大部份都係溝通障礙者(?)、認為班玩家幫完佢地事後會要求封地同重要資源開發權

英國說大家抱團死

此篇文章於 01-26-14 06:02 PM 被 細路翔 編輯。
舊 01-26-14, 08:37 PM   #119
超必

註冊日期: Dec 2004
引用:
大地人有120lv既衛兵,靠佢地自己清場都只會係承受經濟損失

佢地只係唔清楚依家班冒險者實際係現實大部份都係溝通障礙者(?)、認為班玩家幫完佢地事後會要求封地同重要資源開發權
今集內好像說過120lv既衛兵隊神隱咗(失蹤咗),所以先要找冒險者...
超必 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-14, 08:54 PM   #120
細路翔
The One

引用:
作者: 超必 查看文章
今集內好像說過120lv既衛兵隊神隱咗(失蹤咗),所以先要找冒險者...
失蹤左既係全界十三騎士團之一,衛兵就係第一集d玩家係城入面pk就會出黎果隻動力裝甲

10lv既大地人著都會噴到110lv以上

我懷疑係美國ser果邊d鬼佬發神經好似wow咁又玩屠城慶新年搞到13個騎士團去晒美國(?

眼鏡唯一上過心既女人仲直程收左一隻古代種做後宮(?

英國說大家抱團死

此篇文章於 01-26-14 09:01 PM 被 細路翔 編輯。
舊 01-26-14, 09:07 PM   #121
風萌翔
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwing14700
引用:
失蹤左既係全界十三騎士團之一,衛兵就係第一集d玩家係城入面pk就會出黎果隻動力裝甲

10lv既大地人著都會噴到110lv以上

我懷疑係美國ser果邊d鬼佬發神經好似wow咁又玩屠城慶新年搞到13個騎士團去晒美國(?

眼鏡唯一上過心既女人仲直程收左一隻古代種做後宮(?
個隻野應該唔會出黎幫拖
佢係FOR 玩家PK先出黎架WO
亞人種入侵 同 玩家PK 兩樣野黎
風萌翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-14, 09:13 PM   #122
細路翔
The One

引用:
作者: 風萌翔 查看文章
個隻野應該唔會出黎幫拖
佢係FOR 玩家PK先出黎架WO
亞人種入侵 同 玩家PK 兩樣野黎
但睇小說班大地人好明顯話自己只要犧牲一兩個城就唔靠班玩家都解決到問題

英國說大家抱團死
舊 01-26-14, 09:21 PM   #123
風萌翔
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwing14700
引用:
但睇小說班大地人好明顯話自己只要犧牲一兩個城就唔靠班玩家都解決到問題
今集都有講到
用一個城做餌 跟住其他人一齊派兵去圍佢

但個隻野 唔計兵力吧
風萌翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-14, 09:26 PM   #124
細路翔
The One

引用:
作者: 風萌翔 查看文章
今集都有講到
用一個城做餌 跟住其他人一齊派兵去圍佢

但個隻野 唔計兵力吧
:)
仲有個bug係唔知點解24lv果件大地人可以用火球術清怪,100lv既古代種set死左剩係可以打走怪既3/4血

英國說大家抱團死
舊 01-27-14, 04:50 PM   #125
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
:)
仲有個bug係唔知點解24lv果件大地人可以用火球術清怪,100lv既古代種set死左剩係可以打走怪既3/4血
說不定

可能係因為古代種係遊戲係SET左只是協力者, 所以不能對怪作出最後一擊?(最後一擊呢D通常係留番比玩家)

城惠都講過對他們來說全界十三騎士團亦不陌生, 以前會常常係大型副本得到佢地既幫助.
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 橙乃ままれ「まおゆう魔王勇者」キャラクター原案:水玉螢之丞が入院先の病院で永眠いたしました。 money 日本動漫畫討論版 219 03-29-15 11:27 AM
ログ・ホライズン 新たなる冒険の大地 不死身的出木杉 手機平板遊戲討論版 2 11-06-14 07:10 PM
田口ケンジ「姉ログ」OVA化 supermanlady 日本動漫畫討論版 1 05-09-14 07:56 PM
Pixar: 25 Years of Animation Exhibition 彼思動畫 25年全球巡迴展(首站香港~!) IDGAF 電影版 36 04-29-11 02:43 AM
[韓劇] [J2-HD]韓劇:"茶煲老細Coffee House" 25/10/2010~25/11/2010 一至四 22:30~23:30 Busconcamp Neo Entertainment TREND 20 11-25-10 10:35 PM

現在的時間是 09:42 PM

手機版 | APP版